***نسیم معرفت***
به نام خدا
امام حسین(علیه السلام) پاک است و از نسل پاک است و همه شهرها بواسطه او پاک می شود
پس تا می توانید یاد ونام و فرهنگ حسین بن علی(ع) منتشر سازید ...
در بخشی از زیارت امام حسین(علیه السلام)در اول ماه رجب چنین آمده است:
....بِأَبِی أَنْتَ وَ أُمِّی وَ نَفْسِی یَا أَبَا عَبْدِ اللَّهِ ..... أَشْهَدُ أَنَّکَ طُهْرٌ طَاهِرٌ مُطَهَّرٌ مِنْ طُهْرٍ طَاهِرٍ مُطَهَّرٍ طَهُرْتَ وَ طَهُرَتْ بِکَ الْبِلادُ وَ طَهُرَتْ أَرْضٌ أَنْتَ بِهَا [فِیهَا] وَ طَهُرَ حَرَمُکَ أَشْهَدُ أَنَّکَ [قَدْ] أَمَرْتَ بِالْقِسْطِ وَ الْعَدْلِ وَ دَعَوْتَ إِلَیْهِمَا وَ أَنَّکَ صَادِقٌ صِدِّیقٌ، ....
.... پدر و مادر و جانم به فدایت اى ابا عبد اللّه ..... گواهى می دهم که تو پاک و پاکیزه پاک شده اى، از نسل پاک و پاکیزه و پاک گشته، پاک شدى و شهرها به وسیله تو پاک شد، و پاک شد زمینى که تو در آن هستى، و پاک شد حرمت، گواهى میدهم که تو امر به عدل و داد نمودى، و دعوت کردى به آن دو حقیقت، و هر آینه تو راستگو و راست پیشه اى...
++++++++++++
** هر قوم و ملّتی که زیر پرچم حسین بن علی (عَلَیهِمَا السَّلامُ ) باشد هرگز زیر بار ذلت و ننگ و عار نخواهد رفت. مکتب امام حسین (علیه السلام) ، مکتب حرکت و روشنگری و هدایت و عزت و سرافرازی و شهامت و رشادت و مقاومت و ایثار و وفا و فداکاری و ترویج فضایل انسانی و اسلامی و مکتب صفا و عشق و دلدادگی به خداوند متعال است.
(حضرت آیت الله سید اصغر سعادت میرقدیم لاهیجی)
***نسیم معرفت***
به نام خدا
** میلاد یگانه یادگار پیامبر گرامی اسلام ص مبارک
میلاد فرخنده و با سعادت حضرت صدیقه کبری فاطمه زهراء (سَلامُ اللهِ عَلَیها ) یگانه یادگار رسول خدا حضرت محمد مصطفی (صَلَّی اللهُ عَلَیهِ وَ آلِهِ وَ سَلَّمَ) و نیز میلاد بامیمنت و خجسته بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی(ره) و روز مادر و روز زن را به همه شما عزیزان و مُحبان اهلبیت (عَلَیهِمُ السَّلامُ ) تبریک و تَهنیت عرض می کنم . امید است که در دنیا و آخرت مورد توجه و عنایت خاص حضرت فاطمه (سَلامُ اللهِ عَلَیها ) قرار گیریم . انشاء الله .
سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی
***نسیم معرفت***
شعری در باره مادر
مِهر تو پایه وبنیان من است
هر چه دارم ز تو دارم مادر
مهر تو عزت دوران من است
نرود یاد تو از خاطر من
عشق تو در دل و در جان من است
شعر : از سیداصغر سعادت میرقدیم
***نسیم معرفت***
بسم الله الرحمن الرحیم
**ارزش و اهمیت نوروز در اسلام+نسیم معرفت
یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ وَ الْأَبْصَارِ یَا مُدَبِّرَ اللَّیْلِ وَ النَّهَارِ یَا مُحَوِّلَ الْحَوْلِ وَ الْأَحْوَالِ حَوِّلْ حَالَنَا إِلَی أَحْسَنِ الْحَالِ
نوروز فصل شکفتن و خارج شدن از خمودی و پژمردگی است … نوروز حرکت و جنبش و رستاخیز در طبیعت است…. نوروز یعنی حیات دوباره و حرکت به سوی رشد و تعالی …نوروز یعنی داشتن صفات و سجایای عالیه انسانی … نوروز روز خداشناسی و رسیدن به کمال مطلق است…
آفرینش همه تنبیه خداوند دل است
دل ندارد که ندارد به خداوند اقرار
دو آیه از آیات قرآن کریم در سوره حج متناسب با فصل بهار و نوروز است، یکی آیه «أَ لَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ أَنْزَلَ مِنَ السَّماءِ ماءً فَتُصْبِحُ الْأَرْضُ مُخْضَرَّهً إِنَّ اللَّهَ لَطیفٌ خَبیرٌ . آیا ندیدی خداوند از آسمان ، آبی فرستاد ، و زمین ( بر اثر آن ) سرسبز و خرّم می گردد؟! و خداوند لطیف و آگاه است. (سوره حج آیه 63)
و دیگری در ابتدای سوره حج که میفرماید:«… وَ تَرَى الْأَرْضَ هامِدَهً فَإِذا أَنْزَلْنا عَلَیْهَا الْماءَ اهْتَزَّتْ وَ رَبَتْ وَ أَنْبَتَتْ مِنْ کُلِّ زَوْجٍ بَهیجٍ . … ( از سوی دیگر ، ) زمین را ( در فصل زمستان ) خشک و مرده می بینی ، اما هنگامی که آب باران بر آن فرو می فرستیم ، به حرکت درمی آید و می روید و از هر نوع گیاهان زیبا می رویاند! ( سوره حج آیه 5)
ریشه تاریخی نوروز، به پنج هزار سال قبل در عصر باستان بر میگردد و نوشته اند کسی که نوروز را پایه گذاری کرد جمشید پسر طهمورث است .
