{مطلبی به مناسبت ایام اعتکاف}
خلوت گزینی و عزلت
انسان موجودی اجتماعی است. در راستای همین نیاز و تمایل فطری، اسلام از عزلت و رهبانیت به عنوان رویه همیشگی زندگی نهی کرده است. در عین حال با توجه به آیات: سوره مریم: 16-17 و 49، سوره کهف: 16 و نیز سیره پیامبر اعظم? خلوت گزینی و کناره گیری از جامعه در یک محدوده زمانی در برخی شرایط جایز و بلکه لازم است؛ زیرا خلوت گزینی گاهی برای دوری از ظلم و فساد است و گاهی برای تقویت بعد معنوی در وجود انسان و گاهی برای از بین بردن برخی رذایل اخلاقی؛ به عبارت دیگر فرصتی برای دوری از هیاهو و زرق و برق زندگی و جامعه است تا انسان در آن خلوت؛ عقاید، اخلاق و اعمال و رفتار خود را ارزیابی کرده، به خودشناسی برسد و در پرتو خودشناسی، به خداشناسی دست یابد. همچنین رابطه خود با خدای خود را مستحکم کند و روح تشنه خود را با عبادات سیراب نموده، ظرفیت تحمل، پذیرش و درک معارف عالی را نیز بیابد.
{نقل از آدینه امید}
******************************************
خوشبختانه اکنون در بسیارى از شهرهاى کشورمان مراسم اعتکاف در روزهاى 13، 14 و 15 ماه رجب (ایام البیض) برگزار مىشود. این سنت حسنه ابتداء در شهر مقدس قم، توسط عالم ربّانى میرزا مهدى بروجردى صورت گرفت و رفته رفته در شهرهاى دیگر رواج یافت
(سایت پرسمان دانشجویی)
***********************************************
احکام اعتکاف
1- اعتکاف، در لغت به معناى توقف در جایى است و در اصطلاح احکام، عبارت است از ماندن در مسجد به قصد عبادت خداوند ، با شرایطى که خواهد آمد.
2- انسان مىتواند، در حال اعتکاف ، بنشیند، بایستد، بخوابد، یا راه برود.
3- اعتکاف بر دو قسم است، مستحب و واجب، که در اصل، یک عمل مستحبى است ، ولى ممکن است به سببى واجب شود، که از جمله اسباب وجوب اعتکاف ، این امور است :
* نذر، عهد یا قسم؛ مثلاً انسان نذر کند یا با خداى خود عهد کند یا قسم بخورد که اگر در فلان کار موفق شد، یا از فلان بیمارى شفا پیدا کرد چند روز در مسجد معتکف شود.
* شرط ضمن عقد ؛ مثلاً هنگام قرار داد اجاره منزل، صاحب خانه شرط مىکند که مستأجر هر سال پنج روز در مسجد معتکف شود و مستأجر نیز این شرط را مى پذیرد.
* اجاره ؛ مثلاً شخصى اجیر مىشود که با دریافت مزد - یا بدون دریافت مزد - از طرف میت در مسجد معتکف شود. (مانند نماز استیجارى).
4- در طول سال در هر زمانى که انسان بتواند، حداقل سه روز در مسجد بماند و روزه بگیرد صحیح است . (تفصیل این مسأله در بحث مدت اعتکاف و روزه اعتکاف خواهد آمد ) ولى بهترین زمان براى اعتکاف ماه مبارک رمضان، و در ماه رمضان ، دهه آخر آن است .
5- س : آیا اعتکاف نذرى را مىتوان در ماه رمضان انجام داد؟
آیت الله بهجت: مانعى ندارد.
آیت الله مکارم :مانعى ندارد، مگر اینکه نیت او غیر ماه رمضان باشد.
آیت الله صافى: اگر نذر مطلق یا مقید به ماه رمضان باشد اشکال ندارد.
6- س : افضل اوقات اعتکاف چه زمانى است ؟ آیا ایام البیض ماه رجب فضیلت خاصى براى اعتکاف دارد؟(ایام البیض = سیزدهم و چهاردهم و پانزدهم)
آیت الله مکارم: بهترین اوقات اعتکاف ، ماه مبارک رمضان و از همه بهتر دهه آخر آن است.
آیت الله بهجت: افضل اوقات ماه رمضان است خصوصاً در دهه آخر آن و ایام البیض رجب نیز تأکید شده است .
7- در صحت اعتکاف امورى شرط است که برخى از آنها مربوط به شخص معتکف و برخى مربوط به خود اعتکاف است که در اینجا به بیان آن شرایط، و احکام لازم آنها مىپردازیم.
1- عقل. (از دیوانه صحیح نیست)
2- ایمان . (از غیر مومن صحیح نیست)
(آیت الله سیستانى :
ایمان شرط صحت اعتکاف نیست ، هر چند در استحقاق ثواب معتبر است
آیت الله مکارم: ایمان شرط قبول اعتکاف است نه صحت آن
شرط ایمان در فتاواى حضرت آیت الله صافى ذکر نشده است )
3- قصد قربت . (هرگونه ریا و خودنمایى ، اعتکاف را باطل مىکند).
4- روزهدارى در ایام اعتکاف.
5- اجازه گرفتن از کسى که اجازه او لازم است .
1- از سه روز کمتر نباشد. (زمان)
2- در مسجد جامع باشد. (مکان).
3- ادامه ماندن در مسجد و خارج نشدن از آن.
مـنـتــظر الـمــهدی(عج)
اللــهـم احــــفظ قـــائــدناالـــــخامــنــه ای
اعتکاف در ادیان مختلف
اعتکاف مخصوص دین اسلام نیست بلکه در ادیان الهی دیگر نیز وجود داشته و در اسلام استمرار یافته است اگر چه ممکن است در شرع مقدس اسلام پاره ای از خصوصیات و احکام و شرایط آن تغییر یافته باشد .
به ادامه مطالب مراجعه شود...
اعتکاف مخصوص دین اسلام نیست بلکه در ادیان الهی دیگر نیز وجود داشته و در اسلام استمرار یافته است اگر چه ممکن است در شرع مقدس اسلام پاره ای از خصوصیات و احکام و شرایط آن تغییر یافته باشد .
آیین مهد پرستی پرستش و ستایش مهر یا میترا پیش از ظهور زرتشت به عنوان یک نیروی حاکم معنوی مورد توجه آریاییها بوده است ومهر پرستان مراسم دینی خود را در غارهای تاریکی به نام" مهرابه "انجام میدادند . فردی که میخواست وارد جمع مهر پرستان شود ابتدا باید موافقت مرشد را جلب کند و سپس تعالیم خاصی را فرا گیرد .پیروان این آیین در محیطی دور از اجتماع با انجام فرایضی نظیر روزه و غسل به تطهیر درونی خویش می پرداختند.
