اشعار حاشیه ساز جشنواره شعر فجر چه بود؟
خبرگزاری تسنیم: عضو کمیسیون فرهنگی مجلس درباره جشنواره شعر فجر امسال میگوید: اتفاقاتی که در جشنواره شعر فجر افتاده است قابل چشمپوشی نیست.
به گزارش گروه "رسانههای دیگر" خبرگزاری تسنیم، روزنامه جوان نوشت حجت الاسلام احمد پژمانفر، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس درباره جشنواره شعر فجر امسال میگوید: اتفاقاتی که در جشنواره شعر فجر افتاده است قابل چشمپوشی نیست. در جشنوارهای که با نام انقلاب گره خورده است، شعرهایی خوانده میشود که اصل نظام یا خطوط قرمز نظام را زیر سؤال میبرد، این مسئله قابل قبول نیست. پژمانفر با اعلام اینکه در جلسه هفته آینده این کمیسیون مطمئناً به این موضوع خواهیم پرداخت، گفت: تصمیمگیری را در قالب تذکر جدی یا سؤال از وزیر اعلام خواهیم کرد.
شعار چند صدایی که امسال توسط دبیر جشنواره شعر فجر پیگیری میشد و سخنگوی جشنواره نیز بر آن تأکید میورزید در بخش ترانهها بازنمایی بیشتری داشت و میتوان در انتخابهای هیئت داوران جشنواره نمونههای متعدد چندصدایی را مشاهده کرد. با آنکه این چندصدایی کار را به زیر سؤال بردن حجاب و دفاع مقدس کشاند!
گره روسریات را شل کن.../ از روسریتم چشمپوشی کن!
آنچه در ادامه میآید، مروری است بر شعر راهیافتگان به مرحله نهایی و به ویژه دو شاعر برگزیده این بخش.
احسانالدین رشیدی مهرآبادی یکی از شاعرانی است که به عنوان یکی از نامزدهای نهایی بخش شعر محاوره معرفی شد. سایت جشنواره از او 9 شعر را روی خروجی خودش قرار داده است. شعرهای او معمولاً عاشقانه است؛ عاشقانهای مثل این شعر که این گونه آغاز میشود: یه سیب زیر بالشم دیشب/ پای تو رو به خواب من وا کرد/ امشب یه سیب دیگه میذارم/باید تو رو بهتر تماشا کرد... جدای از ضعفی که این ترانه از نظر ساختار و محتوا دارد شعر با همین روند به این نقطه میرسد: کاش از سکوتت دست برداری/ امشب دیگه وقت خجالت نیست/ از روسریتم چشمپوشی کن/ این جوری آدم با تو راحت نیست. . .
او در شعر دیگری با نام دریا دوباره از عشقش میخواهد که روسریاش را بردارد!. . . ما باید خاطره رو زنده کنیم/ هر جوری شد به عقب برگردیم/ گره ی روسری شلتر کن/ تا سرِ ظهری به شب برگردیم/ بیا تا دوباره با نگاهمون/ یه کمی حرف خصوصی بزنیم. . .
قربانیان جنگ
یکی دیگر از ترانههای منتخب جشنواره شعر فجر که میتواند نشانهای از چندصدایی مد نظر دبیر جشنواره باشد، شعری است که به ظاهر برای دفاع مقدس سروده شده است.
احمد امیر خلیلی در شعری خطاب به پدرش میگوید: ما هردومون قربانیه جنگیم/ بوی جنازه، بوی خون میدی/ بوی زمین، بوی جنون میدی/ بیس ساله که از جنگ برگشتی.
بعد او از گرفتاریهای امروز خودش و پدرش میگوید و میسراید: دارم تقاصِ جنگو پس میدم/ جنگی که میگفتی مقدس بود/ ما هردومون قربانی جنگیم/ بسه، برا هف پشتمون بس بود.
یا این شاعر در شعر دیگری درباره پدر و جنگ میگوید که او به راه پدرش نخواهد رفت. مثل او نخواهد بود و او مثل پدرش نخواهد جنگید. به این پشیمانیها و به این ابیات توجه کنید: واسم غریبه س مردِ توو تابوت/ میگن ببین این استخوناشه/ میگن تو باید مثلِ اون باشی/ باید پسر مثلِ پدر باشه.../ باید بشم مردی که میگن هست/ باید بشم مردی که اصلن نیست/ باید بشم اسمی که رو من هست/ باید بشم حسی که با من نیست.
نص قرآن خدا انکار شد / خواهرم از روسری بیزار شد
عبدالمحمد مقتدایی راد، در شعر شهید جنگ نرم خطاب به پدری شهید میسراید:چشم وا کردیم توو روزای داغ/ راه افتادیم توو شبهای درد/بعد تو، تا فصل ما آغاز شد/ زخم جنگ هشت ساله چرک کرد!/ سالها از روزگار تو گذشت/ آرمانهای شما تکذیب شد/ جنگ تو با مرگ بود؛ اما پدر !/ طرح منع زندگی تصویب شد. . . / فهم «لا اکراه فیالدین» سخت بود/ نص قرآن خدا انکار شد/ بس که بیتو، توو سری خورد از همه/ خواهرم از روسری بیزار شد!
