طرح امر به معروف آسان و مؤثر
لطفا جهت ترویج فرهنگ عفاف و حجاب و نهی از منکر آسان در لبیک به دغدغه های فرهنگی رهبر معظم و در ادامه راه شهید امر به معروف علی خلیلی این طرح را از این صفحه بر روی سایت خود قرار داده و یا به نحو ممکن با انتشار یا عمل به این طرح یا پیشنهاد دادن این طرح به سایت ها یا افراد فرهنگی دیگر مروج و مُبلغ فرهنگ الهی عفاف باشید
" طرح امر به معروف آسان و مؤثر "
یکی از بهترین راه های ترویج فرهنگ عفاف و حجاب به طور گسترده ( کاملاً عملی و تجربه شده بر روی 2000 بدحجاب )
این طرح که در تالار ایده های سایت برنامه سمت خدا نیز ثبت شده است علاوه بر اینکه امکان امر به معروف و نهی از منکر در سطح گسترده را دارد بلکه این امکان نیز وجود دارد که به افرادی که همیشه تذکر دادن به ایشان برایمان کاری بسیار سخت و مشکل می بود و گاهاً از این واجب الهی فرار می کردیم به این روش به سادگی و آسانی هرچه تمام تر تذکر دهیم.
روش کار به این صورت است که باید ابتدا فایل های زیر را که کاملاً از هر نظر روانشناسی و کارشناسی شده جهت تاثیرگذاری بر روی افراد بدحجاب تهیه شده را از لینک زیر دانلود نموده و چاپ کرده و در پاکت قرار داده و سپس ترجیهاً توسط خواهران در بقاع، مساجد، مراسمات و ... به افراد بد حجاب داده شود. این طرح در نوروز 93 در یکی از بقاع شاخص استان فارس با یک میلیون نفر زائر با موفقیت کامل اجرا شده و 2000 عدد پاکت عفاف و حجاب به افراد بدحجاب تقدیم شد که آثار مثبت آن مشاهده می شد. بخش مهم و تاثیر گذار این محتوا حکایات افراد بسیار بدحجابی است که با یک تلنگر بیدار شده و اکنون محجبه و چادری اند. بعضاً این حکایات به طور کلی یا جزئی ریشه ای در حقیقت دارند و با حکایات موجود از این دست در اینترنت متفاوت بوده و کاملاً کارشناسانه برای تاثیر گذاری در افراد بدحجاب تهیه شده اند همچنین یک برگ احکام حجاب و عاقبت افراد بدحجاب تهیه شده است.
برای داشتن حداکثر تاثیر مثبت در افراد بدحجاب، ایجاد نکردن روحیه مخالفت و جبهه تدافعی در این افراد نقش تعیین کننده ای را دارد لذا در صورتی که ایجاد یک تلنگر سازنده و تاثیر مثبت در فرد بدحجاب و محجبه شدن وی هدف و ملاک اصلی باشد پس گریزی از برخورد کارشناسی شده و استفاده از ادبیات متناسب و تاثیر گذار در آن نوع طرز تفکر خاص نخواهد بود.
در امر به معروف و نهی از منکر تذکر زبانی نه تنها مفید است بلکه ضروری نیز به نظر می رسد اما به دلیل ایجاد نشدن کوچکترین جبهه تدافعی و بی اثر نشدن تاثیر بسته های عفاف و حجاب که کارشناسی و روانشناسی شده تهیه شده اند و تذکر به شیوه غیر مستقیم تر که به تاثیر گذار بودن نزدیکتر است به افرادی که بسته های عفاف و حجاب را دریافت می نمایند مطلقاً نباید هیچ گونه تذکر حجاب یا ... داده شود.
متاسفانه افراد بدحجاب معمولاً با برخوردهای جدی، خشک و بعضاً غیر محترمانه امر به معروف و نهی از منکر می شوند که نه تنها به دلیل ایجاد جبهه تدافعی در او احتمال تاثیر کمتر و کمتر می شود بلکه باعث فاصله گرفتن هرچه بیشتر فرد بدحجاب و ایجاد ذهنیت منفی در او نیز می شود پس هنگام تقدیم کردن پاکت های عفاف و حجاب به فرد بدحجاب، شخص آمر به معروف محترم؛ حتماً و حتماً باید با لبخند، پاکت را به فرد بدحجاب تقدیم نماید. توضیح ضروری اینکه لبخندِ تمسخر و لبخندِ دوستانه کاملاً متفاوت و مشخص بوده و لبخندِ تمسخر نتیجه تمام زحمات را از بین خواهد برد.
همچنین برای ایجاد احترام بیشتر نسبت به افراد بدحجاب و اصلاح ذهنیت وی از حجاب و افراد محجبه و هرچه کمتر کردن جبهه تدافعی او؛ شخص آمر به معروف حتماً و حتماً با دو دست پاکت را به فرد بدحجاب تقدیم نماید. چون همه ی انسان ها شیفته ی احترامند و احترام جذب کننده بوده و از جبهه تدافعی فرد بدحجاب می کاهد.
همه ی افراد رفتارها و عقایدشان برای خودشان محترم است خواه بدحجاب باشند ، خواه محجبه باشند. هر شخص پوشش خود را مناسب و خود را محترم می داند خواه بدحجاب باشد ، خواه محجبه باشد.. هر شخص سالم از نظر روحی با هر نوع طرز فکر و عقیده ای که داشته باشد همیشه رفتار خود را درست و صحیح می داند و در مقابل مخالفت هایی که با عقاید و رفتارهایش می شود حتی اگر در ظاهر بروز ندهد با جبهه تدافعی و روحیه ی مخالفت برخورد می کند؛ لذا اگر در مورد افراد بدحجاب، جبهه تدافعی این افراد تحریک شود نباید کوچکترین امیدی به ایجاد تاثیر مثبت در این افراد داشت.
پتانسیل بسیار زیاد داستان و حکایت : بنده مدیر یک کتابخانه هستم و مکرر مشاهده کردم که جلد کتاب های رمان و داستان به خاطر تقاضا و مطالعه ی زیاد پوسیده شده و از بین رفته است در حالی که شاید بعضی از کتاب های مذهبی در سال حتی یک بار هم امانت برده نشود که این پتانسیل داستان و حکایت را یادآور می شود.
" دستورالعمل مهم و ضروری تقدیم پاکت به افراد بدحجاب :
1- به افرادی که پاکت عفاف و حجاب دریافت می کنند هرگز هیچ گونه تذکر حجاب و ... داده نشود.
2- پاکت های عفاف و حجاب با یک لبخند دوستانه و صمیمی به فرد بدحجاب تقدیم شود.
3- پاکت های عفاف و حجاب حتماً با دو دست به فرد بدحجاب تقدیم شوند.
4- هنگام تقدیم پاکت به فرد بدحجاب، خادم محترم باید بفرمایند که “بسته ی تبرکی خدمت شما” یا سایر عناوین کارشناسی شده ای که مسئولین محترم مَد نظر داشته باشند. اما در هر صورت نکته بسیار مهم این است که نباید کوچکترین اشاره ای به عنوان بسته “عفاف و حجاب” یا هر اسم دیگری که کلمه حجاب یا کلمات مشابه در آن باشد و از آن تذکر به افراد بدحجاب فهمیده شود گفته شود و اگر افراد بدحجاب از محتویات پاکت سوال کردند فقط اشاره شود که “ تبرکی است”. چون برای داشتن بیشترین تاثیر مثبت لازم است کمترین حد جبهه تدافعی در فرد بدحجاب تحریک شود به طوری که بدحجاب اصلاً متوجه نشود به خاطر حجابش این پاکت را به او می دهید. مثلاً اگر روی پاکت چاپ شود یا شخص آمر به معروف به افراد بدحجاب بگوید بسته فرهنگی یا بسته عفاف و حجاب باید فاتحه ی تاثیر گذاری را از ابتدا بخوانید و در این صورت تنها کاغذهایتان را هدر داده اید. پس دقیقا طبق دستور العمل پیش بروید "
از آنجایی که هدف مشترک همه ی دست اندرکاران بسته های فرهنگی، تاثیر مثبت گذاشتن در افراد بدحجاب است و عدول از هر یک از مورد بالا، از احتمال اثرگذاری پاکت ها کاسته و حتی آن ها را خنثی از اثر خواهد کرد لذا به شدت و اکیداً توصیه می شود همه ی آمران به معروف 4 مورد ذکر شده را در جمع و در کنار یکدیگر تمرین نمایند ( اکیدا توصیه می شود ).