جناب ابوریحان بیرونی در کتاب «آثار الباقیه» در زمینه عید نوروز میفرماید: مردم ایران در عصر باستان پنج روز را تعطیل کرده و جشن میگرفتهاند، اول فروردین تا پنجم فروردین که جزو جشن های عمومی بود. همچنین روز ششم فروردین جشنی خاص بود که مخصوص شاه و اطرافیان وی بوده است.
سؤال : آیا نوروز از نظر اسلام پذیرفته شده یا خیر؟
حضرت آیت الله محمد حسین آل کاشف الغطاء در این رابطه نظری دارند،و آن این که عید بر چهار قسم است، اول عید دینی، دوم عید مذهبی، سوم عید ملی و چهارم عید تکوین که عید تکوین همان عید عالَم وطبیعت است . اما در روایتی از امام هادی (عَلَیهِ السَّلامُ ) داریم که فرمود :اَلعِیدُ اَربَعَهُُ لِلشِّیعَهِ ، برای شیعه چهار عید است : اَلأَضحی، اَلفِطر، اَلغَدیر و الجُمُعَهُ، پس عید دینی به معنای عام خود که مذهب را هم شامل میشود، این چهار عید است(اَلأَضحی، اَلفِطر، اَلغَدیر و الجُمُعَهُ ) و در تقسیمی که امام هادی (عَلَیهِ السَّلامُ ) کردند: بر مبنای تقسیم دینی بالمعنی العام(اعم از عید دینی و مذهبی) است، اما بنابرتقسیمی که آیت الله کاشف الغطاء کردند، چهار عید داریم : عید دینی، عید مذهبی، عید ملی و عید تکوین (که همان عید آفرینش و طبیعت و عالَم است). طبق تقسیم ایشان معلوم است که عید دینی عبارتست از عید قربان و عید فطر، عید مذهبی فقط غدیر است که البته به نظرمن غدیر برای همه است (واختصاصی به مذهب شیعه ندارد) و عید طبیعت و آفرینش .
منظور حضرت آیت الله محمد حسین آل کاشف الغطاء از تقسیمی که ذکر شد این بود که عید نوروز جزو عید عالَم و طبیعت و تکوین و آفرینش بوده و ربطی به شیعه و سنی و دین اسلام و یا باستان هم ندارد . بر این اساس، آنچه هست به طبیعت باز میگردد وربطی به دین ومذهب ندارد . الته باید توجه داشت که عید نوروز عیدی باستانی و ملی است که رنگ اسلامی دارد و مورد تأیید اسلام میباشد.
در رابطه با عید نوروز میتوان به کتاب بحار الانوار جلد 56 مراجعه کرد که بسیاری از روایات مربوط به عید نوروز در آنجا ذکر شده است و یکی از این روایات، روایت مُعَلّی بن خُنَیس می باشد که از شاگردان فدایی امام صادق (عَلَیهِ السَّلامُ ) است و در راه دفاع از اسلام و ولایت اهل بیت (عَلَیهِمُ السَّلامُ ) به شهادت هم رسید . در زمان حکومت عبد الله سفاح اولین خلیفه عباسی فرماندار مدینه ایشان را دستگیر کرد و گفت که نام شیعیان را بگو و ایشان درجواب گفت: حتی اگر شیعیان زیر پای من باشند من قدمهایم را جابجا نمیکنم لذا ایشان را به دار زدند و به شهادت رساندند . مرحوم مجلسی بخشی از روایات مربوط به نوروز را از مُعَلّی بن خُنَیس نقل میکند . یکسری از روایات وارده در باب نوروز ، نوروز را مخدوش کرده و جشنِ نوروز را رد می کند و طبق این روایات، عید نوروز مردود است، اما علامه مجلسی میفرماید: روایات مُعَلَّی بن خُنَیس مورد اعتماد، ممدوح و ثِقَه است و سند روایات ایشان درست و محکم و صحیح می باشد، بنابراین روایات دیگر در باب نوروز نمیتوانند با روایات مُعَلَّی بن خُنَیس مقابله کنند.