دین زرتشت:
در دین زرتشت سکونت در آتشکده و خلوت گزینی در کوه به عنوان محل نیایش و دنیا گریزی مورد توجه بوده است . زیرا یکی از راههای خداجویی و خدا یابی اجتماع گریزی بوده است. همانگونه که زرتشت برای نیایش پروردگار واحراز مقام پیامبری مدتی در کوه سولان خلوت گزینی کرد.همچنین ساسان فرزند بهمن ترک دنیا وسلطنت کرده و برانجام دادن عبادتش در کوه سکونت گزید.
خلوت گزینی در آیین بودا:
در آیین بودایی خلوت گزینی شرط ضروری وذاتی زندکی رهبانی است.و راهبان بودایی اکثر اوقات خویش را در معابد با ذکر اوراد وادعیه وانجام مراسم عبادی می گذرانند.
شریعت ابراهیم:
خدا وند در قران به پیامبرخود ابراهیم و پسرش اسماعیل دستور می دهد که خانه مرا پاک کنید برای طواف کنندگان معتکفان و نماز گزاران.
با توجه به این آیه نتیجه میگیریم اعتکاف عملی بوده که در شریعت ابراهیم جزو مناسک و عبادات الهی محسوب می شده و مورد رضایت خداوند بوده است اما چگونگی مناسک آن مشخص نیست
اجداد پیامبر اسلام (ص)نیز که از پیروان دین ابراهیم به سمار میرفتند هر ساله مدتی رابه اعتکاف در غارها و بیابانها می پرداختند . پیامبر (ص) نیز قبل از مبعوث شدن بر دین اجدادش بود و روز هایی از سال را در غار حرا به عبادت تامل و تفکر در عالم هستی می پرداخت .حضرت موسی (ع) با آنکه مسوولیت سنگین رهبری و هدایت امت یهود را به دوش داشت برای مدت زمانی آنان را ترک کرد و برای خلوت گزینی با محبوب خویش به خلوتگاه خود در کوه طور شتافت وی در پاسخ به پرسش خداوند که فرمود چرا قوم خود را را رها نمودی و با عجله به سوی ما شتافتی؟عرض کرد :پروردگارا به سوی تو آمدم تا از کن راضی شوی.
بیت المقدس از مکانهایی بود که همواره تعداد زیادی برای اعتکاف در آن گرد می آمدندوعده ای هم به سر پرستی و خدمت به معتکفین مشغول می شدند که بزرگ این گروه زکریا بود و از جمله کسانی که در امر اعتکاف سرپرستی می نمود حضرت مریم بود.
شریعت مسیح:
رهبانییت به معنای خلوت نشینی گوشه گزینی پرهیز از دنیا و پرداختن به عبادت یکی ازرایج ترین آداب و مناسک آیین مسیحیت به شمار می رود که در ظاهر شباهت زیادی با اعتکاف دارد.قران کریم به وجود این عمل مسیحیان اشاره نموده وبه طور ضمنی آن را تایید می کند:در قلبهای کسانی که از مسیح پیروی میکنند رحمت و رهبانیت قرار دادیم.عملی که خود بدان دست زدند و ما آن را بر آنان واجب ننمودیم.با توجه به معنای این آیه معلوم میشود که رهبانیت عبادتی است که پایه گذاری و جعل آن از سوی مسیحیان بوده و برای قرب بیشتر به خداوند بدان عمل می کردند حال آنکه اعتکاف یک عبادت شرعی در ادیان سابق بوده و با رهبانیت تفاوت دارد.
اعتکاف در اسلام:
از زمان شکل گیری جامعه اسلامی و بر پایی احکام الهی سنت اعتکاف همواره مورد توجه مسلمین قرار داشته و مسجدالحرام ومسجد النبی از مهمترین مکانهای اعتکاف بوده وهست وهمه ساله خیل عظیمی از مسلمین سراسر دنیا به این دو شهر مقدس آمده و خود را در دنیای بیکران رحمت الهی غوطه ور می کنند و از قصر آن مروارید های زیبای معرفت و رحمت استخراج می نمایند تا یار که را خواهد وتوفیق که را باشد؟
التماس دعا
*****************************************************************
پیشینه اعتکاف
آنچه از قرآن به صراحت دریافت می شود اصل وجود عبادتی به نام اعتکاف است که در بسیاری از ادیان الهی، از جمله اسلام، وجود داشته است و اما چه کیفیتی و چه شرایطی، اطلاعی در دست نیست.
با توجه به معنای آیه معلوم می شود که رهبانیت عبادتی است که پایه گذاری و جعل آن از سوی مسیحیان بوده که برای قرب بیشتر به خداوند به آن عمل می کردند و حال آنکه اعتکاف یک عبادت شرعی در ادیان سابق بوده است.
با دقت در حوادث تاریخی، در می یابیم که مسیحیان مؤمن برای پرستش خداوند و در امان ماندن از آزار یهودیان و بت پرستان، گوشه های خلوت را انتخاب و به راز و نیاز با پروردگار مشغول می شدند. جریان اصحاب کهف نیز از این قرار است. این گروه همان یکتا پرستانی بودند که در فضای شرک آلود و پر از گناه جامعه، راه حق را تشخیص دادند و از مردم زمان خویش کناره گرفته و خلوت عبادت را بر شرک و بت پرستی ترجیح دادند.
