***نسیم معرفت***
ارزش و اهمیت تبلیغ و ارشاد و هدایت دیگران
* حدیث
** ترجمه و توضیح حدیث توسط استاد سید اصغر سعادت میرقدیم لاهیجی
** قَالَ عَلِیُّ بْنُ الْحُسَیْنِ (عَلَیهِمَا السَّلامُ) أَوْحَی اللَّهُ تَعَالَی إِلَی مُوسَی (عَلَیهِ السَّلامُ) حَبِّبْنِی إِلَی خَلْقِی وَ حَبِّبْ خَلْقِی إِلَیَّ قَالَ یَا رَبِّ کَیْفَ أَفْعَلُ قَالَ ذَکِّرْهُمْ آلَائِی وَ نَعْمَائِی لِیُحِبُّونِی فَلَأَنْ [ فَلَئِنْ] تَرُدَّ آبِقاً عَنْ بَابِی أَوْ ضَالًا عَنْ فِنَائِی أَفْضَلُ لَکَ مِنْ عِبَادَةِ مِائَةِ سَنَةٍ بِصِیَامِ نَهَارِهَا وَ قِیَامِ لَیْلِهَا قَالَ مُوسَی (عَلَیهِ السَّلامُ) وَ مَنْ هَذَا الْعَبْدُ الآبِقُ مِنْکَ قَالَ الْعَاصِی الْمُتَمَرِّدُ قَالَ فَمَنِ الضَّالُّ عَنْ فِنَائِکَ قَالَ الْجَاهِلُ بِإِمَامِ زَمَانِهِ تُعَرِّفُهُ وَ الْغَائِبُ عَنْهُ بَعْدَ مَا عَرَفَهُ ، الْجَاهِلُ بِشَرِیعَةِ دِینِهِ تُعَرِّفُهُ شَرِیعَتَهُ وَ مَا یَعْبُدُ بِهِ رَبَّهُ وَ یَتَوَصَّلُ بِهِ إِلَی مَرْضَاتِهِ . قَالَ عَلِیُّ بنُ الحُسَینِ (عَلَیهِما السَّلامُ) : فَأَبْشِرُوا مَعَاشِرَ عُلَمَاءِ شِیعَتِنَا بِالثَّوَابِ اَلْأَعْظَمِ، وَ اَلْجَزَاءِ اَلْأَوْفَرِ .
امام سجّاد (عَلَیهِ السَّلامُ) فرمود : خداوند متعال به موسی بن عِمران (عَلَیهِما السَّلامُ) وحی نمود : ای موسی مرا نزد خلق و بندگانم محبوب کن و آنان را نیز نزد من محبوب نما . موسی (عَلَیهِ السَّلامُ) عرضه داشت : پروردگارا چگونه این کار را انجام دهم ؟! خداوند فرمود : نعمتهای ظاهری و باطنی مرا برای آنها ذکر کن تا بدین وسیله مرا دوست بدارند(ذکر و یاد نعمت های مُنعِم و نعمت دهنده سبب علاقه به مُنعِم می گردد) . پس هر آینه اینکه برگردانی عبد و بنده فراری و گریزپایی از درگاهم را و یا اینکه برگردانی گمراهی از آستان و بارگاهم را [اگر گریزپایی از درگاه مرا یا گمراهی از آستان مرا بازگردانی] ، این عمل برای تو بالاتر و افضل از عبادت صدسال است که روزهای آن را روزه و شب های آن را به عبادت بگذرانی . موسی (عَلَیهِ السَّلامُ) عرضه داشت: پروردگارا این بنده آبِق و فراری و گریزپا کیست؟ خطاب رسید: آن بنده ای عاصی و مُتمرِّد و سرکش است که از فرمان من سرپیچی و عصیان می کند . موسی (عَلَیهِ السَّلامُ) عرض کرد : پس آن کسی که از آستان و بارگاه باعظمت تو به گمراهی و بیراهه رفته است کیست ؟! آن گمراه چه کسی است؟! خداوند متعال فرمود: او کسی است که امام زمانش را نشناسد در حالی که تو او را برایش معرفی می کنی و می شناسانی و یا اینکه پس از شناختش از او غائب است و از حضور ظاهری و یا باطنی او بهره نمی برد (ولی تو وی را به امام زمانش نزدیک می کنی تا از او بهره مند گردد ) و نیز گمراه کسی است که نسبت به احکام دینش جاهل است در حالی که تو شریعت و احکام دینش را به وی (گمراه و جاهل) معرفی می کنی و می شناسانی و همچنین آنچه را که بدان وسیله خدا را عبادت کند و آنچه را که باعث خشنودی پروردگار است برای او (جاهل و گمراه) معرفی و بیان می کنی . * حضرت علیّ بن الحسین (امام سجاد «عَلَیهِ السَّلامُ» ) در باره ارزش تبلیغ و ارشاد فرمود : (بابت تبلیغ و خدمات فرهنگی و هدایت ها و روشنگری هایی که از سوی عالمان دینی انجام می گیرد و سبب هدایت مردم و تقرب آنها به خداوند می گردند) پس بشارت باد بر علماء شیعه ما به ثواب و پاداش اَعظم و بزرگ و جزای فراوانی که خداوند(بابت کارشان) به آنها عطا می فرماید .
[نَّ الَّذِینَ قَالُواْ رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُواْ تَتَنَزَّلُ عَلَیْهِمُ الْمَلَآئِکَةُ أَلَّا تَخَافُواْ وَلَا تَحْزَنُواْ وَأَبْشِرُواْ بِالْجَنَّةِ الَّتِی کُنتُمْ تُوعَدُونَ. همانا کسانی که گفتند: «پروردگار ما خداست، پس (بر این عقیده) مقاومت نمودند، فرشتگان بر آنان نازل می شوند (و می گویند:) نترسید و غمگین مباشید و بشارت باد بر شما به بهشتی که پی در پی وعده داده می شدید. سوره فُصِّلت آیه 30.]
* منابع حدیث : مُنیَةُ المُرید، ص 116. - تَنبیهُ الخَواطِر وَ نُزهَةُ النَّواظِر از اَبُوالحسین وَرّام بن ابی فِراس بن حَمدان مالِکی نَخَعی حِلّی عراقی ،جلد دوم ص 108 . - اَلتَّفسیرُ المَنسوب إِلَى الإمامِ العَسکری (عَلَیهِ السَّلامُ) , ج 1 , ص 342 - بِحارُالأَنوار: 1 / 71 . - تحلیلی از زندگانی امام سجاد (جلد 2)؛ باقر شریف قُرَشی ترجمه محمد رضا عطائی؛ کنگره جهانی حضرت رضا (عَلَیهِ السَّلامُ)؛ 1372 . - تبلیغ در قرآن و حدیث، ص 130.
** ترجمه و توضیح حدیث توسط استاد سید اصغر سعادت میرقدیم لاهیجی
.: Weblog Themes By Pichak :.