ممکن است سؤال یا توهم شود که طبق برخی از روایات ، نوروز مورد تأیید اسلام و اهل بیت ( علیهم السلام) نیست ؟! در پاسخ به این مطلب عرض می کنم که اگر روایات جلد 56 بحارالانوار را بررسی کنیم، مشخص میشود که نوروز در اسلام چه جایگاهی دارد؟ منصور دوانیقی (لَعنَهُ الله عَلَیه)، امام کاظم (علیه السلام) را دعوت میکند و میگوید یابن رسول الله امروز اول نوروز است شما اینجا جلوس بفرمایید تا آقایان هدایایی که میآورند و تبریک میگویند، شما هم حضور داشته باشید. امام(ع) امتناع میکند و میفرمایند: من به روایات جدم رسول الله مراجعه کردم و روایتی مبنی بر تأیید نوروز ندیدم، بلکه اسلام آیین نوروز را محو کرد. این یعنی مخدوش شدن نوروز و آنهایی که نوروز را رد میکنند، یکسری از این روایات را میگیرند، منصور دوانیقی ایشان را قسم میدهد که شما را به خدا اینجا بنشینید و امام(ع) ناچاراً نشستند[وَ حُکِیَ أَنَّ المَنصُورَ تَقَدَّمَ إِلیَ مُوسَی بنِ جَعفَرِِ(ع) بِالجُلُوسِ لِلتَّهنِئَةِ فِی یَومِ النِّیرُوزِ وَ قَبضِ ما یُحمَلُ إِلَیهِ فَقالَ (ع): «إِنِّی قَد فَتَّشتُ الأَخبارَ عَن جَدِّی رَسُولِ اللّهِ صَلَّی اللّهُ عَلَیهِ وَ آلِهِ فَلَم اَجِدْ لِهذَا العِیدِ خَبَراً وَ إَنَّهُ سُنَّةُُ لِلفُرسِ وَ مَحاها الإِسلامُ، وَ مَعاذَ اللّهِ أَن نُحیِیَ ما مَحاهُ الإسلامُ». فَقالَ المَنصُورُ: «إِنَّما نَفعَلُ هَذا سِیاسَةََ لِلجُندِ، فَسَأَلتُکَ بِاللّهِ العَظیمِ إِلاّ جَلَستَ.... بِحارالأنوار ج 56 ص 101]
مرحوم مجلسی در ادامه میفرماید: روایات مُعَلَّی بن خُنَیس از نظر استحکامِ سند بالاتر از این روایتی است که اشاره شد. نظر بنده این است که از این روایت هیچ خدشه ای بر نوروز فهمیده نمی شود . بنده که به همه روایات جلد 56 اشراف داشتم و مسائل را در ذهن داشتم به این نتیجه رسیدم که امام (ع) میخواهند بفرمایند: اسلام آیین نوروز و سنت ایرانیان را محو نکرد بلکه خرافات و شرکهایی مربوط به نوروز و جشن نوروز را محو کرد و تعبیر امام کاظم ع که فرمود :اسلام ، آیین نوروز را محو کرد ، مرداش ، محو کردن شرک وخرافاتی بود که همراه نوروز بوده نه اینکه اسلام اصل نوروز را محو کند.
پس باید گفت که کار اسلام نسبت به برخی از چیزها ، تصفیه و پاکسازی است . اسلام گاهی بعضی از امور را به طور کل رد کرده و گاهی نیز پاکسازی میکند به این معنی که اصل مساله ومطلب را قبول دارد ولی جوانب انحرافی وباطل آن را رد می نماید . مثل نوروز که اسلام اصل آن را که همراه با شکفتن طبیعت و دید وبازدید وصله ارحام و نظافت وپاکی ظاهری وباطنی …می باشد رد نمی کندبلکه امور باطل وانحرافی آن را نفی می نماید . روایاتی که از مُعَلَّی بن خُنَیس وارد شده و علاّمه مجلسی هم آنها را تأیید میکند در واقع نشان دهنده عظمت نوروز است، و این روایتی که نقل شد هم به صورت نفی بِالکُلّ نسبت به نوروز نبوده بلکه اسلام خرافات و انحرافاتی را که همراه نوروز باشد نفی نموده است .
باید توجه کنیم که آیا مطلبی بی پایه و اساس میتواند پنج هزار سال قدمت داشته و خوبان و بدان عالَم به آن توجه داشته باشند؟ آیا ما میتوانیم اثبات کنیم که در این پنج هزار سال همه کسانی که از نوروز حمایت کردند، افراد نادانی بوده اند؟ خیر . اولاً ایرانیان مردمی هوشمند بودند و الان هم هوشمندی خود را به جهان و جهانیان نشان میدهند، این قرینه و کاشف از آن است که در نوروز چیزهای بسیار خوبی نهفته است که مورد تأیید اسلام نیز هست .، پس در یک نظر ما به این نتیجه میرسیم که از دیدگاه اسلام، مطالب مثبت نوروز صد در صد مورد قبول و تأیید است .
سؤال : مضمون روایت مُعَلَّی بن خُنَیس در باره نوروز چیست؟
مُعَلَّی بن خُنَیس در روز نوروز به محضر امام صادق(ع) شرفیاب میشود حضرت از وی میپرسد که امروز چه روزی است؟ ایشان میگوید من شنیدهام ایرانیان این روز را جشن گرفته و به هم تبریک میگویند و هدیه میدهند، امام فرمودند: بله امروز نوروز است و نوروز از چیزهای کُهَن است، نوروز روزی است که خدای تعالی با بندگان خود میثاق بست و از آنها پیمان گرفت که غیر از خدا را نپرستیده و برای او شریکی قائل نشوند، نوروز روزی است که خدای تعالی باد را آفرید . روزی است که خدای تعالی زمین را خلق کرد و باران را ایجاد کرد، روزی است که غدیر در آن صورت گرفت، نوروز روزی است که قائم آل محمد(ع) در آن روز ظهور خواهد کرد و روزی است که ابراهیم بتهای قومش را شکست، نوروز روزی است که پیغمبر(ص) امیر المؤمنین(ع) را بر شانه های خود قرار دادند و در پشت بام کعبه هر بتی بود را بر زمین انداخته و آنها را خُرد کردند.