چرا اعتکاف در 13-14-15 رجب است؟ از چه زمانی به وجود آمده؟
«وَ عَهِدْنا إِلى إِبْراهِیمَ وَ إِسْماعِیلَ أَنْ طَهِّرا بَیْتِیَ لِلطَّائِفِینَ وَ الْعاکِفِینَ وَ الرُّکَّعِ السُّجُودِ»؛ «و ما به ابراهیم و اسماعیل امر کردیم که خانه مرا براى طوافکنندگان و مجاوران و رکوع کنندگان و سجده کنندگان، پاک و پاکیزه کنید».بقره (2)، آیه 125. اعتکاف، در لغت به معناى توقف در جایى است و در اصطلاح فقه، عبارتاست از: «ماندن حداقل سه روز در مسجد، به قصد عبادت خداوند، با شرایطى خاص». مراسم اعتکاف، به زمان حضرت ابراهیمعلیه السلام بر مىگردد و بعد از او در بعضى از شریعتها و در زندگى برخى از صالحان - از جمله حضرت مریم و زکریا - به چشم مىخورد. با ظهور دین اسلام این امر، شکل تازهاى به خود گرفت و در میان مسلمانان به عنوان یک عبادت مستحب با آداب و شرایط خاص، رایج شد. اعتکاف عبادتى است که استحباب و فضیلت فراوان دارد و صفاى خاصى به روح و جان مىبخشد. پیامبراسلام-صلى الله علیه وآله -همه ساله در ماه رمضان - به ویژه دهه آخر آن - اعتکاف مىکرد و دستور مىداد رختخوابش را برچینند و چادرى در مسجد بر پا کنند و همیشه مىفرمود: «ده روز اعتکاف در ماه رمضان، برابر با دو حج و دو عمره است».«اِعْتِکافُ عَشْرٍ فى شَهْرِ رَمَضانَ یَعْدِلُ حَجَّتَیْنِ وَ عُمْرَتَیْنِ»:; وسائل الشیعة، ج 10، ابواب الاعتکاف و اللمعة الدمشقیه، کتاب الاعتکاف. اعتکاف حکمتها و فواید فراوانى دارد که بخشى از آنها عبارت است از: الف. ایجاد زمینه مناسب براى اندیشه و تفکر و خردورزى؛ ب. فراهم آمدن زمینه توبه و بازگشت؛ ج. فراهم شدن فرصت نیایش، نماز و تلاوت قرآن؛ د. به وجود آمدن دورهاى کوتاه براى محاسبه نفس و خودسازى که حداقل سه روز طول مىکشد و انسان را از حاکمیت غریزهها، عادتها و اشتغالات معمول زندگى آزاد مىسازد. در زمینه اعتکاف توجّه به چند امر ضرورى مىنماید: 1. اصل اعتکاف مستحب است؛ ولى گاهى به واسطه نذر، عهد، قسم و مانند آن واجب مىشود. 2. اعتکاف باید در یکى از مساجد چهارگانه و یا در مسجد جامع شهر باشد و در غیر آن صحیح نیست.(مسجد جامع مسجدى است که اقشار مختلف مردم در آن شرکت مىکنند و اختصاص به محله یا صنف خاصى ندارد و، مساجد چهار گانه عبارت است از: مسجد الحرام، مسجد نبوى (مدینه)، مسجد کوفه و مسجد بصره). . حداقل اعتکاف سه روز است و کمتر از آن صحیح نیست؛ ولى بیش از آن اشکال ندارد. 4. این عبادت را مىتوان به نیابت از مردگان انجام داد. 5. اعتکاف زمان خاصى ندارد و در هر زمان که روزه صحیح باشد، اعتکاف نیز صحیح است. بنابراین کسى که نمىتواند روزه بگیرد (مانند مسافر، مریض، حائض و کسى که به عمد روزه گیرد)؛ اعتکافش صحیح نیست. بهترین زمان براى انجام دادن آن، ماه رمضان و دهه آخر آن است. 6. اگر اعتکاف با حق شوهر منافات داشت، با اجازه او باشد. 7. اگر اعتکاف باعث اذیت و آزار پدر و مادر شود، با اجازه آن دو باشد. اعتکاف نگاهى به سابقه اعتکاف در ادیان گذشته، ثواب و فضیلت اعتکاف و زمان و مکان و سایر شرایط این سنّت اسلامى اُنس با معبود: انسان موجودى است سالک و پویا به سوى معبود حقیقى خویش و از هر راهى که برود و هر مسیرى را که در زندگى انتخاب کند، سرانجام به لقاى معبود خویش مىرسد:«یاایّهَا الإنسانُ إنَّکَ کادِحٌ الى رَبِّکَ کَدْحاً فَمُلاقیهِ(1)».«اى انسان! تو با تلاش و رنج به سوى پروردگارت مىروى و او را ملاقات خواهى کرد».با توجه به این آیه، اگر انسان، راه ایمان، خودسازى و تهذیب نفس را بپوید، جمال و مِهر خداوند را ملاقات مىکند، اما اگر راه کفر و آلودگى را در پیش بگیرد، جلال و قهر او را. بنابراین اگر مقصد و غایت سلوکش، لقاى محبّت و مهر خداوند باشد، باید راه تهذیب نفس و عبادت حقیقى را در پیش گیرد و از هواى نفس بگریزد و در طریقت انس با معبود، گاهى به گوشهاى خلوت پناه ببرد و دور از تعلّقات مادّى، لختى به خدا توجه کند. آیین اسلام با توجه به همین نیاز روحى، با آنکه انسان را به حضور در جامعه فرامىخواند، فرصتهایى را نیز براى خلوت نمودن او با خداوند فراهم نموده است. یکى از این فرصتها «اعتکاف» است. اعتکاف در لغت به معنى اقامت کردن و ماندن در جایى و ملازم بودن با چیزى است، ولى در شرع مقدس اسلام، به معناى اقامت در مکانى مقدس به منظور تقرّب جستن به خداوند متعال است.در اعتکاف مىتوان خانه دل را از اغیار تهى کرد و نور محبّت خدا را در آن جلوهگر ساخت. مىتوان خود را وقف عبادت کرد و لذّت مهمانى را بر سر سفره احسان و لطف الهى چشید. مىتوان زمام دل و جان را به دست خدا سپرد و همه اعضا و جوارح را در حصار اراده حق به بند کشید(2). مىتوان به خویشتن پرداخت و معایب و کاستىهاى خود را شناخت و در جست و جوى معالجه بود. مىتوان به مرگ اندیشید و خود را براى حضور در پیشگاه خداوند ارحمالراحمین آماده کرد. سابقه اعتکاف در ادیان گذشته: اعتکاف، مخصوص دین اسلام نیست، بلکه در ادیان الهى دیگر نیز وجود داشته و در اسلام استمرار یافته است، گرچه ممکن است در شرع مقدس اسلام پارهاى از خصوصیّات و احکام و شرایط آن تغییر یافته باشد. درباره حدود و شرایط این عبادت در ادیان دیگر: اطلاعات قابل توجهى در اختیار ما نیست. برخى از آیات قرآن، دالّ بر این است که اعتکاف در ادیان الهى گذشته وجود داشته است. خداوند متعال مىفرماید:«...