پای صحبت های یک مبلغ پیشکسوت
رهبری رفقای قدیم خود را فراموش نمیکند
نشستن پای صحبت روحانیونی که سال ها در امر تبلیغ، حضور فعال داشته و در این راه به تجربیاتی فاخر و ارزشمند دست یافتهاند، چراغ راه طلاب جوانی است که هنوز در ابتدای راهند .
حجت الاسلام والمسلمین سید احمد قوامی(خراسانی) از مبلّغین پیشکسوت و مشهور استان گیلان، در گفتگو با خبرنگار سرویس استانهای خبرگزاری حوزه به بیان خاطرات تبلیغی و شیوههای موثر در عرصه تبلیغ پرداخت.
وی در سال 1310 در شهر کدکن تربت حیدریه متولد شد. تحصیلات ابتدایی خود را در شهر کدکن آغاز و در بیست و سه سالگی به حوزه علمیه مشهد، برای تحصیل مهاجرت نمود.
استاد قوامی دروس مقدمات حوزه را نزد اساتیدی چون: حجج اسلام ادیب نیشابوری، علی اکبر دربندی، شیخ کاظم دامغانی و آیت الله سید هاشم قزوینی فرا گرفت و از محضر آیت الله حاج حسن قمی نیز دروس خارج فقه و اصول را بهره مند شده است.
وی در ادامه به شهر مقدس قم هجرت نموده و در مدرسه آیت الله حجت، در درس آیت الله العظمی بروجردی شرکت نمود.
گفتگوی خبرگزاری حوزه با این روحانی پرتلاش را در ذیل میخوانید
*لطفا بفرمایید چندسال است درعرصه تبلیغی فعالیت می کنید؟
60 سال است به فعالیت تبلیغی مشغول هستم وبه آن افتخار می کنم به شهرهای زیادی جهت امر تبلیغ مسافرت داشتهام، یکی از برکات تبلیغ این بود که دو مسجد، یکی در بخش خشکبیجار و دیگری در منطقه ضیابر با همکاری خیّرین احداث نمودم.
*شرط تاثیر گذاری تبلیغ را در بین مردم درچه می دانید؟
اگر تبلیغ، با رفتار عملی همراه شود، تاثیر زیادی در جامعه خواهد گذاشت؛ چون عموم مردم، فقط به کلام مبلّغ توجه نداشته بلکه رفتار او را نیز تحت نظر دارند؛ همچنان که امام صادق (ع) می فرماید: «کونوا دعا? الناس بغیر ألسِنَتِکُم».
مبلّغ، زمانی منبر میرود باید به گونه ای سخن بگوید که همه افراد حاضر در مجلس از سخنان او بهره مند شوند و هیچ کس، دست خالی از مجلس خارج نشود ،معمولاً در مجالسی که برگزار می شود، افراد شرکت کننده با رتبه های مختلف علمی حضور داشته و حتی ممکن است، بیسواد نیز در جلسه حاضر باشد. بنابراین باید متناسب با حال عموم حاضرین صحبت کرد.
*با توجه به سابقه تبلیغی شما درمیان مردم ، مبلغ خوب وموفق چه کسی است؟
بهترین شیوه تبلیغ آن است موضوع آیات و روایات براساس فهم و درک حاضران باشد تا دلهای آنان به نور الهی منور شود ،زیرا آیات و روایاتی که خارج از فهم و درک مردم ،تفسیر و بیان شود، نه تنها جذابیتی نداشته، بلکه ممکن است افرادی را از مساجد دور کند ، مبلّغ باید از هر حیث، خود را به اخلاق اسلامی آراسته و در تزکیه نفس، تهجّد و عبادت به مرحله ای برسد که از مکروهات نیز دوری کند؛ در این صورت سخن او در قلب مردم تاثیرگذار خواهد بود، در مواجهه با مردم، با استفاده از اصطلاحات خاص فضل فروشی نکنند بلکه از کلماتی استفاده کنند که عموم مردم، آن کلمات را به کار می برند.
*چه آفت هایی ممکن است فعالیت های مبلغین را تهدید کند؟
تجملگرایی و اسراف از جمله آفت تبلیغ است روحانیون میبایست، سطح زندگی خود را، هم سطحِ عموم مردم قرار داده و از رفاه زدگی برحذر باشند.
*مهم ترین عامل جذب جوانها به مسجد را درچه می دانید؟
اگر مساجد برای جوانان، جاذبه داشته باشد، یقیناً جذب مسجد خواهند شد؛ مباحثی که از سوی روحانیون برای جوانان مطرح میشود، باید مقتضای حال آنان و عاملی برای جذب جوان جهت شرکت در مسجد و استفاده از مباحث اخلاقی و اعتقادی باشد.
* ظاهرا با مقام معظم رهبری سابقه آشنایی دارید درصورت امکان بفرمایید این آشنایی ازکجا شروع شد؟آیا خاطره ای از ایشان دارید؟
زمان تحصیل در مشهد، با مقام معظم رهبری(حفظه الله)، مباحثه میکردم؛ در سفری که ایشان به استان گیلان تشریف آوردند، در مسجد انقلاب، جلسه ای را با روحانیون داشتند؛ جلسه شلوغ و پر تردد بود در میان اهل علم دم درب نشسته بودم، ناگهان یکی از محافظین آقا، جلو آمد و گفت: آقا میفرماید: نزد من بیایید؛ جلو رفتم و با رهبر معظم انقلاب، سلام و احوال پرسی کردم، باعث تعجب مرحوم آیت الله احسان بخش شده و پرسید: مگر شما همدیگر را می شناسید؟؛ عرض کردم: زمانی با حضرت آقا در درس حاج میرزا احمد مدرس شرکت میکردیم.
زمانی هم به بیماری سختی مبتلا شده بودم، مقام معظم رهبری، افرادی را جهت عیادت و تفقد اینجانب فرستادند که از ایشان تشکر می کنم.
نقل از خبر گزاری حوزه_گیلان
خبرگزاری حوزه_گیلان
پذیرش 150 طلبه غیر ایرانی برای تحصیل در حوزه گیلان
حجت الاسلام والمسلمین لاکانی، مدیر حوزه علمیه استان گیلان در حاشیه برگزاری آزمون ورودی حوزه علمیه در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، رر مورد نحوه برگزاری آزمون گفت: فرایند ثبتنام، جذب و پذیرش طلاب از بهمن ماه سال گذشته شروع شد و تا 25 اسفند ماه به طول انجامید.
وی با اشاره به توجه ویژه به کیفیت در پذیرش، در مورد جذب طلاب غیرایرانی برای تحصیل در مدرسه علمیه امیرالمومنین(ع) نیز گفت: تعاملات و صحبتهای ابتدایی با جامعةالمصطفی العالمیه صورت گرفته و انشاءالله در سال جاری 150 طلبه خارجی از بیست کشور جهان جذب خواهیم کرد.
