گروه بین الملل مشرق- بحران امنیتی همچنان در عراق ادامه دارد و بهرغم تلاشها برای پس گرفتن موصل و دیگر شهرهای استانهای نینوا، کرکوک و صلاحالدین، هنوز داعشیها با پشتیبانی مالی و تسلیحاتی و سیاسی آمریکا، انگلیس، عربستان سعودی، قطر، اردن و ترکیه، کنترل اوضاع در برخی مناطق را در دست دارند. در پی ورود قدرتمند ارتش عراق، پس از خلأ قدرت در برخی استانها در یکی دو روز نخست بحران، اکنون تروریستها در حال عقبنشینی به سمت شمال غرب عراق هستند و ارتش نیز مشغول پاکسازی استانهایی است که تروریستهای تکفیری ـ بعثی به آنها نفوذ کرده بودند.
بیشک مهمترین خبر روزهای اخیر عراق، بیانیه مرجعیت این کشور در حمایت از ارتش بود که طی آن از مردم خواست تا هر کسی که دارای توانایی حمل سلاح است برای دفاع از عراق در مقابل تروریستهای بعثی و تکفیری، به ارتش بپیوندد که البته با زیرکی همیشگی آیتالله سید علی سیستانی، کارمندان و دانشجویان و.. از این عملیات دفاعی، مستثنا شدند تا پیشرفت علمی و اجرایی این کشور، حتی با یک روز وقفه به تأخیر نیفتد. در پی صدور این حکم تاریخی، بلافاصله بر سرعت ورود نیروهای داوطلب به عرصه درگیریها افزود شد به طوری که مقامات عراقی از ورود بیش از یک و نیم میلیون نیروی داوطلب به درگیریها خبر دادند.
خبرنگار مشرق برای اطلاع بیشتر از اوضاع این روزهای عراق و تحلیل تحولات جاری در این کشور، گفتگویی با دکتر "علی المؤید" رئیس شورای عقیدتی سیاسی مجلس اعلای اسلامی عراق در بغداد داشته است.
وی در این گفتوگو با تأکید بر این نکته که تا این لحظه هیچ نیروی ایرانی وارد عراق نشده است، میگوید: «فکر نمیکنم با توجه به فتوای مرجعیت و حضور میلیونی مردم، نیازی به حضور مردم شریف ایران در جبهههای جنگ عراق باشد.»
در ادامه متن این گفتوگو را میخوانید:
آقای دکتر مؤید! اوضاع این روزهای عراق را چگونه میبینید؟
نیروهای تروریستی بعثی ـ تکفیری داعش طی روزهای گذشته عملیات و پیشروی خود را در بخشهای غربی عراق ادامه دادند و ارتش عراق با جذب نیروهای جدید مردمی و سازماندهی آنها به مقابله به این گروهک ترورستی در این مناطق مشغول است.
پس از فتوای آیتالله سیستانی در نجف اشرف، صدها هزار نفر در جنوب عراق و شهر بغداد به سمت مناطقی که از نیروهای مردمی برای حضور در ارتش ثبت نام میکردند هجوم آوردند تا به جبهههای سامرا, دیاله و بخشهایی در صلاحالدین اعزام شوند. البته بخشی از نیروهای مردمی هم باقی خواهند ماند تا از بغداد و شهرهای متبرکه مانند نجف و کربلا محافظت کنند.
تأثیر فتوای آیتالله سیستانی بر تحولات و بحران عراق چگونه خواهد بود و فتوای یک مرجع دینی تا چه اندازه میتواند اوضاع را به نفع مردم در عراق تغییر دهد؟
مردم عراق پس از صدور فتوای آیت الله سیستانی به خیابان ها آمدند تا جایی که ثبتنامهای مردمی به بیش از یک میلیون نفر رسیده است. فتوای آیت الله سیستانی بعد از فتوای صادر شده در سال 1920 که علیه اشغالگری انگلیس مهمترین فتوای مرجعیت عراق محسوب می شود و این فتوا باعث حضور میلیونی مردم در صحنه تحولات سیاسی در این کشور شده است. حضور مردمی در عراق به مردها و جوانها منحصر نمی شود و از زن و مرد, پیر و جوان به مراکز ثبت نام رفتند و آنهایی که سلاح در خانههای خود داشتند اسلحههای خود را به همراه آورند تا در صورت نیاز از آنها استفاده کنند.