دستورالعمل تهیه ی پاکت ها : در هر پاکت دو نوع حکایت به عنوان صفحه اول و دوم و صفحه احکام نیز به عنوان صفحه سوم قرار گرفته و به صورتی که موقع بیرون آوردن عنوان یکی از حکایات دیده شود تا شده و در پاکت قرار داده شود. محتوای پاکت هرگز نباید به گونه ای باشد که موقع بیرون آوردن از پاکت ابتدا احکام و عواقب بدحجابی و .. دیده شود که تاثیرگذاری پاکت را خنثی خواهد کرد. با توجه به اینکه 6 صفحه حکایت موجود است لذا در هنگام تهیه ی پاکتها می توان 2 صفحه حکایتی را که در هر پاکت قرار می گیرد همواره به صورت اتفاقی انتخاب شود تا پاکت ها از نظر حکایات تنوع داشته و در صورتی که به چند دوست بدحجاب یا چند خواهر بدحجاب داده شوند حکایات بیشتر و در نتیجه احتمال اثر بیشتری را در آن ها داشته باشد.
پاکت های ملخی بهترین نوع پاکت برای انجام این منظور است. عناوین حکایات، کارشناسی شده و جذاب انتخاب شده روشی که معمولاً سایت های خبری در تیترهای خبر استفاده می کنند لذا عناوین را تغییر ندهید.
روش کار با فایل دانلودی : پس از دانلودِ فایل باید آن را از حالت فشرده خارج کنید که برای این کار روی فایل دانلودی راست کلیک کرده و Extract را می زنیم. سپس برای اینکه فایل ها به درستی در فتوشاپ شما باز شود باید فونت مخصوص آن را نصب کنید که در ویندوز 7 و8 کافیست در پوشه ای که دانلود کردید وارد پوشهfont شده و همه فونت ها را انتخاب کرده و سپس بر روی یکی از آن ها راست کلیک کرده وInstall را بزنید؛ در ویندوز xp نیز کافیست 4 عدد فونتی که دانلود شده را کپی کرده و سپس وارد درایوی که ویندوز روی آن نصب شده شوید و سپس وارد پوشه windows شده و سپس وارد پوشه fonts شده و اینجا Paste نمایید. سپس فایل های psd دانلودی را با نرم افزار فتوشاپ باز نموده و در ادامه نام مرکز فرهنگی خود را اضافه کرده و به تعداد مورد نیاز چاپ نموده و طبق دستور العمل پاکت نموده و به افراد بدحجاب بدهید. فایل ها با فتوشاپ cs6 تهیه شده و در صورتی که در فتوشاپ های قدیمی تر باز نشد از این نسخه یا جدیدتر از آن استفاده نمایید.
خیلی موقع ها واقعا احساس می کنیم باید به این فرد بدحجاب تذکر داده شود اما نمی دانیم باید به او چه بگوییم یا خجالت می کشیم یا ... اما با این روش کار ما خیلی ساده است و فقط کافیست بدون اینکه چیزی بگوییم یک پاکت عفاف و حجاب را به وی بدهیم یا حتی در کنار این پاکت هدیه ای نیز تهیه کرده و همزمان به او بدهیم. جالب اینکه به دلیل تذکر غیر مستقیم احتمال اثر هم از تذکر مستقیم غیر کارشناسانه بیشتر است.
در ثواب این طرح شریک می کنیم همه ی کسانی را که به هر نحو ممکن؛ یا خود این طرح را در سایت یا نشریه و ... منتشر کنند و یا به افرادی که در کانون ها و مراکز فرهنگی مثل بقاع، دانشگاه ها، بسیج، طلاب یا هر فرد یا مکان دیگری که می شناسند انجام این طرح را پیشنهاد دهند. یا حتی به سایت های دیگر انتشار آن را پیشنهاد نمایند.
پیشنهاد می کنیم پس از دانلود فایل برای امام زمان عج با هزینه ای ناچیز به اندازه ی هزینه ی یک چیپس یا پفک این چند برگ طرح را که دانلود کردید را چاپ کنید و به افرادی که در کانون فرهنگی یا ... فعالند بدهید و این طرح را پیشنهاد دهید. معامله با خدا و شریک شدن در ثواب هدایت یافتن افراد بدحجاب (ان شاء الله)
حق نشر این محتوا متعلق به امام زمان (عج) است لذا درج نام کانون/موسسه/سایت، پایگاه بسیج یا هر مرکز فرهنگی در ذیل حکایات و بسته فرهنگی بلامانع است و می توانید به اسم مرکز خود چاپ و توزیع نمایید.
Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.
لطفا جهت ترویج فرهنگ عفاف و حجاب و نهی از منکر آسان در لبیک به دغدغه های فرهنگی رهبر معظم و در ادامه راه شهید امر به معروف علی خلیلی این طرح را از این صفحه بر روی سایت خود قرار داده و یا به نحو ممکن با انتشار یا عمل به این طرح یا پیشنهاد دادن این طرح به سایت ها یا افراد فرهنگی دیگر مروج و مُبلغ فرهنگ الهی عفاف باشید
" طرح امر به معروف آسان و مؤثر "
یکی از بهترین راه های ترویج فرهنگ عفاف و حجاب به طور گسترده ( کاملاً عملی و تجربه شده بر روی 2000 بدحجاب )
توضیحات بیشتر و دانلود فایل های طرح در آدرس زیر :
http://yon.ir/hejab1
http://1o2.ir/hejab1
افراط و تفریط در مراسم ترحیم
بسم الله الرحمن الرحیم
اللهم صلی علی محمد و ال محمد
افراط و تفریط در مراسم ترحیم :
مراسم ترحیم ؛ مراسمی است در جهت بزرگداشت شخصی که از دنیا رفته ، همچنین ابراز همدردی با بازماندگان شخص متوفی .این مراسم در سراسر دنیا توسط مردم با اعتقادات مختلف به شکلهای گوناگون برگزار میگردد .
در ایران این مراسم (ترحیم) با برگزاری جلساتی و شرکت اقوام ،دوستان و آشنایان میّت درشب -سوّم ، هفتم ، چهلم و سال بعد از مرگ شخص، عموما در مساجد و گاهی در حسینیه ها با تلاوت قرآن و ایرادسخنرانی توسط عالمان دین در جهت ترویج شعائر اسلامی و یاداوری اینکه همه ، روزی خواهند مرد و همچنین ذکر مصیبت اهلبیت (ع) توسط سخنران و مداحان برگزار میگردد تا از نتیجه برگزاری این مراسم به روح مرحوم ثوابی برسد و همچنین مردم در کنار خانواده داغدار قرار گرفته و ابراز همدردی نمایند .
با همدردی مردم ، درست است که مرده زنده نمیشود ولی خانواده میّت راحت تر میتوانند غم از دست دادن عزیز خود را تحمل نمایند .در مناطق مختلف ایران مراسم ختم یا همان ترحیم به همین شکل شاید با زمانبندیهای مختلف برگزار شود مثلا در بعضی از روستاهای استان کرمان این مراسم در سوم ، هفتم و چهلم برگزار نمی گردد، بلکه در سه شب جمعه متوالی بر سر مزار میت اجرا میگردد .
" در هر صورت اصل قضیه برای طلب مغفرت از خداوند متعال و گرفتن حلالیّت از مردم برای میّت و قرار گرفتن در کنار خانواده ای است که عزیزشان را از دست داده تا ضمن همدردی با ایشان شاید بتوان مشکلی از مشکلاتشان را برطرف نمود . "
امّا
امروزه همین مراسم از زمان تشیع جنازه که امریست بسیار مستحب و سفارش شده تا هنگام خاکسپاری ، نوع خاکسپاری ، مکان خاکسپاری ، اطعام مهمانان که یک امر عرفیست نه واجب ، برگزاری جلسات ترحیم بصورت یاد شده ،انتخاب نوع سنگ قبر، همه و همه دچاره افراط و تفریط در همه زمینه ها شده .