وی ادامه داد: گروهی از طلاب کشور داغستان نیزاز این مدرسه علمیه امیرالمومنین(ع) بازدید کرده و نسبت به تحصیل در این مدرسه راغب بودند.
مدیر حوزه علمیه استان گیلان در مورد تکمیل ساختمان مدرسه علمیه امیرالمومنین(ع) نیز گفت: این مدرسه در زمینی به مساحت 40هکتار بنا شده که فاز اول آن احداث گردیده و دو فاز دیگر آن به زودی راهاندازی میشود که در صورت تکمیل فاز 2و 3 این مدرسه ظرفیت 2000 طلبه خواهد داشت که در نوع خود بینظیر است.

بازدید آیت الله مقتدایی از حوزه علمیه امیرالمومنین (ع) رشت
خبرگزاری تسنیم: عضو شورای عالی حوزههای علمیه کشور از حوزه علمیه امیرالمومنین (ع) رشت بازدید کرد.

از اجرای ساعت فرهنگی تا انتشار ماهنامه مصباح
به گزارش خبرگزاری حوزه از تبریز، مدرسه علمیه حضرت ولی عصر(عج) تبریز یکی از مجهزترین مدارس علمیه استان آذربایجان شرقی است که دارای امکاناتی از قبیل اتاق رایانه، سالن بدنسازی و رزمی، چمن مصنوعی فوتبال، میدان والیبال، فروشگاه مرکزی، اتاق مطبوعات و یادواره شهداست.
مدرسه باقرالعلوم(ع) قراملک، مدرسه سالار شهیدان و مدرسه امام صادق(ع) تبریز، تحت اشراف این مدرسه اداره می شوند که مجموع طلابی که در این سه مدرسه و مدرسه حضرت ولی عصر(عج) تحصیل می کنند، بالغ بر 700 نفر است.
همچنین کتابخانه جامع و تخصصی حوزه علمیه حضرت ولی عصر(عج) تبریز نیز با حمایت و پیگیری آیت الله مجتهدشبستری، نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی و امام جمعه تبریز در ساختمان شماره دو این مرکز افتتاح شد.
این کتابخانه مدرن دارای بیش از 10 هزار جلد کتب نفیس فقهی، اصولی، کلامی، حدیثی، تفسیری و قرآنی است که در اختیار طلاب علوم دینی استان قرار می گیرد.
این کتابخانه که به عنوان کتابخانه مرکزی شهرستان تبریز نیز مطرح است از جایگاه ویژه ای به لحاظ مختلف برخوردار است. سایت کامپیوتری، قرائتخانه، مخزن کتاب، کتابخانه دیجیتالی و همچنین مخزن کتب خطی و مرجع از جمله بخش های این کتابخانه است که تمامی خدمات کتابخانه ای ارایه شده به صورت علمی و فنی صورت می گیرد.
حدود هزار جلد کتب خطی در این کتابخانه در اختیار محققان و پژوهشگران حوزوی قرار می گیرد که بخشی از این کتب به صورت اهدایی و وقفی بوده و بخشی دیگر به همت متولیان حوزوی در اختیار کتابخانه قرار گرفته است که نسخه های دیجیتالی آن نیز بزودی تهیه می شود.
تحصیل 700 طلبه در مدارس اقماری حضرت ولی عصر(عج (
حجت الاسلام والمسلمین سید حسین سیدی ثانی، مدیر مدرسه علمیه حضرت ولی عصر(عج) تبریز، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در تبریز، گفت: مدرسه علمیه حضرت ولی عصر(عج) نه تنها در استان آذربایجان شرقی بلکه در شمالغرب کشور از مدارس قابل توجه که طلاب از تمام حوزه های علمیه شمالغرب کشور و از استان های همجوار آن تحصیل می کنند.
وی افزود: حوزه علمیه ولیعصر(عج) بیش از 30 سال است مشغول تربیت طلاب و تربیت مبلغین و مروجین شریعت نبوی است، افراد مسئول و روحانیون مختلفی در ارگان های مختلف جامعه مشغول خدمت هستند که از فارغ التحصیلان این مدرسه هستند.
حجت الاسلام والمسلمین سیدی ثانی با اشاره به تعداد طلاب این مدرسه خاطرنشان کرد: سه مدرسه حضرت باقرالعلوم(ع) قراملک، مدرسه سالار شهیدان و مدرسه امام صادق(ع) تبریز نیز تحت اشراف این مدرسه اداره می شوند که مجموع طلابی که در این سه مدرسه و مدرسه حضرت ولی عصر(عج) تحصیل می کنند، بالغ بر 700 نفر است.
این استاد حوزه ادامه داد: طلاب از پایه اول تا هشتم در این مدرسه تحصیل می کنند که امسال نیز پایه های 9 و 10 در این مدارس دایر می شود.
*طلابی که استاد میشوند
مدیر مدرسه علمیه حضرت ولی عصر(عج) تبریز با بیان اینکه بیش از 50 استاد در این مدارس تدریس می کنند، خاطرنشان کرد: از جمله کارهایی که به عنوان سنت حسنه حوزه در این مدارس احیا شده توجه و اهتمام به تدریس طلاب است، در ابتدای سال تحصیلی شرایطی اعلام میکنیم اگر کسی دارای این شرایط باشد، کلاس در اختیار آنها قرار می گیرد تا مشغول تدریس می شوند
حجت الاسلام والمسلمین سیدی ثانی با اشاره به اینکه هم اکنون 30 طلبه در عرصه تدریس وارد شدند افزود: یکی از شرایط تدریس طلاب، داشتن معدل بالای 18 است، همچنین مقالات چاپ شده دارای امتیاز هستند، تایید مدرسه از نظر اخلاقی و انضباطی و حفظ شئونات طلبگی و تحصیل حداقل در پایه سه از دیگر شرایط تدریس طلاب است.
*راه اندازی انجمن های علمی
وی در ادامه با اشاره به فعالیتهای علمی مدرسه ابراز داشت: امتحان جامع علمی سال گذشته با حضور طلاب برگزار شد که جهت تقویت بنیه علمی طلاب موثر بود، المپیاد علمی شمالغرب کشور نیز سال گذشته برگزار شد که حوزههای علمیه استان آذربایجان شرقی، مقام اول را کسب کرد و این مدرسه نیز نفرات برتر کثیری از برگزیدگان را به خود اختصاص داد، مرحله کشوری المپیاد علمی نیز برگزار شده است.
وی در ادامه تصریح کرد: انجمن علمی طلاب در این مدرسه راه اندازی شده که 15 طلبه ممتاز در این انجمن حضور دارند و مصمم هستیم مقالاتی توسط طلاب به نگارش درآمده و در رسانه ها منتشر شود. مدیر مدرسه علمیه حضرت ولی عصر(عج) تبریز افزود: در آینده نیز گروه های علمی را راه اندازی خواهیم کرد که انجمن فقه، اصول، فلسفه و منطق از جمله این گروه های علمی است که در حال راه اندازی است.