در روایت دیگری مرحوم مجلسی نقل میکند نوروز روزی است که حضرت آدم(ع) خلق شد و هر کسی در نوروز از خدا حاجتی طلب کند، حاجت او روا خواهد شد. سند این روایات قوی است و شیخ بهایی و دیگران برای شخصیت مُعَلَّی بن خُنَیس و سند وی اهمیت قائل هستند، وقتی فی الجمله این روایات را قبول کنیم، میبینیم نوروز در نظر بزرگان دینی ما مثبت است.
نوروز روز دعوت به توحید است
بنده به عنوان یک شهروند ایرانی به نوروز افتخار میکنم، در روز چهارم اسفند 1388 برابر با 23 فوریه 2010 میلادی در سازمان ملل متحد، قطعنامه ای را گذراندند و گفتند که در 21 مارس برابر با اول فروردین روز جهانی نوروز خواهد بود، این افتخار ایران است، کسی نگوید که شرک را جهانی میکنند، خیر، ما توحید را جهانی میکنیم، وقتی روایات جلد 56 بحار را بررسی میکنیم می بینیم که نوروز روز دعوت به توحید وتفکر در آفرینش است . نوروز ،روز صفا وصلح ومحبت و احسان ونیکی و… است ، بر این اساس است که در سازمان ملل نوروز ایرانیان، به عنوان روز جهانی نوروز شمرده میشود، ما (از طریق نوروز )چه چیزی را به دنیا ثابت میکنیم؟ ما از طریق نوروز پیام صلح و صمیمیت، اتحاد و انسان دوستی، حریت و آزادگی، خدا دوستی و حتی اهلبیت(ع) را به دنیا می رسانیم و معرفی می کنیم . در حال حاضر گستره نوروز شامل ایران، هندوستان، کشورهای قفقاز، آسیای میانه و بخشی از مردم سوریه و عراق به خصوص قسمت های تُرک نشین این کشور ها می باشد. گستره جغرافیایی نوروز پیام دارد و پیام آن این است که ما میتوانیم جهان را به سوی صلح ببریم . پهنه جغرافیایی نوروز بسیار گسترده است و وقتی نوزوز در سازمان ملل عنوان روز جهانی را به دست میآورد و در کشورهایی مثل چین و هندوستان برای نوروز اهمیت قائل هستند میتوانیم پیام صلح و نوع دوستی را از طریق این روز به همه جهانیان برسانیم، سُفَراء ایران در کشورهای دیگر و مبلّغین ما که به قارهها و کشورهای دیگر میروند میتوانند پیام نوروز را برای همه بیان نمایند، نوروز با طبیعت انسان ها سازگار است چه آنهایی که مسلمان باشند وچه غیر مسلمان . همه انسان ها با هر گرایشی نوروز را با زیبایی ها وخوبی هایی که دارد دوست می دارند. اگر نوروز را با خوبی ها وزیبایی هایی که دارد به دنیا معرفی کنیم مردم عاشق نوروز خواهند شد و چون نوروز با فرهنگ ایران تبیین میشود عاشق ایران نیز خواهند شد و به دنبال آن علامند به فرهنگ اصیل ایران و اسلام و اهل بیت ( علیهم السلام) می شوند . همین مسأله ثبت نوروز در سازمان ملل، به این معنی است که نوروز همراه با فرهنگ اصیل ایرانی و اسلامی ثبت شده است . ایران با قِدمت و فرهنگ اصیلی که دارد همیشه در دنیا مطرح بوده است و بر سرِ درِ سازمان مِلَل شعر معروف شیخ اجلّ سعدی شیرازی را نصب کرده اند که فرمود :
بنی آدم اعضای یکدیگرند
که در آفرینش ز یک گوهرند
چو عضوی بدرد آورد روزگار
دگر اعضاء را نماند قرار
این بیت شعر از سعدی یک دنیا پیام برای صلح و دوستی و محبت در سطح جهانی دارد .
سؤال : در نوروز به چه اموری توجه کنیم؟
یکی از چیزهایی که در نوروز باید به آن توجه شود، مسافرت است در شعری منسوب به امیر المؤمنین(ع) آمده که
تَغَرَّبْ عَن الأَوْطَانِ فی طَلَبِ الْعُلُى
وَسَافِرْ فَفِی الأَسْفَارِ خَمْسُ فَوَائِدَ
تَفَرُّجُ هَمٍّ، وَاکْتِسابُ مَعِیشَه ٍ
وَعِلْمٌ، وَآدَابٌ، وَصُحْبَه ُ مَاجِدِِ
برای کسب مجد و عظمت از وطن خود دور شو و سفر کن که در مسافرت پنج فایده است : برطرف شدن اندوه ، به دست آوردن روزی و دانش و آداب زندگی و هم نشینی با بزرگواران .
مستدرک الوسائل، ج8، باب استحباب السفر.
مسافرت آثار بسیار مثبتی در زندگی و روح و روان و نگرش و دید انسان بوجود می آورد . در آیات و روایات به سیر وسیاحت توجه خاصی شده است . در شعری که منسوب به علی ع است و در بالا ذکر کردم آن حضرت می فرماید : در مسافرت پنج چیز نصیب شما میشود : 1-برطرف شدن اندوه 2- به دست آوردن روزی 3- دانش 4- آداب زندگی5- هم نشینی با بزرگواران .