وَ عَهِدْنا الى ابراهیمَ و اِسماعیلَ أنْ طَهَّرا بَیْتِىَ لِلطّائِفینَ و العاکِفینَ و الرُّکَّعِ السُّجودِ(3)».«به حضرت ابراهیم و اسماعیل (علیهماالسلام) سفارش نمودیم تا خانهام را براى طوافکنندگان، معتکفان و نمازگزاران، تطهیر نمایند».از این آیه استفاده مىشود که در زمان حضرت ابراهیمعلیه السلام و اسماعیلعلیه السلام عبادتى به نام اعتکاف وجود داشته و پیروان دین حنیف، گرداگرد کعبه، معتکف مىشدند. حضرت مریم (سلاماللّه علیها) آنگاه که به افتخار ملاقات با فرشته الهى نائل آمد، از مردم فاصله گرفت و در خلوت به سر برد تا در مکانى خالى و فارغ از هرگونه دغدغه، به راز و نیاز با خداى خود بپردازد و چیزى او را از یاد محبوب، غافل نکند. به همین جهت طرف شرق بیتالمقدّس را که شاید محلّى آرامتر و یا از نظر تابش آفتاب پاکتر و مناسبتر بود، برگزید(4). مرحوم علاّمه طباطبایىقدس سره در المیزان مىنویسد: «هدف حضرت مریم(س) از دورىنمودن از مردم، بریدن از آنان و روىآوردن به سنّت اعتکاف بوده است(5)». برخى از روایات اهل سنت هم نشان مىدهد که در دوران جاهلیّت هم عملى عبادى به عنوان اعتکاف در میان مردم رایج بوده است(6). از زمانى که پیامبر اسلامصلى الله علیه وآله اعتکاف را به مسلمانان آموزش داد، این سنت اسلامى در میان مسلمانان رواج پیدا کرد. در حال حاضر مراسم اعتکاف در دهه پایانى ماه مبارک رمضان در بسیارى از کشورهاى اسلامى از جمله عربستان (مکه) باشکوه خاصى برگزار مىشود. همهساله خیل عظیم مسلمانان که بخش قابل توجهى از آنان را جوانان تشکیل مىدهند، از سراسر جهان به سوى مسجدالحرام مىشتابند و در کنار خانه خدا معتکف مىشوند و حتى بسیارى از زائران خانه خدا به منظور دستیابى به فضیلت اعتکاف در دهه آخر ماه رمضان، این ایّام پربرکت را براى انجام عمره مفرده برمىگزینند. شبیه این مراسم در مسجدالنبى و در کنار مرقد مطهر پیامبر اکرمصلى الله علیه وآله نیز برگزار مىشود. مسجد کوفه در عراق نیز سالهاى متمادى، محل برپایى مراسم اعتکاف در دهه آخر ماه رمضان بوده است. انبوه شیعیان و پیروان مکتب اهلبیت(علیهمالسلام) در این مسجد مقدس، معتکف مىشدهاند و بسیارى از عالمان بزرگ شیعه نیز همراه با مردم در این مراسم شرکت مىکردهاند. نقش عالمان بزرگ اسلامى در ترویج سنت اعتکاف اعتکاف در کشور ایران، تاریخچهاى پرفراز و نشیب دارد. در هر عصرى که عالمان برجسته دینى به اعتکاف، اهتمام ورزیدهاند، مردم مسلمان نیز از آنان پیروى کرده و به اعتکاف بها دادهاند.در عصر صفوى، در سایه تلاشهاى دو عالم بزرگ آن زمان، مرحوم شیخ بهایى (1030 - 952 ه.ق) و شیخ لطفاللّه میسى عاملى اصفهانى (متوفاى 1032 یا 1034 ه.ق)، اعتکاف در شهرهاى ایران به ویژه قزوین و اصفهان، رونق خاصى یافته است. خوشبختانه اکنون در بسیارى از شهرهاى کشورمان مراسم اعتکاف در روزهاى 13، 14 و 15 ماه رجب (ایامالبیض) برگزار مىشود. این سنت حسنه ابتداء در شهر مقدس قم، توسط عالم ربّانى میرزا مهدى بروجردى صورت گرفت و رفتهرفته در شهرهاى دیگر رواج یافت. زمان اعتکاف: اعتکاف از نظر زمان، محدود به وقت خاصى نیست، تنها از آنرو که لازمه اعتکاف روزهگرفتن است، باید در زمانى معتکف شد که شرعاً بتوان روزه گرفت. پس هرگاه روزهگرفتن صحیح باشد، اعتکاف نیز صحیح است؛ ولى بهترین زمان براى اعتکاف، دهه آخر ماه مبارک رمضان است. پیامبر اسلامصلى الله علیه وآله در این دهه، در مسجد خود معتکف مىشد(7).اعتکاف در دهه آخر ماه رمضان، با آمادهسازى انسان براى درک لیلةالقدر و بهرهبردارى از فیض این شب گرانقدر، بىارتباط نیست. اعتکاف، کمتر از سه روز نیست و روزهدارى در آن سه روز، جزء اعمال اعتکاف مىباشد. همچنین شخص معتکف جز براى کار ضرورى نباید از مسجد و محل اعتکاف، خارج شود. در کشور ما اکنون اعتکاف در سه روز از ماه رجب، بیش از اعتکاف در دهه پایانى ماه رمضان رواج دارد و این سه روز از چند نظر، حائز اهمّیّت است: اول آنکه ماه رجب، یکى از ماههاى حرام است و از روایات استفاده مىشود که اعتکاف در ماههاى حرام، نسبت به دیگر ماهها از فضیلت بیشترى برخوردار است.دوم، روزه در ماه رجب داراى فضیلت خاصى است، زیرا ماه رجب ماه بزرگى است که مردم حتى در جاهلیّت نیز حرمت آن را پاس مىداشتند. اسلام نیز بر احترام و منزلت آن افزود(8). ظاهراً چنین رفتار و باورى نسبت به ماه رجب از دیگر ادیان الهى در میان مردم به جاى مانده بود. بر پایه حدیثى از پیامبر اسلامصلى الله علیه وآله هر کس سه روز از ماه رجب را روزه بگیرد، خداوند میان او و آتش جهنم به اندازه هفتاد سال راه فاصله مىاندازد. پروردگار مهربان به کسى که سه روز از ماه رجب را روزه گرفته، خطاب مىکند که:«حق تو بر من واجب و دوستى و ولایتم برایت حتمى شد. اى فرشتگان! در حضور شما شهادت مىدهم که گناهان بندهام را آمرزیدهام(9)».