***نسیم معرفت***
*** معنای واژه قرآنی«ذاتِ الحُبُک»+(وَالسَّماءِ ذاتِ الْحُبُکِ «سوره ذاریات آیه 7)
پرسش : منظور از «حُبُک» در آیه 7 سوره «ذاریات» چیست؟
پاسخ : در این آیه مى خوانیم: (سوگند به آسمان که داراى چین و شَکَن هاى زیبا است)؛ «وَ السَّماءِ ذاتِ الْحُبُکِ». براى «حُبُک» (بر وزن کُتُب) جمع «حِباک» (بر وزن کِتاب)، در لغت معانى بسیارى گفته شده، از جمله: راه ها و چین و شَکَن هایى که بر اثر بادها روى رَمْل هاى بیابان ، و یا صفحه آب و یا ابرهاى آسمان پیدا مى شود. به موهاى «مُجَعَّد» نیز «حُبُک» گفته مى شود. گاه «حُبُک» را به معنى زیبایى و زینت تفسیر کرده اند. و همچنین به معنى شکلِ موزون و مُرتّب. و ریشه اصلى آن که «حَبْک» (بر وزن کَبک) است به معنى بستن و مُحکم کردن است. (1) به نظر مى رسد، همه این معانى به یک معنى باز مى گردد و آن چین و شَکَن هاى زیبایى است که در میان امواج ، ابرهاى آسمان، رَمْل هاى بیابان و موهاى سر پیدا مى شود . و امّا تطبیق این معنى بر آسمان ، یا به خاطر اَشکال مختلف توده هاى ستارگان و صورت هاى فَلَکى (مجموعه هایى از ستارگان ثابت را که شکل خاصى به خود گرفته، صورت فلکى مى نامند) است ، یا به خاطر موج هاى جالبى است که در ابرهاى آسمانى پیدا مى شود و گاه به قدرى زیبا است که مدّت ها چشم هاى انسان را متوجه خود مى سازد و یا توده هاى عظیم کهکشان ها است که همچون پیچ و خَم هاى موهاى مُجَعَّد ، بر صفحه آسمان ظاهر مى شود، مخصوصاً عکس هاى جالبى که دانشمندان به وسیله تلسکوپ ها از این کهکشان ها بر داشته اند ، کاملاً موهاى مُجَعَّد و پیچیده را تداعى مى کند . بنابر این معنى ، قرآن به آسمان و این کهکشان هاى عظیم که در آن روز چشم تیز بین علم و دانش بشر هنوز به آن نیفتاده بود ، سوگند یاد مى کند . با توجه به اینکه ، این معانى منافاتى با هم ندارند ، ممکن است همه آنها در این سوگند ، جمع باشند، در آیه 17 سوره «مُؤمِنُون» نیز مى خوانیم: «وَ لَقَدْ خَلَقْنا فَوْقَکُمْ سَبْعَ طَرائِقَ»؛ (ما بر فراز شما هفت راه آفریدیم) که اشاره به تنوّع و کثرت آسمان ها و کُرات و کهکشان ها و عوالِم مختلف است. (2) این نکته نیز قابل توجه است که ریشه اصلى «حُبُک» مى تواند اشاره به استحکام آسمان ها و پیوند مُحکم کُرات با یکدیگر ، مانند سیارات منظومه شمسى با قرص خورشید ، بوده باشد. (3)
پی نوشت:
(1): به «لِسانُ العَرَب» و «مُفرَدات راغِب» مادّه «حَبَکَ» مراجعه شود .
(2): در تفسیر این آیه شرح مَبسوطی در جلد 14 «تفسیر نمونه» صفحه 215 به بعد آمده است .
(3): گرد آوری از کتاب تفسیر نمونه آیت الله العُظمی ناصر مکارم شیرازی ، دارُالکُتُبِ الأِسلامِیَّة ، چاپ بیست و ششم ج 22 ص 322 .
https://makarem.ir/main.aspx?typeinfo=25&lid=0&mid=245237&catid=22801 +پایگاه اطلاع رسانی حضرت آیت الله ناصر مکارم شیرازی .