عصر ما عصر اضطراب است، ساختمان های غیر اسلامی در محیط شهر انسان را کلافه میکند و روح و روان افراد را آزرده و رنجور می نماید ، همه اینها عارضه و آسیب دارد، اسلام میفرماید: مسافرت کنید تا سالم بمانید {قال رسول الله : سافِروا تَصِحُّوا یعنی مسافرت کنید تا سالم بمانید. اَلدَّعوات (لِلرّاوَندی) ،ص 76} . وقتی انسان یکسال در منطقه و مکانی خاص حضور داشته باشد و در تعطیلات نوروز هم مسافرت نکند، طبیعتا دچار مشکلات روحی می شود و از نشاط و روحیه سالم برخوردار نیست ؟ مسافرت هم دو بخش است، کوتاه مدت و بلند مدت، حضرت آیت الله بهجت فرمود: مسافرت بدن را تنظیم میکند، ایشان فرمود: شما مسافرت کنید حتی برای رفتن به یک امامزاده، یعنی مسافرت این قدر ارزش دارد . مسافرت اقسامی دارد :1-مسافرت برای تحصیل 2- مسافرت برای زاد و توشه آخرتی مثل مسافرت به مکه معظمه و کربلا، 3- مسافرت برای تأمین معاش 4- مسافرت برای معصیت و خلاف که حرام و ممنوع است 5- مسافرت برای حلال، یعنی تفرج و امور حلال.
**آسیب شناسی نوروز
متأسفانه نوروز مواجه با برخی خرافات و آسیب هاست که باید آنها را کنار بگذاریم، مثل فخر و مباهاتی که افراد نسبت به هم انجام میدهند و یا ریخت و پاشها و اسراف هایی که صورت می پذیرد و یا خدای نکرده موسیقی مبتذل یا جوک هایی که شخصیت افراد ( مسلمان یا غیر مسلمان ) را تخریب میکند، لذا شوخی هایی که مربوط به اقوام بوده و به صورت پیامکی و مانند آن رد و بدل میشود ممنوع و حرام است و باید کنار گذاشته شود.
دیگر مسائلی که باید در نوروز به آنها توجه شود،عبارتند از :
صله ارحام، نظافت عمومی و اجتماع، پوشیدن لباس نظیف و نو، رفتن به زیارت بزرگان و دانشمندان، مثلاً امام صادق(ع) فرمود: وقتی روز نوروز شد، غسل انجام داده و پاک ترین لباسهایت را بپوش و از بهترین عطرها استفاده کن. هدیه دادن در نوروز سفارش شده، زیارت قبور اموات و خصوصاً شهدا سفارش شده . ایجاد نشاط و سرور، آشتی دادن در نوروز، شکر گزاری از نعمات الهی مثل باران و طبیعت، تفکر در آفرینش، با هم بودن مورد سفارش است . توجه داشته باشیم که گاهی خود با هم بودن و در کنار خانواده و عزیزان و آشنایان بودن برکاتی دارد . نوروز فرصتی است که خانوادهها میتوانند در کنار هم باشند و عاطفه ای را که در ضمیرشان است به همدیگر نشان دهند . در نوروز دعای خیر برای دیگران و جوانان و کشور و رهبر عزیز ما حضرت آیت الله خامنه ای و … شود ، نوروز تجدید قوا برای کار در طول سال است، خانه تکانی ظاهر و باطن است، نوروز شستشوی کینهها از سینه هاست، نوروز توجه کردن به بچه هاست، بچهها حق دارند که در نوروز برایشان لباس مناسب تهیه شود و به آنها عیدی داده شود و …
سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی
http://www.parsiblog.com/Main.aspx
***نسیم معرفت***
به نام خدا
**چند حدیث
1-قال الصادق (عَلَیهِ السَّلامُ ) :
اََلمُؤمِنُ حَلیمٌ لا یَجْهَلُ ، وَ أِن جُهِلَ علَیهِ یَحْلُمُ، وَ لا یَظلِمُ ، وَ أِنْ ظُلِمَ غَفَرَ ، وَ لا یَبخَلُ ، وَ أِن بُخِلَ علَیهِ صَبَرَ
امام صادق (عَلَیهِ السَّلامُ ) فرمود: مؤمن، بردبارى است که به کسى [جسارت نمى کند و اگر نسبت به او جسارتى صورت گیرد بردبارى مى ورزد، ستم نمى کند و اگر به وى ستم شود مى بخشد. بخل نمى ورزد و اگر بر او بخل ورزند، صبر مى کند.
الکافی : 2 / 235 / 17 .
2-قال الصادق (عَلَیهِ السَّلامُ ) :
اََلمُؤمِنُ مَن طابَ مَکْسبُهُ ، وَ حَسُنتْ خَلیقَتُه ، وَ صَحَّتْ سَریرَتُهُ ، وَ أنْفقَ الفَضلَ مِن مالِهِ ، وَ أمْسکَ الفَضلَ مِن کلامِهِ .
امام صادق (عَلَیهِ السَّلامُ ) فرمود: مؤمن کسى است که درآمدش حلال و پاک باشد و اخلاقش نیکو و باطنش درست؛ زیادى مالش را انفاق کند و زیادى گفتارش را نگه دارد.