علاوه بر روایاتى که به طور عام نسبت به فضیلت روزه ماه رجب تأکید مىکنند، درباره روزهگرفتن در روزهاى 13، 14، 15 و انجام عمل «امّداوود» نیز تأکید شده است. مکان اعتکاف: اعتکاف از نظر مکان، محدودیّت خاصى دارد. در روایات ما وارد شده است که اعتکاف، تنها در مسجدى که امام عادل در آن نماز جماعت برگزار مىکند و نیز در یکى از مساجد چهارگانه (مسجدالحرام، مسجدالنبى، مسجد کوفه و مسجد بصره) جایز است. امام رضاعلیه السلام فرمودهاند: «اعتکافُ لَیْلَةٍ فى مَسْجِدِ الرَّسولِ و عِنْدَ قَبْرِهِ یَعْدِلُ حَجَّةً و عُمْرَةً(10)»: «یک شب، اعتکاف در مسجد پیامبر9 و نزد قبر او، معادل یک حج و یک عمره است». اما گروهى از فقها، اعتکاف در مسجد جامع هر شهر و منطقه را نیز روا دانستهاند(11). البته در مورد مسجد جامع نیز برخى برآنند که بایستى به قصد رجاء و به امید اینکه شاید مطلوب درگاه الهى باشد، اعتکاف نمود(12). اعتکاف در سایر مسجدها مانند مسجد محله و بازار، تنها به نظر شمار اندکى از فقیهان شیعه، جایز است(13).مقصود از مسجد جامع در هر شهر و منطقه، مسجدى است که معمولاً مردم بیشترى در آنجا گردهم مىآیند(14). به عبارت دیگر مسجدى که اغلب اوقات بیشتر از سایر مساجد، جمعیّت داشته باشد(15). شیخ لطفاللّه میسى اصفهانى در کتاب «رساله اعتکافیّه» به نقل احادیثى در باب اعتکاف پرداخته و ضمن بیان احادیث، شواهدى را در جواز اقامه اعتکاف در مسجد جامع، نصب قُبّه و نیز احیاى دهه آخر ماه رمضان ذکر مىکند. روشن است که در محل برگزارى اعتکاف، اختلافى در میان فقهاى شیعه وجود دارد. این اختلاف ناشى از این روایت است که اعتکاف در مسجدى جایز است که امام عادل، جماعتى در آن برگزار کرده باشد. برخى از فقها صرفاً همین چند مسجد (کوفه، بصره، مدینه و مکه) را براى اعتکاف جایز شمردهاند و برخى دیگر، مساجد دیگر را نیز براى اعتکاف، مجاز شمردهاند. از دسته دوم، گروهى تنها مساجد جامع را معیّن کرده و برخى همه مساجد جماعات را. شیخ لطفاللّه بر این باور بوده که در تمامى مساجد جامع و حتى جماعت، اعتکاف، جایز است؛ ولى درباره روایتى که «امام عادل» را مطرح کرده چنین اظهار مىکند که مقصود از امام عادل، اعمّ از امام معصوم و غیرمعصوم است. شیخ تأکید دارد که اصولاً سؤال درباره مساجد بغداد بوده و روشن است که وجه عدل نمىتوانسته ارتباطى با امام معصوم براى اقامه نماز در آن مساجد داشته باشد. وى با اشاره به آراى برخى از فقهاى متقدّم، در اینکه تنها در مساجد چهارگانه اعتکاف رواست، اسامى جمعى از علماى عصر خود را که اغلب، علماى جبل عامل هستند، ذکر کرده و رأى آنان را چنین دانسته که در هر مسجد جامعى، اعتکاف جایز است. از جمله آنان مرحوم شیخ بهایى است که در هنگام تألیف این رساله در قید حیات بوده است و نیز شیخ على بن عبدالعالى میسى جدّ نویسنده و نیز شهید ثانى و بسیارى دیگر(16). در اینجا ممکن است این پرسش مطرح شود که با توجه به آثار سازنده اعتکاف، آیا بهتر نیست اعتکاف در هر مسجدى را جایز بدانیم تا همگان به آسانى بتوانند از این عبادت بهرهمند شوند؟ در پاسخ باید گفت که عبادتهاى دینى، کاملاً توقیفى هستند؛ بدین معنى که شرایط و احکام آن را باید از متون اسلامى و دستورهاى شرعى اخذ کرد. هرگاه از ادلّه معتبر استفاده شود که محل اعتکاف، مسجد جامع است، نمىتوان از روى ذوق و سلیقه شخصى در شرط عبادت تصرف نمود و دامنه آن را توسعه داد. اساساً برخى عبادتها از نظر مکان، داراى محدودیّت خاصى هستند. مراسم و اعمال حجّ باید در مکانهاى معیّنى انجام شود. از اینرو انجام دادن اعمال حج در غیر از محلهاى مقرّر، بىمعناست. در مورد اعتکاف نیز هرگاه با ادلّه معتبر، ثابت شود که جایگاه آن، مسجد جامع است، مىفهمیم که شارع مقدس، این عبادت را تنها در این ظرف مکانى معیّن از ما خواسته است. البته در تشریع این حکم حتماً مصالحى مورد نظر بوده است که شاید عقل ما نتواند بهطور یقین بدان دست یابد. شاید اسلام با منحصر کردن اعتکاف در مسجد جامع بخواهد نوعى کنترل بر کمّیّت و کیفیّت آن وجود داشته باشد و در کنار این عبادت، ارزشهاى دیگرى مانند وحدت و همراهى و همدلى نیز مطرح شود(17). مقابله با تهاجم فرهنگ بیگانه از برکات ضمنى اعتکاف است: در فرهنگ اسلامى روىآوردن به اعتکاف، علاوه بر بهرهبردارى از فیض معنوى آن، جهاد مقدس نیز شمرده مىشود؛ زیرا این مراسم عبادى-معنوى، نقش بسیار مهمى در تهذیب نفس و جهاد اکبر دارد.