سفارش تبلیغ
صبا ویژن
نتیجه تصویری برای ریش

سؤال : حاج آقا سلام علیکم . سؤالی دارم . لطف کنید جواب دهید . آیا ریش گذاشتن لازم است؟! در دعای ماه رجب «یا مَن اَرجُوهُ ...» اگر کسی ریش نداشته باشد چه کار کند ؟!!

 

پاسخ :

 

علیکم السلام


تشکر از پرسش جنابعالی


 پاسخ به نحو اختصار :  البته اصل ریش داشتن در همه مِلَل و اَقوام وجود داشته و در روزگاران دور برخی از دانشمندان غربی ریش  داشتند آن هم ریش های بلند . همه انبیاء و ائمّه اطهار (عَلَیهِمُ السَّلامُ)  و همه علماء و فقهاء شیعه و اکثر علمای اهل تسنّن ریش داشتند و دارند مگر اینکه کسی به طور طبیعی و از جهت خلقت ، اَمْرَد و بی ریش و یا کُوسَج باشد . پس اصلِ ریش داشتنِ مردان در طول اَعصار و قرون در همه مِلَل و اَقوام جای شکّ و شُبهه نیست و اصلِ اوّلی برای مردان  به عنوان زینت و یا عناوین دیگر مثل اُبَّهت و عظمت و منزلت و ریاست و غیره ، ریش درآوردن و ریش گذاشتن است و اسلام عزیز نیز به ریش گذاشتن اهمّیّت داده است لکن میزان و حدودی هم برای آن معیّن شده است که اگر از یک قَبضه بیشتر باشد خوب نیست و کراهت دارد و باید در مقدار ریش گذاشتن افراط و تفریط نشود . بعضی ها ریش های بلندی می گذارند با اینکه نه مرجعِ تقلیدند و نه عالِم دینی و نه عنوان خاصِّ دیگر . باید هر کسی در حدّ و حدود خودش ریش داشته باشد . حضرت آیت الله ناصر مکارم شیرازی ریش پُرفسوری را جائز می دانند ولی مقام معظم رهبری حضرت آیت الله امام خامنه ای آن را حرام می دانند و هر دو بزرگوار هم معیارهایی برای حُکم به جواز و حرمت این عمل دارند . اکثر فقهاء و یا همه آنها تراشیدن ریش را بنابر احتیاط واجب حرام اعلام نمودند و باید بدانیم  که فقهاء بزرگوار از خودشان چیزی نمی گویند بلکه بر اساس ادلّه شرعی ، حُکم شرعی را بیان می کنند . در رساله های عَمَلیّه آمده است که یکی از مواردی که باید خمس داده شود در باره آن موال و اموالی است که با حرام مخلوط شده باشد و کسی که شغلش سَلمانی و ریش تراشی و یا به اصطلاح عربی ، اِمرار مُوسَی می کند و موی سر و ریش می زند اگر در قبال تراشیدن ریش پولی بگیرد این پول اشکال دارد و اگر با پول حلالش مخلوط شده باشد و مقدار حرام را نداند و صاحب پول را نشناسد  در این صورت از طریق پرداختن یک پنجم ، آن مالِ مخلوط به حرام حلال می شود . پس ببینید که در باره ریش چقدر اهتمام شده است و تراشیدن آن از نظر اسلام  طبق نظر اکثر فقهاء بنابر احتیاط واجب ، جائز نیست ولی متأسفانه خیلی از مردم مسلمان به این مسئله توجه و اهتمام ندارند و ریش خود را می تراشند !!! 