حجت الاسلام والمسلمین سیدی ثانی ادامه داد: یک نشریه علمی نیز در نظر داریم برای مدارس علمیه استان منتشر کنیم که هیئات تحریریه و ساز و کار آن در حال انجام است.
*ساعت فرهنگی در مدرسه
مدیر مدرسه علمیه حضرت ولی عصر(عج) تبریز عنوان کرد: هر چهارشنبه درس های اخلاق با حضور اساتید حوزه های علمیه، ائمه جمعه، جماعات و پیشکسوتان حوزه های علمیه در این مدرسه برگزار می شود.
وی ادامه داد: ساعت 10 تا 11 هر روز، ساعت فرهنگی در این مدرسه تعریف شده که مباحث مختلفی در این ساعت مطرح می شود، اساتید مختلفی در این ساعت فرهنگی جهت بهره برداری علمی طلاب دعوت می شوند.
حجت الاسلام والمسلمین سیدی ثانی خاطرنشان کرد: در اعیاد و وفیات و مناسبت های مختلف نیز برنامه های فرهنگی در این مدرسه برگزار می شود.
*انتشار ماهنامه مصباح
حجت الاسلام حسین حسینی، معاون تهذیب و دبیر ماهنامه مصباح مدرسه علمیه حضرت ولی عصر(عج) تبریز نیز به خبرنگار خبرگزاری حوزه در تبریز گفت: هفتمین شماره ماهنامه مصباح بعد از دو سال وقفه، در ابتدای سال جاری منتشر و در اختیار مراکز دینی و فرهنگی و حوزوی قرار گرفت.
دبیر ماهنامه مصباح با اشاره به وقفه دو ساله این ماهنامه عنوان کرد: با همت و اراده مسئولین حوزه علمیه حضرت ولیعصر(عج) تبریز و همچینین طلاب این حوزه به خصوص مدیرمدرسه، ماهنامه مصباح از ابتدای سال جاری کار خود را آغاز کرده و این دومین شماره از ماهنامه ای است که در سال جاری به چاپ رسیده است.
وی در ادامه افرود: تیراژ این ماهنامه در آینده ارتقاء خواهد یافت و به تمامی مدارس علمیه استان آذربایجان شرقی و دانشگاه ها و همچنین ارگانهای مذهبی و دینی و فرهنگی ارسال خواهد شد.
دبیر ماهنامه مصباح افزود: هدف از راه اندازی مجدد این ماهنامه، آشنایی طلاب و روحانیان از اخبار و رویداد های یک ماهه این حوزه و همچنین آگاهی و آشنایی به مسائل روز و شبهات دینی و سیاسی و نشان دادن نقش حوزه و حوزیان در تبلیغ و تحکیم سیاست های اسلامی درکل جهان است.
حجت الاسلام حسینی در پایان تصریح کرد: هزینه ماهنامه مصباح فقط هزینه چاپ آن است و تمامی کارهای ماهنامه را طلاب این حوزه در اختیار دارند.
سیدعلی جوانمرد، معاون مالی و اداری مدرسه علمیه حضرت ولی عصر(عج) تبریز، به خبرنگار خبرگزاری حوزه گفت: مدرسه علمیه امام صادق(ع) تبریز سال گذشته با عنایت و توجه ویژه آیت الله مجتهدشبستری، ریاست عالی حوزه علمیه استان آغاز به کار کرد.
وی با بیان اینکه این مرکز علوم دینی با پذیرش بیش از 100 نفر از جوانان علاقهمند به تحصیل علوم دینی فعالیت خود را آغاز کرده است، افزود: در حال حاضر به عنوان یکی از مدارس اقماری مدرسه حضرت ولیعصر(عج) تبریز فعالیت می کند و در آینده به صورت مدرسه ای مستقل شناخته خواهد شد.
جوانمرد تصریح کرد: مدارس علوم دینی حضرت باقرالعلوم(ع) و سالار شهیدان تبریز که به عنوان مدارس اقماری مدرسه حضرت ولی عصر (عج) تبریز آغاز به کار کرده بودند، با افزایش ظرفیت پذیرش طلبه به ادامه فعالیت مشغولند.
وی با ارایه گزارشی از فعالیت های عمرانی در این مرکز علوم دینی گفت: در سال های گذشته نیز تعدادی از پروژه های عمرانی مدرسه به بهره برداری رسید که بازسازی ساختمان شماره یک مدرسه، بازسازی 120 حجره و بازسازی سرویس های بهداشتی و آشپزخانه های طبقات به تعداد 8 باب از جمله این فعالیت ها بوده است.
معاون مالی و اداری مدرسه علمیه حضرت ولی عصر(عج) تبریز در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه کتابخانه جامع و تخصصی حوزه علمیه تبریز در ساختمان شماره 2 راه اندازی و افتتاح شده است، اظهار داشت: این کتابخانه مدرن که در نوع خود از آن می توان به یکی از کتابخانه های مهم حوزوی کشور یاد کرد، دارای بیش از 10 هزار جلد کتب نفیس فقهی، اصولی، کلامی، حدیثی، تفسیری و قرآنی است.
جوانمرد تصریح کرد: راه اندازی این کتابخانه در جنب کتابخانه بزرگ عمومی حضرت ولیعصر(عج) که به همت آیت الله شبستری و متولیان حوزوی در اختیار عموم جوانان قرار گرفته، می تواند در ارایه کتب تخصصی ویژه طلاب نقشی مهم ایفا کند.
گزارش: بیت اله احمدی

آیتالله زرندی تندیس دانش مداری و خدمتگزاری بود
به گزارش خبرگزاری حوزه از کرمانشاه ، در این پیام که نسخه ای از آن در اختیار رسانه ها قرار گرفت، ماموستا ملا محمد محمدی، تصریح کرده است: آیت الله زرندی اسوه صبر و بردباری و تندیس دانش مداری و خدمتگزاری از میان جامعه رخت بربست تا رحل اقامت در جوار حضور حق افکند.
وی افزوده است: سال های متمادی در مقاطع سخت و دشوار با توانی خارج از وصف و با خلوص نیت و دلسوزی چه در عرصه علوم دینی و پرورش طلاب و چه در عرصه خدمات اجتماعی و فرهنگی و گره گشایی از مشکلات، بی منت و توقع، منشا خدمات ارزنده ای شد.
ماموستا محمدی در پایان اعلام کرد: از سوی خود و روحانیون، طلاب و اقشار مختلف مردم اهل سنت استان کرمانشاه، ضایعه رحلت نماینده مردم کرمانشاه در مجلس خبرگان رهبری را به بیت آن عالم و فقیه فرهیخته تسلیت می گویم و امیدواریم خداوند منان به لطف بیکران خود، روح آن فرزانه وارع را در جوار رحمتش به آرامش برساند و صبر و اجر بر این مصیبت به مومنان و بازماندگان عطا فرماید.