آیا مراکز ثبت نام برای حضور در جبههها به شهرهای خاصی مانند نجف و بغداد منحصر میشود؟
خیر. این مراکز ثبت نام در سراسر عراق در پایگاههای وابسته به ارتش یا وزارت کشور عراق ایجاد شده است و افرادی که از قبل آموزش دیدهاند پس از ثبت نام فورا برای کمک به ارتش به جبهه ها اعزام میشوند و برای افرادی که آموزشهای نظامی ندیدهاند دورههای کوتاهمدت در نظر گرفته شده است که پس از گذراندن این دورهها به جبهههای دفاع در مقابل داعش اعزام میشوند.
شوری که در شهرهای جنوبی عراق و بغداد برای دفاع از کشور وجود دارد عجیب و وصفناپذیر است و قابل مقایسه با به حضور مردم در اربعین امام حسین(ع) است تا حدی که رسانههای غربی حاضر در عراق هم از حجم و گستره لبیک مردم به مرجعیت شگفتزده شدهاند. اکنون زن و مرد به صحنه آمدهاند. هزاران زن برای مشارکت در جنگ به میدان آمدهاند و در حال حاضر بسیاری از آنها در حال دیدن آموزشهای نظامی هستند. زنان دیگری هم هستند که همسران و فرزندان خود را تا محلهای ثبت نام همراهی میکنند.
اصلاً علت اینکه گروهک تروریستی داعش توانست به این سرعت بخشی از عراق را به اشغال خود درآورد چه بود؟
شهر موصل و استان الانبار و استان صلاحالدین سالهاست که درگیر عملیات ترویستی است. شهر موصل ذخیره نیروهای طرفدار صدام است و بیشتر سرکردگان ارتش سابق عراق و سرکردگان مؤسسات امنیتی عراق بیشتر در شهر موصل مستقر هستند. این گروهها با تشکیل گروه داعش خود را سازماندهی کردند و در حال حاضر داعش تبدیلشده چهره جدیدی از ارتش صدام در عراق هستند. حامیان حزب بعث که به گروه داعش پیوستند از دانش نظامی بالایی برخوردارند و از لحاظ علمیات نظامی قابلیت بالایی دارند. پیشروی نظامی گروه تروریستی داعش اتفاق نمیافتاد مگر به خاطر اینکه برخی از سران نظامی ارتش در زمان صدام دوباره در ارتش ابقا و جذب شدند. با خیانت سه نفر از فرماندهان ارتش در موصل و رها شدن نیروهای نظامی، سربازهای بدون فرمانده نتوانستند مقاومت کنند. البته این سه فرمانده خائن ارتش دستگیر شدند و الان در بغداد زندانی و آماده محاکمه هستند.
آیا نیروهای داعش به یکباره وارد عراق شدند یا اینکه پایگاههای آنها از قبل در عراق وجود داشت؟
موصل چند ماهی هست که روزها به دست حکومت عراق و شبها به دست گروه تروریستی داعش اداره میشد ولی حالا داعش در موصل توانسته پیشروی داشته باشد و موصل را در اختیار بگیرد که بدون خیانت در ارتش عراق این مسأله ناممکن بود.
به هر حال ارتش عراق دوباره سازماندهی شد و آقای مالکی فرماندهان جدیدی را در ارتش منصوب کرد و ثبت نام و حضور مردم برای حضور در جبهه های جنگ فشار روانی زیادی را بر نیروهای داعش وارد کرده است.
بسیج مردمی توانسته است بخوبی از بغداد و سامرا حفاظت کنند و "نوری المالکی" نخستوزیر عراق هم به سامرا سفر کرد و در آنجا سخنرانی ایراد کرد و با فرماندهان ارتش در سامرا هم دیدار داشت. شرایط در بغداد در حال حاضر فوقالعاده است و ما تنها در دیالی، موصل و بخشهایی از صلاحالدین مشکل داریم. اکنون تمرکز بر دفاع از بغداد، کربلا، نجف و سامراست و مرحله دوم عملیات ارتش، آزادسازی بخشهایی است که در اختیار تروریستهاست.
بازسازی ارتش، فتوای مرجعیت و بسیج مردم به شدت در صفوف دشمن ایجاد رعب و وحشت کرده است ولی جنگ با تروریسم در عراق جنگی طولانی است و این کشور ده سال است که درگیر این جنگ است.
آیا تحولات اخیر در عراق باعث تفرقه بین شیعیان و اهل سنت در این کشور شده یا شاهد همگرایی بین مسلمانان بودهایم؟
بدون شک فتوای مرجعیت و جنایات گروهک تروریستی داعش در عراق اولاً باعث همدلی میان شیعیان عراق و ثانیاً باعث وحدت شیعیان و اهل سنت شده است. البته وهابیها و تکفیریها و بعثیهایی که همفکر با گروهک تروریستی داعش هستند از این اتحاد و همدلی اصلاً خوشحال نیستند.