این افراط و تفریط در برگزاری مراسم ختم باعث ایجاد انواع مشکلات مالی و غیره { مثلا تهیه محل اسکان برای تعداد زیاد مهمانانی است که از شهرهای مختلف برای شرکت در تمام این مراسم میآیند و آنرا(شرکت در تمام مراسم ترحیم )یک رسم غیر قابل تغییر میدانند } برای خانواده معزا میگردد که خود عزایی دیگراست !
در صورتی که در هیچ جای اسلام به انجام چنین افراط و تفریط های سفارش نشده که مثلا خانواده صاحب عزا، همه مهمانان شرکت کننده در تشیع جنازه و برگزاری جلسات ترحیم را اطعام کنند بلکه سفارش بر اینست که همسایگان تا سه روز غذای خانواده داغدیده را تهیه کنند . در اسلام تاکید شده که میّت روی زمین نماند و در قبرستان مسلمین دفن شود نه اینکه حتما در فلا ن قطعه قبرستان که قیمتش چندین میلیون تومان است دفن شود یا فلان سنگ قبر گران قیمت بر روی مزارمتوفی نصب شده تا هم هزینه های خانواده داغدیده بالا رود و هم باعث چشم و هم چشمی های بعدی شود .
" البته در بعضی موارد ، مانند رفتن برای صرف غذا و موارد مشابه مردم هم باید رعایت اینگونه مسائل را بکنند ."
یکی دیگر از موارد وارد شده غلط در برگزاری مراسم ترحیم، نوشتن انواع پلاکارد و همچنین فرستادن انواع تاج گل توسط فامیل ، دوستان و آشنایان است که معلوم نیست چه خیر و برکتی برای متوفی و خانواده اش در بردارد .
بسیار خوبست سنتهای غلط و شعاری ملل دیگر را وارد سنتهای خودمان نکنیم بلکه بکوشیم سنتهای خوب مردم خود را شناخته و آنرا ترویج دهیم .
ارسال تاج گل برداشتی از فیلمها ، وسنتهای غلط غربیست که در آن وقتی یک ثروتمند از دنیا میرود برای ایجاد عظمت نسبت به شخص متوفی ، ثروتمندان تاج گلهای را توسط شرکتهای انجام دهنده مراسم تشیع جنازه پشت کاروان تشیع روان میسازند و اغلب خود نیز در آن مراسم شرکت نمیکنند . مصرف دیگر تاج گل در اروپا اینستکه وقتی شخصی از دنیا میرود ، مثلا برادر زاده یا خواهر زاده یا اقوام نزدیک یا دوستان آن مرحوم وقتی فرصت شرکت در مراسم خاکسپاری را ندارند یا میّت زیاد برایشان مهم نیست برای آبرو داری تاج گلی را بر سر مزار میفرستند .
آیا درست است جامعه ایرانی اسلامی با آنهمه سنتهای غنی اجتماعی واسلامی و... ؛ این سنت غلط را از جامعه ای که بخاطر نبود پیوندهای مستحکم خانوادگی ورواج انواع فسادهای اخلاقی در حال از هم پاشیدن است کپی کرده در جامعه خود جاری سازد ؟ به چه منظور و با چه هدفی ؟
در بعضی اقوام ایرانی این سنت پسندیده جاریست که " وقتی فردی از دنیا میرود ، مردم برای عرض تسلیت و تشیع جنازه بسوی خانه داغدیده حرکت میکنند ، قبلا شخصی بعنوان بزرگتر مشخص شده ، هر کس از راه میرسد مبلغی را درحد توان مالی خود به آن شخص بزرگترتقدیم میکند، پولهای جمع شده در پایان مراسم به صاحبان عزا داده میشود تا کمک حالشان بوده و در زیر هزینه های این مراسم ، معذب نشوند. وقتی شخص دیگری از دنیا میرود برای اونیز همین مراسم برگذار میگردد و .... .
آیا بهتر نیست که بجای ترویج سنتهای غلط ، سنتهای درست خودمان را شناسایی کرده و بصورت درستی ترویج دهیم تا باری از دوش خانواده معزا ومصیبت دیده برداریم ؟
**گاهی دریک مراسم ترحیم دیده میشود که ده ها پلاکارد که پیام تسلیت بر روی آن نوشته شده بر در خانه متوفی زده شده که بعد از مدتی باید دور انداخته شود ، این چه سودی برای مرده یا خانواده اش دارد ؟ اگر در مراسم حضور دارید که نوشته لازم نیست و اگر نتوانستید حضور داشته باشید که با یک تلفن ساده بهتر میتوان ایشان را تسلی داد .
آیا از این همه پارچه نوسته نصب شده بر این ساختمان تعجب نمی کنید؟ جای بسی تاسف است!
بسیار خوب است در انجام مراسم ترحیم ، جای " هدف " و " وسیله " با هم عوض نشود . باید دقت کرد هدف از انجام اینگونه مراسم چیست و وسیله رسیدن به این هدف به صورتی که " روح " شخص از دست رفته به آرامش برسد و خانواده او و جامعه مورد اذیّت قرار نگیرند کدام است ؟
باید که در انجام اینگونه مراسم ، احساسی عمل نکرد بلکه باید رضای خدا را در نظر گرفت واز ترویج سنتهای غلط و نابجا جلوگیری کرد .بهتر است اول بعد از خاک سپاری و قبل از انجام مراسم ترحیم با مشورت با عالمان دین و متخصصان در امر حقوق بدهی ها(مادی و معنویی) میّت پرداخت شود ، و از مردم برای متوفی حلالیّت گرفت که این امور واجب است و دیگر مراسم در صورت درست برگزار شدن امریست مستحب ، تا روح او معذب نباشد و بعدا در صورت لزوم دیگر مراسم انجام گردد .
التماس دعا
رضا طاهرنژاد جوزم
جناب آقای طاهر نژاد ضمن عرض سلام وادب ،اینجانب سید اصغر سعادت میرقدیم ،اصلاحات واضافاتی در متن خوب وزیبای حضرتعالی انجام دادم
ساخت واحدهای جدید نیروگاهی در سایت بوشهر و پیشرفت طرح تفصیلی نیروگاه دارخوین از دیگر مواردی بود که رئیس سازمان انرژی اتمی به آنها اشاره کرد و گفت: امروز همزمان با روز ملی فناوری هسته ای، واحد تولید ایزوتوپِ اکسیژن 18 در راکتور تحقیقاتی اراک آغاز خواهد شد.
تفسیر(سوره بقره)
آیه 111 - 112
آیه و ترجمه
وَ قَالُوا لَن یَدْخُلَ الْجَنَّةَ إِلا مَن کانَ هُوداً أَوْ نَصرَى تِلْک أَمَانِیُّهُمْ قُلْ هَاتُوا بُرْهَنَکمْ إِن کنتُمْ صدِقِینَ(111)
بَلى مَنْ أَسلَمَ وَجْهَهُ للَّهِ وَ هُوَ محْسِنٌ فَلَهُ أَجْرُهُ عِندَ رَبِّهِ وَ لا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَ لا هُمْ یحْزَنُونَ(112)
ترجمه : |
111 آنها گفتند هیچکس جز یهود یا نصارى هرگز داخل بهشت نخواهد شد، این آرزوى آنها است ، بگو اگر راست مى گوئید دلیل خود را (بر این موضوع ) بیاورید.
112 آرى کسى که در برابر خداوند تسلیم شود و نیکوکار باشد، پاداش او نزد پروردگارش ثابت است ، نه ترسى بر آنها است و نه غمگین خواهند شد (بنا بر این بهشت خداوند در انحصار هیچ طایفهاى نیست ).