معاون تهذیب حوزه استان قم
انسان حریص، بدترین زندگی را انتخاب میکند
به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین همتیان عصر امروز در ویژه برنامه زمزم معرفت که در شبستان امام خمینی(ره) حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه سلامالله علیها برگزار شد، ضمن گرامیداشت مبعث پیامبر خاتم، حضرت محمد مصطفی صلی الله علیه و آله، به تبیین مباحث اخلاقی پرداخت.
وی با بیان این که گناهان در زندگی انسان دارای آثار و پیآمدهایی است، افزود: در میان گناهان،برخی گناهان نقش کلیدی در گرفتار و آلوده کردن انسان ها به گناهان دارند که از جمله آنها، گناه حرص است.
معاون تهذیب حوزه علمیه استان قم گناه حرص را شدت علاقه به مقام، ثروت و... دانست که این مسئله در آیات قرآن کریم و روایات معصومین علیهمالسلام به شدت مزموم است و افزود: البته حرص در عبادت و بندگی خداوند، حرص در هدایت افراد، حرص در کسب علم و اخلاق،از جمله مواردی است که نه تنها در آن مذمتی وجود ندارد، بلکه سفارش نیز شده است.
وی در ادامه سخنان خود به آثار و نشانههای انسانهای حریص اشاره کرد و گفت: از جمله خصلتهای انسانهای حریص این است که این افراد هیچگاه روزگار آسودهای ندارند و زندگیشان را در مشقت و رنج به سر میبرند.
حجتالاسلام والمسلمین همتیان دیگر ویژگی افراد حریص را سیری ناپذیری آنها معرفی وبیان کرد: انسان حریص هرچه هم خود را به مشقت انداخته و مال ومقام بیشتری نیز به دست آورد، بر حرص او افزوده میشود؛ مانند انسان تشنهای که آب شور بنوشد واین آب او را تشنه تر میکند.
وی ادامه داد: ویژگی دیگر این افراد، داشتن زندگی مانند زندگی افراد فقیر میباشد؛ این افراد هرچند در این دنیا مانند فقیران زندگی کردهاند، ولی در روز قیامت مانند اغنیا مورد حساب قرار میگیرند.
استاد اخلاق حوزه علمیه قم با بیان این که حرص انسان را به گناهان زیاد آلوده میسازد، افزود: انسان حریص برای به دست آوردن ثروت و مقام بیشتر، خود را به گناهانی چون دروغ، ظلم به دیگران و... نیز آلوده می سازد.
وی تصریح نمود:همچنین انسان حریص دچار گناه کبیره سوء ظن به خداوند میشود و در این مسیر به خداوند و رحمت او بدبین میگردد. بنابراین انسان حریص کسی است که دنیا و آخرت او بد است.
حجتالاسلام والمسلمین همتیان با بیان این که داشتن زندگی بد در دنیا وآخرت، بدترین نوع زندگی است که انسان میتواند داشته باشد؛ ادامه داد: کسی که خود را به آلودگیها و گناهان گرفتار میسازد، از فطرت الهی که او را به خوبیها دعوت میکند، دور میکند. این فرد به جایی میرسد که نه تنها از انجام گناه لذت میبرد،بلکه رغبتی نیزبه لذتهای حلال ندارد.
وی در ادامه با بیان این که پیشگیری از گرفتاری از گناهان سادهتر بسیار پسندیدهتر از گرفتار شدن در گناهان است، افزود: منشأ تمامی گناهان،جهل است؛ جهل به جایگاه انسان و مقام خداوند. حرص نیز زمانی به سراغ انسان میآید که به رحمت الهی و فانی بودن دنیا درک نیابد.

بعثت در نهج البلاغه
خبرگزاری تسنیم: در مورد شرایط زمان بعثت نبی اکرم (ص) و حکمت بعثت انبیاء -غیر از قرآن- یکی از بهترین و معتبرترین منابع، نهجالبلاغه شریف است که در بردارنده بیانات گوهربار امیرالمؤمنین علی (ع) میباشد و دیگر جای مناقشه و اما و اگر نیست.
بعثت پیامبر اسلام صلوات الله علیه و آله به قدری مهم است که خداوند منّان به واسطه این نعمت بزرگ، بر مؤمنان منت نهاده است؛ در اینجا که میفرماید: «لَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلَى الْمُؤْمِنینَ إِذْ بَعَثَ فیهِمْ رَسُولاً مِنْ أَنْفُسِهِمْ یَتْلُوا عَلَیْهِمْ آیاتِهِ وَ یُزَکِّیهِمْ وَ یُعَلِّمُهُمُ الْکِتابَ وَ الْحِکْمَةَ وَ إِنْ کانُوا مِنْ قَبْلُ لَفی ضَلالٍ مُبین؛ خداوند بر اهل ایمان منت گذاشت که از بین آنها پیامبرى از خودشان برانگیخت تا آیات الهى را براى آنها بخواند و پاکشان کند و کتاب و حکمت بیاموزد؛ گر چه پیش از آن در گمراهى آشکار بودند.» آل عمران/164
در مورد شرایط زمان بعثت نبی اکرم صلی الله علیه و آله و حکمت بعثت انبیاء -غیر از قرآن- یکی از بهترین و معتبرترین منابع، نهجالبلاغه شریف است که در بردارنده بیانات گوهربار امیرالمؤمنین علی علیهالسلام میباشد و دیگر جای مناقشه و اما و اگر نیست؛ چرا که نهج البلاغه کتاب معتبری است و علی علیهالسلام نیز حجت خدا و معصوم، در نتیجه میتوان به خوبی به این بیانات استناد کرد. در ادامه مواردی از بعثت که در نهجالبلاغه آمده، ذکر میشود.
