سفارش تبلیغ
صبا ویژن

***نسیم معرفت***


ویژگی های تاریخی وجغرافیایی وفرهنگی ومذهبی و...لاهیجان(شماره 5)

24- بیمارستان‌های شهرستان لاهیجان:

لاهیجان دارای دو بیمارستان دولتی و یک بیمارستان خصوصی است.

  1. بیمارستان دولتی 22 آبان واقع در خیابان امام خمینی که در سال 1327 تأسیس گردید و دارای 158 تخت و بخش‌های سی‌سی‌یو، آی‌سی‌یو، جراحی عمومی، داخلی، زنان و زایمان و اطفال می‌باشد. ریاست این بیمارستان در حال حاضر برعهده? دکتر مقدم براتی است.[31]
  2. بیمارستان دولتی سیدالشهدا (شهید انصاری) واقع در بازکیاگوراب (ابتدای بزرگ‌راه لاهیجان - رشت) که در سال 1350 تأسیس شد و دارای 44 تخت و بخش‌های آی‌سی‌یو، چشم، دیالیز، ارولوژی، گوش و حلق و بینی و ارتوپدی است. ریاست این بیمارستان در حال حاضر بر عهده دکتر سید جلال جلالی می‌باشد.[32]
  3. بیمارستان خصوصی شفا واقع در خیابان کاشف شرقی که در سال 1378 تأسیس شد و دارای 62 تخت و بخش‌های جراحی عمومی، اطفال، زنان و زایمان، داخلی، آی‌سی‌یو و سی‌سی‌یو می‌باشد. ریاست این بیمارستان بر عهده? دکتر نوروزی‌فر است.[33]
  4. بیمارستان خصوصی فوق تخصصی در دست ساخت میلاد لاهیجان دارای 170 تخت و بخش‌های اورژانس، اطفال، زنان و زایمان، داخلی، قلب، جراحی عمومی با 6 اتاق عمل، بخش جراحی قلب، ای سی یو و سی سی یو هرکدام با 14 تخت، رادیو لوژی، آزمایشگاه و 5 بخش بستری به همراه واحدهای تجاری و خدماتی برای رفاه هر چه بیشتر مراجعین در زیربنای با 12000 متر مربع در ضلع شمالی ابتدای جاده لاهیجان به لنگرود واقع شده است.

25- سینماهای لاهیجان:

در سال‌های 57-1353 لاهیجان دارای چهار سینما با مجموع 2433 صندلی بود اما در حال حاضر یک سینمای فعال در لاهیجان وجود دارد. سینما شهرسبز لاهیجان مراحل پایانی بازسازی را گذرانده است و هم اکنون فعالیت میکند.[35]

سینماهای فعال در گذشته
  1. سینما دیاموند متعلق به اکبر پدیدار نظر در ابتدای بلوار شهیدمطهری (روبروی استخر) که در سال 1356 به دلیل ناکافی بودن درآمد تعطیل شد.
  2. سینما مولن‌روژ (ایران) نیز متعلق به اکبر پدیدار نظر بود که در جریان انقلاب ایران تعطیل شد.
  3. سینما شهرسبز متعلق به غلام‌علی آصفی، به علت ناکافی بودن درآمد در سال 1382 بسته شد و مراحل بازسازی آن جهت گشایش مجدد، از سال 89 شروع ودر سال91 پایان یافته است.
  4. سینما رویال (بعثت) متعلق به غلام‌علی صفاری، در سال 1385 به دلیل ناکافی بودن درآمد تعطیل شد. ساختمان نیمه تخریب این سینما در خیابان انقلاب پابرجا است.

26-  جغرافیای تا ریخی لاهیجان:

لاهیجان یکی از بزرگترین و مهمترین و قدیمیترین شهرستانهای گیلان است این شهر زیبا،شهر شمالی ایران است منطقه ای است که از شمال به دریای خزر واز مشرق به لنگرود و از جنوب به دیلمان و از جنوب غربی به سیاهکل و از مغرب به آستانه اشرفیه محدود می شود.فا صله اش تا لنگرود حدود دوازده کیلو متر وبا شهر رشت حدود چهل و سه کیلومتر است طول آن از شمال به جنوب یعنی دهانه قدیمی سفید رود   تا سر لیل چهل و چهار کیلومتر و عرض آن از مغرب به شرق یا از کیسم به دیزبن بیست و پنج  کیلومتر است.ارتفاع این شهر از سایر شهرهای شمال ایران بیشتر است حدود بیست متر ازسطح دریای خزر بلندتر است و حدود دو متر از سطح اقیانوس ها بلندتر است.و چون اطراف این شهر باز است و اراضی آن مرتفع تر از نقاط دیگر گیلان است هوای آن سالمتر از سایر قسمتها می باشد لاهیجان در اعصار مختلف دارای طول و عرضهای مختلف بود.زمانی محدوده لاهیجان از غرب سپید رود کوچصفهان بود و از شرق تا چالوس و تنکابن و از شمال دریای خزر و از جنوب تا حوالی طارم و رود بار.{جامع ترین بانک اطلاعات شهرستان لاهیجان}


