***نسیم معرفت***
[ قائم مقام وزیر کشور گفت : در حال حاضر حدود 12 هزار تشکل غیر دولتی در سطح کشور فعال است که 4 هزار نفر از این سازمان های مردم نهاد به صورت مشخص از وزارت کشور مجوّز گرفته اند .... ادامه مطلب +کلیک کنید ]
*********************************************************************************
** سازمان مردم نهاد سَمن چیست؟+سیاوش آقاجانی+نسیم معرفت
سازمان مردم نهاد سَمن چیست؟
سازمان مردمنهاد سَمَن یا اِنجیاُ (NGO) که در فارسی مختصراً “سَمَن” خوانده می شود، براساس تعریف کلیمعنایش، به سازمانی اشاره می شود که مستقیما بخشی از ساختار دولت محسوب نمیشود، اما نقش بسیار مهمی بعنوان واسطه بین فرد فرد مردم و قوای حاکم و حتی خود جامعه ایفا میکند.
نویسنده : سیاوش آقاجانی
تشکلهای مردم نهاد هم اکنون در دنیا حول محورهای ارزشمندی مانند حفظ محیط زیست و حقوق بشر شکل می گیرد و به جای این که اعضا به صورت پراکنده به سمت هدف های مشترک گام بردارند، برنامه های خود را از طریق تشکل، دنبال کرده و به صورت منسجم، عقلانی، قانونی، کارا و موثر انجام می دهند. به احتمال قریب به یقین شروع فعالیت تشکل های مردم نهاد با آغاز زندگی اجتماعی بشر و حتی قبل از تشکیل حکومت ها و دولت ها و چه بسا مقدمه تشکیل حکومتها بوده است و البته اهداف این تشکل ها به مرور و با تغییر مشکلات اجتماعی متحول و به روز شده است.
یکی از تشکل های مردم نهاد تاریخی معروف در زمان پیامبر اسلام حول پیمان جوانمردان یا ( حَِلفُ الفُضُول) (1) شکل گرفت که پیامبر اکرم (صَلَّی اللهُ عَلَیهِ وَ آِلهِ وَ سَلَّمَ) نیز در 20 سالگی به آن پیمان پیوست و بر پایه دفاع از حقوق مستضعفان و ضُعَفاء بود و حتی بعد از پیامبری نیز از آن پیمان به نیکی یاد می کرد و حتی بعد از نبوت نیز خود را به آن پیمان مقید می دانست. خداوند در آیه ی « وَ تَعاوَنُوا عَلَی الْبِرِّ وَ التَّقْوی وَ لا تَعاوَنُوا عَلَی الْإِثْمِ وَ الْعُدْوانِ (2) » به ما امر می کند تا با همکاری و تعاوُن که یکی از نمودهای امروزی آن تشکیل سازمانهای مردم نهاد در جهت رشد و ترقی ایمان و خوبی بکوشیم و از این جهت می توان این گونه همکاری ها را یک الزام تلقی کرد.
تشکل های مردم نهاد، به لحاظ این که وابسته به دولت ها نیستند، در راستای رسیدن به اهداف و آرمان های شان بدور از مصلحت سنجی های غیر آرمانی، شجاعانه و در چارچوب الزامات قانونی فعالیت می کنند و این در حالی است که این تشکل ها حتی در کشورهایی که ساختار دولت های شان چندان بوروکراتیک (3) و تنبل نیست نیز پرچمدار حرکت های اجتماعی هستند و این نشان از موثر بودن این تشکل ها و کارایی بیشترشان بر نهادهای دولتی است. اگر چه نهادهای مردم نهاد به لحاظ مالی چندان قابل رقابت با نهادهای دولتی نیستند اما با استفاده از ابزارهایی که دارند می توانند در جهت هدایت، فشار و حتی الزام نهادهای دولتی که از کارکردهای اصلی شان دور افتاده اند موفق باشند.
در کشور ما نیز البته تشکل های مردم نهاد وجود دارند، لیکن دامنه اهداف و عملکردشان بسیار محدودتر از جایگاه واقعی این تشکل هاست و یا عملاً به واسطه ی حمایت ها و هدایت های دولتی و حکومتی، به عنوان تشکل مردم نهاد قابل تلقی شدن نیستند و این در حالی است که کشوری با این همه ارزش ها و آرمان های اسلامی و انسانی نباید اینچنین از این ابزار پیشرفته و موثر محروم باشد، به خصوص این که نظام اداری ما به لحاظ نابهره وری، بوروکراسی و فساد اداری رنج می برد و به این لحاظ براساس آمارهای جهانی یک نظام اداری نامطلوب تلقی می شود و والاترین آرمان ها نیز معمولاً در این نظام ها راهی جز به بن بست و حتی پسرفت ندارند.