بسیاری از مراکز و مؤسسات اهل سنت که خود را از وهابیها جدا میدانند فتوای مرجعیت شیعه را تأیید و از آن حمایت کردهاند و اهل سنت را برای مقابله با گروه تروریستی داعش دعوت کردهاند.
انگیزه گروه داعش برای تهاجم به عراق چه بود و آیا به نظر شما این گروه بدون حمایتهای خارجی میتوانست چینین پیشروی داشته باشد و آیا ارتباطی بین پیشروی گروه داعش در عراق و بحران سوریه وجود داشته باشد؟
بدون شک تحولات امروز عراق ارتباط نزدیکی با بحران سوریه دارد. گروههای تروریستی "داعش"، "جبهة النصرة" و "الجبهة الاسلامیة" که از طرف عربستان سعودی و قطر حمایت مالی و تسلیحاتی میشوند در سوریه شکست سختی خوردند و پس از گذشت چهار سال بعد از حضور تروریستها این گروهها در سوریه نتوانستند کاری را از پیش ببرند و امروز به سمت عراق آمدهاند تا شکست های خود را به نوعی جبران کنند ولی این گروه های تروریستی و حامیان عربی و غربی آنها همانطور که در سوریه شکست خوردند در عراق هم شکست سختی را متحمل خواهند شد و این به اتحاد و همبستگی بیشتر اهل سنت و شیعیان عراق در دفاع از خاک خود در مقابل تروریستها منجر خواهد شد.
بدون شک قدرت گرفتن محور مقاومت در منطقه و امیدوار شدن شیعیان و مسلمانان در عربستان و یمن، حاکمان کشورهای عربی را به شدت نگران کرده است.
در خیلی از بحران ها در دنیا رهبران مذهبی و سیاسی در میدان نبرد حاضر نمیشوند ولی درمیان رهبران شیعه ما شاهد این مسأله هستیم. مثلاً دیروز شاهد حضور حجتالاسلام سید عمار حکیم با لباس نظامی بودیم. علت حضور نظامی در این سطح چیست؟
مجلس اعلای اسلامی عراق به همراه دیگر گروههای سیاسی شیعه عراق به کمک دولت عراق شتافتند و اعضای این مجلس به صفوف ثبت نام اعزام به جبهههای جنگ پیوستند. سید عمار حکیم قبل از اشغال موصل در سخنرانی خود گفته بود اگر اتفاقی برای عراق بخواهد بیفتد اولین نفری خواهم بود که به جبهههای جنگ خواهم رفت و برای دفاع از اسلام و وطن خون خواهم داد. بعد از اشغال موصل و فتوای مرجعیت، سید عمار حکیم به عنوان اولین رهبر سیاسی شیعه عراق با لباس نظامی به سمت صفهای بسیج مردمی حرکت کرد و برای مردم سخنرانی کرد. سید عمار حکیم در سخنرانی خود اعلام کردند که این یک جنگ میان سنی و شیعه نیست و جنگی میان عراق و دشمنان عراق است و ما با همدلی و مشارکت برادران اهل سنت خود به حمایت از عراق خواهیم شتافت.
اینکه این روزها خبرهای زیادی توسط رسانه های غربی در خصوص اعزام نیروهای ایرانی به عراق منشتر شده است آیا صحت دارد؟
این اخبار بیشتر عملیات روانی رسانههای غربی و برخی کشورهای عربی است. تا این لحظه هیچ نیروی ایرانی وارد عراق نشده و فکر نمیکنم با توجه به فتوای مرجعیت و حضور میلیونی مردم، نیازی به حضور مردم شریف ایران در جبهههای جنگ عراق باشد گرچه اگر این نیاز احساس شود دولت عراق رسماً از دولت ایران برای کمک درخواست خواهد کرد.
البته من از این فرصت استفاده میکنم و از محبت مردم ایران تشکر میکنم. طی چند روز گذشته تماسهای بیشماری را از مردم ایران داشتیم که درخواست کردهاند برای جنگیدن با تروریستها به عراق بیایند و گفتند که برای دفاع از اماکن متبرکه حاضر هستیم اسلحه دست بگیریم و مبارزه کنیم. باید بگویم که دعای مردم ایران در قبال برادران مسلمانشان در عراق می تواند بهترین کمکی باشد که انجام میدهند.
.: Weblog Themes By Pichak :.