27- وجه تسمیه و نامگذاری لاهیجان:

بر طبق روایتی قدیمی این شهر به وسیله لاهیج بن سام بن نوح ساخته شده است لاهیجان به معنای شهر ابریشم و مکان ابریشم است.لا هیجان سابقا" به نام دار الاماره یا دار الامان معروف بوده و بعدها به نام لاهیجان المبارک نامیده شد.شهرستان لاهیجان به علت قرار گرفتن در کوهپایه های  زیبای البرز لقب پایتخت گردشگری جهان اسلام را به خود اختصاص داده و نزدیکی به مرکز استان موجب گسترش سرمایه گذاری در صنعت گردشگری گردیده است.

 

28- وضعیت آب و هوائی لاهیجان::

لاهیجان به علت وقوعش بین دریای خزر و سلسله جبال مرتفع البرز که پوشیده از جنگل است دارای هوایی لطیف است و در تابستان به خاطر شدت تبخیر هئای این شهر برای مدتی سنگین است و رطوبت در ارتفاعات باعث رگبارهای تا بستانی می شود.در همین زمان در مناطق جلگه ای فشار هوا کم و حرارت زیاد است و جهت بادها از دریا به سمت ساحل است.{جامع ترین بانک اطلاعات شهرستان لاهیجان}


29- محصولات و تجارت لاهیجان:

زراعت اصلی ساکنین مناطق جلگه ای لاهیجان کشت برنج است و ساکنین مناطق کوهستانی عمدا" گندم کار و دامداراند.بیشترین بخش اراضی در مناطق کوهستانی و کوهپایه ای قرار دارد که محصول عمده این مناطق چای می باشد.شغل اصلی مردم لاهیجان تجارت چای برنج و کشاورزی این دو محصول است شهرستان لاهیجان هر ساله به واسطه وی‍‍ژگیهای طبیعی و فرهنگی خاص آن مد نظر عده زیادی از مردم ایران است.به طوری که آن را عروس شهرهای ایران نامیده اند.از جمله سوغات این شهر می توان چای و کلوچه را نام برد که در میان مسافران از شهرت خاصی برخوردار است.{جامع ترین بانک اطلاعات شهرستان لاهیجان}


30- چای لاهیجان:

گیاه چای حدود سه هزار سال قبل از میلاد در چین شناخته شد و لفظ چای کلمه ای چینی است و همان لفظ وارد زبان فارسی شده است.چای درخت است که نیاز به حرارت و آب دارد لذا در نقاط خشک و سرد محصول نمی دهد و محصول آن همان برگهای لطیفی است که در شاخه های پس از هرس زوی بوته می روید و اگر آن را هرس نکنند در ختی به ارتفاع 25 متر خواهد شد ولی اگر مرتب هرس شود به صورت بوته و درختچه به نظر می آید.

خواص چای:نوشیدن چای برای رفع خستگی مناسب بوده و هیجانات عصبی را تسکین می بخشد ضربان نبض را سریع و موجب ازدیاد و اتساع و انقباض قلب می گردد برای هضم غذا و تصفیه خون نافع است.

پدر چای ایران:

اولین بار چای در ایران توسط حاج محمد حسین اصفهانی به سال 1302 ه.ق در عصر ناصر الدین شاه کشت شد ولی پیشرفتی نداشت و موفقیتی به دست نیاورد.ولی شخصی به نام آقا محمد خان قاجار قوانلو ملقب به کاشف السلطنه مشهور به چایکار در سال 1319 ه.ق چای را در لاهیجان کشت نمود و به بار نشست که در حقیقت پدر کشت چای در ایران محسوب می شود.که در اثر به بار نشستن این محصول تاثیرات شگرفی بر زندگی مردم منطقه و اقتصاد کشور به جای مانده است.