تفسیر: |
انحصار طلبان بهشت
قرآن در آیات فوق اشاره به یکى دیگر از ادعاهاى پوچ و نابجاى گروهى از یهودیان و مسیحیان کرده و سپس پاسخ دندانشکن به آنها مى گوید: ((آنها گفتند: هیچکس جز یهود و نصارى داخل بهشت نخواهد شد)) (و قالوا لن یدخل الجنة الا من کان هودا او نصارى )
تفسیر نمونه ، جلد1، صفحه :402 در پاسخ ابتدا مى فرماید: ((این تنها آرزوئى است که دارند)) (و هرگز به این آرزو نخواهند رسید) (تلک امانیهم ).
بعد روى سخن را به پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلم ) کرده مى گوید: ((به آنها بگو هر ادعائى دلیلى مى خواهد چنانچه در این ادعا صادق هستید دلیل خود را بیاورید)) (قل هاتوا برهانکم ان کنتم صادقین ).
پس از اثبات این واقعیت که آنها هیچ دلیلى بر این مدعى ندارند و ادعاى انحصارى بودن بهشت ، تنها خواب و خیالى است که در سر میپرورانند، معیار اصلى و اساسى ورود در بهشت را به صورت یک قانون کلى بیان کرده ، مى گوید: آرى کسى که در برابر خداوند تسلیم گردد و نیکوکار باشد پاداش او نزد پروردگارش ثابت است )) (بلى من اسلم وجهه لله و هو محسن فله اجره عند ربه ).
و بنا بر این چنین کسانى نه ترسى خواهند داشت و نه غمگین مى شوند (و لا خوف علیهم و لا هم یحزنون ).
خلاصه اینکه بهشت و پاداش خداوند و نیل به سعادت جاودان در انحصار هیچ طایفه نیست ، بلکه از آن کسانى است که واجد دو شرط باشند: در مرحله اول تسلیم محض در مقابل فرمان حق و ترک تبعیض در احکام الهى ، چنان نباشد که هر دستورى موافق منافعشان است بپذیرند و هر چه مخالف آن باشد پشت سر اندازند، آنها به طور کامل تسلیم حقند.
و در مرحله بعد آثار این ایمان در عمل آنها به صورت انجام کار نیک منعکس گردد، آنها نیکوکارند، نسبت به همگان و در تمام برنامه ها.
در حقیقت قرآن با این بیان مساءله نژاد پرستى و تعصبهاى نابجا را بطور کلى نفى مى کند و سعادت و خوشبختى را از انحصار طایفه خاصى بیرون مى آورد
تفسیر نمونه ، جلد1، صفحه :403 ضمنا معیار رستگارى را که ایمان و عمل صالح است ، مشخص مى سازد.
نکته ها
نکته : 1
((امانیهم )) جمع ((امنیة )) به معنى آرزوئى است که انسان به آن نمى رسد.
البته در اینجا این مدعیان اهل کتاب یک آرزو بیشتر نداشتند و آن انحصار بهشت به آنها بود، ولى از آنجا که این آرزو خود سرچشمه آرزوهاى دیگر و به اصطلاح داراى شاخ و برگهاى دیگرى است به صورت ((جمع )) (امانى ) ذکر شده .
نکته : 2
جالب توجه اینکه در آیه فوق اسلام به وجه نسبت داده شده (آنها صورت خود را در برابر خدا تسلیم مى کنند) این به خاطر آن است که روشنترین دلیل براى تسلیم در برابر چیزى آن است که انسان با تمام صورت متوجه آن شود.
این احتمال نیز وجود دارد که ((وجه )) به معنى ذات بوده باشد، یعنى آنها با تمام وجود خود تسلیم فرمان پروردگارند.
نکته : 3
آیات فوق ، ضمنا این نکته را به همه مسلمانان تعلیم مى کند که در هیچ مورد زیر بار سخنان بى دلیل نروند و هر کس ادعائى کرد، از او مطالبه دلیل کنند، و به این ترتیب سد تقلیدهاى کورکورانه را بشکنند و تفکر منطقى بر جامعه آنان حاکم شود.
نکته : 4
ذکر جمله ((و هو محسن )) بعد از بیان مساءله تسلیم ، اشاره به این است که تا ایمان راسخ وجود نداشته باشد، نیکوکارى به معنى وسیع کلمه حاصل نخواهد شد.
تفسیر نمونه ، جلد1، صفحه :404 ضمنا این جمله نشان مى دهد که نیکوکارى براى این افراد با ایمان جنبه یک فعل زودگذر ندارد، بلکه وصف آنها شده و در عمق جانشان نفوذ کرده است .
نفى خوف و غم از پیروان خط توحید، دلیلش روشن است چرا که آنها تنها از خدا میترسند، و از هیچ چیز دیگر وحشت ندارند، ولى مشرکان خرافى از همه چیز ترس دارند، از گفته هاى این و آن ، از فال بد زدن ، از سنتهاى خرافى و از بسیار چیزهاى دیگر.
آیه 113
آیه و ترجمه
وَ قَالَتِ الْیَهُودُ لَیْستِ النَّصرَى عَلى شىْءٍ وَ قَالَتِ النَّصرَى لَیْستِ الْیَهُودُ عَلى شىْءٍ وَ هُمْ یَتْلُونَ الْکِتَب کَذَلِک قَالَ الَّذِینَ لا یَعْلَمُونَ مِثْلَ قَوْلِهِمْ فَاللَّهُ یحْکُمُ بَیْنَهُمْ یَوْمَ الْقِیَمَةِ فِیمَا کانُوا فِیهِ یخْتَلِفُونَ(113)
ترجمه : |
113 یهودیان گفتند: مسیحیان هیچ موقعیتى (نزد خداندارند، و مسیحیان نیز گفتند: یهودیان هیچ موقعیتى ندارند (و بر باطلند) در حالى که هر دو دسته ، کتاب آسمانى را مى خواندند (و باید از این گونه تعصبها بر کنار باشند) افراد نادان (دیگر همچون مشرکان ) نیز سخنى همانند سخن آنها داشتند، خداوند در روز قیامت در اختلاف آنها داورى خواهد کرد.
شان نزول : |
جمعى از مفسران از ابن عباس چنین نقل کردند: هنگامى که گروهى از مسیحیان نجران خدمت رسول خدا (صلى اللّه علیه و آله و سلم ) آمدندعدهاى از علماى یهود نیز در آنجا حضور یافتند، بین آنها و مسیحیان در محضر پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلم ) نزاع و مشاجره
تفسیر نمونه ، جلد1، صفحه :405 در گرفت ، رافع بن حرمله یکى از یهودیان رو به جمعیت مسیحیان کرد و گفت : آئین شما پایه و اساسى ندارد و نبوت عیسى و کتاب او انجیل را انکار کرد، مردى از مسیحیان نجران نیز عین این جمله را در پاسخ آن یهودى تکرار نمود و گفت آئین یهود پایه و اساسى ندارد، در این هنگام آیه فوق نازل شد و هر دو دسته را بخاطر گفتار نادرستشان ملامت نمود.
تفسیر: |
تضادهاى ناشى از انحصارطلبى
در آیات گذشته گوشهاى از ادعاهاى بیدلیل جمعى از یهود و نصارى را دیدیم آیه مورد بحث نشان مى دهد که وقتى پاى ادعاى بى دلیل به میان آید نتیجهاش انحصارطلبى و سپس تضاد است .
مى گوید: ((یهودیان گفتند: مسیحیان هیچ موقعیتى نزد خدا ندارند، و مسیحیان نیز گفتند یهودیان هیچ موقعیتى ندارند و بر باطلند)) (و قالت الیهود لیست النصارى على شى ء و قالت النصارى لیست الیهود على شى ء).
جمله ((لیست ... على شى ء)) اشاره به این است که آنها در پیشگاه خدا مقامى ندارند، یا اینکه دین و آئین آنها چیز قابل ملاحظهاى نیست .
سپس اضافه مى کند: ((آنها این سخنان را مى گویند در حالى که کتاب آسمانى را مى خوانند))! (و هم یتلون الکتاب ).
یعنى با در دست داشتن کتابهاى الهى که میتواند راهگشاى آنها در این مسائل باشد این گونه سخنان که سرچشمهاى جز تعصب و عناد و لجاج ندارد بسیار عجیب است .