الکافی : 2 / 235 / 17 .
3-قال الصادق (عَلَیهِ السَّلامُ ) : اَلمُؤمِنُ عزیزٌ فی دِینِهِ . مؤمن در دین خود نیرومند است.
الکافی : 2 / 245 / 4 .
4-قال الصادق (عَلَیهِ السَّلامُ ) : اَلمُؤمِنُ لا یَغلِبُهُ فَرْجُهُ ، وَ لا یَفْضَحُهُ بطنُهُ .
مؤمن، مغلوب فرْج و رسواى شکم خود نمى شود.
بحار الأنوار : 67 / 310 / 44 .
5-مِِن مَواعِظِِ اللّهِ تَعالَى لِمُوسى عَلَیهِ السَّلامُ : اَلمُؤمِنُ مَن زُیِّنتْ لَه الآخِرةُ ، فهُو یَنظُرُ إلَیها ما یَفْتُرُ ، قَد حالَتْ شَهوَتُها بَینَهُ وَ بَینَ لَذَّةِ العَیشِ ، فَادَّلَجَتْهُ بِالأَسْحارِ ، کَفِعلِ الرّاکِبِ السّائِقِ إِلى غایَتِهِ ، یَظَلُّ کَئیباََ ، وَ یُمْسِی حَزیناََ .
از جمله اندرزهاى خداوند متعال به موسى (عَلَیهِ السَّلامُ ) است که : مؤمن، کسى است که آخرت براى او آراسته و زیبا باشد، از این رو، نگاهش، بى آن که سست و خسته شود به آخرت دوخته شده است . عشق به آخرت میان او و لذّت زندگى جدایى افکنده و او را تا سحرگاهان بیدار نگه داشته است، همچون سوارى که به سوى هدف خود مى راند. شب و روز افسرده و اندوهناک است.
الکافی : 8 / 47 / 8 .
6-قال الرضا (عَلَیهِ السَّلامُ ) : لا یکونُ المُؤمِنُ مُؤمِناََ حَتّى تَکُونَ فِیهِ ثَلاثُ خِصالٍ : سُنّةٌ مِن ربِّهِ ، وَ سُنّةٌ مِن نَبِیِّهِ صَلَّى اللهُ عَلَیهِ وَ آلِهِ ، وَ سُنَّةٌ مِن وَلِیِّهِ (عَلَیهِ السَّلامُ ) ؛ فأمّا السُّنَّةٌ مِن رَبّهِ فکِتْمانُ السِّرِّ ، وَ أمَّا السُّنَّةُ مِن نَبِیِّهِ صَلَّى اللهُ عَلَیهِ وَ آلِهِ فَمُداراةُ النّاسِ ، وَ أمَّا السُّنَّةُ مِن وَلِیِّهِ (عَلَیهِ السَّلامُ ) فَالصَّبرُ فِی البَأْساءِ و الضَّرّاءِ .
امام رضا (عَلَیهِ السَّلامُ ) فرمود :
تا سه خصلت در مؤمن نباشد، مؤمن نیست: خصلتى از پروردگارش، خصلتى از پیامبرش صلى الله علیه و آله و خصلتى از ولىّ خدا . امّا خصلت پروردگارش، نهفتن راز است؛ و خصلت پیامبر خدا صلى الله علیه و آله ، ملایمت با مردم است؛ و خصلت ولىّ خدا، شکیبایى در تنگنا و سختى است.
تُحَفُ العُقُول : 442 .
**به نقل از میزان الحکمه ج 1 ص463 .
https://telegram.me/nasimemarefatsaadat
***نسیم معرفت***
بسم الله الرحمن الرحیم
کَفعَمى در کتاب« اَلمِصباح» فرموده است: این دعاى حضرت مهدى (عج) است:
اَللَّهُمَّ ارْزُقْنَا تَوْفِیقَ الطَّاعَةِ وَ بُعْدَ الْمَعْصِیَةِ وَ صِدْقَ النِّیَّةِ وَ عِرْفَانَ الْحُرْمَةِ وَ أَکْرِمْنَا بِالهُدَی وَ الاسْتِقَامَةِ وَ سَدِّدْ أَلْسِنَتَنَا بِالصَّوَابِ وَ الْحِکْمَةِ وَ امْلَأْ قُلُوبَنَا بِالْعِلْمِ وَ الْمَعْرِفَةِ وَ طَهِّرْ بُطُونَنَا مِنَ الْحَرَامِ وَ الشُّبْهَةِ وَ اکْفُفْ أَیْدِیَنَا عَنِ الظُّلْمِ وَ السَرِقَةِ وَ اغْضُضْ أَبْصَارَنَا عَنِ الْفُجُورِ وَ الْخِیَانَةِ وَ اسْدُدْ أَسْمَاعَنَا عَنِ اللَّغْوِ وَ الْغِیبَةِ وَ تَفَضَّلْ عَلَی عُلَمَائِنَا بِالزُّهْدِ وَ النَّصِیحَةِ وَ عَلَی الْمُتَعَلِّمِینَ بِالْجُهْدِ وَ الرَّغْبَةِ وَ عَلَی الْمُسْتَمِعِینَ بِالاتِّبَاعِ وَ الْمَوْعِظَةِ وَ عَلَی مَرْضَی الْمُسْلِمِینَ بِالشِّفَاءِ وَ الرَّاحَةِ وَ عَلَی مَوْتَاهُمْ بِالرَّأْفَةِ وَ الرَّحْمَةِ وَ عَلَی مَشَایِخِنَا بِالْوَقَارِ وَ السَّکِینَةِ وَ عَلَی الشَّبَابِ بِالْإِنَابَةِ وَ التَّوْبَةِ وَ عَلَی النِّسَاءِ بِالْحَیَاءِ وَ الْعِفَّةِ وَ عَلَی الْأَغْنِیَاءِ بِالتَّوَاضُعِ وَ السَّعَةِ وَ عَلَی الْفُقَرَاءِ بِالصَّبْرِ وَ الْقَنَاعَةِ وَ عَلَی الْغُزَاةِ بِالنَّصْرِ وَ الْغَلَبَةِ وَ عَلَی الْأُسَرَاءِ بِالْخَلاصِ وَ الرَّاحَةِ وَ عَلَی الْأُمَرَاءِ بِالْعَدْلِ وَ الشَّفَقَةِ وَ عَلَی الرَّعِیَّةِ بِالْإِنْصَافِ وَ حُسْنِ السِّیرَةِ وَ بَارِکْ لِلْحُجَّاجِ وَ الزُّوَّارِ فِی الزَّادِ وَ النَّفَقَةِ وَ اقْضِ مَا أَوْجَبْتَ عَلَیْهِمْ مِنَ الْحَجِّ وَ الْعُمْرَةِ بِفَضْلِکَ وَ رَحْمَتِکَ یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِین
خدایا، توفیق فرمانبری،و دوری از نافرمانی،و درستی نهاد و شناخت واجبات را روزی ما بدار و ما را به هدایت و پایداری گرامی دار،و زبانمان را به راستگویی و حکمت استوار ساز،و دلهایمان را از دانش و بینش پر کن،و شکمهایمان را از حرام و شبهه پاک فرما،و دستانمان را از ستم و دزدی بازدار و دیدگان ما را از ناپاکی و خیانت فرو بند،و گوشهایمان را از شنیدن بیهوده و غیبت ببند،و و بر دانشمندانمان زهد و خیرخواهی و بر دانش آموزان تلاش و شوق،و بر شنوندگان پیروی و پندآموزی،و بر بیماران شفا و آرامش،و بر مردگان مهر و رحمت، و بر پیران متانت و آرامش،و بر جوانان بازگشت و توبه و بر زنان حیا و پاکدامنی و بر ثروتمندان فروتنی و گشادگی، و بر تنگدستان شکیبایی و قناعت،و بر جنگجویان نصر و پیروزی،و بر اسیران آزادی و راحتی ،و بر حاکمان دادگستری و دلسوزی،و بر زیردستان انصاف و خوشرفتاری عطا فرما،و حاجیان و زیارت کنندگان را در زاد و خرجی برکت ده، و آنچه را بر ایشان از حج و عمره واجب کردی توفیق اتمام عنایت بفرما ، به فضل و رحمتت ای مهربانترین مهربانان.
@ منبع : المصباح للکفعمی ص233- البلدالامین ص349- مفاتیح الجنات ص412- مفاتیح الجنان مرحوم شیخ عباس قمی(قطع جیبی) ص193 .
***نسیم معرفت***
قالَ الأِمامُ الهادی (عَلَیهِ السَّلامُ ) :
اَلنّاسُ فِى الدُّنْیا بِالأَمْوالِ وَ فِى الآخِرَةِ بِالاْ عْمالِ.
امام هادی (عَلَیهِ السَّلامُ ) فرمود : اعتبار و ارزش مردم در دنیا به مال و اموال و در آخرت به اعمال است .
اَعیانُ الشّیعة : ج2، ص39 - بِحارُالأَنوار ج78 ص368 حدیث 3 - بِحارُالأَنوار: ج17...
توضیح :متأسفانه عموم مردم با توجه به نگاه و دیدمادی که دارند ، اعتبار و ارزش انسان ها را نیز در امور مادی و مقام ها و منصب های دنیوی می دانند و برای پول دارها و صاحب منصبان ، اکرام و احترام قائل هستند . روی این جهت اکثر انسان ها در دنیا تلاش می کنند که یک اعتبار و منزلت دنیوی و مادی و ظاهری برای خود بدست آورند تا توجه دیگران را به خود جلب کنند و اگر کسی از امور مادی کمتر برخوردار باشد چه بسا مورد بی توجهی و بی اعتنایی مردم قرار گیرد . اما براساس آموزه های دینی و قرآنی و تعالیم حیاتبخش قرآن و اهل بیت (عَلَیهِمُ السَّلامُ ) معیارِ ارزش و اعتبارِ انسان ها به عقل و اندیشه درست و قلب سلیم و معرفت و شناخت و قُربش به پروردگار عالم و اعمال نیک است . هر کس در پرتو عقیده درست و استوار، اعمال صالح و شایسته ای داشته باشد در روز قیامت ارزش و اعتبار پیدا می کند . امام هادی (عَلَیهِ السَّلامُ ) می فرماید : اَلنّاسُ فِى الدُّنْیا بِالأَمْوالِ وَ فِى الآخِرَةِ بِالاْ عْمالِ .اعتبار و ارزش مردم در دنیا به مال و اموال و در آخرت به اعمال است .