محمد میرزا چایکار فرزند اسداالله میرزا معروف به کاشف السلطنه از نوادگان فتحعلی شاه قاجار در اول فروردین 1244 ه.ش مطابق با 21 شوال 1281 ه.ق در تربت حیدریه دیده به جهان گشود.{جامع ترین بانک اطلاعات شهرستان لاهیجان}

31- محلات شهرستان لاهیجان

محلات اصلی لاهیجان:

مهمترین محله شهر لاهیجان محله میدان بوده و هست این میدان در میانه جنوبی شهر جای دارد واز دیرزمان محل بازرگانان بوده است این محل در سابق محله اعیان نشین و محله امرا بوده در این محل یکی از مهمترین زیارتگاههای شهر یعنی چهار پادشاهان قرار دارد که مزارع چهار تن از بزرگان کیایی لاهیجان است مسجد جامع و حمام گلشن و یک مدرسه علمیه در این محله واقع شده است و منطقه تکیه بر و جواهر پشته را دربر دارد.

شعر بافان:

محله ای در جنوب شرقی لاهیجان و به نام شعر باف محله نیز معروف است و در سابق به نام کوهستانی معروف بوده است.این ناحیه محله بافندگان و نساجان بوده و حدود چهار هزار و اندی چرخ های ابریشم کشی و دستگاهای بافت پارچه های ابریشمی در این مله دایر بود.

خمیر کلایه:

که به لهجه گیلکی خومرکلایه گفته می شود این محله در شمال غربی شهر لاهیجان قرار دارد و خانه حاکم شهر و اطرافیانش در این محله بود.نام این محله برگرفته از خمیر و کلایه.کلایه به معنی پهنه ای است جا گرفته در گستره ای پهناور و واژه خمیر به معنای آرد آمیخته با آب است که از آن نان می پزند.

اردو بازار:

محله ای است در میانه شمال شهر و سابقا" به نام قلعه یا قصر معروف بود اردو بازار دارای دو زیارتگاه است بقاع متبرکه آقا میر شمس الدین بن موسی الکاظم (ع) و حسن بیگدشت (بیگم آباد) آقا میر صادق چهل گیسو و انبار آباد و آقا سید رسول در این محله وجود دارد و این محله دارای سه مسجد به نامهای پاشویان و مسجد بیگم آباد و مسجد امیر شهید می باشد.

گابنه:

این محله در جنوب غربی لاهیجان جای دارد برخی را اعتقاد بر آن است که این نام از پیوند دو واژه گاه به معنای جای و بنه به معنای زمین کشاورزی پدید آمده است بقاع متبرکه آقا پیر علی و آقا میر ابراهیم و مسجد اکبریه و مسجد آقا پیر علی نیز در این محله است.

پرده سر:

این محله در جنوب غربی لاهیجان واقع شده است و این نام ترکیبی است از دو واژه پرد که در گیلکی به نام پل است و سر که به معنای کنار است و این ترکیب معای سرپل است محله زیارتگاه ملا عقیل و آقا سید ابراهیم و مقبره آقا سید مرتضی وجود دارد.

کاروانسرابر:

این محله در پاره غربی شهر لاهیجان قرار دارد ای محله به دلیل مجاورت با مهمترین کاروانسرای مهم شهر در دوران قدیم به نام فعلی کاروانسرابر یعنی محلی که در بر کاروانسرا قرار دارد نامیده شده است.

محلات فرعی لاهیجان:

جیرسر قسمت شمالی/ غریب آباد قسمت شمال/حسن بیگدشت شمال غربی/ نخجیر کلایه شمال شرقی/حاجی آباد قسمت غرب/امیر شهید شمال غربی/جواهر پشته در محله میدان ومیانه شهر/ آقا سید محمد یمنی قسمت جنوب/ کوه بیجار جنوب شرقی/ کوی زمانی کوهبنه و آهندان قسمت جنوب شهر...

جاذبه های گردشگری و تاریخی لاهیجان:

مسجد جامع لاهیجان/حمام گلشن/مسجد اکبریه/پل خشتی/بقعه شیخ زاهد/آبشار شاه نشین کوه/تالاب بین المللی امیر کلایه/استخر لاهیجان/تله کابین/بام سبز/موزه تاریخ چای ایران و آرامگاه کاشف السلطنه.{جامع ترین بانک اطلاعات شهرستان لاهیجان}

32- شاعران  لاهیجان:

زینی لاهیجی

/نادم لاهیجی

/شهودی لاهیجی

/لقائی لاهیجانی

/طالب لاهیجانی

/رضای لاهیجانی

/محمد قاسم صابر لاهیجانی

/فتح الله صفاری لاهیجانی

/سرور مهکامه محصص لاهیجانی

/مولانا کامی لاهیجانی

/واصل لاهیجی

/محمد امین لاهیجی...

