سفارش تبلیغ
صبا ویژن

 

شب قدر,شب قدر چیست,شب های قدر,اعمال شب قدر

***نسیم معرفت***

 

شب قدر در نگاه علامه طباطبایى

آنچه در پیش رو دارید بحثى پیرامون شب قدر بر اساس نظرات مرحوم علامه طباطبایى در تفسیر شریف المیزان است که در دو سوره « قدر» و «دخان‏» مطرح گردیده است.

 

شب قدر یعنى چه؟

مراد از قدر، تقدیر و اندازه ‏گیرى است و شب قدر شب اندازه ‏گیرى است و خداوند متعال در شب قدر حوادث یک سال را تقدیر می ‏کند و زندگى، مرگ، رزق، سعادت و شقاوت انسانها و امورى ازاین قبیل را دراین شب مقدر می ‏گرداند.

 

شب قدر کدام شب است؟

در قرآن کریم آیه‏ اى که به صراحت ‏بیان کند شب قدر چه شبى است دیده نمی ‏شود. ولى از جمع‏ بندى چند آیه از قرآن کریم می ‏توان فهمید که شب قدر یکى از شب‏هاى ماه مبارک رمضان است. قرآن کریم از یک سو می ‏فرماید: « انا انزلناه فى لیله مبارکه‏.»( دخان / 3 ) این آیه گویاى این مطلب است که قرآن یکپارچه در یک شب مبارک نازل شده است و از سوى دیگر می ‏فرماید: « شهررمضان الذى انزل فیه القرآن‏.»( بقره / 185) و گویاى این است که تمام قرآن در ماه رمضان نازل شده است.

 

و در سوره قدر می ‏فرماید: «انا انزلناه فى لیله القدر.» (قدر/1) از مجموع این آیات استفاده می ‏شود که قرآن کریم در یک شب مبارک در ماه رمضان که همان شب قدر است نازل شده است. پس شب قدر در ماه رمضان است. اما این که کدام یک از شب‏هاى ماه رمضان شب قدر است، در قرآن کریم چیزى برآن دلالت ندارد. و تنها از راه اخبار می ‏توان آن شب(شب قدر) را معین کرد.

 

در بعضى از روایات منقول از ائمه اطهار علیهم السلام شب قدر مردد بین نوزدهم و بیست و یکم و بیست و سوم ماه رمضان است و در برخى دیگر از آنها مردد بین شب بیست و یکم و بیست و سوم و در روایات دیگرى متعین در شب بیست و سوم است. (1) وعدم تعین یک شب به جهت تعظیم امر شب قدر بوده تا بندگان خدا با گناهان خود به آن اهانت نکنند.

 

پس از دیدگاه روایات ائمه اهل بیت علیهم السلام شب قدر از شب‏هاى ماه رمضان و یکى از سه شب نوزدهم و بیست و یکم و بیست و سوم است. اما روایات منقول از طرق اهل سنت‏ به طورعجیبى با هم اختلاف داشته و قابل جمع نیستند ولى معروف بین اهل سنت این است که شب بیست و هفتم ماه رمضان شب قدر است (2) و در آن شب قرآن نازل شده است.

 

تکرار شب قدر در هر سال

شب قدر منحصر در شب نزول قرآن و سالى که قرآن درآن نازل شد نیست ‏بلکه با تکرار سالها، شب قدر نیز تکرار می‏شود. یعنى درهر ماه رمضان شب قدرى است که درآن شب امور سال آینده تقدیر می ‏شود. دلیل براین امر این است که:

 

اولا: نزول قرآن به طور یکپارچه در یکى از شب‏هاى قدر چهارده قرن گذشته ممکن است ولى تعیین حوادث تمامى قرون گذشته و آینده درآن شب بى‏ معنى است.

 

ثانیا: کلمه «یفرق‏» در آیه شریفه «فیها یفرق کل امر حکیم‏.» (دخان / 6 ) در سوره دخان به خاطر مضارع بودنش، استمرار را می‏رساند و نیز کلمه «تنزل‏» درآیه کریمه «تنزل الملئکه والروح فیها باذن ربهم من کل امر» (قدر / 4 ) به دلیل مضارع بودنش دلالت ‏بر استمرار دارد.

 

ثالثا: از ظاهر جمله « شهر رمضان الذى انزل فیه القرآن‏.»( بقره / 185 ) چنین برمی ‏آید که مادامى که ماه رمضان تکرار می ‏شود شب قدر نیز تکرار می ‏شود. پس شب قدر منحصر در یک شب نیست ‏بلکه درهر سال در ماه رمضان تکرار می ‏شود.

 

در این خصوص در تفسیر برهان از شیخ طوسى از ابوذر روایت‏ شده که گفت: به رسول خدا (ص) عرض کردم یا رسول الله آیا شب قدر شبى است که درعهد انبیاء بوده و امر به آنان نازل می ‏شده و چون از دنیا می ‏رفتند نزول امر درآن شب تعطیل می ‏شده است؟ فرمود: « نه بلکه شب قدر تا قیامت هست.‏» (3)

 

عظمت‏ شب قدر

در سوره قدر می ‏خوانیم: «انا انزلناه فى لیله القدر وما ادریک ما لیله القدر لیله القدر خیر من الف شهر.» خداوند متعال براى بیان عظمت ‏شب قدر با این که ممکن بود بفرماید: «وما ادریک ما هى هى خیر من الف شهر» یعنى با این که می ‏توانست در آیه دوم و سوم به جاى کلمه «لیله القدر» ضمیر بیاورد، خود کلمه را آورد تا بر عظمت این شب دلالت کند. و با آیه « لیله القدر خیر من الف شهر» عظمت این شب را بیان کرد به این که این شب از هزار ماه بهتر است. منظور از بهتر بودن این شب از هزار ماه، بهتر بودن از حیث فضیلت عبادت است. چه این که مناسب با غرض قرآن نیز چنین است. چون همه عنایت قرآن دراین است که مردم را به خدا نزدیک و به وسیله عبادت زنده کند. و احیاء یا عبادت آن شب از عبادت هزار ماه بهتر است.

 

شب قدر

 

 

از امام صادق علیه السلام سؤال شد: چگونه شب قدر از هزار ماه بهتر است؟ ( با این که در آن هزار ماه درهر دوازده ماهش یک شب قدر است).

حضرت فرمود: « عبادت در شب قدر بهتر است از عبادت درهزار ماهى که در آن شب قدر نباشد.» (4)

 

وقایع شب قدر

 

الف- نزول قرآن در شب قدر

ظاهر آیه شریفه « انا انزلناه فى لیله القدر» این است که همه قرآن در شب قدر نازل شده است و چون تعبیر به انزال کرده که ظهور در یکپارچگى و دفعى بودن دارد نه تنزیل، که ظاهر در نزول تدریجى است.

 

قرآن کریم به دو گونه نازل شده است:

1- نزول یکباره در یک شب معین.

2- نزول تدریجى در طول بیست و سه سال نبوت پیامبر اکرم (ص).

 

آیاتى چون «قرانا فرقناه لتقراه على الناس على مکث ونزلناه تنزیلا.»( اسراء / 106 ) نزول تدریجى قرآن را بیان می‏ کند.

در نزول دفعى (و یکپارچه)، قرآن کریم که مرکب از سوره ‏ها و آیات است ‏یک دفعه نازل نشده است ‏بلکه به صورت اجمال همه قرآن نازل شده است چون آیاتى که درباره وقایع شخصى و حوادث جزیى نازل شده ارتباط کامل با زمان و مکان و اشخاص و احوال خاصه‏اى دارد که درباره آن اشخاص و آن احوال و درآن زمان و مکان نازل شده و معلوم است که چنین آیاتى درست در نمی ‏آید مگر این که زمان و مکانش و واقعه‏اى که درباره ‏اش نازل شده رخ دهد به طورى که اگر از آن زمان‏ها و مکان‏ها و وقایع خاصه صرف نظر شود و فرض شود که قرآن یک باره نازل شده، قهرا موارد آن آیات حذف می ‏شود و دیگر بر آنها تطبیق نمی ‏کنند، پس قرآن به همین هیئت که هست دوبار نازل نشده بلکه بین دو نزول قرآن فرق است و فرق آن در اجمال و تفصیل است.