تفسیر نمونه ، جلد1، صفحه :406 سپس قرآن اضافه مى کند: ((مشرکان نادان نیز همان چیزى را مى گفتند که اینها مى گویند)) (با اینکه اینها اهلکتابند و آنها بتپرست ) (کذلک قال الذین لا یعلمون مثل قولهم ).
این آیه سرچشمه اصلى تعصب را، جهل و نادانى معرفى کرده ، چرا که افراد نادان همواره در محیط زندگى خود محصورند و غیر آن را قبول ندارند، به آئینى که از کودکى با آن آشنا شده اند هر چند خرافى و بى اساس باشد سخت دل میبندند، و غیر آن را منکر مى شوند.
در پایان آیه آمده است ((خداوند داورى این اختلاف را در قیامت به عهده خواهد گرفت )) (فالله یحکم بینهم یوم القیامة فیما کانوا فیه یختلفون ).
آنجا است که حقایق روشنتر مى شود و اسناد و مدارک هر چیز آشکار است ، کسى نمى تواند حق را منکر شود و به این ترتیب اختلافات بر چیده خواهد شد، آرى یکى از ویژگیهاى قیامت پایان یافتن اختلافات است .
ضمنا آیه فوق به مسلمانان دلگرمى میدهد که اگر پیروان این مذاهب به مبارزه با آنها برخاسته اند و آئین آنها را نفى مى کنند، هرگز نگران نباشند، آنها خودشان را هم قبول ندارند، هر یک چوب نفى بر دیگرى میزند، و اصولا جهل و نادانى سرچشمه تعصب و تعصب سرچشمه انحصارگرى است .
مرکز تخصصی قرآنی
(به سایت گروه قرآنی امام رضا شهرک رضوی بسطام خوش آمدید)
چراخیر مقدم به اشخاص توسط مداح محترم
نباید صورت گیرد؟
جواب: خیرمقدم به مهمانان
به دو طریق ممکن است1-توسط صاحبان مصیبت
2- توسط مداح. کاملترین و زیباترین خیر مقدم
توسط صاحبان مصیبت است؛لذا این نوع خیر
مقدم کفایت میکند. اما ضعف هایی که در
خیر مقدم توسط مداح وجود دارد:
آنچه اموات بهره می برند قرائت قرآن است که متأسفانه وقت زیادی از وقت مجلس به خیر مقدم صرف می گردد. و خیر مقدم ها وقت قرائت قرآن را می گیرد.قطع مکرر تلاوت قرآن و پرداختن به خیر مقدم چه بسا توهین به کلام الهی و عدم رعایت شأنقرآن باشد. متأسفانه در بعضی مجالس خیر مقدم را از تلاوت قرآن مهم تر و لازم تر میدانند.مسلمأ مداح مثل صاحبان مصیبت که در درب ورودی قرار دارند، نمی تواند به همه خیر مقدم بگوید. به ناچار به افرادی که صاحب قدرت و ثروت و شهرت هستند خیر مقدم می گوید و نام بردن از گروهی بدون نام بردن از گروهی دیگر توهین به تعدادی محسوب می گردد و برخورد طبقاتی در همه جا مورد مذمّت قرار گرفته شده است. مگر اینکه به صورت کلی خیر مقدم گفته شود.بدون نام بردن از شخصیت های حقیقی و حقوقی. مجلس ختم جایی است که همه باید عبرت بگیرند.متأسفانه نوع خیر مقدم ها به گونه ای است که فرهنگ چاپلوسی ازآن بیشتر به مشام می رسد تا ... .در زمان انتخابات مجلس و شوراها و شرکت کاندیداها در مجالس و نام بردن از کاندیداها بوی تبلیغات انتخاباتی می دهد تا برگزاری مجلس ترحیم. لذاحذف خیر مقدم اختصاصی از تربیون ها از بسیاری از آفت ها حفظ خواهد کرد. چرا باید جلو چاپ اطلاعیه تسلیت، پلاکارت، دسته گل و... گرفته شود؟!!! جواب:ابراز احساسات و عرض تسلیت به صاحبان مصیبت به دو طریقانجام می گیرد: 1- به صورت حضوری و مستقیم 2- به وسیله چاپ اطلاعیه،دسته گل، پلاکارت و... کامل ترین و بهترین عرض تسلیت ، حضوری و مستقیم است. در شیوه دوم آفاتی وجود دارد که باید از آن پرهیز نمائیم. با حضور خود افراد چه نیازی به چاپ هزاران برگ اطلاعیه و پلاکارت و دسته گل و... است که جز اسراف خاصیت دیگری ندارد. قرآن مجید می فرماید: زُیِّنَ لِلمُسرِفین، شیطان اسراف را زینت می دهد. (اسراف حرام است) وجود پلاکارت ها و ... تشریفات در مجالس ختم، فلسفه مجالس ختم که عبرت و به یاد آخرت افتادن است را تحت الشعاع قرار میدهد. و شرکت کنندگان در مجلس ختم جذب تشریفات می شوند. لذا باید مجالس ختم در نهایت سادگی و بی آلایشی باشد. اولاً نصب پلاکارت ها وقت گیر وگاهی باعث خسارت به دیوار مسجد و ثانیاً اطلاعیه ها فضای داخل مسجد را اشغال می کند و در پایان مجلس هیچ خاصیت و فایده ای هم ندارد. هم باعث زحمت وگرفتن وقت مهمانان می شود و هم باعث زحمت صاحب مجلس برای نصب و پخش آن و ... . * بعضی از بستگان میت جایگاه ویژه ای از نظر قدرت و ثروت دارند. عمده اطلاعیه ها و پلاکارت های تسلیت متعلق به همین افراد است و ذکری از بستگان مستضعف میت نمی شود. این امر احساس حقارت را در بستگان گمنام و ضعیف تر میت به وجود می آورد. اما در تسلیت حضوری این برخورد طبقاتی وجود ندارد. و به همه صاحبان مصیبت بالسویه تسلیت گفته می شود. چه بسا نوشتن پلاکارت و ... باعث رقابت در بستگان میت شود در تعداد اندازه و چه بسا محل نصب و ... اما در تسلیت حضوری این امر منتفی است. وهیچ یک از صاحبان مصیبت احساس غرور یا ضعف وحقارت نمی کنند.افرادی که دارای مسئولیت های حساسی هستند ومصیبتی برایشان اتفاق می افتد در قالب دسته گل،پلاکارت و... بعضی دنبال نمک گیرکردن هستند و گاهی بوی رشوه علی الظاهر مقدس را پیدا می کند. لذا منع این گونه موارد توسط مسئولین ضرورت بیشتری دارد. (چنانچه مسئولین محترم بهاین روش های غلط مبتلا شوند از مردم عادی چه گله ای میتوان داشت؟) اکثر دسته گل ها وپلاکارت ها و اطلاعیه هایی که توسط شخصیت های حقوقی و ادارات و... تهیه می شود آیا از جیب مبارک اشخاص و ملک شخصی است؟ یا از جیب بیت المال ومردم؟ آیا این گونه هزینه ها جایز است؟بنابراین منعاین گونه کارهای غیر ضروری ما را از بسیاری از آفت ها حفظ خواهد کرد. و امیدورایم مسئولین امر از این روش غلط پیشگیری نمایند. چرا روضه خوانی از زبان حال بازماندگان صحیح نیست؟ جواب: 1- نباید با قصد گرم کردن مجلس عزادرای بر زخم داغدیدگان نمک پاشید . بعضی به جای مطالبی در جهت تسلای بازماندگان آتش بیار معرکه می شوند و باعث گریه شدیدتر و آزردگی خاطر بیشتر بازماندگان می شوند. بی تاب کردن وگرداندن صاحب مصیبت به هر طریقی متأسفانه ارزش شده است.لذا باید از آن جلوگیری کرد. 2- طبق روایات اگر هم کسی در مصیبتی می خواهد گریه کند باید بر مصیبت ائمه اطهار (ص)گریه کند نه ذکر مصیبت میت. 3 - حتی روضه اهل بیت(ع) در این گونه مجالس فقط در آخر مجلس ذکرشود نه اینکه به صورت مکرر... چراپذیرائی های تشریفات در مجلس ختم نباید انجام گیرد؟ جواب: دراسلام خوردن غذا نزد صاحب مصیبت نهی شده است با پخش انواعمیوه و شربت و شیرینی و ... در مجالس ختم در تضاد است.