و اما راجع به دعای ماه رجب که بعد از نمازهای واجب چنین خوانده می شود : یَا مَنْ أَرْجُوهُ لِکُلِّ خَیْرٍ وَ آمَنُ سَخَطَهُ عِندَ کُلِّ شَرٍّ . یَا مَنْ یُعْطِی الْکَثِیرَ بِالْقَلِیلِ یَا مَنْ یُعْطِی مَنْ سَأَلَهُ. یَا مَنْ یُعْطِی مَنْ لَمْ یَسْأَلْهُ وَ مَنْ لَمْ یَعْرِفْهُ تَحَنُّناً مِنْهُ وَ رَحْمَةً . أَعْطِنِی بِمَسْأَلَتِی إِیَّاکَ جَمِیعَ خَیْرِ الدُّنْیَا وَ جَمِیعَ خَیْرِ الْآخِرَةِ . وَ اصْرِفْ عَنِّی بِمَسْأَلَتِی إِیَّاکَ جَمِیعَ شَرِّ الدُّنْیَا وَ شَرِّ الْآخِرَةِ . فَإِنَّهُ غَیْرُ مَنْقُوصٍ مَا أَعْطَیْتَ وَ زِدْنِی مِنْ فَضْلِکَ یَا کَرِیمُ .  و سپس ریش و مَحاسِن خود را با دست چپ گرفته و درحالی که انگشت سبّابه و اشاره دست راست را به سمت چپ و راست حرکت داده چنین می خوانیم : یَا ذَا الْجَلَالِ وَ الْإِکْرَامِ‏ یَا ذَا النَّعْمَاءِ وَ الْجُودِ یَا ذَا الْمَنِّ وَ الطَّوْلِ حَرِّمْ شَیْبَتِی عَلَى النَّارِ .  یعنی اى صاحب جلال و بزرگوارى ،  اى صاحب نعمت‌ها و جود ، اى صاحب عطا و کرم ، به کرمت مَحاسِنم و ریشم و صورتم را بر آتش دوزخ حرام گردان.

 

در باره این دعا که کلمه «شَیْبَتِی» در آن آمده است باید عرض کنم که کلمه «شَیبَه» اگر چه بالأِلتِزام و بالمُلازَمه معنای ریش از آن فهمیده می شود  ولی باید توجه داشت که کلمه شَیبَه به چندین معنا از جمله  :صورت و چهره - لِحیَه و ریش -سفیدی - پیر شدن و غیره آمده است  که یکی از معانی اصلی آن به معنای سفیدی است  و چون سفیدی موی سر معمولا نشانه پیری می باشد لذا این کلمه به معنای پیری هم آمده است و در آیه 4 از سوره مریم چنین آمده است : قالَ رَبِّ إِنِّی وَهَنَ الْعَظْمُ مِنِّی وَ اشْتَعَلَ الرَّأْسُ شَیْباً . حضرت زکریّا عَرضه داشت : پروردگارا  همانا استخوانم سُست شده، و موى سَرَم از شُعله‌ پیرى ، سفید شده است . سفیدى مویم از میان سیاهى آن، مانند آتش شعله کشید و بر سیاهى غلبه کرد . و همچنین کلمه شَیبَه در سوره روم آیه 54 نیز آمده است : اَللَّهُ الَّذِی خَلَقَکُمْ مِنْ ضَعْفٍ ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ ضَعْفٍ قُوَّةً ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ قُوَّةٍ ضَعْفاً وَ شَیْبَةً یَخْلُقُ ما یَشاءُ وَ هُوَ الْعَلِیمُ الْقَدِیرُ . یعنی : خداست که شما را از ناتوانى (در آن هنگام که مَنی بدبو و نطفه ای بیش نبودید و بعد از مراحلی) آفرید ، سپس بعد از ناتوانى ، نیرو و قوّتى به شما  بخشید ، آنگاه بعد از توانایى و قوّت ، برای شما ضَعف و پیرى قرار داد . او هر چه بخواهد مى‌آفریند ، و اوست داناى توانا .

 

توجه داشته باشید که کلمه «شَیبَه» که در دعای ماه رجب آمده است می تواند به معنای لِحیَه که کنایه و حاکی از چهره و صورت است باشد و ما از خدا می خواهیم که در دنیا و آخرت روسفید باشیم و روی و صورت ما دچار آتش جهنم که مایه رسوایی و سیاهرویی است نشود .  ما به هنگام خواندن این دعا (یَا ذَا الْجَلَالِ وَ الْإِکْرَامِ‏ یَا ذَا النَّعْمَاءِ وَ الْجُودِ یَا ذَا الْمَنِّ وَ الطَّوْلِ حَرِّمْ شَیْبَتِی عَلَى النَّارِ ) با دست چپ چانه و ریش خود را می گیریم و انگشت اشاره دست راست خود را به جانب چپ و راست می جُنبانیم که  این کار در واقع  برای نشان دادن خضوع و تَذلُّل در پیشگاه خداوندِ مُتعال و کریم است و جالب است بدانید که برخی از برادران شیعه عرب وقتی که در برابر بارگاه امامان معصوم (عَلَیهِمُ السَّلامُ) و یا امام زادگان قرار می گیرند انگشت اشاره دست راست خود را به سمت امام (عَلَیهِ السَّلامُ) و یا امام زاده حرکت می دهند که نشان دهنده آن است که نهایت اِلتِجاء و اضطرار و پناهندگی و درخواست و نیاز خود را به پیشگاه آن معصوم  (عَلَیهِ السَّلامُ) و یا امام زاده اظهار کنند . به هر حال اگر کسی ریش هم نداشته باشد ولی همین کار را بکند و دست به چانه و صورت بگذارد و این دعا را مُتضرِّعانه و عاجزانه بخواند مشمول لطف خداوند مُتعال و کریم بنده نواز می شود و چنین نیست که  این دعا برای کسانی باشد که حتما لِحیَه و ریش داشته باشند اگر چه شایسته است که انسان مسلمان ریش و محاسن مُعتدل و آراسته داشته باشد . (دقت بفرمایید)

 

*** معانی کلمه «شَیبَه» : صورت و چهره - لِحیَه و ریش -سفیدی - پیر شدن -  یک موی سفید  - سفید شدن مو - گیاه اَفسِنتین«absinthe» - رَیحان کرمانی - ریحان سفید - تیر انداز - نام کوهی در مکه که مُشرِف به مَروَه است - نام عَبدُالمُطّلِب ، شَیبَه بود . * لِحیَه می تواند کنایه و حاکی از چهره و صورت باشد .

 

سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی

 

 

** آیت الله سید اصغر سعادت میرقدیم لاهیجی

 

**************************************


*** آیاآیت الله بروجردی مطلقامخالف نظام وحکومت دینی بوده است؟!!!+آیت الله سید اصغرسعادت میرقدیم لاهیجی+http://saadatmirghadim.mihanblog.com/post/535 .


*** گفت‌وگو با حضرت آیت‌الله امام خامنه‌ای درباره شخصیت شهید نوّاب صفوی+https://www.isna.ir/news/92102816215/%DA%AF%D9%81%D8%AA-%D9%88%DA%AF%D9%88- .

 

 

*** آیا تشکیل حکومت اسلامی جائز است؟(اشکال و جواب)+آیت الله سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی+http://saadat.andishvaran.ir/fa/ShowNote.html?ItemId=14302 .+پایگاه اندیشوران حوزه+کلیک کنید .

 

 

 

 

*************************************************

*** موضوعات و عناوین اخلاقی و تربیتی و اجتماعی و اعتقادی و حدیثی+پایگاه اندیشوران حوزه+آیت الله سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی


*** عناوین و موضوعات اخلاقی،تربیتی ، اجتماعی، سیاسی...+وبلاگ نسیم معرفت+آیت الله سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی

 

**سردار شهید حاج قاسم سلیمانی در آیینه تصاویر+سردار دل ها+http://hakim-askari.rozblog.com/post/593 . +کلیک کنید .

 

** متن وصیتنامه سردار دل ها شهید حاج قاسم سلیمانی+سایت حکیم زین العابدین عسکری گیلانی لشت نشایی +http://hakim-askari.rozblog.com/post/597 .+ کلیک کنید .

** مرحوم (شهید) حاج عبدالله ضابط مشهدی جزء برترین مُبلِّغان در سراسر کشور بود+به یاد مرحوم حجت‌الاسلام و المسلمین حاج عبدالله ضابط مشهدی پایه گذار سیره شهداء +سایت حکیم زین العابدین عسکری گیلانی لشت نشایی+کلیک کنید


*** تفسیر سوره کهف توسط آیت الله سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی+ بر اساسِ «متنِ عربی کتابِ اَلمیزان جلد 13.علامه طباطبایی»+سایت سعادت میرقدیم ها+کلیک کنید  +

http://saadatmirghadimha.rzb.ir/post/8 .

 

 

 

 

 

 







تاریخ : چهارشنبه 98/12/28 | 1:41 صبح | نویسنده : سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی | نظر


  • paper | رپورتاژآگهی | فال تاروت چهار کارتی
  • فروش رپورتاژ | بک لینک دائمی