 

همان اجمال و تفصیلى که درآیه شریفه «کتاب احکمت ایاته ثم فصلت من لدن حکیم خبیر.»( هود / 1) به آن اشاره شده است. و در شب قدر قرآن کریم به صورت اجمال و یکپارچه بر پیامبر اکرم (ص) نازل شد و در طول بیست و سه سال به تفصیل و به تدریج و آیه به آیه نازل گردید.

 

ب- تقدیر امور در شب قدر

خداوند متعال در شب قدر حوادث یک سال آینده را از قبیل مرگ و زندگى، وسعت ‏یا تنگى روزى، سعادت و شقاوت، خیر و شر، طاعت و معصیت و... تقدیر می ‏کند.

 

در آیه شریفه «انا انزلناه فى لیله القدر»( قدر / 1 ) کلمه «قدر» دلالت‏ بر تقدیر و اندازه ‏گیرى دارد و آیه شریفه «فیها یفرق کل امر حکیم.‏» (دخان / 6 ) که در وصف شب قدر نازل شده است‏ بر تقدیر دلالت می ‏کند. چون کلمه «فرق‏» به معناى جدا سازى و مشخص کردن دو چیز از یکدیگر است. و فرق هر امر حکیم جز این معنا ندارد که آن امر و آن واقعه‏اى که باید رخ دهد را با تقدیر و اندازه‏ گیرى مشخص سازند. امور به حسب قضاى الهى داراى دو مرحله ‏اند، یکى اجمال و ابهام و دیگرى تفصیل. و شب قدر به طورى که از آیه «فیها یفرق کل امر حکیم.‏» برمی ‏آید شبى است که امور از مرحله اجمال و ابهام به مرحله فرق و تفصیل بیرون می ‏آیند.

 

ج- نزول ملائکه و روح در شب قدر

بر اساس آیه شریفه « تنزل الملئکه والروح فیها باذن ربهم من کل امر.»( قدر / 4) ملائکه و روح در این شب به اذن پروردگارشان نازل می ‏شوند. مراد از روح، آن روحى است که از عالم امر است و خداى متعال درباره ‏اش فرموده است « قل الروح من امر ربى‏.»( اسراء / 85 ) دراین که مراد از امر چیست؟ بحث‏هاى مفصلى در تفسیر شریف المیزان آمده است که به جهت اختصار مبحث ‏به دو روایت در مورد نزول ملائکه و این که روح چیست ‏بسنده می ‏شود.

 

1- پیامبر اکرم (ص) فرمود: وقتى شب قدر می ‏شود ملائکه‏اى که ساکن در «سدره المنتهى‏» هستند و جبرئیل یکى از ایشان است نازل می‏شوند در حالى که جبرئیل به اتفاق سایرین پرچم‏هایى را به همراه دارند.

یک پرچم بالاى قبر من، و یکى بر بالاى بیت المقدس و پرچمى در مسجد الحرام و پرچمى بر طورسینا نصب می‏کنند و هیچ مؤمن و مؤمنه ‏اى دراین نقاط نمی‏ماند مگر آن که جبرئیل به او سلام میکند، مگر کسى که دائم الخمر و یا معتاد به خوردن گوشت ‏خوک و یا زعفران مالیدن به بدن خود باشد. (5)

 

2- از امام صادق علیه السلام در مورد روح سؤال شد. حضرت فرمودند: روح از جبرئیل بزرگتر است و جبرئیل از سنخ ملائکه است و روح ازآن سنخ نیست. مگر نمى‏بینى خداى تعالى فرموده: «تنزل الملئکه والروح‏» پس معلوم مى‏شود روح غیر از ملائکه است. (6)

 

د- سلام و امنیت در شب قدر

قرآن کریم در بیان این ویژگى شب قدر می ‏فرماید: «سلام هى حتى مطلع الفجر.»( قدر / 5 ) کلمه سلام و سلامت ‏به معناى عارى بودن از آفات ظاهرى و باطنى است. و جمله «سلام هى‏» اشاره به این مطلب دارد که عنایت الهى تعلق گرفته است‏ به این که رحمتش شامل همه آن بندگان بشود که به سوى او روى می ‏آورند و نیز به این که در خصوص شب قدر باب عذابش بسته باشد.

 

به این معنا که عذابى جدید نفرستد. و لازمه این معنا این است که دراین شب کید شیطان‏ها هم مؤثر واقع نشود چنانکه در بعضى از روایات نیز به این معنا اشاره شده است.

البته بعضى از مفسرین گفته ‏اند: مراد از کلمه «سلام‏» این است که در شب قدر ملائکه از هر مؤمن مشغول به عبادت بگذرند، سلام می ‏دهند.

 

پی ‏نوشت‏ ها:

1- مجمع البیان، ج 10، ص‏519 .

2- تفسیر الدرالمنثور، ج‏6 .

3- تفسیر البرهان، ج‏4، ص‏488، ح‏26 .

4- فروع کافى، ج‏4، ص‏157، ح‏4 .

5- مجمع البیان، ج‏10، ص‏520 .

6- تفسیر برهان، ج‏4، ص‏481، ح‏1

منبع:khabaronline.ir

در ادامه بخوانید




تاریخ : جمعه 95/4/4 | 8:30 عصر | نویسنده : سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی | نظر

photo_2016-06-20_17-04-50

***نسیم معرفت***

 

درسیاهکل گزارش می دهد:

*ورزش سیاهکل در غم از دست دادن فرزند رزمی کار خود عزادار شد+جزئیات حادثه و تصاویر

 

اهورا فلاح فرزند جمهور فلاح یکی از اساتید برجسته ورزش رزمی کانگ فو توآ 21 شهرستان سیاهکل به دلیل غرق شدن در رودخانه ازبرم جان خود را از دست داد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی درسیاهکل، در روزهای گذشته اهورا فلاح فرزند جمهور فلاح یکی از اساتید برجسته ورزش رزمی کانگ فو توآ 21 شهرستان سیاهکل به دلیل غرق شدن در رودخانه ازبرم جان خود را از دست داد.

 


پاسخ

15:29 - 1395/04/3

سلام و ادب و احترام . خبر غرق شدن اهورا فلاح در رودخانه اِزبَرَم بسیار دردناک بود. خداوند به دوستان و آشنایان و شاگردان او بویژه به پدر ومادر بزرگوارش صبر عطا فرماید . روح پاکش در ماه مبارک رمضان در سن 19 سالگی به ملکوت پیوست . البته اهورا فلاح با خصلت ها و اخلاق خوبی که داشته همیشه در خاطره ها زنده است. او مهارت و استادی را با معنویت وتدین واخلاق و مهربانی و خصال انسانی و اسلامی در آمیخته بود و به همین جهت نیز محبوب دل ها شد . مرگ حق است ودر دعای عدیله آمده است که : واشهد ان الموت حق .یعنی گواهی می دهم که همانا مرگ حق است . بزرگان و علماء فرمودند که دعای عدیله( که در مفاتیح الجنان مرحوم شیخ عباس قمی نیز آمده) جهت حفظ و تحکیم و تقویت عقاید بسیار موثر است . بنده این مصیبت وارده را به عموم اهالی ورزش و ورزش دوستان و جوانان و مردم شریف سیاهکل بویژه به اقوام و خویشان و آشنایان و پدر و مادر عزیزش تسلیت عرض می کنم .خداوند روحش را شاد وبا اهل بیت پیامبر ( صلی الله علیه وآله وسلم)محشور فرماید . سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی از مدرسین سطوح عالیه حوزه علمیه قم و از جوار کریمه اهل بیت حضرت معصومه سلام الله علیها .
روز پنج شنبه سوم تیر 1395 ه.ش و هفدهم رمضان المبارک 1437 هق .