باتوجه به موراد مذکور وغیر مذکور هیئت اُمنا و ائمه جماعات
مساجد واقع در شهرک های نیشابور دور هم جمع شده اند
با این استدلال که؛ مساجد جای مبارزه با انحرافات وکج روی ها است
نه جای اجرای روش های غلط؛ این موارد را مصوب نمودند و با رعایت
همین شرایط اجازه برگزاری مجالس ختم را صادر می نمایند،
در غیر اینصورت از موافقت با این گونه مجالس معذورند
.امیدواریم این سنت حسنه در دیگر مساجد و هیئت ها اجراء گردد.
متن صورت جلسه بدین شرح است: نتیجه : هزینه های اموات دو قسم است،
مثل هزینه های کفن ودفن، پذیرائی ها و مخارج سوم ،هفتم یا ...
که متأسفانه اکثر هزینه هایی که به مراسمات اموات تحمیل شده است
مربوط به موراد غیر ضروری است که هم از نظر عقلی وهم شرعی
مورد تأیید نیست.و دو علت باعث این هزینه های غیر معقول و غیر شرعی شده است:1- چشم و هم چشمی ها فخر فروختن توسط قشر نوکیسه ای
که دنبال بهانه هستند تا خودی نشان دهند وگرد وخاکی راه بیندازند،
خوشبختانه این عده قلیل هستند..2- فشار اجتماعی: از ترس زبان مردم
و قضاوت غلط دیگران این مسائل پدید می آید.که اکثریت افراد به خاطر
حرف های دیگران دچار عمل به این سنت غلط می شوند. پولداران
می گویند ما داریم خرج می دهیم؛ بی پولان می گویند اگر خرج ندهیم
می گویند فقیرند و یا خسیس اند. لذا جامعه به این دور باطل، مبتلا
شده است.از علماء و بزرگان فامیل و محله ها انتظار می روند که جمع بشوند
و همکاری کنند تا این سنت غیر اسلامی و غیر عقلی را در جامعه ریشه کن نموده
و بار سنگین را از دوش صاحبان مصیبت بردارند. و به اصلاح سبک زندگی که مورد تأیید مقام معظم رهبری است، همّت گمارند.
نتیجه:مهمترین وظیفه ما در مراسمات ختم اموات، بهره معنوی اموات از مجلس،
تسلای خاطر صاحبان مصیبت، احترام به مهمانان و شرکت کنندگان در این
مراسمات و عبرت گیری و تقویت روح آخرت گرایی است.متأسفانه سنت های
غلط در سال های اخیر و چشم و هم چشمی ها و تشریفات در مراسم ختم
باعث اذیت و آزار اموات و صاحبان مصیبت و حتی مهمانان را فراهم نموده و
باعث اسراف ها و بدعت ها و غفلت هایی شده است که آثار زیان بار دنیایی
و آخرتی دارد.اگر دلسوز اموات هستیم همین هزینه های تشریفاتی را به
نیت آنان به امورات خیر و فقراء بپردازیم تا هم خودمان و هم آنان بهره ببرند
و هم رضای الهی جلب شود.
********************************************************************
امام حسین(ع):هدف من از قیام اصلاح
انحرافات امّت و امر به معروف ونهی از منکر است.
امام صادق(ع): برای تسلیت گفتن همین
اندازه کافیست که صاحب مصیبت تو را ببیند.
شهروندان محترم
وگرامی سلام علیکم
به مصداق سفارش قرآن مجید به خودداری از اسراف و به منظور
آفت زدایی و از بین بردن رفتارهای خرافی از مجالس ترحیم،
امامان جماعت و هیأت امنای مساجد شهرک های شمال شهر تصمیم
گرفته اندکه منحصراً با رعایت شرایط ذیل پذیرایی مجالس ترحیم باشند
در غیر این صورت از در اختیار گذاشتن مسجد معذور می باشند
.1- رعایت حقوق مستمعین از ناحیه مداح محترم با رعایت صدای بلندگو
درتمام مراحل عزاداری با نظارت هیأت امنا به منظور جلوگیری از آزار و اذّیت
حاضرین و مجاورین مساجد وحسینیه ها.2- ممنوعیت روضه خوانی
از زبان حال بازماندگان و صاحبان عزا توسط مداح محترم و در صورت ضرورت
اقامه روضه سیدالشهداء و دیگر ائمه اطهار به منظور تسلای خاطر
بازماندگان ودعوت آنان به صبر وشکیبایی.3- تلاوت قرآن مجید
در مراسم ترحیم و پرهیز از خوش آمدگویی و تعارف در هنگام قرائت کلام وحی
و پرهیز از نام بردن اشخاص و در صورت لزوم پس از پایان قرائت قرآن کریم
خیر مقدم به صورت عمومی انجام گردد.4- پرهیز از تکثیر و پخش اطلاعیه ترحیم
، پارچه نوشته وتاج گل و... در مراسم به جز یک مورد از ناحیه صاحبان عزا
جهت اطلاع رسانی.
تبصره: صاحبان عزا در اطلاعیه اولیه اعلام می نمایند که شرکت کنندگان
در مراسم از آوردن هرگونه پارچه نوشته، تاج گل و اطلاعیه ترحیم خودداری
نمایند در غیر اینصورت از پخش آن در مجلس معذوریم.5- پذیرایی از مهمانان،
منحصراً با چای وخرما یا کاکائو و پرهیز از بخش میوه، شیرینی و...6-
در مجلس ترحیم از روحانیون و مداحانی که موافق و مقید به
اجرای مفاد این تصمیمات هستند دعوت گردد.7-عدم دعوت از خواهران مداح
در مجالس ترحیم که همزمان با مجالس برادران در مساجد وتکایا برگزار می گردد.
محل انتشار فارس
استاندار قزوین مطرح کرد
تعیین الگوی واحد برای برگزاری مراسم ترحیم در استان قزوین
خبرگزاری فارس: استاندار قزوین گفت: با تعیین یک الگو و نقشه واحد نحوه برگزاری مراسم ترحیم و عزاداری در استان می توان آداب و رسوم غلط در برگزاری این مراسم را کاهش داد.
به گزارش خبرگزاری فارس از قزوین، احمد عجم عصر امروز در اولین جلسه شورای فرهنگ عمومی استان قزوین که در سالن کنفرانس استانداری برگزار شد، اظهار کرد: با شناسایی آسیب ها و آفت های مراسم ترحیم و عزاداری و با تعیین الگوی واحد برای نحوه برگزاری این مراسم می توان آداب و سنن غلط را در برگزاری این مراسم از بین برد.
وی با بیان اینکه تبلیغات اسلامی با تشکیل کمیته شناسایی آسیب ها و آفت های آداب و رسوم برگزاری مراسم ترحیم و عزاداری در قزوین قرار بود که نتایج تصویب طرح های این کمیته را به این جلسه گزارش دهد، بیان کرد: به دلیل گستردگی و اهمیت موضوع و برای انجام مطالعات و تحقیقات میدانی دقیق درباره این موضوع لازم است چند جلسه دیگر شورای فرهنگ عمومی استان قزوین تشکیل شود تا مشکلات و آسیب های نحوه برگزاری مراسم ترحیم و عزاداری در استان دقیق و کاربردی بررسی شود.
عجم اظهار کرد: آداب و رسوم برگزاری مراسم های عزاداری در جامعه ریشه بسیار عمیقی دارد که باید با مطالعات میدانی عمیق انجام شود تا با اجرای برنامه ها بتوانیم آداب و رسوم غلط نحوه برگزاری مراسم ترحیم و عزاداری را در استان قزوین اصلاح کنیم.
وی افزود: برای از بین بردن آداب و رسوم غلط باید برنامه های بلندمدت و کوتاه مدت طراحی کنیم زیرا آداب و رسوم برگزاری مراسم ترحیم و عزاداری از سال های دور به شیوه های غلط یا درست بین مردم برگزار شده و برای از بین بردن این آداب باید برنامه های دقیق و منظم در جامعه برگزار شود تا مردم از برگزاری مراسم عزاداری با آداب غلط پرهیز کنند.