جوانى که در مراسم اعتکاف، طعم شیرین ایمان و انس با خداوند را مىچشد، لذتهاى مادى و شهوانى در دیدگانش حقیر و بىارزش مىشود، ایمان و اعتقادش تقویت مىشود و به آسانى در گرداب فساد و باورهاى ضدّدینى گرفتار نمىشود. از سوى دیگر، چنین مراسمى خود پیامى عملى و درسى عبرتآمیز براى مردم است. حضور جمعى از مؤمنان در مسجد براى عبادت، در حقیقت نوعى دعوت به خداپرستى و دینمدارى است و آثار سازندهاى بر جامعه خواهد داشت. از همینرو، امروز در رویارویى با تهاجم فرهنگى دشمن نباید نقش مؤثر سنتهایى که در باور عمومى مردم ریشههاى عمیق دارند، نادیده گرفته شود. بىتردید مساجد، حسینیّهها، تکایا، هیأتهاى مذهبى، زیارت و اعتکاف نقش مهمى در تربیت جامعه و گسترش فرهنگ دینى ایفا کرده و مىکنند. این مقولهها با آثار مثبت جانبى که دارند، اهرمهاى توانمندى در مقابله با فرهنگ بیگانهاند. در دوران ما تهاجم دشمن ابعادى گسترده یافته، ولى این حرکت استعمارى، دستکم ریشهاى چندصد ساله دارد و همین پدیدههاى سنتى، همچون اعتکاف، مردم ما را در طول سالیان متمادى در برابر نفوذ فرهنگ بیگانه، مصونیّت بخشیده است(18). اما متأسفانه اهمّیّت آن و نقش بهسزایى که در تصفیه و تزکیه روح انسان دارد، براى بسیارى از مسلمانان، ناشناخته مانده است. از اینرو جا دارد مبلّغان اسلامى بیش از پیش بر نقش مهمّ آن تأکید ورزند تا این سنت دیرینه محمدى آنگونه که شایسته است، جایگاه خود را در جامعه اسلامى حفظ کند. اسماعیل نساجى زواره-1. انشقاق، 6.-2. تذکرةالأولیاء، عطار نیشابورى، ص 785.-3. بقره، 125-4. تفسیر نمونه، ج 13، ص 33-5. تفسیر المیزان، ج 14، ص 34-6. المسائل النّاصریّات، سید مرتضى، ص 119-7. بحارالانوار، ج 98، ص 15-8. فضائل الاشهر الثلاثة، شیخ صدوق، ص 24، روایت 12-9. همان، ص 25، بخشى از روایت 12.-10. بحارالانوار، ج 98، ص 151-11. سید محمدکاظم، العروةالوثقى، کتاب الاعتکاف-12.امام خمینى(ره)، تحریرالوسیلة، ج 1، ص 305-13. سید محمدحسن نجفى، جواهرالکلام، ج 17، ص 170-14. همان، ص 171-15.آیتاللّه گلپایگانى، مجمع المسائل، ج 1، ص 154-16. فصلنامه فرهنگ اصفهان، شماره 1، پاییز 1374، ص 38-17. بحارالانوار، ج 33، ص 542-18.رحیم نوبهار، اعتکاف، سنت محمدى، ص 51 - 50.
(سایت پرسمان دانشجویی)
اصــلاح خـویش
امام عـلى علیه السلام فرمود: ناتوان ترین مردم کسى است که از اصلاح نفس خویش و خودسازى عاجز باشد.
«اصلاح نفس» به یک معنى راحت تر و عملى تر از اصلاح دیگران است، چرا که انسان هم به خلق و خوى و روحیات و زمینه هاى روحى خود آشناتر و هم براى انجام کارهایى در مسیر این اصلاح، برخود مسلط تر است تا بر دیگران.
اگر دیگران از ما «حرف شنوى» نداشته باشند، خودمان که مى توانیم به دانسته ها و صلاحدیدهایمان عمل کنیم و مطیع عقل و وجدان و باورهاى مکتبى خود باشیم.
اگر دیگران را نشناسیم، خود را که خوب مى شناسیم.
پس، کسى که نتواند به اصلاح خویش بپردازد، ناتوان ترین مردم است، چون زمینه هاى این تغییرات بهینه در خود او فراهم تر است تا دیگران.
آنان که شعار «اصلاح جامعه» را مى دهند، خوب است گامى هم در مسیر «خودسازى» خود بردارند و «اصلاح خود» را مقدمه «اصلاح دیگران» قرار دهند.
اصلاح را از خود شروع کنیم.
تجمع 2 هزار نفری مدافعان حجاب در قم
به گزارش خبرگزاری حوزه، 2 هزار نفر از دانش آموزان مدارس دخترانه قم شرکت کننده در در طرح ملی "خوش حجابی" مرکز تحقیقات و طرح های کاربردی حجاب ریحانة النبی(س)، پس از راهپیمایی از میدان شهدا تا حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س)، در تجمعی با عنوان "مدافعان حجاب"، در قطعنامه ای 5 ماده ای، خواستار نهادینه سازی فرهنگ عفاف و حجاب در جامعه و برخورد با مروجان بد حجابی و بی حجابی شدند.
در این قطعنامه از مسئولان خواسته شده تا در سالی که مزین به نام "اقتصاد و فرهنگ" است، زمینه دسترسی ارزان به پوشش اصیل اسلامی - ایرانی را فراهم نموده تا هزنیههای سنگین اقتصادی مانع ایجاد فضای سالم فرهنگی برای دختران و بانوان نباشد.
متن کامل قعطنامه پایانی تجمع "مدافعان حجاب" در پی می آید.
بسم الله الرحمن الرحیم
به نام خدایی که خالق زیبایی است
سلام بر پیامبر(ص) صلح و دوستی و سلام بر چهارده معصوم پاک، سلام بر آخرین ذخیره الهی و سلام بر خمینی کبیر، سلام بر شهیدان راه حق و سلام بر تمام رهروان راه خدا.
سلام ویژه ما به سیده زنان عالم، حضرت فاطمه زهرا(س) او که بهترین زنان عالم است و افتخار ما مسلمانان.
امروز آمدهایم تا رسم حضور عفیفانه زن را در اجتماع، با الگوگیری از آن انسان پاک، به نمایش بگذریم و با دعوت از همه دوستداران پاکی و عفت، راه سعادتمندانه زن مسلمان را به او یادآور کنیم؛ تا این مسیر روشن الهی در لابلای زندگی مادی به بیراهه کشیده نشود و جاده عفت و حیا، با تابلوی حجاب زهرایی در مقابل کج راههها و بیراهههای غرب، راه بهشت سعادتمند را به رخ بکشد.
امروز آمدهایم تا با حضور خود، ضمن دعوت از همه دختران ایران اسلامی به حضور آگاهانه و پاکدامنانه در عرصههای مورد نیاز جامعه با عزم ملی خود، علاوه بر کمک به پیشرفت ایران اسلامی بهترین الگوی دختران عالم باشیم و هر چند در پیمودن این مسر سازنده در سال اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی حضور مسئولان محترم جمهوری اسلام ایران بیش از پیشن نیاز است.
لذا ما نیز در این راهپیمایی و تجمع دوستانه خواستههای خود را برای اصلاح فرهنگ عمومی حجاب، در چند بند اعلام میداریم.