 ورزش سیاهکل در غم از دست دادن فرزند رزمی کار خود عزادار شد+جزئیات حادثه و تصاویر

درسیاهکل گزارش می دهد:

ورزش سیاهکل در غم از دست دادن فرزند رزمی کار خود عزادار شد+جزئیات حادثه و تصاویر(کلیک کنید)

ورزش سیاهکل در غم از دست دادن فرزند رزمی کار خود عزادار شد+جزئیات حادثه و تصاویر(کلیک کنید)

 




تاریخ : جمعه 95/4/4 | 8:27 عصر | نویسنده : سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی | نظر

درسیاهکل گزارش می دهد:

*ورزش سیاهکل در غم از دست دادن فرزند رزمی کار خود عزادار شد+جزئیات حادثه و تصاویر

 

اهورا فلاح فرزند جمهور فلاح یکی از اساتید برجسته ورزش رزمی کانگ فو توآ 21 شهرستان سیاهکل به دلیل غرق شدن در رودخانه ازبرم جان خود را از دست داد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی درسیاهکل، در روزهای گذشته اهورا فلاح فرزند جمهور فلاح یکی از اساتید برجسته ورزش رزمی کانگ فو توآ 21 شهرستان سیاهکل به دلیل غرق شدن در رودخانه ازبرم جان خود را از دست داد.

photo_2016-06-20_17-04-50

***نسیم معرفت***

در این روزها شایعات زیادی مبنی بر چگونگی غرق شدن وی به گوش ها می رشد. به همین جهت خبرنگار درسیاهکل برای روشن شدن این حادثه تلخ، جویای ماجرا شد.

به گزارش خبرنگار درسیاهکل، مرحوم اهورا فلاح که خود یکی از کانگ فوکاران خوش اخلاق بود و درجه راهدانی در این رشته ورزشی داشت، به همراه چهل نفر از مربیان و پدر و مادر خود برای انجام تمرینات رزمی به روستای ازبرم می رود.

وی یکی از اعضای تیم انتظامات گروه بود و البته به گفته دوستان، همرزمان و شاگردانش؛ یکی از با اخلاق ترین و منظم ترین این گروه نیز محصوب می شد.

راهدان اهورا فلاح به همراه چهار نفر از رزمی کاران در فاصله 100 متری با سایر اعضای گروه، در رودخانه ازبرم که هیچ نشانه ای از وجود چاه که بر اثر برداشت غیر اصولی رودخانه در زیر آب به وجود آمده بود نداشت؛ برای شنا به داخل آن می رود.

هر چهار نفر در حال غرق شدن بودند که سه نفر از آنها نجات می یابند و آب گل آلود اهورا را به عمق برده و با وجود جستجوی پدر و دیگر مربیان ورزیده؛ هیچ اثری از وی در زیر آب پیدا نمی شود.

بلافاصلاه با هلال احمر و اورژانس تماس گرفته شد.

با تلاش های فراوان اعضای گروه توانستند اهورا را پیدا کرده و به خارج از آب منتقل کنند و پس از آن گروه های امدادی نیز برای احیای پیکر بی جان وی تلاش کردند اما تلاشی که بی فایده بود.

به گزارش درسیاهکل، راهدان اهورا فلاح از سن پنج سالگی رشته ورزشی کانگ فو توآ 21 را نزد پدر و مادر خود که از اساتید این رشته ورزشی هستند آغاز کرد و به یکی از مربیان این رشته تبدیل شد.

وی دانشجوی رشته معماری بود که در کمال تأسف در سن 19 سالگی جان به جان آفرین تسلیم کرد.

تصاویر مرحوم راهدان اهورا فلاح

راهدان اهورا فلاح (1) راهدان اهورا فلاح (2) راهدان اهورا فلاح (03) راهدان اهورا فلاح (3) راهدان اهورا فلاح (4) راهدان اهورا فلاح (5) راهدان اهورا فلاح (6) راهدان اهورا فلاح (7) راهدان اهورا فلاح (8) راهدان اهورا فلاح (9) راهدان اهورا فلاح (10) راهدان اهورا فلاح (12) راهدان اهورا فلاح (13) راهدان اهورا فلاح (14)

 

 

سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی |

پاسخ

15:29 - 1395/04/3

سلام و ادب و احترام . خبر غرق شدن اهورا فلاح در رودخانه اِزبَرَم بسیار دردناک بود. خداوند به دوستان و آشنایان و شاگردان او بویژه به پدر ومادر بزرگوارش صبر عطا فرماید . روح پاکش در ماه مبارک رمضان در سن 19 سالگی به ملکوت پیوست . البته اهورا فلاح با خصلت ها و اخلاق خوبی که داشته همیشه در خاطره ها زنده است. او مهارت و استادی را با معنویت وتدین واخلاق و مهربانی و خصال انسانی و اسلامی در آمیخته بود و به همین جهت نیز محبوب دل ها شد . مرگ حق است ودر دعای عدیله آمده است که : واشهد ان الموت حق .یعنی گواهی می دهم که همانا مرگ حق است . بزرگان و علماء فرمودند که دعای عدیله( که در مفاتیح الجنان مرحوم شیخ عباس قمی نیز آمده) جهت حفظ و تحکیم و تقویت عقاید بسیار موثر است . بنده این مصیبت وارده را به عموم اهالی ورزش و ورزش دوستان و جوانان و مردم شریف سیاهکل بویژه به اقوام و خویشان و آشنایان و پدر و مادر عزیزش تسلیت عرض می کنم .خداوند روحش را شاد وبا اهل بیت پیامبر ( صلی الله علیه وآله وسلم)محشور فرماید . سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی از مدرسین سطوح عالیه حوزه علمیه قم و از جوار کریمه اهل بیت حضرت معصومه سلام الله علیها .
روز پنج شنبه سوم تیر 1395 ه.ش و هفدهم رمضان المبارک 1437 هق .


 ورزش سیاهکل در غم از دست دادن فرزند رزمی کار خود عزادار شد+جزئیات حادثه و تصاویر

درسیاهکل گزارش می دهد:

ورزش سیاهکل در غم از دست دادن فرزند رزمی کار خود عزادار شد+جزئیات حادثه و تصاویر(کلیک کنید)

 

 




تاریخ : جمعه 95/4/4 | 7:40 عصر | نویسنده : سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی | نظر

**اُتاق ضد زلزله چیست ؟(آقای فرزاد سلیمی لاهیجی مخترع اتاق امن زلزله)

شاهد عینی رودبار از اتاق ضدزلزله می گوید؛

گفتگوبا مخترع اتاق ضدزلزله/ در زلزله رودبار شاهد مرگ عزیزانم بودم

مثل تمام اختراعات و ابداعات که اتفاقی روی می دهند، اختراع اتاق ضد زلزله نیز حاصل یک جرقه بود، جرقه ای تلخ که 26 سال قبل و با مرگ دهها هزار نفر همراه شد.

به گزارش «لاهیجان»، ایران سرزمینی که در آن مخاطرات طبیعی متعددی اتفاق می افتد ولی از میان همه مخاطرات طبیعی، زمین لرزه مورد توجه بیشتر قرار گرفته است. البته پس از وقوع آن چرا که به محض خاکسپاری قربانیان  زمین لرزه، کم کم موضوع زمین لرزه نیز به فراموشی سپرده می شود . نمی دانیم علت چیست. 26 سال از زمین لرزه رودبار  گذشت، هزاران قربانی در پی هر زمین لرزه به خاک سپرده شدند و هزاران بی خانمان و دهها هزار دل دغدار با غمی سنگین خاطرات تلخ جدایی و آوراگی را در سینه های خود به همراه دارند ولی هنوز وقتی زلزله ای حتی به مراتب کوچکتر از آن زلزله تاریخی، اتفاق می افتد باز هم قربانی داریم. وا مصیبتا اگر این زلزله های کوچک در شهرهای بزرگ اتفاق افتد. موضوعی که هنوز بی پاسخ مانده است.

به همین مناسبت به سراغ فردی رفتیم که خاطرات تلخی از زلزله رودبار دارد، زلزله ای که در 31 خرداد سال 1369 با شدت 4 و 7دهم ریشتر گیلان را لرزاند و 35 هزار کودک، زن و مرد را با خود به کام مرگ کشید. فرزادسلیمی محققی است که زلزله رودبار و از دست دادن عزیزانش در این زلزله سهمگین جرقه ای شد تا در این باره پژوهش کند. پژوهشی که منجر به اختراع اتاقی ضدزلزله شد.