بعثت انبیاء، اتمام حجت بر بندگان
بَعَثَ اللَّهُ رُسُلَهُ بِمَا خَصَّهُمْ بِهِ مِنْ وَحْیِهِ وَ جَعَلَهُمْ حُجَّةً لَهُ عَلَى خَلْقِهِ لِئَلَّا تَجِبَ الْحُجَّةُ لَهُمْ بِتَرْکِ الْإِعْذَارِ إِلَیْهِمْ فَدَعَاهُمْ بِلِسَانِ الصِّدْقِ إِلَى سَبِیلِ الْحَقِّ أَلَا إِنَّ اللَّهَ تَعَالَى قَدْ کَشَفَ الْخَلْقَ کَشْفَةً لَا أَنَّهُ جَهِلَ مَا أَخْفَوْهُ مِنْ مَصُونِ أَسْرَارِهِمْ وَ مَکْنُونِ ضَمَائِرِهِمْ وَ لَکِنْ لِیَبْلُوَهُمْ أَیُّهُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا فَیَکُونَ الثَّوَابُ جَزَاءً وَ الْعِقَابُ بَوَاء؛ خداوند پیامبرانش را با مخصوص گرداندن آنان به وحى خود به رسالت برانگیخت و آنان را حجت خود بر بندگانش قرار داد تا عذرى براى مردم به خاطر بستن راههاى عذر به روى آنان نباشد؛ پس آنان را با زبان صدق به راه حق دعوت کرد. بدانید که خداوند بندگان را در معرض آزمون قرار داد، نه به خاطر اینکه به آنچه از اسرار باطنى و اندیشههاى درونى پنهان کرده بودند آگاه نبود، بلکه به این علّت که آنان را در بوته آزمایش قرار دهد تا کدامشان عامل بهترین عملند، آن گاه ثواب در برابر کار نیک و عقاب در مقابل کار بد قرار گیرد. خطبه 144
روند بعثت انبیاء تا مبعوث شدن خاتم پیامبران صلی الله علیه و آله
...وَ اصْطَفَى سُبْحَانَهُ مِنْ وَلَدِهِ أَنْبِیَاءَ أَخَذَ عَلَى الْوَحْیِ مِیثَاقَهُمْ وَ عَلَى تَبْلِیغِ الرِّسَالَةِ أَمَانَتَهُمْ لَمَّا بَدَّلَ أَکْثَرُ خَلْقِهِ عَهْدَ اللَّهِ إِلَیْهِمْ فَجَهِلُوا حَقَّهُ وَ اتَّخَذُوا الْأَنْدَادَ مَعَهُ وَ اجْتَالَتْهُمُ الشَّیَاطِینُ عَنْ مَعْرِفَتِهِ وَ اقْتَطَعَتْهُمْ عَنْ عِبَادَتِهِ فَبَعَثَ فِیهِمْ رُسُلَهُ وَ وَاتَرَ إِلَیْهِمْ أَنْبِیَاءَهُ لِیَسْتَأْدُوهُمْ مِیثَاقَ فِطْرَتِهِ وَ یُذَکِّرُوهُمْ مَنْسِیَّ نِعْمَتِهِ وَ یَحْتَجُّوا عَلَیْهِمْ بِالتَّبْلِیغِ وَ یُثِیرُوا لَهُمْ دَفَائِنَ الْعُقُولِ وَ یُرُوهُمْ آیَاتِ الْمَقْدِرَةِ مِنْ سَقْفٍ فَوْقَهُمْ مَرْفُوعٍ وَ مِهَادٍ تَحْتَهُمْ مَوْضُوعٍ وَ مَعَایِشَ تُحْیِیهِمْ وَ آجَالٍ تُفْنِیهِمْ وَ أَوْصَابٍ تُهْرِمُهُمْ وَ أَحْدَاثٍ [تَتَتَابَعُ] تَتَابَعُ عَلَیْهِمْ وَ لَمْ یُخْلِ اللَّهُ سُبْحَانَهُ خَلْقَهُ مِنْ نَبِیٍّ مُرْسَلٍ أَوْ کِتَابٍ مُنْزَلٍ أَوْ حُجَّةٍ لَازِمَةٍ أَوْ مَحَجَّةٍ قَائِمَةٍ رُسُلٌ لَا تُقَصِّرُ بِهِمْ قِلَّةُ عَدَدِهِمْ وَ لَا کَثْرَةُ الْمُکَذِّبِینَ لَهُمْ مِنْ سَابِقٍ سُمِّیَ لَهُ مَنْ بَعْدَهُ أَوْ غَابِرٍ عَرَّفَهُ مَنْ قَبْلَهُ عَلَى ذَلِکَ نَسَلَتِ الْقُرُونُ و مَضَتِ الدُّهُورُ وَ سَلَفَتِ الْآبَاءُ وَ خَلَفَتِ الْأَبْنَاءُ إِلَى أَنْ بَعَثَ اللَّهُ سُبْحَانَهُ مُحَمَّداً رَسُولَ اللَّهِ صلی الله علیه و آله لِإِنْجَازِ عِدَتِهِ وَ إِتْمَامِ نُبُوَّتِهِ مَأْخُوذاً عَلَى النَّبِیِّینَ مِیثَاقُهُ مَشْهُورَةً سِمَاتُهُ کَرِیماً مِیلَادُهُ وَ أَهْلُ الْأَرْضِ یَوْمَئِذٍ مِلَلٌ مُتَفَرِّقَةٌ وَ أَهْوَاءٌ مُنْتَشِرَةٌ وَ طَرَائِقُ مُتَشَتِّتَةٌ بَیْنَ مُشَبِّهٍ لِلَّهِ بِخَلْقِهِ أَوْ مُلْحِدٍ فِی اسْمِهِ أَوْ مُشِیرٍ إِلَى غَیْرِهِ فَهَدَاهُمْ بِهِ مِنَ الضَّلَالَةِ وَ أَنْقَذَهُمْ بِمَکَانِهِ مِنَ الْجَهَالَةِ ثُمَّ اخْتَارَ سُبْحَانَهُ لِمُحَمَّدٍ صلی الله علیه و آله لِقَاءَهُ وَ رَضِیَ لَهُ مَا عِنْدَهُ وَ أَکْرَمَهُ عَنْ دَارِ الدُّنْیَا وَ رَغِبَ بِهِ عَنْ مَقَامِ الْبَلْوَى فَقَبَضَهُ إِلَیْهِ کَرِیماً وَ خَلَّفَ فِیکُمْ مَا خَلَّفَتِ الْأَنْبِیَاءُ فِی أُمَمِهَا إِذْ لَمْ یَتْرُکُوهُمْ هَمَلًا بِغَیْرِ طَرِیقٍ وَاضِحٍ؛ خداوند سبحان پیامبرانى از فرزندان آدم برگزید که در وحى و امانتدارى در ابلاغ رسالت از آنان پیمان گرفت، زمانی که اکثر انسانها عهد خدا را به امور باطل تبدیل نموده و به حق او جهل ورزیدند و به همراه او بتها را نظیر گرفتند [مشرک شدند]، شیاطین آنان را از معرفت به خداوند باز داشتند و رابطه بندگى ایشان را با حق بریدند.
پس خداوند رسولانش را برانگیخت و پیامبرانش را به دنبال هم به سوى آنان گسیل داشت تا اداى عهد فطرت الهى را از مردم بخواهند و نعمتهاى فراموش شده او را به یادشان آورند و با ارائه دلایل بر آنان اتمام حجت کنند و نیروهاى پنهان عقول آنان را بر انگیزانند و نشانههاى الهى را به آنان بنمایانند که عبارتند از آسمانی که بر بالاى سرشان افراشته شده و زمین که گهواره زیر پایشان است، معیشتهایى که آنان را زنده مىدارد و اجلهایى که ایشان را به دست مرگ مىسپارد و ناگواریهایى که آنان را به پیرى مىنشاند و حوادثى که به دنبال هم بر آنان هجوم مىآورد.