اینها فقط چند نمونه از اشعار خوانده شده و جایزه گرفته از جشنواره شعر فجر است؛ ترانههایی که احتمالاً بعد از این شاهد خوانده شدن آن توسط خوانندگان مجاز یا غیرمجاز نیز خواهیم بود، آیا مضامین این اشعار میتواند مورد تأیید وزیر ارشاد باشد که در اختتامیه جشنواره گفت: ما مفتخریم که شعر، هنر ملی ما ایرانیان است و این هنر با پرورش یافتن در مهد پر برکت کوثر، چشم و چراغ فرهنگ و ادبیات غنی ما ایرانیان است زیرا شعر ما تربیتیافته در مهد اندیشههای ناب اسلامی است.
حاشیه های اشعار فاطمه راکعی؛ هی پاک میکند سبز را از درخت.../ سهم ما از انقلاب آسمان بود نه زندان
خبرآنلاین هم پیرامون حواشی اشعار فاطمه راکهی نوشت یکی از شعرهایی که باعث شکلگیری حاشیه برای فاطمه راکعی شده است این شعر بود: «شب سمج/ درها بسته/ پنجرهها شکسته/ راه پرسنگلاخ/ آخ هم نمیگوید حتی/ رهنورد خسته.»
فاطمه راکعی، شاعر میگوید که حاشیههای ایجاد شده برای شعرهایش در جشنواره شعر فجر، بیشتر زاییده تخیل و غرضورزیست تا واقعیت.
راکعی درباره این شعر میگوید: «این شعر یکی از شعرهای قدیمی من است که در آن از رهنورد به عنوان یک واژه عام استفاده کردهام و به هیچوجه منظور از این کلمه شخص خاصی نیست. من این شعر را بارها و بارها در جاهای مختلف خواندهام و تاریخ سرایش آن به قبل از مسائل حصر بازمیگردد.»
او ادامه میدهد: «پرسش من این است که آیا صرف بردن نام رهنورد جرم است؟ حتی اگر منظور خود او هم باشد، مگر او جزو سران فتنه است؟ من بارها در مورد این که چرا ایشان آزاد نمیشوند پرسیدهام و به من گفته شده که ما مشکلی با بیرون آمدن و آزادی ایشان نداریم و گفتهایم مثل خانم کروبی شما هم آزادید که بیرون بیایید، اما خودش موافقت نمیکند و میگوید میخواهم کنار مهندس بمانم.»
او درباره شعر دیگری که در آن مراسم خوانده است توضیح داد. شعری با این مضمون: «در سکوت فاضلان/ فضله میفروشند فاضل نمایان/ در سکوت شاعران/ شعر میفروشند شاعرنمایان/ خبره نیستند خریداران ...»
راکعی پیرامون این شعر میگوید: «این شعر در مورد شاعرانی است که اصلا از نظر شاعران جدی، شاعر محسوب نمیشود ولی برای آن که شاعری خود را ثابت کنند مدام شاعران واقعی را نفی میکنند.»
این شاعر همچنین درباره شعر « پاککن را برداشته/ هی پاک میکند/ سبز را از درخت/ سرخ زا از خون/ اندیشه را از انسان/ نادان....» میگوید: «این شعر هم برای تاکید روی این نکته است که اندیشه را نمیشود از انسان گرفت و کلا در مورد شهدای انقلاب اسلامی سروده شده است.»
آخرین شعری که راکعی در روز گذشته خواند شعری است با این مضمون: «عشق/ شور/ التهاب/ شعر/ شور/ انتخاب/ سهم ما از انقلاب آسمان بود نه زندان ...»
شعری که او دربارهاش میگوید: «این شعر را من در جمعهای بسیاری خواندهام و در مورد دستگیری خواهر ارزشمند و بسیار باتقوایم خانم آذر منصوری بود که ایشان را مدتی دستگیر کردند و بعد هم متوجه بیگناهیاش شده و آزادش کردند. من این شعر را سرودم چون مطمئن بودم که ایشان بسیار با ایمان، با تقوا و انقلابیست و این که با او چنین برخوردی کردند خیلی برایم شگفتانگیز بود. علاوه بر این شعر من یک شعر دیگر در قالب کلاسیک باز برای این خواهر خوبم دارم با این مطلع که « به آذری که تویی رشک میبرد زرتشت» که آن را هم برای او و اتفاقی که برایش افتاد سرودهام.»
-
نظر رهبر انقلاب درباره بهترین شعرای معاصر
-
شعری از حمیدرضا برقعی در رثای حضرت معصومه (س)
-
روایت میثم مطیعی از یک کتاب شعر
*****************************************************************************
بازیگران و همسرانشان در اختتامیه جشنواره فیلم فجر 92 + تصاویر


اختتامیه جشنواره فیلم فجر 92

جواد عزتی و همسرش در اختتامیه جشنواره فیلم فجر 92

فرامرز قریبیان و همسرش در اختتامیه جشنواره فیلم فجر 92

هنگامه قاضیانی در اختتامیه جشنواره فیلم فجر 92

اختتامیه جشنواره فیلم فجر 92

بهروز افخمی و همسرش به همراه بازیگران فیلم «آذر، شهدخت...» در اختتامیه جشنواره فیلم فجر 92

آزیتا حاجیان و دخترش در اختتامیه جشنواره فیلم فجر 92

اختتامیه جشنواره فیلم فجر 92

بابک حمیدیان در اختتامیه جشنواره فیلم فجر 92

اختتامیه جشنواره فیلم فجر 92

علی جنتی در اختتامیه جشنواره فیلم فجر 92
.: Weblog Themes By Pichak :.