مقولاتی که تشکل های مردم نهاد می توانند به آنها ورود پیدا کنند دامنه ی بسیار گسترده ای دارد که به شرط رعایت حدود وثغور قانونی و عرفی می تواند در بسیاری از مسائل و مشکلات مردم و جامعه مفید واقع شود. مشکلات ازدواج، کارگران، زیست محیطی، خانواده، بازنشستگان و … از مقولات اجتماعی هستند که تشکل های مردم نهاد می توانند به مانند کشورهای موفق در این زمینه فعالیت موثری داشته باشند و اما در کنار این مقولات، مسائل و مشکلات فرهنگی و دینی وجود دارند که به شرط استفاده از این همه افراد نخبه فرهنگی و دینی که به صورت جزیره ای مشغول فعالیت های غیر هم اَفزا هستند می تواند بسیار موثر واقع شوند.
مطالعه و بررسی تشکل های مردم نهادی که در زمینه های مذهبی توانسته اند موفقیت هایی کسب کنند به یقین می تواند برای علاقمندان به تشکیل این تشکل ها و یا تشکل های نوپا بسیار کارساز باشد، به عنوان مثال جامِعَةُ القُرآنِ الکریم به مدیریت حُجّة الاسلام دکتر طباطبایی در قم و اکثر استانها و شهرستانهای کشور به قرآن آموزی تخصصی و اعطای گواهینامه های معتبر مشغول است، یا کانون فرهنگی رهپویان وصال شیراز به مدیریت حُجَّةُ الاسلام سید محمد انجوی نژاد و یا موسسه یاران سبز موعود (عج) به مدیریت حُجّة الاسلام دکتر ترابی در رشت و یا مجموعه عاشوراییان در اصفهان با مدیریت وحید مُلتجی از تشکلهای موفق غیردولتی هستند که شخصاً با فعالیت آنها در تربیت نوجوانان و جوانان شیراز و رشت و اصفهان به صورت منسجم، هدفمند و موثر آشنایی دارم و بیشتر هزینه هایشان نیز از طریق کمک های خَیِّرین و کسانی که از خدمات این تشکلها بهره مند می شوند تأمین می گردد. فعالیت همین سه تشکل مزبور در دامنه های تخصصی و جغرافیای شان به یقین موثر و حتی موثرتر از فعالیت سایر ارگان های دولتی هم راستا با ایشان است و این نشان از اهمیت این تشکل ها و ورود نخبگان به این عرصه ها را دارد.
(1) - چون این پیمان در هدف مشابه پیمان دیگری بوده که سال ها قبل از آن بوسیله «جُرهَمِیان » بسته شد و انعقاد آن بوسیله چند نفر بوده که نام همگی آن ها «فضل » یا فُضَیل بوده (یعنی فضل بن فضاله و فضل بن وداعه و فُضَیل بن حارث و یا به گفته بعضی: فضل بن قضاعه و فضل بن مشاعه و فضل بن بضاعه) ، بدین جهت به این پیمان نیز «حَِلفُ الفُضُول » گفتند، و برخی نیز در وجه تسمیه و این نامگذاری وجوه دیگری گفته اند .
(2) - سوره مائده آیه 2 .
(3) - بوروکراتیک Bureaucratie : دیوانسالاری یا بوروکراسی (به فرانسوی : Bureaucratie) از دو بخش bureau بهمعنی میز و دفتر کار و پسوند cratie- بهمعنی ـ سالاری ساخته شدهاست. برابر فارسی آن «دیوانسالاری» است.
** اصلاح و تکمیل متن توسط : استاد سید اصغر سعادت میرقدیم لاهیجی
http://sahebnews.ir/37663/%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86-%D9%85%D8%B1%D8%AF%D9%85%E2%80%8C-%D9%86%D9%87%D8%A7%D8%AF-%D8%B3%D9%8E%D9%85%D9%86-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA.htm
.: Weblog Themes By Pichak :.