خداوند سبحان بندگانش را بدون پیامبر یا کتاب آسمانى یا حجتى لازم یا نشان دادن راه روشن، رها نساخت. پیامبرانى که کمى عددشان و کثرت تکذیب کنندگانشان، آنان را از تبلیغ باز نداشت. از پیامبر گذشتهاى که او را از نام پیامبر آینده خبر دادند و پیامبر آیندهاى که پیامبر گذشته او را معرفى کرد.
بر این منوال قرنها گذشت و روزگار سپرى شد، پدران در گذشتند و فرزندان جاى آنها را گرفتند تا خداوند محمّد رسول اللّه صلى اللّه علیه و آله را براى به انجام رساندن وعدهاش و به پایان بردن مقام نبوت مبعوث کرد. در حالى که قبولى رسالت او را از تمام انبیا گرفته بود، نشانههایش روشن و میلادش با عزت و کرامت بود.
در آن روزگار، اهل زمین مللى پراکنده، داراى خواستههایى متفاوت و روشهایى مختلف بودند، گروهى خدا را تشبیه به مخلوق کرده، عدهاى در نام او از حق منحرف بوده و برخى غیر او را عبادت مىنمودند. چنین مردمى را به وسیله پیامبر از گمراهى به هدایت رساند و به سبب شخصیّت او از چاه جهالت به در آورد. آن گاه لقایش را براى محمّد صلّى اللّه علیه و آله اختیار کرد و جوار خود را براى او پسندید، با فراخواندنش از این دنیا به او اکرام نمود و براى او فردوس اعلا را به جاى قرین بودن به ابتلائات و سختیها برگزید و او را کریمانه به سوى خود برد و آن حضرت [در هنگام رحلت] هر آنچه را انبیاء گذشته در امت خود به ودیعت نهادند، در میان شما به ودیعت نهاد؛ چرا که پیامبران امتها را بدون راه روشن و نشانه پا برجا، سر گردان و رها نگذاشتند... . بخشی از خطبه اول
وصف عرب قبل از بعثت
1- إِنَّ اللَّهَ [تَعَالَى] بَعَثَ مُحَمَّداً صلی الله علیه و آله نَذِیراً لِلْعَالَمِینَ وَ أَمِیناً عَلَى التَّنْزِیلِ وَ أَنْتُمْ مَعْشَرَ الْعَرَبِ عَلَى شَرِّ دِینٍ وَ فِی شَرِّ دَارٍ مُنِیخُونَ بَیْنَ حِجَارَةٍ خُشْنٍ وَ حَیَّاتٍ صُمٍّ تَشْرَبُونَ الْکَدِرَ وَ تَأْکُلُونَ الْجَشِبَ وَ تَسْفِکُونَ دِمَاءَکُمْ وَ تَقْطَعُونَ أَرْحَامَکُمْ الْأَصْنَامُ فِیکُمْ مَنْصُوبَةٌ وَ الْآثَامُ بِکُمْ مَعْصُوبَةٌ؛ خداوند محمد صلی الله علیه و آله را بیم دهنده عالمیان و امین بر قرآن بر انگیخت در حالیکه شما ملّت عرب، در آن وقت داراى بدترین دین و در بدترین خانه بودید، منزلتان در میان سنگهاى سخت و در بین مارهاى زهردار بود، آب تیره مىنوشیدید، غذاى خشن مىخوردید، خون یکدیگر را مىریختید، قطع رحم مىکردید، بتان در میان شما نصب شده بود و گناهان به شما بسته بود. خطبه 26
2- بَعَثَهُ وَ النَّاسُ ضُلَّالٌ فِی حَیْرَةٍ وَ حَاطِبُونَ فِی فِتْنَةٍ قَدِ اسْتَهْوَتْهُمُ الْأَهْوَاءُ وَ اسْتَزَلَّتْهُمُ الْکِبْرِیَاءُ وَ اسْتَخَفَّتْهُمُ الْجَاهِلِیَّةُ الْجَهْلَاءُ حَیَارَى فِی زَلْزَالٍ مِنَ الْأَمْرِ وَ بَلَاءٍ مِنَ الْجَهْلِ فَبَالَغَ فِی النَّصِیحَةِ وَ مَضَى عَلَى الطَّرِیقَةِ وَ دَعَا إِلَى الْحِکْمَةِ وَ الْمَوْعِظَةِ؛ خدا پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله را به هنگامى مبعوث فرمود که مردم در حیرت و سرگردانى بودند، در فتنهها به سر مىبردند، هوى و هوس بر آنها چیره شده و خود بزرگ بینى و تکبّر به لغزشهاى فراوانشان کشانده بود و نادانیهاى جاهلیّت پست و خوارشان کرده و در امور زندگى حیران و سرگردان بودند و بلاى جهل و نادانى دامنگیرشان بود؛ پس پیامبر صلّى اللّه علیه و آله و سلّم در نصیحت و خیرخواهى، نهایت تلاش را کرد و آنان را به راه راست راهنمایى و از راه حکمت و موعظه نیکو، مردم را به خدا دعوت فرمود. خطبه 95
3- أَمَّا بَعْدُ فَإِنَّ اللَّهَ سُبْحَانَهُ [وَ تَعَالَى] بَعَثَ مُحَمَّداً صلی الله علیه و آله وَ لَیْسَ أَحَدٌ مِنَ الْعَرَبِ یَقْرَأُ کِتَاباً وَ لَا یَدَّعِی نُبُوَّةً وَ لَا وَحْیاً فَقَاتَلَ بِمَنْ أَطَاعَهُ مَنْ عَصَاهُ یَسُوقُهُمْ إِلَى مَنْجَاتِهِمْ وَ یُبَادِرُ بِهِمُ السَّاعَةَ أَنْ تَنْزِلَ بِهِمْ یَحْسِرُ الْحَسِیرُ وَ یَقِفُ الْکَسِیرُ فَیُقِیمُ عَلَیْهِ حَتَّى یُلْحِقَهُ غَایَتَهُ إِلَّا هَالِکاً لَا خَیْرَ فِیهِ حَتَّى أَرَاهُمْ مَنْجَاتَهُمْ وَ بَوَّأَهُمْ مَحَلَّتَهُمْ فَاسْتَدَارَتْ رَحَاهُمْ وَ اسْتَقَامَتْ قَنَاتُهُمْ...؛ خداوند پیامبر صلّى اللّه علیه و آله را بر انگیخت در حالى که احدى از عرب نبود که کتابى بخواند و نه دعوى پیامبرى و نزول وحى کند؛ پس به همراه پیروانش با آنان که نافرمان بودند جنگید، عاصیان را به سوى نجات سوق مىداد و براى رهانیدن مردم از گمراهى پیش از آنکه مرگشان فرا رسد، آنان را به رستگاری رساند. با خستگان مدارا کرد و شکسته حالان را زیر بال گرفت تا همه را به راه راست هدایت فرمود، جز آنان که راه گمراهى پیمودند و در آنها خیرى نبود، همه را نجات داد و در جایگاه مناسب رستگارى، استقرارشان بخشید تا آن که آسیاب زندگى آنان به چرخش در آمد و نیزهشان تیز شد... . خطبه 104