*** تنظیم و اصلاحات : توسط : استاد سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی
************************************
*** گفتار برخی از دانشمندان در فضیلت علم+مَحَجَّةُ البَیضاء مُلّا مُحسِن فیض کاشانی+آیت الله سید اصغر سعادت میرقدیم لاهیجی+سایت حکیم عسکری گیلانی + http://hakim-askari.rozblog.com/post/703 . + کلیک کنید .
***پرواز بدون بال (دِلنوشته)+نرگس(هانیه) گیلانی جیلدانی لشت نشایی رشتی قُمی+ پایگاه اندیشوران حوزه + http://saadat.andishvaran.ir/fa/ShowNote.html?ItemId=18206 .+ کلیک کنید .
***پرواز بدون بال (دِلنوشته)+نرگس(هانیه) ...گیلانی لَشت نشایی جیلدانی قُمی+نسیم معرفت+http://nasimemarefat.parsiblog.com/Posts/5249/ . +کلیک کنید .
*** درس هایی از نَهجُ البَلاغه توسط آیت الله سید اصغر سعادت میرقدیم لاهیجی در مسجد امام خمینی پردیسان قم-چهار شنبه شب ها (شب های پنج شنبه) - بعد از نماز مغرب و عشا . +سایت حکیم زین العابدین عسکری گیلانی لشت نشایی رشتی+http://hakim-askari.rozblog.com/post/693 .+کلیک کنید .
http://saadatmirghadimha.rzb.ir/post/8 .
***کتابخانه اینترنتی آیت الله سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی ....+کلیک کنید
***کتابخانه اینترنتی آیت الله سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی ....+کلیک کنید
*** شرح نهج البلاغه اِبن اَبِی الحَدید مُعتَزِلی+ بیست جلدی - کتابخانه دیجیتال + https://www.ghbook.ir/index.php?option=com_dbook&task=viewbook&book_id=1002641020&Itemid=167&lang=fa .+کلیک کنید .
***زن در آیینه جلال و جمال -آیت الله علامه عبدالله جوادی آمُلی+ http://hodat.ir/uploads/zan%20daa%20aeeneye%20jamal_43635.pdf .
***خَنساء شاعر نامدار عرب + تحقیقی از یک محقق افغانی از اهل سنّت-+ http://www.heratonline.com/Islam/articles/2016/khansa.pdf .
***پرواز بدون بال (دِلنوشته)+نرگس(هانیه) بابازاده گیلانی جیلدانی لشت نشایی قُمی - کلاس سوّم راهنمایی+سایت حکیم زین العابدین عسکری گیلانی لشت نشایی رشت+http://hakim-askari.rozblog.com/post/696 .+کلیک کنید .
*** غایَةُ القُصوَی فِی تَرجَمَةِ العُروَةِ الوُثقی+جلد اول+از مرحوم شیخ عبّاس قُمی+ترجمه عُروَه+ مُصَحِّح : علیرضا اَسَدُاللّهی فرد + https://library.tebyan.net/fa/Viewer/Text/82470/0 .+کلیک کنید .
http://www.reyshahri.ir/post/65319/296-%d8%a7%d8%af%d8%a7%d9%85%d9%87-%d8%a8%d8%b1%d8%b1%d8%b3%db%8c-%d8%a7%d9%82%d9%88%d8 .+پایگاه رسمی آیت الله محمد محمدی ری شهری .
***راه روشن: ترجمه «اَلمَحَجَّةُ البَیضاءُ فِی تَهذیبِ الأَحیاءِ»+اصل کتاب از مُلّا مُحسن فیض کاشانی است+ ترجمه از محمد صادق عارف + https://www.ghbook.ir/index.php?option=com_dbook&task=viewbook&book_id=1014803001&lang=fa .+کلیک کنید .
***********************************
.: Weblog Themes By Pichak :.