***نسیم معرفت***
حدیث لَولاک
حدیث لَولاک حدیثی از پیامبر اکرم (صَلَّی اللهُ عَلَیهِ وَ آلِهِ وَ سَلَّمَ) است که به عنوان حدیث قدسی نقل شده است . متن این حدیث با عنوان حدیث قُدسی در کتاب جُنَّةُ العاصِمَةِ (سَپَر و زِرِه مُحافظت کننده) اثری ارزشمند از مرحوم علامه سید محمد حسن طباطبایی میرجهانی محمد آبادی جَرقُویَه ای اصفهانی از شاگردان مرحوم آیت الله سید ابوالحسن اصفهانی ، چنین آمده است : : یـا أَحْمَدُ لَوْلاکَ لَما خَلَقْتُ الْأَفْلاکَ، وَ لَوْلا عَلِىٌّ لَما خَلَقْتُکَ، وَ لَوْلا فاطِمَةُ لَما خَلَقْتُکُما . ای احمد (ص) اگر تو نبودی افلاک را خلق نمیکردم و اگر علی (ع) نبود تو را نمی آفریدم و اگر فاطمه (س) نبود شما دو نفر را خلق نمیکردم . آیت الله سید موسی شُبَیری زنجانی مضمون این حدیث را قابل دفاع توصیف میکند ولی سند آن را دارای اشکالاتی میداند . از نظر او چون هدف از خلقت هدایت انسانهاست و معصومین (عَلَیهِمُ السَّلامُ) نیز واسطه های فیض الهی در هدایت هستند ، بنابراین میتوان گفت که اگر اهل بیت (عَلَیهِمُ السَّلامُ) نبودند عالَم خلق نمیشد . آیتالله محمد علی گرامی نیز چند نفر از راویان این حدیث را مجهول معرفی میکند ولی این نکته را عامل تکذیب حدیثِ لَولاک نمیداند . او همچنین کتابی با نام «لَولا فاطِمة» برای تبیین معنای این حدیث منتشر کرده است .
* در باره حدیث لَولاک به این کتاب ارزشمند رجوع شود : اَلمَوسُوعَةُ الکُبرَى عَن فاطِمَةَ الزَّهراءِ «25 جلدی»، از مرحوم حجت الاسلام شیخ اسماعیل انصاری زنجانی خوئینی جلد 20 ص 516 .
*** تفسیر روایت «لَوْلاکَ لَمَا خَلَقْتُ الْأَفْلاکَ» چیست؟
تفسیر این حدیث شریف چیست که مى فرماید: «یـا أَحْمَدُ! لَوْلاکَ لَما خَلَقْتُ الْأَفْلاکَ، وَ لَوْلا عَلِىٌّ لَما خَلَقْتُکَ، وَ لَوْلا فاطِمَةُ لَما خَلَقْتُکُما» ؛ هان اى احمد! اگر تو نبودى، جهان را نمى آفریدم و اگر على نبود، تو را، و اگر فاطمه نبود، من شما دو نفر را نمى آفریدم.
بِاسمِهِ جَلَّت اَسمائُهُ ; «أَللّهُمَّ صَلِّ عَلى فاطِمَةَ وَ أَبِیْها وَ بَعْلِها وَ بَنِیها وَ السِّرِ الْمُسْتِوْدَعِ فِیْها»؛ من در سخنان همه علماى شیعه و بسیارى از دانشمندان اهل سنّت و جماعت بسیار پژوهش نمودم و دریافتم که سرمایه و موادّ اصلى دنیاى وجود ظاهرى صدّیقه طاهره فاطمه زهرا (عَلَیهَِا السَّلامُ) از موادّ این جهان خاکى و فناپذیر نیست، بلکه بخش مادى و ظاهرى آن وجود گرانمایه، از بهشت پرطراوت و زیباى خدا و از بلندترین درختان و برترین میوه هاى آن است. امّا روح ارجمند آن بانوى بزرگ نیز که از سوى خداوند حکیم متناسب و هماهنگ با این جسم مبارک برگزیده شده، از رازها و اسرار الهى است که ما حقیقت آن را در نمى یابیم و نمى شناسیم. تنها چیزى که ما در این مورد در مى یابیم، همان چیزى است که به وسیله روایات، رسیده و بیانگر آن است که روح تابناک فاطمه (عَلَیهَِا السَّلامُ) از فروغ عظمت و شکوه خدا آفریده شده است. چنین مفهوم و سخنى را برخى از کتاب هاى روایى از جمله کتاب «مَعانِى الْأَخبار صَدوق» از امام صادق (عَلَیهِ السَّلامُ) و او نیز از نیاى گرانقدرش سالار پیامبران خدا آورده است که فرمود: «خُلِقَ نِورُ فاطِمَةَ قَبْلَ أنْ یُخْلقَ الْأرْضُ وَ السَّماءُ...»؛ نور وجود فاطمه پیش از آفرینش آسمان و زمین آفریده شد! برخى از مردم پرسیدند: اى پیامبر خدا! آیا گوهر وجود فاطمه (عَلَیهَِا السَّلامُ) از انسان ها نیست؟ پیامبر (صَلَّی اللهُ عَلَیهِ وَ آلِهِ وَ سَلَّمَ) فرمود: فاطمه حوریه اى است در سیماى انسان، و خدا او را پیش از آفرینش آدم و عالم و دیگر ارواح انسان ها... از فروغ تابناک خود آفرید. «فاطِمَةُ حَوْراءٌ إنْسِیّةُُ خَلَقَهَا اللّهُ عزَّ وَ جَلَّ مِن نُورِهِ قَبْلَ أنْ یُخْلَقَ آدَمُ...». با این بیان، با نگرش به محتواى این حدیث شریف قدسى که در بسیارى از مجموعه هاى روایى آمده است، این معمّا حل مى شود که: «لَوْلاکَ لَمَا خَلَقْتُ الْأَفْلاکَ، وَ لَوْلا عَلِىٌّ لَما خَلَقْتُکَ، وَ لَوْلا فاطِمَةُ لَما خَلَقْتُکُما»؛ اگر تو نبودى، جهان را نمى آفریدم و اگر على نبود، تو را، و اگر فاطمه نبود، شما را پدید نمى آوردم، یعنى چه؟ و نیز روشن مى گردد که چرا در روز رستاخیز به هنگام ورود فاطمه (عَلَیهَِا السَّلامُ) به بهشت پرطراوت و زیباى خدا، پیامبران از آدم گرفته تا دیگران به زیارت او مى شتابند، و حتى سالار پیامبران خدا حضرت محمّد (صَلَّی اللهُ عَلَیهِ وَ آلِهِ) به دیدار دُخت فرزانه خویش مى رود. و نیز روشن مى شود که چرا پیامبر پس از برانگیخته شدن مردم و پایان حسابرسى از آنان، نخستین کسى است که به سوى بهشت خدا مى رود و تنها یک گروه از او پیشى مى گیرد که آن گروه ارجمند نیز گروه فاطمه (عَلَیهَِا السَّلامُ) است.
http://www.rohani.ir/fa/idetail/500/-p-style--text-align--justify---span---span-style-
*************************************************
.: Weblog Themes By Pichak :.