فلسفه بعثت
فَبَعَثَ اللَّهُ مُحَمَّداً صلی الله علیه و آله بِالْحَقِّ لِیُخْرِجَ عِبَادَهُ مِنْ عِبَادَةِ الْأَوْثَانِ إِلَى عِبَادَتِهِ وَ مِنْ طَاعَةِ الشَّیْطَانِ إِلَى طَاعَتِهِ بِقُرْآنٍ قَدْ بَیَّنَهُ وَ أَحْکَمَهُ لِیَعْلَمَ الْعِبَادُ رَبَّهُمْ إِذْ جَهِلُوهُ وَ لِیُقِرُّوا بِهِ بَعْدَ إِذْ جَحَدُوهُ وَ لِیُثْبِتُوهُ بَعْدَ إِذْ أَنْکَرُوهُ فَتَجَلَّى لَهُمْ سُبْحَانَهُ فِی کِتَابِهِ مِنْ غَیْرِ أَنْ یَکُونُوا رَأَوْهُ بِمَا أَرَاهُمْ مِنْ قُدْرَتِهِ وَ خَوَّفَهُمْ مِنْ سَطْوَتِهِ وَ کَیْفَ مَحَقَ مَنْ مَحَقَ بِالْمَثُلَاتِ وَ احْتَصَدَ مَنِ احْتَصَدَ بِالنَّقِمَات؛ خداوند محمّد صلّى اللَّه علیه و آله را به حقّ بر انگیخت تا بندگانش را از پرستش بتها باز داشته، به عبادت و بندگى او وا دارد و از پیروى شیطان منع کرده، به فرمانبردارى خودش سوق دهد. با قرآنى که آن را آشکار و استوار فرمود تا بندگان، پروردگارشان را بشناسند؛ در حالیکه نادان بودند و به او اعتراف کنند پس از آنکه انکار داشتند و هستى او را اثبات نمایند بعد از آنکه باور نداشتند؛ پس خداوند سبحان بدون اینکه او را ببینند، خود را در قرآن به وسیله آیات قدرتش نشان داد و آنان را از شوکتش بیم داد و چگونگى هلاکت اقوام را به کیفرها و درو شدنشان [نابودی] را به عذابها بیان فرمود. خطبه 147
و الحمدلله رب العالمین
![]() |
![]() |
|
|
||
![]() |
![]() |
نقل از سایت شهید آوینی
غزل (1):الا یا ایها الساقی ادر کاسا و ناولها
1 معانی لغات غزل (1) معانی ابیات غزل (1) |
< قبل | بعد > |
---|

برای دیدن تصاویر این دیدار اینجا کلیک کنید
حضرت آیت الله خامنه ای با تبریک سالروز بعثت نبی مکرم اسلام صلّی الله علیه و آله وسلّم مهمترین علت بعثت پیامبران الهی بویژه پیامبر اسلام صلّی الله علیه و آله وسلّم را هدایت انسانها به سوی استفاده از عقل و خرد و اندیشه خواندند و افزودند: اگر در جامعه اسلامی، بکارگیری نیروی فکر و اندیشه بصورت متداول و رایج درآید، بسیاری از مشکلات دنیای اسلام حل خواهد شد.
ایشان با اشاره به برداشت های غلط و سطحی از اسلام و قرآن گفتند: نداشتن نگاه صحیح و درک عمیق از تعالیم اسلام و مفاهیم قرآنی باعث شده است که امروز عده ای به نام اسلام، به مسلمانان ظلم و آنان را قتل عام کنند و حتی در کشوری آفریقایی، به نام اسلام، دختران بیگناه را بربایند.
رهبر انقلاب اسلامی به یکی دیگر از نمونه های بکارگرفته نشدن نیروی فکر و اندیشه در شرایط کنونی دنیای اسلام اشاره کردند و افزودند: امروز دشمنان به مقابله علنی با اسلام روی آورده اند و مهمترین وسیله آنها، ایجاد اختلاف های عقیدتی و جنگ شیعه و سنی است که اگر نیروی خرد و اندیشه بکارگرفته شود، می توان دست دشمن و انگیزه های او را دید و در مسیر اهداف بدخواهان اسلام قرار نگرفت.
حضرت آیت الله خامنهای اتحاد و تشکیل امت واحده را یکی دیگر از نیازهای ضروری دنیای اسلام برشمردند و با تاکید بر اینکه یکی از اهداف اصلی ایجاد اختلاف میان مسلمانان و ترویج شیعه هراسی و ایران هراسی، سرپوش گذاشتن جبهه استکبار بر مشکلات خود و حفاظت از رژیم غاصب صهیونیستی است، افزودند: انتظار از ملتهای مسلمان بویژه زبدگان و نخبگان امت اسلامی این است که با تدبر و بصیرت، شناخت صحیحی از جبهه دشمنان امت اسلامی پیدا کنند و این حقایق روشن را بخوبی متوجه شوند.
ایشان با تأکید بر اینکه دستگاههای سیاسی غرب، مروج همان جاهلیتی هستند که هدف از بعثت پیامبر اسلام صلّی الله علیه و آله وسلّم زدودن آنها بود، گفتند: بی عدالتی، تبعیض، نادیده گرفتن کرامت انسانی، عمده کردن مسائل جنسی و تبلیغ گسترده تبرّج زنانه، همه از مظاهر تمدن فاسد غربی است که در واقع بازگشت به همان جاهلیت است اما با شیوه ها و ابزار مدرن. رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به تلاش گسترده برای سرکوب بیداری اسلامی خاطرنشان کردند: اگرچه این سرکوب در برخی مناطق، به ظاهر به نتیجه رسید اما واقعیت آن است که بیداری اسلامی سرکوب شدنی نیست.
حضرت آیت الله خامنه ای به پیشرفتهای ملت ایران در پرتو اعتقاد به پیام بعثت و اتحاد درونی و شجاعت در مقابل دشمن و احساس امید به وعده نصرت الهی، اشاره کردند و گفتند: امروز به لطف خداوند دولت تازه نفس و مسئولان آن، با احساس اعتزاز به اسلام مشغول به کار و تلاش در عرصه های گوناگون هستند.