آقای فرزاد سلیمی مخترع اتاق امن زلزله، «لاهیجان» به بهانه سالگرد زلزله رودبار و اینکه شما از این زلزله خاطرات تلخ و شیرینی دارید تصمیم گرفته با شما گفتگویی انجام دهد. اگر چه تخصص شما زلزله نیست اما به دلیل اطلاعات مفیدی که در این رابطه دارید و حتی چندین اختراع را نیز ارائه نموده و به ثبت رسانده اید لذا مطمئن هستیم که این مصاحبه میتواند برای خوانندگان مفید واقع شود، به همین منظور از شما به دلیل پذیرفتن حضور در این مصاحبه تشکر میکنم .

عکس+زمین لرزه+رودبار (5)

***نسیم معرفت***

*آقای سلیمی، لطفا به اختصار در خصوص وضعیت زلزله در جهان و ایران توضیحاتی برای مخاطبان ارائه نمائید.

باید بدانیم که  هر ساله بیش از یک میلیون زلزله در دنیا واقع میشود، که متاسفانه کشور ایران نیز جز 10 کشور اول زلزله در دنیا می باشد زیرا نوددرصد خاک آن نیز در معرض زلزله قرار دارد و در واقع نقطه ای از آن نیست که از خطر زلزله در امان باشد! بطوریکه ایران متاسفانه دقیقا در محل تلاقی و زورآزمایی سه قاره قرار دارد. قاره جوان و فعال آلپی که در حال کوه زایی است از ( ناحیه شمال غربی) در حال زورآزمایی و مقابله با دو قاره قدیمی تر  اوراسیا (از شمال شرقی) و قاره عربستان-آفریقا (از جنوب) است!

یعنی شرایطی بسیار ناگوار که حتما” نیاز به آمادگی جدی و تدابیری خاص دارد و متاسفانه ما چنین آمادگی ای را نداریم! وجالب است که بدانیم بزرگترین و قویترین زلزله ای که تاکنون در کره زمین ثبت شده است، با قدرت نه و یک دهم ریشتر بوده است. و باید بدانیم که هر یک درجه ریشتر نسبت به درجه بعدی ، دارای 31 برابر قدرت و شدت بیشتری می باشد! مثلا زلزله 5 ریشتر ی، 31 برابر قدرتمندتر از زلزله 4 ریشتری است. و باز جالب است که بدانیم معمولا برای پناه گرفتن پس از وقوع زلزله بین 10  تا 20 ثانیه فرصت باقی است.

زمین لرزه رودبار2

** آیا واقعا نمی توانیم زلزله را پیش بینی کنیم؟

اگر مقصود از پیش بینی، این است از روزها و ساعاتی قبل بدانیم که در کجای کره زمین زلزله اتفاق می افتد؛ خیر. اما اگر مقصود این است که دقایقی پس از وقوع زلزله در اعماق زمین زودتر ازاینکه این امواج به سطح زمین که ما انسانها زندگی میکنیم برسد و مارا غافلگیر کند ما بتوانیم دقایقی زودتر از اینکه این امواج به ما برسد باخبر شده و آمادگی یابیم، بله.

میتوان زلزله را پیش بینی یا بهتر بگویم زلزله را پیش احساس کنیم. بطوریکه با پیشرفت علم، اکنون در بسیاری از کشورها دستگاه های لرزه سنج یا لرزه نگارهایی در اعماق زمین نصب شده اند که با حس کردن امواج زلزله، این حسگرها پیام خطر را زودتر به سطح زمین ارسال میکنند. در ایران نیز اقداماتی شده است و در ژاپن هم این لرزه نگارها به تلفن شهروندان متصل شده اند که آلارم خطر را 15 ثانیه زودتر به تلفن ها ارسال و تلفن ها نیز با به صدا درآوردن زنگ ممتد مردم را با خبر می کنند تا پناه بگیرند.

عکس+زمین لرزه+رودبار (22)

**چرا برخی از زلزله ها با قدرت و ریشتر بالاتر، تخریب و تلفات کمتری دارند ولی بالعکس برخی از زلزله ها با شدت ریشتر کمتر، تخریب و تلفات بیشتری دارند؟

متاسفانه برعکس آن چیزی که عامه مردم تصور میکنند که میزان تخریب و تلفات ناشی از زلزله براساس میزان شدت و ریشتر زلزله محاسبه میشود، باید عرض کنم که خیر. اینطور نیست بلکه بستگی به حداقل 8 عامل دیگر نیز دارد!

البته این مطلب را دانشمندان وسازمان های تخصصی باید زودتر از اینها برای مردم توضیح میدادند و روشن میکردند که متاسفانه تاکنون از بیان و تشریح آن برای عموم غفلت نموده اند و این گونه نباید باشد که من به عنوان یک کارشناس آموزشی و سپس مخترع مباحث زلزله، بیایم و این مطلب را شاید برای اولین بار مطرح کنم.

عوامل اصلی که میتواند در میزان تخریب و تلفات نقش داشته باشند بررسی ژئومکانیک، عمق و فاصله محل وقوع زلزله تا سطح زمین، بافت و تراکم جمعیتی محل وقوع زلزله، نوع و بافت سازه ای محل وقوع زلزله، زمان و ساعت وقوع زلزله، مدت زمان ادامه زلزله،شرایط جوی بد سرد و بارانی و  میزان غافلگیری است.

فرزادسلیمی+زلزله روبار (3)

***نسیم معرفت***

** به نظر شما آموزش های رایج آمادگی در برابر زلزله، صحیح و اصولی برگزار می شوند و تا چه اندازه می توانند مفید و مثمرثمر باشند؟

بطور کلی این تمرین ها خوب و مفیدند و در واقع از دست روی دست گذاشتن بهتر است، اما سالهاست که این آموزش ها ارتقا نیافته و در جا میزند. در صورتی که دیگر وقتش رسیده از حالت تشریفاتی خارج شویم و برنامه ریزی ها و تمرینات، جدی تر داشته باشیم، زیرا  زلزله اصلا و اصلا شوخی بردار نیست و اگر اتفاقی بیافتد، تمام کسانی که می توانستند اقدامی کنند ولی کوتاهی کردند در دنیا و آخرت قطعا باید پاسخگو باشند.

به هر صورت زلزله مهیب، یک مصیبت بزرگ و واقعی برای همه خواهد بود و بنده این تجربه بسیار تلخ را در زلزله رودبار داشته ام که اجساد خویشان نزدیک خود را از زیر آوار خارج نموده و به خاک سپرده ام.

البته این تمرین ها ، اشتباهاتی نیز دارند که باید اصلاح شوند. به عنوان مثال، عدم توجه به عامل مهم «مثلث حیات» بطوریکه در سال 1985 که زلزله مکزیکوسیتی رخ داد تمام دانش آموزان یک مدرسه که زیر نیمکت های کلاس، پناه گرفته بودند به طرز فجیعی کشته شدند و تمامی استخوان هایشان شکسته شده بود. تا اینکه اخیرا شخصی به نام داگ کوپ با بررسی سوابق این مطلب، اهمیت توجه به مثلث حیات را مطرح کرد.( البته تصادفا بنده حقیر نیز پس از زلزله بم در مصاحبه سال 1382 خود با روزنامه جام جم, به این مطلب اشاره کردم. نمایش تصویر روزنامه از اینجا(+)

این نظریه اعتقاد دارد که در کنار اشیاء بزرگ و محکم مانند کمد و میز و… پناه گرفتن بسیار بهتر و امن تر از پناه گرفتن در زیر این اشیا است.