1- ما دختران حافظان حجاب، با انتخاب حجاب اسلامی، اولین گام را در تحقق حجاب اسلامی در محیط علم و دانش برداشتهایم و از مسئولان محترم آموزش و پرورش میخواهیم همچنان که در بالا بردن سطح دانش ما تلاش میکنند با زمینهسازی بیشتر مسایل پرورشی، ما را از آسیبهای اجتماعی که بیشتر از سوی غرب القا میشود مصون بدارند.
2- از تمامی رسانههای داخلی خصوصا رسانه ملی میخواهیم علاوه بر ساخت، تولید و ترویج حجاب در برنامههای تولیدی خود بیش از پیش با رعایت حجاب و رفتارهای عفیفانه، چهره رسانه ملی را آنچنان که شایسته کشور و جامعه اسلامیمان است، به دنیا معرفی کنند.
3- از مسئولان محترم میخواهیم در سالی که مزین به نام "اقتصاد و فرهنگ" است زمینه دسترسی ارزان به پوشش اصیل اسلامی ایرانی را فراهم نموده تا هزنیههای سنگین اقتصادی مانع ایجاد فضای سالم فرهنگی برای دختران و بانوان نباشد.
4- با گرامیداشت یاد تمامی شهیدان راه امر به معروف و نهی از منکر و پیروی از راه این عزیزان از مسئولان محترم انتظامی و قضایی میخواهیم با ایجاد فضای امن برای کسانی که پاسدار و حافظ عترت و پاکی ما د رجامعه هستند سهم خود را در فرهنگسازی اسلامی به خوبی ایفا کنیم.
5- در پایان از تمامی مسئولان محترم نظام جمهوری اسلامی ایران میخواهیم با توجه به فرامین مقام معظم رهبری حضرت آیتالله خامنهای با تمام توان برای ناکام گذاشتن دشمن در تهاجمات فرهنگی بستر گسترش فرهنگ ناب اسلامی را به اقصی نقاط عالم ایجاد نموده تا با تشکیل تمدن نوین اسلامی در دنیا زمینه ظهور منجی عالم بشریت حضرت مهدی(عج) را فراهم نموده و هر چه زودتر چشم عالمیان به جمال دلربای حضرت منور شود.
امروز زنده نگه داشتن یاد شهدا کمتر از شهادت نیست
حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای
به گزارش علیرضا احسانی نیا از پایگاه خبری تحلیلی فرزانگان امیدوار به نقل از شهدای ایران:به دنبال برگزاری تجمع عفاف و حجاب در میدان فاطمی که با حاشیه های مختلفی همراه بود حوزه علمیه ایروانی به عنوان برگزار کننده اصلی این تجمع نامه اعتراضی را خطاب به نمایندگان مجلس نوشته که یک نسخه از آن در اختیار پایگاه خبری شهدای ایران قرار گرفته است و در آن عنوان کرده است که چندین درخواست به استانداری ارسال شده و حتی نماینده هماهنگ کننده نیز معرفی شد و پیشنهادهایی در راستای مکانهای مختلف برای برپایی تجمع ارائه گردید اما استانداری تهران به گونه ای وانمود کرد که حوزه علمیه اساسا اعتقادی به قانون ندارد.
بنا بر این گزارش مشروح این نامه به قرار زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
محضر محترم نمایندگان مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
احتراما به استحضار می رساندحوزه علمیه ایروانی در سالی که مقام عظمای ولایت آن را سال اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی نام نهاده اند و به منظور پاسداشت حرکت های انقلابی شهدای امر به معروف و نهی از منکر به ویزه شهید علی خلیلی و گرامیداشت روز ملی عفاف و حجاب از چند ماه قبل طی مراحل قانونی و ارسال نامه به استاداری تهران، فرمانداری تهران و وزارت کشور درخواست خود را جهت برگزاری تجمعی آرام و قانونی جهت پاسداشت حرمت عفاف و حجاب در جامعه اعلام نمود در حالی که علی رغم گذشت چند ماه نامه نگاری مکرر به شماره 851-646/92، 831-646/92، 930-646/93، 145-646/93، نه تنها با درخواست ها موافقت نشد.بلکه معاونت سیاسی فرماندار در مصاحبه ای با رسانه های مختف اعلام نموده است که هیچ درخواستی برای برگزاری تجمع وجود ندارد.
مخالفت با برگزاری این تجمع به حدی رسید که برخی از مسئولین در استانداری محل خیابان فاطمی را بهانه ای برای عدم صدور مجوز دانستند این در حالی بود که در نامه های مختلفی به شماره 145/646/93 حوزه ایروانی خیابان های 15 خرداد که همواره محل برگزاری تجمع بوده است، خیابان انقلاب ، میدان ولیعصرو پارک دانشجو را برای برگزاری تجمع پیشنهاد داده بودند اما استانداری تهران در بیانه ای خطاب به مردم با غیر قانونی خواندن این تجمع اظهار داشت حوزه علمیه مسئولیت این تجمع را نپذیرفته و حاضر به همکاری نشده است. در حالی که در مورخ 15/2/3 تلفن رسمی از سوی استانداری به حوزه شده که طبق نامه حوزه به شماره 169/646/93 حجت الاسلام خلجی به عنوان نماینده تام الاختیار معرفی گردید ولی هیچ هماهنگی و همراهی از استانداری صوزت نگرفت و حوزه علمیه در طول این مذت در راستای حفظ مصالح نظام و احترام به حضور یکپارچه مردم غیرتمند تاکنون سکوت اختیار کرده و مصاحبه حاشیه ای برخی اشخاص و جریانات در رسانه های مختلف را رسما تکذیب و اعلام می دارد نامبردگان هیچ ارتباطی به برگزاری این تجمع نداشتند و حال سوال ما از شما نمایندگان مجلس این است:
1-چگونه ممکن است حوزه علمیه ایروانی درخواست رسمی برای برگزاری یک تجمع را صادر کند و مسئولیت ان را نپذیرد؟ و آیا پیشنهاد مکانهای مختلف جهت برگزاری یکتجمع پر شور نشان از همکاری نیست؟ آیا منظور استانداری از همکاری لغو تجمع مردمی در اعتراض به بد حجابی و بی عفتی در جامعه اسلامی بوده است؟
2- چگونه است که تلاش های چند ماهه کار گروه عفاف و حجاب حوزه علمیه ایروانی و پیگیری های طلاب مدافع امر به معروف و نهی از منکر که وصیت تمامی شهدای انقلاب و 8 سال دفاع مقدس بوده است به راحتی توسط بدنه دولت نادیده گرفته می شود وبا استفاده از رسانه های در اختیار به تخریب این حرکت اقدام می شود؟!