رهبر انقلاب اسلامی وجود مشکلات و چالش ها را در مسیر زندگی انسان طبیعی دانستند و افزودند: انسانهای دارای خرد و تدبیر، مشکلات را برای رسیدن به عزت و شرف انسانی و نزدیکی به خداوند، تحمل می کنند اما انسانهای بی خرد بجای قبول ولایت الهی، به ولایت شیاطین تمسک می جویند و در مقابل آنها دچار ذلت می شوند.
حضرت آیت الله خامنه ای در همین خصوص به یک چارچوب قرآنی اشاره کردند و افزودند: براساس آیات قرآن، انسانهایی که برای رسیدن به عزت، به جای هدایت و ولایت الهی، به دشمنان اسلام و بشریت و ولایت شیاطین متوسل می شوند، در نهایت به عزت نخواهند رسید و همان شیاطین از آنها سپاسگزاری هم نخواهند کرد.
ایشان تأکید کردند: باید از این فرمول قرآنی درس گرفت و راه صحیح و مسیر واقعی سعادت را که همان خط هدایت قرآنی است، شناخت.
رهبر انقلاب اسلامی، رمز موفقیت ها و پیروزیهای نظام جمهوری اسلامی در مقاطع مختلف و مبارزات گوناگون اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و بین المللی را اعتماد و حسن ظن به وعده الهی دانستند و خاطرنشان کردند: راه ملت ایران، همین است و در آینده هم همینگونه خواهد بود.
حضرت آیت الله خامنه ای در پایان گفتند: رحمت خداوند بر امام بزرگوار که این راه را بر ما گشود. رحمت خداوند بر شهیدانی که در این راه جان خود را فدا کردند، رحمت خداوند بر ملت ایران که در همه مراحل این راه، از خود آمادگی نشان دادند و رحمت خداوند بر مسئولان و دولتمردان ما که در این مسیر، آماده کار و تلاش و فداکاری هستند.
پیش از سخنان رهبر معظم انقلاب، حجت الاسلام والمسلمین روحانی رئیس جمهور، با تبریک عید بزرگ مبعث، بعثت را رستاخیز بزرگ تاریخ و نعمتی برای استفاده درست از عقل براساس وحی الهی خواند و گفت: پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله وسلّم با مهربانی و اخلاق عظیم دلها را مجذوب کرد و دانش، آزادگی و معنویت را برای بشریت به ارمغان آورد.
رئیس جمهور از تفرقه، بی عدالتی، خشونت و افراطی گری به عنوان بزرگترین گرفتاریهای تحمیلی جبهه کفر بر دنیای اسلام یاد کرد و افزود: امروز انقلاب اسلامی منادی اتحاد و همدلی و کنار گذاشتن اختلافات امت اسلامی در مقابل جبهه کفر است.
به گزارش مشرق، متنی که در ادامه می خوانید، از کتاب "سنن النبی" نوشته علامه طباطبایی انتخاب شده است که در آن گفت و گوی جبرئیل با پیامبر خاتم ذکر شده است.
جبرییل نزد پیامبر آمد و گفت: یا رسولالله، خداوند هدیهای برایت فرستاده است.
فرمود: آن هدیه چیست؟
گفت: صبر و نیکوتر از صبر،
فرمود: آن چیست؟
گفت رضا و نیکوتر از آن،
فرمود: آن چیست؟
گفت: زهد و بهتر از آن،
فرمود: آن چیست؟
گفت: اخلاص و بهتر از آن،
فرمود: آن چیست؟
یقین و بهتر از آن،
فرمود: آن چیست ای جبرییل؟
گفت: نردبان آن توکل برخداست،
فرمود: توکل بر خدا چیست؟
گفت: دانستی آن که مخلوق (بدون خواست خدا) نه زیانی تواند زد و نه سودی تواند رساند، نه میتواند عطا کند نه منع نماید، و نیز نومید بودن از مخلوق، هرگاه بنده چنین باشد دیگر برای هیچ کس جز خدا عملی انجام نمیدهد و جز خدا به کسی امید نمیبندد و از کسی نمیترسد و به هیچ کس جز خدا چشم طمع نمیدوزد، این است توکل.
فرمود: ای جبرییل تفسیر صبر چیست؟
گفت: آن است که آدمی در سختی شکیبایی کند همان گونه که در شادی شکیبایی میکند و در هنگام نیازمندی شکیبایی کند چنان که در وقت بی نیازی شکیبایی میکند، و در بلا وگرفتاری شکیبایی کند چنان که در عافیت و سلامتی شکیبایی میکند، بنابراین از حال خود از بلایی که به او میرسد نزد کسی شکایت نکند.
فرمود: نفسیر قناعت چیست؟
گفت: آن است که به آنچه از دنیا به او میرسد قناعت ورزد، با چیز کم بسازد و بر عطای اندک سپاس گزارد.
فرمود: تفسیر رضا چیست؟
گفت: کسی که از آقای خود راضی است بر او خشم نمیگیرد، چه به نعمتهای دنیا برسد چه نرسد، و هیچگاه به عمل اندک خود راضی نمیگردد.
فرمود: تفسیر زهد چیست؟
گفت: زاهد دوست میدارد کسی را که خالقش را دوست دارد، او دشمن میدارد کسی را که خالقش را دشمن میدارد، از حلال دنیا احتیاط و دوری میکند و به حرام آن اعتنا نمینماید، زیرا حلال آن حساب دارد و حرامش عقاب، بر همه مسلمانان مهر میورزد چنان که به خود مهر میورزد، از سخن بیهوده خودداری میکند چنان که از مرداری که بوی گندش بلند شده دوری میکند، از کالای بیارزش دنیا و زرق وبرق آن دوری میکند چنان که از آتش دوری مینماید که مبادا شعلهاش او را فراگیرد، آرزوی خود را کوتاه میسازد و مرگ او پیش چشمش مجسم است.
فرمود: جبرییل تفسیر اخلاص چیست؟
گفت: با اخلاص کسی است که از مردم چیزی نخواهد تا خود بدان دست یابد و هر گاه به دست آورد بدان راضی میشود، و اگر چیزی در دستش باقی ماند در راه خدا میبخشد، و چون از مردم درخواستی نکرد به بندگی خود در برابر خداوند اقرار نموده و اگر به جیزی دست یافت و بدان راضی شد پس از خداوند راضی شده و اگر چیزی در راه خدا بخشید در حد وثوق و اعتماد به خدای خود قرار دارد.
فرمود: تفسیر یقین چیست؟
گفت: مؤمن چنان برای خدا کار میکند که گویی خدا را میبیند، و اگر او خدا را نمیبیند، خدا او را میبیند و به طور یقین میداند که آنچه به او رسیده از روی اشتباه نبوده است، (بلکه از روی حساب و کتاب صورت گرفته). این ها شاخه های توکل و نردبان زهد است.
.: Weblog Themes By Pichak :.