عکس+زمین لرزه+رودبار (18)

شما اکنون اشاره ای به این ابداع تان و آقای کوپ در خصوص «مثلث حیات» داشتید! در خصوص اختراعتان[اتاق امن زلزله] که شهرت جهانی یافت و در رسانه های خارجی نیز انعکاس داشته، توضیحاتی ارائه می کنید؟

طرح اتاق امن، در حال حاضر تنهاترین و بهترین راه کار موثر برای مقابله با زلزله در دنیا است، بطوریکه اکنون در کشورهای ژاپن، برای مقابله با زلزله و خطر حملات موشکی و در کره جنوبی نیز برای مقابله با خطرحملات موشکی کره شمالی و در آمریکا نیز برای مقابله با گرد باد، بسیار مورد توجه قرار گرفته است و حتی شورای شهر تمامی ایالات آمریکا به مقدار 75درصد کمک هزینه تشویقی نیز به مردم تخصیص داده است.

عملکرد اتاق امن زلزله بدین شکل است که با توجه به اینکه حداقل حدود  هفتاد درصد از سازه های مردم در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه و همچنین در بخش ضعیف نشین کشورهای پیشرفته، در برابر زلزله مقاوم نیستند و امکان نوسازی و مقاوم سازی آنها نیز وجود ندارد لذا تنها راه کار، مقاوم سازی بخشی از منزل بوسیله یک کلاف مکعبی تیر آهنی سبک (بدون درب وپنجره ) است تا در هنگام زلزله، ساکنین آن سازه به درون آن فرار نمایند.

البته این را اضافه کنم که در زلزله هایی که بطور ناگهانی و ضربه ای یا در هنگام نیمه شب رخ میدهند و فرصت فرار به داخل این اتاقک بدست نمی آید، این اتاقک حتی در پس از تخریب کلی ساختمان یک یا دو طبقه، نه تنها مانع حالت پِرسی ریزش ساختمان میشود بلکه حداقل به شعاع 3 متر در اطرف خود، فضای خالی مثلثی را ایجاد میکند و در واقع همان «مثلث حیات» است که نقش بسیار ارزشمندی را در امکان جابجایی و نجات نفراتی که در زیر آوار مانده اند میدهد و همچنین به مانند یک پرچمی، چه امدادگران حرفه ای و چه امدادگران مردمی را نسبت محل شروع عملیات تجسس راهنمایی میکند.

این اتاقک برای اینکه بتواند پناه گرفتگان در خود را به راحتی برای چند روز نیز حفظ نماید، مجهز به کنسرو، آب، دارو، لوازم کمکهای اولیه، لوازم امدادخواهی می باشد. بطور کلی اتاقک امن، دارای دو مدل (داخل و بیرون ساختمانی) می باشد که مدل داخل ساختمانی، همان مدل مشهوری می باشد که به دلیل تقلب و سرقت، بنده 5 سال آنرا پیگیری بی وقفه قضایی نمودم که حاصل آن دریافت 3 حکم محکومیت متهمین و ابطال برگه ثبت اختراع آنها بوده است و اهمیت موضوع در حدی بوده است که حتی در پشت تریبون مجلس نیز در این خصوص صحبت شد. علاقمندان میتوانند باجستجوی کلمات اتاق امن یا فرزاد سلیمی در گوگل به اطلاعات بیشتری در این خصوص دست یابند.

فرزادسلیمی+زلزله روبار (1)

**آیا تاکنون این طرح در کشورمان اجرا شده است؟

بله–طبق گزارش شهردار تهران در اوایل دهه هشتاد به شورای شهرتهران، چندین دستگاه از آن در مناطق جنوبی تهران و همچنین در تعدادی از شهرها نیز اجرا شده است و حتی چندسال قبل نیز گزارش تصویب برنامه اجرا اتاق امن در تمامی روستاهای کشور  به توسط سازمان هلال احمر، به تصویب رسیده است، که امیدوارم هرچه زودتر اجرا شود تا از تلفات بیشتر از این در کشور جلوگیری شود، زیرا هر یک روز تاخیر در تجهیز بافت های فرسوده به اتاق امن  و هر یک نفری که به دلیل همین تاخیرها، در زیر آوارها جان خود را از دست بدهد، مسئولیتش بر گردن عوامل آن است. مثلا در زلزله بم که بنده چندین ماه زودتر از این زلزله، طرح اتاق امن را به مسئولین مربوطه ارائه داده بودم، بدان توجه می شد و در بم نیز اجرا میشد، آمار تلفات به یک دهم کاهش می یافت!!

زیرا زلزله بم که در نیمه شب اتفاق افتاد، دارای دو پیش لرزه بود که مردم را وحشت زده از خواب بیدار نمود ولی مردم بدلیل سرمای شدید، قادر به رفتن به فضای آزاد نبودند و بناچار در زیر سقف هایشان باقی ماندند تا اینکه یک ساعت بعد، زلزله مرگبار اتفاق افتاد و چهل هزار نفر را به کام خود کشید!!  که اگر اتاق امن احداث شده بود، مردم با همان پیش لرزه اول، در زیر سقف این اتاق امن پناه میگرفتند و حتی میتوانستند که با خیالی آسوده بخوابند و از مرگ در امان بمانند، که متاسفانه چنین نشد!!  و مجددا این اتفاق در زلزله ی بعدی نیز مانند ورزقان و… تکرار شد!  لذا باید جنبید.

عکس+زمین لرزه+رودبار (8)

**آیا شما استان ها و یا شهرهایی را که بیشتر از بقیه در معرض خطر زلزله هستند در اختیار دارید؟

بله، شهرهایی که دقیقا بر روی گسل ها قرار دارند و در معرض خطر بیشتری هستند و تراکم جمعیتی شان در کنار منابع آبی قرار دارند، بشرح ذیل هستند؛ تهران، شهر ری، کرج، مشهد، تبریز، قم، سنندج، زاهدان، اهواز، گرگان، چالوس، آستارا، شاهرود، فیروزکوه ، آبیک، کازرون، جیرفت، سمنان، ارومیه، مسجدسلیمان، بم، ساوه، فردوس، امیدیه، رامهرمز، سراوان، بشاگرد، میانه، دامغان، میناب و جاجرم. البته باید عرض نمایم که به دلیل پیچیده بودن و غیر قایل پیش بینی بودن جهت حرکت امواج زلزله از اعماق به سطح، نمیتوان هیچ شهری را در ایران از خطر زلزله در امان دانست . 

http://www.lahidjan.com/72386/%da%af%d9%81%d8%aa%da%af%d9%88%d8%a8%d8%a7-%d9%85%d8%ae%d8%aa%d8%b1%d8%b9-%d8%a7%d8%aa%d8%a7%d9%82-%d8%b6%d8%af%d8%b2%d9%84%d8%b2%d9%84%d9%87-%d8%af%d8%b1-%d8%b2%d9%84%d8%b2%d9%84%d9%87-%d8%b1%d9%88.html




تاریخ : چهارشنبه 95/4/2 | 10:38 صبح | نویسنده : سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی | نظر

***نسیم معرفت***

به نام خدا



یکی از عزیزان در گروه های مجازی سؤالی را مطرح نمود که بنده پاسخ گفتم .

 

واما سؤال :


چرا هرچه دعا می کنیم خداوند پاسخ نمی دهد ؟! مگر خداوند نفرمود که مرا بخوانید تا اجابت کنم شما را  پس چرا دعاهای ما را جواب نمی دهد؟!



واما پاسخ سوال از طرف بنده  :

در آیه 60 از سوره غافر(مومن) در رابطه با دعا و اجابت آن چنین آمده است :

وَ قالَ رَبُّکُمُ ادْعُونی‏ أَسْتَجِبْ لَکُمْ إِنَّ الَّذینَ یَسْتَکْبِرُونَ عَنْ عِبادَتی‏ سَیَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ داخِرین .
پروردگار شما گفته است: «مرا بخوانید تا ( دعای ) شما را بپذیرم! کسانی که از عبادت من (که دعا هم نوعی عبادت است) تکبّر می ورزند به زودی با ذلّت وارد دوزخ می شوند!»

دراین آیه شریفه خداوند متعال می فرماید :  بخوانید مرا تا اجابت کنم شما را  و کسانی را که از روی غرور و تکبر از عبادت (دعا کردن) سرپیچی می کنند ، تهدید می نماید که در روز قیامت با ذلت وارد دوزخ می شوند .