شیخ اجلّ سعدی شیرازی چه زیبا گفت :
جهان ای برادر نماند به کس
دل اندر جهان آفرین بند و بس
مکن تکیه بر مُلک دنیا و پُشت
که بسیار کس چون تو پرورد و کُشت
چو آهنگ رفتن کُند جان پاک
چه بر تخت مردن چه بر روی خاک
سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی
***نسیم معرفت***
* سلام و درود خدا بر مرحوم آیت الله سیدحسن مدرس که فرمود :
سیاست ما عین دیانت ماست.
پس
مسلمانی که
اهل سیاست است باید اهل دیانت نیز باشد
برخی ها به بهانه ورود در مسایل سیاسی و اطلاعات سیاسی ، چه بسا هر روز مرتکب گناهان بزرگی همچون غیبت و تهمت و افتراء و دروغ و توهین و تحقیر و .... می شوند و از حریم دیانت و تقوی و انصاف خارج می شوند . ... سیاست و کارهای سیاسی ما هیچگاه نباید مغایر با ارزش های دینی و انسانی باشد. حضرت امام خمینی و مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای که از سیاستمدارترین انسان های عصر ما هستند هیچگاه در عرصه سیاست از حریم دیانت و تقوی و انصاف و ... خارج نشدند.
به بهانه ورود به مسایل سیاسی خود را دچار شقاوت و انحطاط و خشم و غضب الهی .... نکنیم
قوله تعالی : ... لَأُزَیِّنَنَّ لَهُمْ فِی الْأَرْضِ وَ لَأُغْوِیَنَّهُمْ أَجْمَعینَ .
شیطان گفت: ...... خدایا من نیز در زمین (هر باطلی را) در نظر فرزندان آدم جلوه میدهم (تا از یاد تو غافل شوند) و همه آنها را به گمراهی و هلاکت خواهم کشاند. سوره حجر آیه 39.
سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی
***نسیم معرفت***
به نام خدا
**چند حدیث
1-قال الامامُ الباقر (عَلَیهِ السَّلامُ ) :المؤمنُ أصْلَبُ مِن الجَبلِ ، الجَبلُ یُسْتَقَلُّ مِنه ، و المؤمنُ لا یُسْتَقَلُّ مِن دِینِه شَیءٌ .
مؤمن از کوه سخت تر است. از کوه کم مى شود اما از دین مؤمن چیزى کاسته نمى گردد.
الکافی : 2 / 241 / 37 .
2- قال الامامُ الصادق (عَلَیهِ السَّلامُ ) :إنّ المؤمنَ أشدُّ مِن زُبَرِ الحدیدِ ، إنّ زُبرَ الحدیدِ إذا دَخلَ النّار تَغیّرَ ، و إنّ المؤمنَ لو قُتِلَ ثُمّ نُشِرَ ثُمّ قُتِلَ لم یَتغیّرْ قلبُهُ .
مؤمن از پاره هاى آهن محکمتر است؛ پاره هاى آهن هر گاه در آتش نهاده شود تغییر مى کند اما اگر مؤمن بارها کشته و زنده شود دلش تغییرى نمى کند.
بحار الأنوار : 67 / 303 / 34 .
3- قال الامامُ الکاظم (عَلَیهِ السَّلامُ ) : إنّ المؤمنَ أعَزُّ مِن الجَبلِ ، الجَبلُ یُسْتَفلُّ بالمَعاوِلِ ، و المؤمنُ لا یُسْتَفلُّ دِینُهُ بشیءٍ . 3
مؤمن از کوه سخت تر است؛ زیرا کوه با ضربات تیشه تَرَک و شکاف بر می دارد و سوراخ می شود ، اما دین مؤمن با هیچ چیز تَرَک و شکاف بر نمى دارد.
تنبیه الخواطر : 2 / 125 .
4-قال الامامُ الصادق (عَلَیهِ السَّلامُ ) :إنّ المؤمنَ یَخشَعُ لَه کـلُّ شیءٍ ، و یَهابُهُ کلُّ شیءٍ . ثُمّ قالَ : إذا کانَ مُخْلِصاََ للّهِ أَخافَ اللّهُ مِنه کلَّ شَیءٍ ، حتّى هَوامَّ الأَرضِ وَ سِباعَها وَ طَیرَ السّماءِ و حِیتانَ البَحرِ .
همه اشیاء براى مؤمن کرنش مى کنند و همه اشیاء به او احترام مى گذارند. ]آنگاه فرمود: [اگر براى خدا اخلاص ورزد، خداوند همه چیز را از او بیمناک مى سازد، حتّى حشرات و خزندگان و درندگان زمین و پرندگان آسمان و ماهیان دریا را.
بحار الأنوار : 69 / 285 / 20
**به نقل از میزان الحکمه ج 1 ص463 .
***نسیم معرفت***
به نام خدا
قالَ الأِمامُ الهادِی (عَلَیهِ السَّلامُ ) :
مَن أطاعَ اللّه َ یُطاعُ .
امام هادى (عَلَیهِ السَّلامُ ) فرمود :
هر کس از خدا فرمان ببرد ، از او فرمان برند .
. تحف العقول ، ص 482 .
[کسانی که عبد خالص پروردگارهستند بر دل ها حکومت می کنند]
گر مطیع حضرت سبحان شوی
بی تکلف سرور و سلطان شوی
شعر از سیداصغر سعادت میرقدیم
.: Weblog Themes By Pichak :.