***نسیم معرفت**
به نام خدا
** منظور از (أُولِی الْأَمْرِ ) در آیه 59 از سوره نساء چیست؟
ای کسانی که ایمان آورده اید! اطاعت کنید خدا را! و اطاعت کنید پیامبر خدا و اولو الأمر [ اوصیای پیامبر ] را! و هر گاه در چیزی نزاع داشتید ، آن را به خدا و پیامبر بازگردانید ( و از آنها داوری بطلبید ) اگر به خدا و روز رستاخیز ایمان دارید! این ( کار ) برای شما بهتر ، و عاقبت و پایانش نیکوتر است.
سوره نساء آیه 59 .
اگر شما یک تابلویی را دیدید که از طرف وزارت بهداری بر روی آن نوشته است: «از لبنیات استفاده کنید» و در عین حال زیر تابلو نوشته شده است: «لطفاً ماست، پنیر، کره، دوغ، کشک، خامه و روغن نخورید. » صبر کنید میخواهم ببینم منتظورش چیست. یکی میگوید بخورید، یکی میگوید نخورید. از طرفی میگوید لبنیات بخورید. از طرفی میگوید این نه، این نه، این نه. . . ببینیم پس چه باقی میماند؟ ماست و پنیر و کره و دوغ و کشک و روغن نخورید. خامه و سرشیر هم نخورید. فقط یک چیز یاقی مانده و آن هم شیر است. معنایش این است که شیر میل کنید، چرا؟ این را فکر میکنم بچه کلاس اولی هم بفهمد. حالا که این را فهمیدیم سراغ قرآن برویم. قرآن فرموده: «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا أَطیعُوا اللَّهَ وَ أَطیعُوا الرَّسُولَ وَ أُولِی الْأَمْرِ مِنْکُمْ»(نساء/59) از اولی الامر «أَطیعُوا»(پیروی کنید) قرآن میفرماید از اولی الامر پیروی کنید. البته هر کس اولی الامر را به تعبیر خودش پیروی میکند. برخی اولی الامر را امام جمعه های درباری و حقوق بگیر و امام جمعه های کشورهای اسلامی میدانند. یکی میگویداولی الامر فلان بن عبدالعظیم است. یکی میگوید اولی الامر صدام بن فلان است. یکی میگوید شاه حسن، یکی میگوید فلان و. . . هر کشوری اولی الامر خودش را میگوید شاه خودمان.
ما همه حرفها را کنار میگذاریم، خود قرآن را میبینیم. قرآن یک کلمه اولی الامر دارد که میگوید: «اطیعوا»(از او اطاعت کنید) آیهاش این است: «أَطیعُوا اللَّهَ»(از خدا اطاعت کنید) «وَ أَطیعُوا الرَّسُولَ»(و از رسول اطاعت کنید) همه میدانیم «الله» کیست، رسول را هم همه میدانیم کیست. ولی اولی الامر کیست؟ اولی الامر یعنی «صاحبان فرمان» قرآن میگوید: «أَطیعُوا»(اطاعت کن) خدا فرموده از صاحبان فرمان اطاعت کن. به همین دلیل آخوندهای درباری همه مردم را دعوت میکنند که از شاهنشاهها و شاهها و رئیس جمهورها اطاعت کنند. ما میگوییم از دم باید اینها را در دریا ریخت و هیچ کدامشان قابل اطاعت نیستند. چرا؟ چون گفته ماست نخوریم، پنیر نخوریم، کره نخوریم. درست است گفته از او اطاعت کنید، ولی یک آیه هم داریم که میگوید: «وَ لا تُطِعْ مِنْهُمْ آثِماً أَوْ کَفُوراً»(دهر/24) یعنی از گنهکار اطاعت نکن «أَوْ کَفُوراً».
درست است که گفتم از اولی الامر پیروی کنید، ولی یک آیه هم دارم که از گنهکار اطاعت نکن. گفتیم لبنیات بخورید اما یک جا هم داریم که ماست نخورید. پس اگر اولی الامر آثِم و کافر بود(اثم با(ث) یعنی گناه، «کفور» هم یعنی یعنی کافر) از او اطاعات نکنید.
آیه دیگری داریم که میگوید: «لا تُطِعْ مَنْ أَغْفَلْنا قَلْبَهُ عَنْ ذِکْرِنا»(کهف/28) «مَنْ أَغْفَلْنا قَلْبَه» کسی که قلبش غافل است «عَنْ ذِکْرِنا» از ما و ذکر ما، از او پیروی نکنید. کسی که غافل است از ما و تابع هوای نفس است. کسی که پیرو هوی و هوسش است از این هم اطاعت نکنید.