دعا و راز ونیاز با حضرت پروردگار یکی از نیازهای واقعی و فطری بشر است . همانطوری که انسان جهت حیات و ادامه زندگی خود نیاز به آب و هوا و غذا و ... دارد ، حیات روحی و معنوی انسان نیز بواسطه دعا و نیایش به پیشگاه خداوند متعال تأمین می گردد . دعا در صفای باطن و رُشد و تکامل روحی و اخلاقی و تنویر و نورانیت اَفکار و دل آدمی تأثیر بسزایی دارد. انسان وقتی با نیتی پاک در حالی که همراه  با طهارت است  جهت مناجات و راز ونیاز به درگاه حضرت دادار می ایستد حالات خاصی به او دست می دهد که با هیچ حالی قابل مقایسه نیست و نسیم های دل انگیزی از رحمت خاص الهی را به روشنی مشاهده ولمس می کند که گاهی قابل توصیف نمی باشد .  با کمال تأسف باید اظهار داشت که بشر امروز که به زرق و برق و مَظاهر و جلوه های فریبنده دنیا سرگرم و مشغول گشته از حلاوت و شیرینی دعا و راز ونیاز یا محروم است ویا اینکه کمتر به آن می پردازد. تنها راه آرامش و سعادت بشریت بازگشت حقیقی به درگاه الهی و ارتباط دایمی با پروردگار عالم است.  روانشناسان معتقدند هنگامی که هیجانات و غم ها بر انسان هجوم می آورد در آن حال باید جهت تخلیه روحی مشکلات و گرفتاری ها را برای کسی که محرم راز است  بازگو  و درد دل کنیم و اگر کسی را پیدا نکردیم که که غم ها و نگرانی های خود را با او در میان بگذاریم حتما باید اسرار و راز دل خود را به خداوند عرضه بداریم. خداوند بهترین و بالاترین تکیه گاه است .

دکتر اَلِکسِس کارِل نوسنده کتاب (انسان موجود ناشناخته) در همین کتاب چنین می گوید:

نیایش همچون نَفَس کشیدن و خوردن و آشامیدن لازمه انسان است که از عمق سرشت انسان سر می زند.

و نیز می گوید : دعا قوی ترین نیرویی است که بشر می تواند بوجود آورد .

در سوره فرقان آیه 77 چنین آمده است :

قُلْ ما یَعْبَؤُا بِکُمْ رَبِّی لَوْ لا دُعاؤُکُمْ ...


بگو: «پروردگارم برای شما ارج و ارزشی قائل نیست اگر دعای شما نباشد ...

تاچند غریب باشی اندر در دوست

نزدیکتر است آنکه ترا از رگ وپوست

انصاف بده چگونه کوشش نکنی

با اینکه کِشش همیشه از جانب اوست

دعا در واقع ارتباط و پیوند بین عبد ومعبود و خالق و مخلوق و نیازمند به بی نیاز مطلق است . بشر با همه داشته هایش هیچگاه به مقام بی نیازی نمی رسد و اگر ما به کسی که مال واموال و دارایی زیاد دارد به عنوان غنی وبی نیاز تعبیر می کنیم  به جهت مقایسه با کسانی است که از چنین امکاناتی برخورددار نیستند و گرنه ثروتمندترین آدم ها در دنیا در واقع گداترین آدم ها است زیرا هیچ چیزی از اموال ودارایی ها را که در اختیار دارد از آن او نیست و حتی وجود خود او نیز از آن او نمی باشد  بلکه وجود او و همه آنچه را که در اختیار دارد از آن خدواند است و فقط چند روزی را که خداوند دراین دنیا به وی مهلت داده اجازه داده شده که از مواهب و نعمت های الهی به درستی استفاده نماید و اگر سرپیچی کند دچار عقاب الهی خواهد شد. 
پس این اصل مسلم را باید بپذیریم که همه ما انسان ها (حتی اگر بی نیازترین افراد به حسب ظاهر باشیم)  نیازمند محض به پروردگار عالم هستیم و لحظه ای وآنی نباید تصور کنیم که نیازی به خداوند نداریم. کسی که متکبرانه و مغرورانه از دعا کردن سرپیچی می کند در واقع از اصل نیازمندی مخلوق به خالق خارج شده و خود را بی نیاز می پندارد لذا در ذیل آیه 60 از سوره غافر آمده است که  : .... کسانی که از عبادت (دعا کردن) تکبر و سرپیچی کنند به زودی با ذلت و خواری وارد دوزخ و جهنم خواهند شد و دچار عذاب الهی می گردند .
در باره اینکه انسان ها باید  اهل دعا باشند به  چند اصل می پردازم که می تواند سودمند باشد :


1-اصل نیازمندی

 اصل نیازمندی مخلوق به خالق که در بالا به آن اشاره نمودم ثابت می کند که ما همیشه باید دست دعا و خواهش و درخواست به درگاه الهی دراز کنیم .



2-اصل اتصال و ارتباط

اصل دیگری که باید به آن توجه کنیم ، اصل ارتباط و اتصال و پیوند بین عبد و معبود و مخلوق با خالق است. مخلوق و عبد هیچگاه نباید از خالق  و معبودش جدا شود . این جدایی سبب سقوط وهلاکت بنده خواهد شد . یکی از راه های حفظ این پیوند و اتصال همان دعا کردن به پیشگاه الهی است . هرچه دعا به درگاه الهی بیشتر باشد پیوند بین عبد ومعبود بیشتر خواهد بود. و هر اندازه انسان خود را محتاج تر به پروردگار بداند دعایش بیشتر خواهد بود  و اُنس بیشتری با خداوند  برقرار می کند. دعا و راز و نیاز با خداوند متعال به آدمی قدرت و قُوّت  و نیرو و توان و استقامت  و نشاط  و امید می دهد و  تمام انبیاء اهل دعا بودند ودر روایت آمده است که امام رضا ع فرمود  عَلَیْکُمْ بِسِلَاحِ الْأَنْبِیَاءِ فَقِیلَ وَ مَا سِلَاحُ الْأَنْبِیَاءِ؟ قَالَ: الدُّعَاء» بر شما باد به سلاح انبیاء   عرض شد که سلاح انبیاء چیست ؟ فرمود: سلاح انبیاء دعا است .( کافى/ ج 2 ص 468.)  اگر انبیاء علیهم السلام مداومت بر دعا نداشتند در رسالت خود موفق نمی شدند و عزت و سربلندی و موفقیت انبیاء و اولیاء مرهون دعا می باشد. تمام چهارده معصوم علیهم السلام در بدترین و بهترین  حالات و شرایط(در ضراء و سراء ) اهل دعا بودند و مناجات ها و دعاهای موجود از  معصومین  علیهم السلام بهترین گواه این مطلب است .


3-اصل کمال جویی وکمال طلبی

اصل سوم که به نظرم مهم است اصل کمال جویی و کمال طلبی انسان است که از مهم ترین ویژگی هایی است که خدواند در نهاد انسان ها به ودیعت گذاشته است. بلا شک براساس فطرت پاک الهی که در انسان ها سرشته شده  همه دنبال کمال هستند ولی بسیاری از مردم راه و مسیر کمال را یا درست طی نمی کنند ویا اینکه نمی دانند کمال در چیست؟ ویا اینکه هواهای نفسانی و اغواگری های شیطان درونی وبیرونی مانع درک حقیقت کمال و مسیر آن است و فطرت کمال جویی او را نابود کرده است.
آدمی از راه دعا می تواند به کمال برسد و کمال مطلق خداوند متعال است . دعا چه مستجاب بشود و چه نشود یک سرمایه است و سبب غنا و رشد وتعالی وکمال انسان می شود . کسی که با طهارت ظاهری وباطنی و از روی معرفت دعا نماید احساس لطافت و غنا و آرامش و اطمینان و وسعت  در نفس و روح می کند. دعا ومناجات به آدمی ظرفیت و شرح صدر می دهد که به نظر بنده  این نکته بسیار مهمی است که نباید از آن غفلت کرد .  این اموری که ذکر کردم (غنای در نفس و آرامش و ظرفیت و شرح صدر ....) در واقع  اجابت دعای ما از طرف حضرت پروردگار است. ما دعا می کنیم ودر پرتو دعا به این نتایج می رسیم و لازم نیست که نتایج دعای ما حتما امور مادی باشد . دعا کردن  در واقع سبب پرواز  و رهایی روح از تعلقات منحط کننده است.  در اواخر کتاب بیست گفتار ازاستاد شهید مطهری مطالب بسیار زیبایی در باب دعا آمده است که شایسته است جهت استفاده مراجعه شود.

