یکی ازچهار فرشته مقرّب و برترین آنها (میکائیل، اسرافیل و عزرائیل)است. او در ادیان ابراهیمی رابط میان خداوندوپیامبران است. در کتاب های دینی یهودیت، مسیحیت و اسلام از نقش جبرئیل بسیار یاد شده است. جبرئیل، ابراهیم ( عَلَیهِ السَّلامُ ) را از آتش به فرمان خدا نجات داد و از موسی ( عَلَیهِ السَّلامُ ) در مبارزه با فرعون حمایت کرد. هنگام خروج بنی اسرائیل از مصر، فرعونیان را به بحر احمر کشانید و در آن غرق کرده بر شموئیل ظاهر شد و به داوود( عَلَیهِ السَّلامُ ) ساختن زره آموخت. او زکریا( عَلَیهِ السَّلامُ ) رابه ولادت ( عَلَیهِ السَّلامُ ) و مریم ( عَلَیهِا السَّلامُ ) را به ولادت عیسی ( عَلَیهِ السَّلامُ ) بشارت داد.در سنت اسلامی و قرآن کریم، جبرئیل همان «روح القُدُس» است. روایاتی چند، نقش آن فرشته بزرگ الهی را در قیام عظیم و جهانی حضرت مهدی ( عَلَیهِ السَّلامُ ) ، به روشنی بیان کرده و از او به عنوان اولین کسی که با حضرت مهدی ( عَلَیهِ السَّلامُ ) بیعت خواهد کرد، نام برده است. در بعضی از روایات آمده است او به همراه خیل عظیمی از فرشتگان، هنگام ظهور در محضر آخرین حجّت الهی حاضر شده و به یاری آن حضرت خواهند شتافت.
** برتری جبرئیل بر سایر فرشتگان
صـدر المـتـالهـیـن بـعـد از ایـن کـه بـه بـزرگـان و رئوس مـلائکـه اشـاره میکند، جـبـرئیـل را بـه لحـاظ این که خداوند در قرآن کریم به صفات کمالی او اشاره فـرمـوده اسـت و بـر سـایـر بـزرگـان فـرشـتـگـان بـه شـش دلیل ترجیح میدهد:
1- جبرئیل صاحب وحی است : نَزَلَ بِهِ الرُّوحُ الْأَمِینُ * "عَلَى قَلْبِکَ لِتَکُونَ مِنَ الْمُنذِرِینَ. سوره شُعَراء آیه 193 و 194 .
2- نام او را پیش از فرشتگان دیگر در قرآن بیان نموده است : مَنْ کَانَ عَدُوًّا لِلَّهِ وَمَلَائِکَتِهِ وَرُسُلِهِ وَجِبْرِیلَ وَمِیکَالَ فَإِنَّ اللَّهَ عَدُوٌّ لِلْکَافِرِینَ (سوره بقره آیه 98 ). زیـرا جـبـرئیـل صـاحـب عـلم و وحـی و مـیـکائیل صاحب روز و غذاست . و علمی که آن غذای روحانی است ، برتر و بالاتر از غذای جسمانی است ، پس باید جبرئیل برتر از میکائیل باشد.
3- خـداونـد نـام او را پـس از خـود قـرار داده اسـت : وَ اِنْ تَظاهَرا عَلَیْهِ فَاِنَّ اللّهَ هُوَ مَوْلاهُ وَ جِبْرِیلُ وَ صالِحُ الْمُوْمِنِینَ وَ الْمَلایِکَهُ بَعْدَ ذلِکَ ظَهِیرٌ . سوره تحریم، آیه 4.
4- او را روحالقدس نـامـیـده اسـت و دربـاره عـیـسـی (علیهالسلام ) فرمود: اِذْ اَیَّدتُّکَ بِرُوحِ الْقُدُسِ تُکَلِّمُ النَّاسَ فِی الْمَهْدِ وَکَهْلا ... سوره مائده، آیه 110.
(به خاطر بیاور) هنگامى را که خداوند به عیسى بن مریم گفت: «یاد کن نعمتى را که به تو و مادرت بخشیدم; زمانى که تو را با روح القدس تقویت کردم; که در گاهواره و به هنگام بزرگى، با مردم سخن مى گفتى; و هنگامى که کتاب و حکمت و تورات و انجیل را به تو آموختم; و هنگامى که به فرمان من، از گِل چیزى به صورت پرنده مى ساختى، و در آن مى دمیدى، و به فرمان من، پرنده اى مى شد; و کور مادرزاد، و مبتلا به بیمارى پیسى را به فرمان من، شفا مى دادى; و مردگان را (نیز) به فرمان من زنده مى کردى; و هنگامى که بنى اسرائیل را از آسیب رساندن به تو، باز داشتم; در آن موقع که دلایل روشن براى آنها آوردى، ولى جمعى از کافران آنها گفتند: «اینها جز سحر آشکار نیست»!
5- خـداوند دوستانش را یاری میدهد و دشمنانش را سر کوب میگرداند با هزار فرشته صف بسته .
6- خـداونـد او را بـه صـفـات ششگانه در قرآن ستوده است که عبارتند از: رسالت او، ارجـمـنـدی او، نیرومندی او، منزلت و مقام او، فرماندهی او بر فرشتگان و امین وحی بودن او: مُطَاعٍ ثَمَ أَمِینٍ سوره تکویر آیه 21.
**** با وظایف ملائکه آشنا شویم - تبیان*+کلیک
http://article.tebyan.net/183598/%D8%A8%D8%A7-%D9%88%D8%B8%D8%A7%DB%8C%D9%81-%D9%85%D9%84%D8%A7%D8%A6%DA%A9%D9%87-%D8%A2%D8%B4%D9%86%D8%A7-%D8%B4%D9%88%DB%8C%D9%85-
.: Weblog Themes By Pichak :.