یک آیه هم داریم میگوید: «وَ لا تُطِعْ کُلَّ حَلاَّفٍ مَهینٍ»(قلم/10) یعنی از کسی که میگوید و قسم میخورد که من آدم خوبی هستم و کسی که «مَهینٍ» و آدم پستی است، اطاعت نکنید. آدمهای پستی که به زور قسم و «والله، والله» گفتن خودشان را خوب جلوه میدهند. تا حالا «لا تُطِعْ» در برابر «أَطیعُوا» را گفتیم. «أَطیعُوا» یعنی اطاعت بکن و «لا تُطِعْ» یعنی اطاعت نکن. بکن، بکنها و نکن نکن ها را با هم جمع میکنیم تا ببینیم خلاصهاش چه میماند. یکجا میگوید از اولی الامر پیروی کنید به شرط اینکه گنهکار(آثم) نباشد، کافر نباشد، غافل نباشد، پیرو هوی نباشد، «حَلاَّفٍ» پر سوگند نباشد، «مَهینٍ» پست نباشد.
البته به دخترهایی که اسمشان «مَهینٍ» است، برنخورد. آن «مَهینٍ»، مهین فارسی است به معنای «ماه پاره». این مهین که میگویند از اهانت و کلمهای عربی است. مهین عربی با مهین فارسی فرق میکند. مثل کوکو میماند، امکان دارد از سیب زمینی باشد و یا امکان دارد از سبزی باشد. عجب مثلهایی!
من چند روز پیش در یکی از کشورهای کمونسیتی بودم. دو سه دانشجوی ایرانی در آنجا بودند. گفتیم شما چند نفرید؟ گفتند: سه، چهار نفر بیشتر نیستیم. گفتم: اینجا از کشورهای عربی دانشجو نیستند؟ گفتند چرا ما150 دانشجو از مصر و اردن و الجزایر و یمن و کجا و کجا داریم. گفتم میشود دعوتشان کنید. گفتند: چرا! میشود، با هم رفیق هستیم. بنا شد این بچه مسلمانهای ما، آن بچه مسلمانها را دعوت کنند و وقتی آمدند من برایشان سخنرانی کنم. البته عربی ما قوی نیست و یک خورده انحراف دارد، ولی میتوانیم گلیممان را از آب بکشیم. مثل اینکه پرسیدند: «قبله کدام طرف است» گفتند: مثل خودتان یک خورده انحراف دارد. حالا بنده عربی هم میتوانم صحبت کنم، ولی یک خورده انحراف دارد. البته بحث آنجا، همهاش قرآنی بود. آقایان عربهای مصر و. . . و همه دانشجوها نشستند و این بحث را گوش دادند، بناشده بود که ما نیم ساعت صحبت کنیم، اما با اصرار اینها در چند جلسه 7 ساعت سخنرانی از ما بیرون کشیدند. بعد از این 7 ساعت آن دانشجویانی که سنی بودند، عبای مرا بوسیدند.
البته من در ایران یک طلبه کم سوادی هستم. درست است که در تلویزیون شهرت دارم، اما شهرتم دلیل بر ملایی نیست. ملا جای دیگر است. یکجا سخنرانی میکردم، یک کسی گفت: آقای قرائتی، آفرین! انصافاً بحثت بحث خوبی بود. گفتم به من آفرین نگو. بر آن علمای پیرمردی که در حوزه ها به من درس دادند، آفرین بگو. شما اگر یک لامپ را دیدی، نگو زنده باد این لامپ، بدان آن لامپ وزنش به آهن سیاهی است که در پایه پیدا نیست و برقش از کارخانه است. اگر شمایک وقت گل کردید و به جایی رسیدید، به خاطر خون شهدا است. به خاطر علماست، به خاطر کتکهای ابوذر است....................... .......................... ...............................
http://gharaati.ir/show.php?page=darsha&id=1466
**آیه «اولی الامر» در شأن چه کسانی نازل شده است؟
سایت اسلام کوئیست(زیر نظر استاد هادوی تهرانی)
**هشت نکته برای شناخت اولی الامر - تبیان
**اولی الامر چه کسانی هستند! - کانون گفتگوی قرآنی
**ولی کیست و اولی الامر چه کسانی اند؟ - راسخون
**مناظره شیعه وسنی - معناى اولى الأمر از قرآن
** آیا اطاعت از اولی الامر مثل اطاعت از رسول و خداست؟(پایگاه اطلاع رسانی حوزه)
**مصداق اولی الامر کیست؟ | پرسمان دانشجویی - اندیشه ی سیاسی
** آیه اولی الامر - ویکیپدیا، دانشنامه آزاد
.: Weblog Themes By Pichak :.