4-اصل ادب  به ساحت پرودگار

یکی از زیباترین خصلت ها ، ادب است . ادب امری پسندیده  و نشانه معرفت و فضیلت است و بی ادبی نشانه  بی معرفتی و رذالت است . اگر کسی به ما لطفی و عنایتی نمود ، ادب  اقتضاء دارد که قدرشناسی و حقشناسی کنیم . پیامبر خدا ص تادیب شده و پرورش یافته خدا بود و فرمود  : :أدَّبَنِی رَبِّی فأحسَنَ تأدِیبی . خداوند مرا ادب نمود و نیکو تربیتم کرد .(میزان الحکمه، ج 1، ص 78.) 
 پیامبر اسلام ص  با ادب ترین بندگان در برابر خداوند بود و در همه حال ادب ساحت قدس الهی را نگه می داشت. بی ادب ترین موجود در عالم ابلیس و شیطان است که در محضر الهی گستاخی و ادبی نمود و برای همیشه از درگاه الهی رانده شده  و مورد خشم و غضب الهی است . ما بندگان الهی نیز باید ادب ساحت پرودگار را حفظ کنیم و یکی از راه های ادب نگه داشتن به پیشگاه الهی آن است که به درگاه پروردگار دعا کنیم . اعراض و دوری از دعا به پیشگاه الهی نوعی بی ادبی است. ادب در قالب دعا سبب قرب به پیشگاه الهی است و این  یعنی قرب به خداوند  ،خودش یکی از ثمرات ونتایج بسیار باارزش دعا می باشد . پس چه دعای ما مستجاب بشود وچه نشود شایسته است که از باب ادب ، دست دعا و نیایش به سوی خداوند دراز کنیم .

5-اصل معرفت وشناخت به پرودگار


دراصل چهارم ذکرشد که ادب اقتضاء دارد که ما به درگاه الهی دست دعا و نیاز بلند کنیم و ادب هم به نوعی ناشی از معرفت و شناخت است . در ادب نگهداشتن ، معرفت و شناخت  نیز نهفته است و انسان با ادب در واقع انسان با معرفتی وبا شناختی است. هر اندازه شناخت و معرفت ما به خداوند بیشتر باشد ادب ما هم بیشتر و بهتر خواهد بود و هر اندازه ادب نگه داریم سبب فزونی در معرفت خواهد شد(دقت بفرمایید)  .  معرفت و شناخت درست به پرودگار هم اقتضاء دارد که باید دعا به درگاه الهی داشته باشیم .

با پنج اصلی که بیان شد ما چاره ای جز دعا و درخواست به پیشگاه الهی نخواهیم داشت  ولی باید توجه داشت که همان خدایی که ما را دعوت فرمود که او را بخوانیم تا اجابت کند ما را  ، شرایطی را برای دعا و دعا کننده بیان فرموده است که یکی از شرایط مهم آن این است که دعا و درخواست از عمق وجود و صمیم دل باشد و چیزی را هم که از خداوند می خواهیم امری پسندیده و مطابق با مصلحت فردی و نوعی باشد . هر انداز روح ما  و بینش ما کوچک باشد درخواست ها و دعاهای ما نیز کوچک و پایین خواهد بود  و هر اندازه روح ما بلند و معرفت ما بالا باشد دعاهای ما حساب شده و بلند خواهد بود . ما باید از دعاهای کودکانه پرهیز کنیم. اکثر دعاهای ما انسان ها، دعاهای کودکانه است. به این معنی که تفکر و اندیشه ما در مقام دعا  پایین و نازل است و روی این جهت گاهی اعتراض می کنیم چرا دعای ما مستجاب نمی شود ؟ البته شایسته است که همانند نیت های پاک کودکان دعا کنیم ولی کودکانه دعا نکنیم . اگر در باب دعا کمی با بینش و معرفت گام برداریم متوجه می شویم که اساسا نفس دعا کردن خود یک توفیقی از طرف پرودرگار است و بهترین دعا ها هم  دعاها و ادعیه ماثوره و وارده از معصومین علیهم  السلام است . یکی از چیزهایی که در مقام دعا باید توجه کنیم این است که ما در پیشگاه خداوند حکیم هستیم.   توجه به مساله حکمت الهی بخشی از اشکال ها و شبهه ها را برطرف می سازد .پس دعایی کنیم که با حکمت پروردگار سازگار باشد و اگر دعایی کردیم و اصرار هم نمودیم که به اجابت برسد ولی مستجاب نشد یا با حکمت الهی سازگار نبود ویا اینکه حکمت الهی اقتضاء دارد که اجابت آن دعا به تاخیر افتد(دقت بفرمایید)  اگر  همه شرایط دعا  جمع باشد که در کتب مربوطه ذکر شده قطعا آن دعا مستجاب خواهد شد ( انشاءالله )
درپایان باز یاد آور می شوم که  نفس دعا کردن ما و اینکه خداوند بی نیاز اجازه فرمود که او را بخوانیم یک سرمایه نقد و بسیار ارزشمند است که شب و روز باید بابت آن از خداوند شکرگزار باشیم.


والسلام


سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی
اول تیر 1395
پانزدهم رمضان المبارک 1437 ه.ق
روز میلاد باسعادت  سبط النبی ص حضرت امام حسن مجتبی ع



َ




تاریخ : سه شنبه 95/4/1 | 10:29 عصر | نویسنده : سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی | نظر
**خطر بزرگ بدحجابی و بی حجابی

حجت الاسلام سیداصغرسعادت میرقدیم

خطر بزرگ بدحجابی و بی حجابی

به نظر بنده اصل هشدار و احساس خطر و تذکر دلسوزانه خطیب توانمند حضرت حجت الاسلام ناصر رفیعی بجا و شایسته و قابل تقدیر و ستایش بوده و پرداختن به مسایل حاشیه ای در واقع خارج شدن از اصل تکلیف و وظیفه و انحراف افکار عمومی است…

درسیاهکل/حجت الاسلام سیداصغرسعادت میرقدیم: یکی از ضروریات دین مبین اسلام حجاب است. موضوع حجاب و رعایت حدود شرعی حجاب یکی از مسایل و موضوعات بسیار مهم است که همیشه مورد توجه و بحث بوده و خواهد بود. حجاب از موضوعات بسیار مهمی است که التزام و یا عدم التزام به آن دارای آثار خاص خود می باشد که در جامعه بروز وظهور پیدا می کند.

استاد شهید مرتضی مطهری به جهت اهمیت نقش حجاب در جامعه اسلامی، کتاب(مساله حجاب) را می نویسد تا مساله حجاب برای جامعه مسلمانان از نظر علمی و ادله شرعی روشن شده باشد و بانوان مسلمان با اعتقاد راسخ تری به این وظیفه و تکلیف شرعی ملتزم باشند.

حجاب در سال ششم هجری تشریع و واجب شد و با توجه به آیات31 سوره نور و نیز آیه 59 سوره احزاب و ادله دیگر می توان چنین برداشت کرد که اسلام می خواهد حرمت و منزلت و شخصیت و وقار زنان در جامعه حفظ شود و از آسیب هایی که امنیت و آرامش روحی و روانی زنان و نیز مردان را تحت مخاطره قرار می دهد جلوگیری نماید.