عجم با بیان اینکه جلسات این شورا منظم و با هدف تشکیل می شود، گفت: باید آسیب ها و آفت های آداب و سنن برگزاری مراسم ترحیم و عزاداری در جامعه شناسایی شود تا بتوانیم این مراسم را با آداب و سنن درست در جامعه برگزار کنیم.
عجم بیان کرد: در برخی از مراسم عزاداری از آلات موسیقی به جای تلاوت قرآن و دعا استفاده می شود که باید با برنامه هایی که در این شورا در جلسات آینده تصمیم گیری می شود از ترویج این آداب غلط در این مراسم خودداری شود.
وی اضافه کرد: شاید اجرای برنامه آلات موسیقی که توسط افراد برگزار می شود خودشان از نکات منفی اجرای این برنامه آگاه نباشند ولی با انجام این آداب غلط در مراسم ترحیم و عزاداری سبب فراموشی تلاوت قرآن و دعا می شوند که این از جمله آسیب های غلط در برگزاری این مراسم است.
عجم با بیان اینکه شناسایی آسیب ها در این مراسم با یک جلسه برطرف نمی شود، افزود: شناسایی آسیب های مراسم تحریم و عزاداری در بین مردم قزوین باید با مطالعات دقیق میدانی به صورت اساسی و دقیق آسیب های این مراسم شناسایی شود تا به مرور زمان با اجرای برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت آداب غلط در جامعه از بین برود.
وی با بیان اینکه برخی از آسیب ها مانند ممنوعیت پذیرایی در مراسم ترحیم در مساجد را می توان با تصویب در قالب بخشنامه و ارسال به مساجد برطرف کرد تا از دادن پذیرایی در مساجد خودداری شود، تأکید کرد: برای از بین بردن برخی مراسم دیگر مانند کاهش جلسات ترحیم باید با اجرای برنامه بلندمدت در بین مردم این آداب غلط را از بین برد.
انتهای پیام/آ10
به گزارش علیرضا احسانی نیا از پایگاه خبری تحلیلی فرزانگان امیدوار به نقل از فارس،آیتالله جعفر سبحانی صبح امروز در پایان جلسه درس خارج اصول خود که در مسجد اعظم قم برگزار شد به برگزاری مراسمهای بزرگداشت و ختم برای اموات در کشور اشاره کرد و بیان داشت: شاهد هستیم که مجالس بزرگداشتی که در پی فوت افراد برگزار میشود دارای معایب و نقصهای بسیاری است.
وی با اشاره به برخی از نمونههای این معایب اظهار داشت: از یک سو شاهد هستیم که مداح در حال اجرای برنامه خود است و از سوی دیگر از شرکت کنندگان پذیرایی میشود و در جای دیگر قرآن تلاوت میشود، چنین نحوه برگزاری اهانت به قرآن است.
استاد حوزه علمیه قم ضرورت حفظ حرمت قرآن را مورد تاکید قرار داد و گفت: در هنگامی که قرآن خوانده میشود نباید مداحی برگزار شده و چای و خرما در مراسم توزیع شود.
سبحانی با اشاره به اینکه آیتالله العظمی بروجردی در خصوص گرامیداشت قرآن سبک و سیره ویژهای داشتند بیان کرد: ایشان نقل کردهاند در اتاقی که قرآن و یا کتابهای دعا وجود دارد هرگز پای خود را دراز نکردهاند.
وی در پایان تاکید کرد: در همه مراسمها باید از هرگونه اقدامی که موجب بیاحترامی به قرآن میشود پرهیز شود
تفسیر نمونه جلد 12 صفحه 78
نکته ها: |
1 - احترام پدر و مادر در منطق اسلام
گر چه عواطف انسانى و مساله حقشناسى به تنهائى براى رعایت احترام در برابر والدین کافى است ، ولى از آنجا که اسلام حتى در مسائلى که هم عقل در آن استقلال کامل دارد، و هم عاطفه آن را به وضوح در مى یابد، سکوت روا نمى دارد، بلکه به عنوان تاکید در این گونه موارد هم دستورات لازم را صادر مى کند در مورد احترام والدین آنقدر تاکید کرده است که در کمتر مساله اى دیده مى شود.
به عنوان نمونه به چند قسمت اشاره مى کنیم :
الف در چهار سوره از قرآن مجید نیکى به والدین بلافاصله بعد از مساله توحید قرار گرفته این همردیف بودن دو مساله بیانگر این است که اسلام تا چه حد براى پدر و مادر احترام قائل است .
در سوره بقره آیه 83 مى خوانیم : لا تعبدون الا الله و بالوالدین احسانا:
و در سوره نساء آیه 36 و اعبدوا الله و لا تشرکوا به شیئا و بالوالدین احسانا.
و در سوره انعام آیه 151 مى فرماید: الا تشرکوا به شیئا و بالوالدین احسانا.
و در آیات مورد بحث نیز این دو را قرین با هم دیدیم و قضى ربک ان لا تعبدوا الا ایاه و بالوالدین احسانا.
ب - اهمیت این موضوع تا آن پایه است که هم قرآن و هم روایات صریحا توصیه مى کنند که حتى اگر پدر و مادر کافر باشند رعایت احترامشان لازم است . در سوره لقمان آیه 15 مى خوانیم : و ان جاهداک على ان تشرک بى ما لیس لک به علم فلا تطعهما و صاحبهما فى الدنیا معروفا: ((اگر آنها به تو اصرار کنند که مشرک شوى اطاعتشان مکن ، ولى در زندگى دنیا به نیکى با آنها معاشرت نما))!
تفسیر نمونه جلد 12 صفحه 79 ج - شکرگزارى در برابر پدر و مادر در قرآن مجید در ردیف شکرگزارى در برابر نعمتهاى خدا قرار داده شده چنانکه مى خوانیم : ان اشکر لى و لوالدیک (سوره لقمان آیه 14) با اینکه نعمت خدا بیش از آن اندازه است که قابل احصا و شماره باشد، و این دلیل بر عمق و وسعت حقوق پدران و مادران مى باشد.
د - قرآن حتى کمترین بى احترامى را در برابر پدر و مادر اجازه نداده است . در حدیثى از امام صادق (علیه السلام ) مى خوانیم که فرمود: لو علم الله شیئا هو ادنى من اف لنهى عنه ، و هو من ادنى العقوق ، و من العقوق ان ینظر الرجل الى والدیه فیحد النظر الیها:
((اگر چیزى کمتر از ((اف )) وجود داشت خدا از آن نهى مى کرد (اف همانطور که گفتیم کمترین اظهار ناراحتى است ) و این حداقل مخالفت و بى احترامى نسبت به پدر و مادر است ، و از این جمله نظر تند و غضب آلود به پدر و مادر کردن مى باشد)).
ه - با اینکه جهاد یکى از مهمترین برنامه هاى اسلامى است ، مادام که جنبه وجوب عینى پیدا نکند یعنى داوطلب به قدر کافى باشد، بودن در خدمت پدر و مادر از آن مهمتر است ، و اگر موجب ناراحتى آنها شود، جایز نیست .
در حدیثى از امام صادق (علیه السلام ) مى خوانیم که مردى نزد پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) آمد و عرض کرد من جوان بانشاط و ورزیده اى هستم و جهاد را دوست دارم ولى مادرى دارم که از این موضوع ناراحت مى شود، پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) فرمود: ارجع فکن مع والدتک فو الذى بعثنى بالحق لانسها بک لیلة خیر من جهاد فى سبیل الله سنة : ((برگرد و با مادر خویش باش ، قسم به آن خدائى که مرا به حق مبعوث ساخته است یک شب مادر با تو ماءنوس گردد از یک سال جهاد در راه خدا بهتر
تفسیر نمونه جلد 12 صفحه 80 است ))!
ولى البته هنگامى که جهاد، جنبه وجوب عینى پیدا کند و کشور اسلامى در خطر قرار گیرد و حضور همگان لازم شود، هیچ عذرى پذیرفته نیست ، حتى نارضائى پدر و مادر.