استانداری و فرمانداری تهران در اقدامی هماهنگ طوری وانمود کردند که گویی حوزه علمیه قانون را زیر پا گذاشته و درخواست صدور مجوز را ارسال نکرده است در حالی که بر اساس نامه های پیوستی این اتهام بزرگی به حوزه علمیه که در طول تاریخ انقلاب همواره پشتیبان نظام بوده است می باشد.
3- انتظار ما از نمایندگان مجلس این است که بررسی کنند کدام جریان سیاسی در پشت پرده بوده است که ده ها نامه درخواست مجوز را ندید، نامه استاندار به فرماندار را ندید ، معرفی خیابانهای مختلف برای برگزرای تجمع را ندید، و اینگونه تجمع مردمی را در حمایت از حجاب که خون شهدای اسلام برای آن ریخته شده است غیر قانونی خواند. مجلس باید بررسی کند که آیا استانداری محق است که بدون هیچ دلیلی درخواست صدور مجوز را نادیده بگیرد و بعد بر یک حرکت انقلابی و مذهبی در سایه آرمانهای نظام مقدس جمهوری اسلامی برچسب غیر قانونی بزند تا رسانه های بیگانه از ان علیه جامعه مذهبی کشور استفاده کنند؟
4- حوزه ایروانی اعلام می کند تجمع عفاف و حجاب مربوط به هیچ جریان و گروه سیاسی نبوده است و فارغ از هر گونه نگاه سیاسی صرفا در راستای حفظ شئونات اسلامی ، امر به معروف و نهی از منکر و دفاع از آرمانهای اسلام و انقلاب برپا شده است. لذا از مجلس شورای اسلامی می خواهیم در مقابل موضع گیری های سیاسی علیه چنین تجمعات مذهبی در سایه نظام اسلامی که توسط برخی ارگانهای دولتی صورت می گیرد به شدت بایستند.
***قال الإمام الصادق علیه السلام :طَلَبتُ حُبَّ اللّهِ عز و جل ، فَوَجَدتُهُ فی بُغضِ أهلِ المَعاصی .
.امام صادق علیه السلام :محبّت خداوند عز و جل را جُستم ، آن را در نفرت از گنهکاران یافتم .
مستدرک الوسائل : ج 12 ص 173 ح 13810 نقلاً عن مجموعة الشهید .
(دانشنامه قرآن وحدیثج14ص53)
***قال الامام الصادق علیه السلام :حُبُّ الأَبرارِ لِلأَبرارِ ثَوابٌ لِلأَبرارِ ، وحُبُّ الفُجّارِ لِلأَبرارِ فَضیلَةٌ لِلأَبرارِ ، وبُغضُ الفُجّارِ لِلأَبرارِ زَینٌ لِلأَبرارِ ، وبُغضُ الأَبرارِ لِلفُجّارِ خِزی عَلَى الفُجّارِ .
محبّت نیکان به نیکان ، پاداشى براى نیکان است و محبّت ورزیدن بَدان به نیکان ، فضیلتى براى نیکان است . نفرت بَدان از نیکان ، زیورى براى نیکان است و نفرت نیکان از بَدان ، [مایه] خوارى و رسوایى بَدان است .
الکافی : ج 2 ص 640 ح 6 ، الاختصاص : ص 239 کلاهما عن عمّار بن موسى ، مصادقة الإخوان : ص 157 ح 4 نحوه ، المحاسن : ج 1 ص 414 ح 949 کلاهما عن عبداللّه بن القاسم الجعفری ، تحف العقول : ص 487 عن الإمام العسکریّ علیه السلام ، بحارالأنوار : ج 74 ص 279 ح 4 .
(دانشنامه قرآن وحدیث ج14ص53)
سایت حدیث نت
ـ ارزش ایثار
امام على علیه السلام : ایثار ، عالى ترین خصلت اخلاقى است .
امام على علیه السلام : ایثار ، خوى نیکان است.
امام على علیه السلام : ایثار ، بهترین احسان و بالاترین مرتبه ایمان است.
امام على علیه السلام : ایثار ، برترین عبادت و شکوهمندترین آقایى است.
امام على علیه السلام : برترین سخاوت ، ایثار است.
امام على علیه السلام : با دیگر مردمان به انصاف رفتار کنو با مؤمنان به ایثار .
امام على علیه السلام : نقطه اوجِ خصلت هاى اخلاقى ، ایثار است.
امام على علیه السلام : با ایثار ، آزادگان به بندگى کشیده مى شوند
سایت کتابخانه احادیث شیعه
یک منبع آگاه در وزارت کشور اعلام کرد: خانم «عزت کمال زاده عباسی» از سوی وزیر کشور به عنوان فرماندار قشم منصوب شده است.
به گزارش علیرضا احسانی نیا از پایگاه خبری تحلیلی فرزانگان امیدوار به نقل از ایرنا، عزت کمال زاده عباسی، چهارمین زن فرماندار در دولت تدبیر و امید است که حکم وی نهم اردیبهشت 1393 از سوی عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور به عنوان فرماندار قشم صادر شده است اما این حکم تاکنون رسانه ای نشده بود.
حسینعلی امیری قائم مقام وزیر کشور پیش از این به خبرنگار سیاسی ایرنا گفته بود که یک زن به عنوان فرماندار قشم منصوب شده که از خانواده شهدا است. پیش از این نیز دو فرماندار زن در استان سیستان و بلوچستان و یک فرماندار زن در استان گلستان منصوب شده اند.
«معصومه پرندوار» فرماندار هامون یکی از این چهار زن فرماندار است که 14 سال سابقه خدمت در استانداری سیستان و بلوچستان و خراسان شمالی دارد. وی متولد سال 57، متاهل و دارای یک فرزند و دانش آموخته رشته جغرافیا در مقطع کارشناسی ارشد است.
«حمیرا ریگی» نیز از جامعه بانوان بلوچ و اهل سنت سیستان و بلوچستان متولد 1354، فرماندار «قصر قند» است که افزون بر 20 سال تجربه در دستگاه های مختلف اجرایی از جمله رییس اداره بهزیستی و بخشدار مرکزی چابهار را در کارنامه خود دارد.
«مرجان نازقلیچی » سومین فرماندار زن از قوم ترکمن است که بر صندلی فرمانداری بندر ترکمن در استان گلستان تکیه زده است.وی از کارمندان باسابقه فرمانداری بندر ترکمن بوده و در سال های 83 و 84 نیز به عنوان بخشدار مرکزی این شهرستان فعالیت می کرد.
.: Weblog Themes By Pichak :.