حجاب در واقع حصار و دژی در برابر آسیب ها است که رعایت آن آرامش روحی و روانی را برای زنان و مردان و خانواده ها بوجود می آورد. باتوجه به اینکه زنان از جاذبه های خاص جسمی و ظاهری برخوردار می باشند و نوع حرکات و جلوه ها و گفتارشان سبب تحریک جنس مخالف است؛ روی این جهت اسلام در این باره احکام خاصی برای زنان مقرر فرموده تا از خطرات و آسیب ها و زیان های بالفعل و بالقوه جلوگیری نماید.

مساله ارتباط بین محرم و نامحرم آنچنان مهم است که در قرآن کریم صریحا با عبارت (فَلا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَیَطْمَعَ الَّذی فی‏ قَلْبِهِ مَرَضٌ سوره احزاب آیه 32) بیان فرموده که خانم ها در سخن گفتن با نامحرم با ناز و کرشمه سخن نگویند تا دل های بیمار و شهوت پرست به آنان میل ننمایند.

از دیدگاه اسلام هر نوع فعالیت اجتماعی و شغلی برای زنان در صورتی که کرامت و منزلت و شخصیت و جایگاه آنان آسیب نبیند مجاز است و در غیر این صورت جایز نخواهد بود. عقل و شرع و فطرت پاک حکم می کند که زنان بطور خاص و نیز مردان از جهاتی دیگر حریم حجاب و عفاف را رعایت کنند. براهل دقت پوشیده نیست که بد حجابی و بی حجابی یکی از ابزارهای شیطانی است که دشمنان اسلام و استعمارگران از قدیم الایام تا کنون برای ضربه زدن به اسلام و جوامع مسلمین از آن استفاده کرده و می کنند و فاجعه اندلس و نیز قضیه کشف حجاب در زمان رضا خان میرپنج یکی از آن عبرت های تاریخی است که باید برای همه ما درس عبرت باشد.

بد حجابی و بی حجابی سلامت و امنیت و آرامش اجتماعی را از بین می برد و بنیان های خانواده را متزلزل می سازد و معنویت و اخلاق و ارزش های دینی و انسانی را در جامعه دچار آسیب جدی می سازد و گاهی هویت جامعه اسلامی را دگرگون و یا مضمحل می کند. بدحجابی وبی حجابی را باید یک خطر بزرگ برای جامعه اسلامی تلقی کرد و کارشناسان دلسوز در هر شهر و استان با بهره گیری از نظر علماء منطقه باید بدون فوت وقت در این زمینه چاره جویی نمایند و بفرمایش شیخ اجل سعدی شیرازی: علاج واقعه را قبل از وقوع باید کرد.

تا دیر نشده باید همه کسانی که در این عرصه مسولیت این کار به نوعی متوجه آنها است با درایت و تدبیر وارد عمل شوند. مسولین فرهنگی و سازمان تبلیغات اسلامی و ایمه جماعات و جمعه و علماء منطقه و خطباء و سپاه و بسیج و نمایندگان شهرها در مجلس شورای اسلامی و… همه و همه باید درباره خطر بدحجابی و بی حجابی احساس مسولیت نمایند. اگر درباره بدحجابی و بی حجابی چاره اندیشی نشود جامعه ما دچار مفاسد عظیمی خواهد شد که جز پشیمانی و حسرت و غم و غصه نتیجه ای برای متدینین نخواهد داشت.

به نظر بنده اصل هشدار و احساس خطر و تذکر دلسوزانه خطیب توانمند حضرت حجت الاسلام ناصر رفیعی بجا و شایسته و قابل تقدیر و ستایش بوده و پرداختن به مسایل حاشیه ای در واقع خارج شدن از اصل تکلیف و وظیفه و انحراف افکار عمومی است…
سیداصغرسعادت میرقدیم

توضیح : خطیب توانمند حضرت حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر ناصر رفیعی، در تاریخ 19 خرداد 95 در ایام ماه مبارک رمضان در جمع نمازگزاران حرم مطهر حضرت معصومه(سلام الله علیها) گفت: در ایام رحلت امام(در سال 95) گیلان بودم که برخی از خیابان‌هایش با اروپا فرقی نداشت…. برخی با بی‌حجابی محض و لباس‌های نیمه عریان در خیابان حضور داشتند، چرا باید وضع استان گیلان اینگونه باشد؟… به گفته دکتر رفیعی امر به معروف زبانی در این ارتباط تعطیل شده است.

دکتر رفیعی در سخنرانی خود در حرم حضرت معصومه(س)گفت: دولت فرهنگ را در کشور رها کرده است و این مسئله بسیار خطرناک است و برای نظام جمهوری اسلامی چنین شرایطی خوب نیست. …..

وی افزود: نمی‌گویم در گیلان کم‌حجابی یا بدحجابی بود بلکه بی‌حجابی محض بود و آیا چنین وضعی شایسته نظام اسلامی است؟ باید حرمت‌ها در نظام اسلامی حفظ شود…..

جالب توجه اینکه این سخنان و تذکرات دلسوزانه دکتر رفیعی بازتاب هایی در گیلان داشته و متأسفانه برخی اشخاص و حتی برخی نمایندگان گیلان در مجلس شورای اسلامی جهت اظهار نگرانی از نوع تعبیرات دکتر رفیعی در باب وضعیت نامطلوب حجاب در استان گیلان، انتقادات تند و زننده و گزنده ای نثار این مبلِّغ و خطیب توانا و دلسوز نمودند و از اصل هشدار و تذکر دلسوزانه و مخلصانه ایشان در باب ترویج و رواج بدحجابی و بی حجابی غفلت کردند و به مسایل حاشیه ای پرداختند و برضد این بزرگوار جو سازی نمودند. بنده به عنوان کسی که به خدمات خالصانه فرهنگی و تبلیغی حضرت حجت الاسلام دکتر رفیعی واقف بودم و هستم جهت روشنگری و حمایت از اصل هشدار و تذکر درست ایشان در باب بد حجابی و بی حجابی متن فوق را به نگارش در آوردم امید است که همه مردم ایران و گیلان در قبال این قبیل تذکرات دلسوزانه واکنش مثبت و صحیح نشان دهند.

بنده معتقدم که همه ما باید به اصل پیام و هشدار و تذکر خالصانه و دلسوزانه حضرت حجت الاسلام دکتر رفیعی توجه کنیم و به اصل وظیفه و تکلیف درباب حجاب بپردازیم و پررنگ کردن امر جزیی و حاشیه ای معقول و مطلوب نیست. کوبیدن و تخریب این خطیب توانمند و مخلص سبب خشم و نارضایتی الهی است و متاسفانه برخی ها مترصد فرصتی هستند تا بی هدف عقده گشایی کنند. جای بسی تاسف و درد است که نتوانیم پیام وهشدار خالصانه یک عالم بزرگوار ومخلص را درک کنیم . البته بنده معتقدم که خطباء و شخصیت های بزرگ باید در نوع بکار بردن کلمات و تعبیرات و سخنان خود دقت نمایند تا برداشت های سوء نشود ولی بخواهیم یا نخواهیم همه ما گاهی دچار لغزش در گفتار و رفتار می شویم ولی مهم آن است که بر اشتباهات و خطاهای خود پافشاری نکنیم.

به فرض اگر هم در نوع تعبیرات دکتر رفیعی اشتباهی باشد ولی شناختی که ما به فضل و کمال و اخلاص ایشون داریم قابل برطرف شدن است و محترمانه می توان به او تذکر داد ……

http://www.darsiahkal.ir/71672/%d8%ae%d8%b7%d8%b1-%d8%a8%d8%b2%d8%b1%da%af-%d8%a8%d8%af%d8%ad%d8%ac%d8%a7%d8%a8%db%8c-%d9%88-%d8%a8%db%8c-%d8%ad%d8%ac%d8%a7%d8%a8%db%8c/

**خطر بزرگ بدحجابی و بی حجابی(کلیک کنید)
**خطر بزرگ بدحجابی و بی حجابی(کلیک کنید)
**خطر بزرگ بدحجابی و بی حجابی(کلیک کنید)



تاریخ : سه شنبه 95/4/1 | 12:36 عصر | نویسنده : سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی | نظر


  • paper | رپورتاژآگهی | فال تاروت چهار کارتی
  • فروش رپورتاژ | بک لینک دائمی