در مورد سایر واجبات کفائى و همچنین مستحبات ، مساله همانگونه است که در مورد جهاد گفته شد.
و - پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) فرمود: ایاکم و عقوق الوالدین فان ریح الجنة توجد من مسیرة الف عام و لا یجدها عاق : ((بترسید از اینکه عاق پدر و مادر و مغضوب آنها شوید، زیرا بوى بهشت از پانصد سال راه به مشام مى رسد، ولى هیچگاه به کسانى که در مورد خشم پدر و مادر هستند نخواهد رسید)).
این تعبیر اشاره لطیفى به این موضوع است که چنین اشخاص نه تنها در بهشت گام نمى گذارند بلکه در فاصله بسیار زیادى از آن قرار دارند، و حتى نمى توانند به آن نزدیک شوند.
سید قطب در تفسیر فى ظلال حدیثى به این مضمون از پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) نقل مى کند که مردى مشغول طواف بود و مادرش را بر دوش گرفته طواف مى داد، پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) را در همان حال مشاهده کرد عرض کرد آیا حق مادرم را با این کار انجام دادم ، فرمود: نه حتى جبران یکى از ناله هاى او را (به هنگام وضع حمل ) نمى کند!
و اگر بخواهیم عنان قلم را در اینجا رها کنیم سخن بسیار به درازا مى کشد و از شکل تفسیر خارج مى شویم ، اما با صراحت باید گفت هر قدر در این زمینه گفته شود باز هم کم است چرا که آنها حق حیات بر انسان دارند.
تفسیر نمونه جلد 12 صفحه 81
در پایان این بحث ذکر این نکته را لازم مى دانیم که گاه مى شود پدر و مادر پیشنهادهاى غیر منطقى و یا خلاف شرع به انسان مى کنند، بدیهى است اطاعت آنها در هیچیک از این موارد لازم نیست ، ولى با این حال باید با برخورد منطقى و انجام وظیفه امر به معروف در بهترین صورتش با این گونه پیشنهادها برخورد کرد
سخن خود را در این زمینه با حدیثى از امام کاظم (علیه السلام ) پایان مى دهیم : امام (علیه السلام ) مى گوید کسى نزد پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) آمد و از حق پدر و فرزند سؤ ال کرد فرمود: لا یسمیه باسمه ، و لا یمشى بین یدیه ، و لا یجلس قبله ، و لا یستسب له : ((باید او را با نام صدا نزند (بلکه بگوید پدرم !) و جلوتر از او راه نرود، و قبل از او ننشیند، و کارى نکند که مردم به پدرش بدگوئى کند)) (نگویند خدا پدرت را نیامرزد که چنین کردى !).
مرکز تخصصی قرآنی
(به سایت گروه قرآنی امام رضا شهرک رضوی بسطام خوش آمدید)
نیکی به پدر ومادر
سپس به بیان یکى از مصداقهاى روشن نیکى به پدر و مادر پرداخته، مىگوید:
«هرگاه یکى از آن دو، یا هر دو آنها، نزد تو به سن پیرى و شکستگى برسند (آن چنان که نیازمند به مراقبت دائمى تو باشند از هرگونه محبت در مورد آنها دریغ مدار، و کمترین اهانتى به آنان مکن، حتى) سبکترین تعبیر نامؤدبانه یعنى: اف به آنها مگو» (إِمَّا یَبْلُغَنَّ عِنْدَکَ الْکِبَرَ أَحَدُهُما أَوْ کِلاهُما فَلا تَقُلْ لَهُما أُفٍّ).
«و بر سر آنها فریاد مزن» (وَ لا تَنْهَرْهُما).
بلکه «با گفتار سنجیده و لطیف و بزرگوارانه با آنها سخن بگو» (وَ قُلْ لَهُما قَوْلًا کَرِیماً).
برگزیده تفسیر نمونه، ج2، ص: 630
(آیه 24)- و نهایت فروتنى را در برابر آنها بنما «و بالهاى تواضع خود را در برابرشان از محبت و لطف فرود آر» (وَ اخْفِضْ لَهُما جَناحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ).
«و بگو: بار پروردگارا! آنها را مشمول رحمت خویش قرار ده همان گونه که در کودکى مرا تربیت کردهاند» (وَ قُلْ رَبِّ ارْحَمْهُما کَما رَبَّیانِی صَغِیراً).
اگر پدر و مادر آن چنان مسن و ناتوان شوند که به تنهایى قادر بر حرکت و دفع آلودگیها از خود نباشند، فراموش نکن که تو هم در کودکى چنین بودى و آنها از هرگونه حمایت و محبت از تو دریغ نداشتند محبت آنها را جبران نما.
(آیه 25)- و از آنجا که گاهى در رابطه با حفظ حقوق پدر و مادر و احترام آنها و تواضعى که بر فرزند لازم است ممکن است لغزشهایى پیش بیاید که انسان آگاهانه یا ناآگاه به سوى آن کشیده شود در این آیه مىگوید: «پروردگار شما به آنچه در دل و جان شماست از شما آگاهتر است» (رَبُّکُمْ أَعْلَمُ بِما فِی نُفُوسِکُمْ).
چرا که علم او در همه زمینهها حضورى و ثابت و ازلى و ابدى و خالى از هرگونه اشتباه است در حالى که علوم شما واجد این صفات نیست.
بنابراین اگر بدون قصد طغیان و سرکشى در برابر فرمان خدا لغزشى در زمینه احترام و نیکى به پدر و مادر از شما سر زند و بلافاصله پیشمان شدید و در مقام جبران برآیید مسلما مشمول عفو خدا خواهید شد: «اگر شما صالح باشید (و توبه کار) خداوند توبه کاران را مىآمرزد»! (إِنْ تَکُونُوا صالِحِینَ فَإِنَّهُ کانَ لِلْأَوَّابِینَ غَفُوراً).
احترام پدر و مادر در منطق اسلام
- اسلام در مورد احترام والدین آن قدر تأکید کرده است که در کمتر مسألهاى دیده مىشود.
به عنوان نمونه به چند قسمت اشاره مىکنیم:
الف) در چهار سوره از قرآن مجید نیکى به والدین بلافاصله بعد از مسأله توحید قرار گرفته این هم ردیف بودن بیانگر این است که اسلام تا چه حد براى پدر و مادر احترام قائل است.
ب) اهمیت این موضوع تا آن پایه است که هم قرآن و هم روایات صریحا برگزیده تفسیر نمونه، ج2، ص: 631
توصیه مىکنند که حتى اگر پدر و مادر کافر باشند رعایت احترامشان لازم است.
ج) شکرگزارى در برابر پدر و مادر در قرآن مجید در ردیف شکرگزارى در برابر نعمتهاى خدا قرار داده شده است.
د) قرآن حتى کمترین بىاحترامى را در برابر پدر و مادر اجازه نداده است.
ه) با این که جهاد یکى از مهمترین برنامههاى اسلامى است، مادامى که جنبه وجوب عینى پیدا نکند یعنى داوطلب به قدر کافى باشد، بودن در خدمت پدر و مادر از آن مهمتر است، و اگر موجب ناراحتى آنها شود، جایز نیست.
و) پیامبر صلّى اللّه علیه و آله فرمود: «بترسید از این که عاق پدر و مادر و مغضوب آنها شوید، زیرا بوى بهشت از پانصد سال راه به مشام مىرسد، ولى هیچگاه کسانى که مورد خشم پدر و مادر هستند بوى آن را نخواهند یافت».
در حدیث دیگرى از امام کاظم علیه السّلام مىخوانیم: «کسى نزد پیامبر صلّى اللّه علیه و آله آمد و از حق پدر و فرزند سؤال کرد، فرمود: «باید او را با نام صدا نزند (بلکه بگوید پدرم!) و جلوتر از او راه نرود، و قبل از او ننشیند، و کارى نکند که مردم به پدرش بدگویى کنند» نگویند خدا پدرت را نیامرزد که چنین کردى!
نقل از وب سایت تفسیر قرآن
.: Weblog Themes By Pichak :.