 {جامع ترین بانک اطلاعات شهرستان لاهیجان}


33- اسامی برخی از مشاهیر لاهیجان:

یوحنا دیلمی

/یحی بن زیاد(فرا دیلمی)/

یحی دیلمی/ناصر الحق،اطروش

/شیخ زاهد گیلانی/

حسن بن ابی الحسن دیلمی

/شمس الدین محمد بن یحیی بن علی لاهیجی(اسیری لاهیجی)

/شیخ زاده لاهیجی

/ملا عبد الرزاق حکیم لاهیجی(صدر)

/حکیم نجیب الدین همام گیلانی لاهیجی

/حکیم نور الدین گیلانی لاهیجی/

حکیم ابو الفتح دوائی لاهیجی/

یقینی لاهیجی

/قاضی یحیی لاهیجی

/حکیم میر فغفورلاهیجی

/شیخ محمد کاظم تنکابنی گیلانی

/قطب الدین محمد بن علی شریف دیلمی لاهیجی

/ملا عبد الرزاق فیاض لاهیجی

/میرزا حسن لاهیجی

/جلال الدین محمد فقیه لاهیجی

/عبد الرزاق بن ملا میر گیلانی رانکویی لاهیجانی

/شیخ حسین تنکابنی/شیخ محمد جعفر لاهیجی

/قاضی عماد الدین محمود لاهیجی

/ملا حسن دیلیمانی گیلانی

/ملا محمد باقر بن محمد تقی لاهیجی

/شیخ علی بن عطا الله لاهیجی

/شیخ عبد الله لاهیجی

/شیخ عطا الله لا هیجی

/شیخ ابراهیم لا هیجی

/شیخ ابوطالب لاهیجی

/شیخ محمد علی حزین لاهیجی

/حاج محمد باقر لاهیجانی

/شیخ جعفر لاهیجانی(شیخ الاسلام)

/میرزا محمد بن باقربن محمد بن محمد لا هیجی(نواب)

/عبد المحمد صدر العلمای لاهیجی

/ملا صفر لاهیجی

/ملا محمد جعفربن محمد صادق لاهیجی

/میرزا ابراهیم صدر العلما لاهیجی

/آیت الله سید عبد الکریم لاهیجی

/آیت الله العظمی حاج شیخ عبدالله لاهیجی

/محمد شریف تنکابنی

/شیخ محمد پهمدانی

/سید حسین قاضی لاهیجی

/شیخ محمد رضا ناصر الاسلام(ناصر شریف)

/شیخ بهائی لاهیجی

/شیخ محمد تقی میثمی لاهیجی

/سید احمد بن مرتضی لاهیجان

/سید محمد رضا صدر العلما

/صدر المتکلمین لاهیجانی

/آیت الله حاج عبد الحسین عترتی کوشالی لاهیجی

/سید احمد موسوی میر مطلبی لاهیجی

/آیت الله شیخ حسن نخعی لاهیجانی

/شیخ محمد محقق لاهیجی

/آیت الله حاج شیخ محمد حسن غروی کوشالی

/آیت الله حاج شیخ مهدی مهدوی لاهیجی

/آیت الله حاج محمد مهدوی سعیدی لاهیجی

 آیت الله حاج شیخ محمد واصف گیلانی


{جامع ترین بانک اطلاعات شهرستان لاهیجان}

 

34- نمایندگان لاهیجان در مجلس شورای اسلامی از اول انقلاب تاکنون:

ارسلان فلاح حجت انصاری(دوره یکم)

کامل خیر خواه گیلده(دوره های دوم و سوم)

بهرام یعقوبی بیجار بنه(دوره چهارم)

ایرج ندیمی(دوره ششم و هفتم)

یوسف قاسمی(دوره هشتم)

ایرج ندیمی(دوره نهم)
{جامع ترین بانک اطلاعات شهرستان لاهیجان}




تاریخ : پنج شنبه 94/8/7 | 7:20 صبح | نویسنده : سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی | نظر


  • paper | رپورتاژآگهی | فال تاروت چهار کارتی
  • فروش رپورتاژ | بک لینک دائمی