آب-آب-آب-آب-آب-آب-آب-آب ...
خطر بی آبی درکمین - دعاکنیم-گناه نکنیم
آب-آب-آب-آب-آب-آب-آب-آب ...
آب-آب-آب-آب-آب-آب-آب-آب ...
آب-آب-آب-آب-آب-آب-آب-آب ...
آب-آب-آب-آب-آب-آب-آب-آب ...
آب-آب-آب-آب-آب-آب-آب-آب ...
دولت وملت به داد آب برسند
آب-آب-آب-آب-آب-آب-آب-آب ...
کیارش یشایائی
انسان از گذشته های دور با آب پیوندی مستحکم دارد. منابع آب در شکل گیری اکثر تمدن ها دارای نقش مهم و حیاتی است به گونه ای که بخشی از آئین ها و مراسم ملل مختلف درباره این مایع مهم و حیاتی می باشد . اهمیت آب نزد مللی که در نقاط کم آب جهان زندگی می کرده اند و می کنند بسیار بیش از سایر ملل است . یهودیان نیز که خاستگاه آنها در زمره نقاط کم آب جهان قرار می گیرد برای آب ارزش ویژه ای قائل هستند . اولین نوشته مکتوبی که از ساخت مخازن آب و نگهداری آن موجود می باشد احتمالاً همان است که در کتاب مقدس ذکر شده و مربوط به حضرت سلیمان است . این نوشته به ساخت یک دریاچه مصنوعی و حوضهای برنجین برای نگهداری آب اشاره می دارد. (کتاب اول پادشاهان باب هفتم آیات 23 تا 46) در قسمتی از نمازهای سه گانه یهودیان (شحریت – مینحا- عرویت) خداوند به خاطر وزش باد و نزول باران به موقع در زمستان و شبنم در بهار ستایش می گردد . در شمع اسرائیل (??? ?????) که از مهمترین بخشهای نماز یهودیان می باشد لطف و مرحمت خداوند با نزول باران به موقع و خشم و قهر وی با خشکسالی و بسته شدن درهای آسمان تجلی می یابد.
حجم آب موجود در جهان چه مقدار است؟ این میزان 2/1 میلیارد کیلومتر مکعب برآورد می شود که می توان آن را به شکل لایه مایعی به عمق 2650 متر فرض کرد که به طور یکسان سرتاسر زمین را احاطه کرده است.
از این مقدار آب 98% آن در اقیانوس ها و دریارها قرار دارد که شور است و قسمت اعظم آب شیرین زمین در کلاهکهای یخی قطبی ذخیره شده است . تنها کمتر از 1% آن به صورت منابع آبی ، در دسترس انسان قرار دارد که برای کشاورزی و شرب قابل مصرف است. به طرف شیرآب می رویم، آن را باز می کنیم و تا از آن استفاده کنیم، اما در عین حال مقدار زیادی آب بهداشتی و تصفیه شده را، راهی فاضلاب کرده ایم . شاید اگر مثل برخی از زنان ساکن آفریقا روزی 6 ساعت از وقت خود را صرف آوردن آب می کردیم ، بیشتر قدر این مایع حیاتی را می دانستیم.
مصرف سرانه آب در ایالات متحده آمریکا تا میزان 600 لیتر در روز ثبت شده است . در اروپ این میزان برای هر نفر 200 لیتر در روز و برای آفریقائیان 30 لیتر می باشد.
هنوز هیچ کشور عمل برای منابع آب درگیر جنگ نشده است و این در حالی است که متخصصان هشدار میدهند روزی منابع موجود آب ، کفاف مصرف جمعیت جهان را نخواهد داد و جنگ بر سر منابع آن بین کشورها آغاز خواهد شد. این پیش بینی با بررسی رقم رشد مصرف آب به میزان دو برابر رشد جمعیت دور از ذهن نخواهد بود. ایران به دلیل موقعیت جغرافیائی و قرار گرفتن در منطقه خاورمیانه از کشورهای کم آب جهان به شمار می رود اکثر مساحت ایران را نقاط کویری و بیابانهای خشک و سوزان فرا گرفته است و به جز باریکه سر سبز کناره دریای مازندران، میزان بارش در سایر نقاط آن در سطح پایین قرار دارد. آبیاری زمین برای کشاورزی در کشورهایی نظیر ایران که از آب و هوایی خشک برخوردارند مقدار زیادی آب طلب می کند .در کشورهای در حال توسعه میزان آب مصرفی برای هر هکتار دو برابر کشورهای توسعه یافته می باشد. در حالی که محصول برداشت شده از هر هکتار 3/1 این کشورها میباشد . در این کشورها میزان زیادی از آب در شبکه های انتقال آب به هدر می رود که این میزان در ایران به 30% می رسد. نرخ آب بها در ایران به حدی پایین است که حساسیت مشترکین را بر نمی انگیزد تا الگوی مصرف خود را اصلاح کنند. اگر قهر طبیعت در سالهای اخیر و تغییر شرایط آب و هوائی را هم که انسان مسیب آن است به عوامل فوق اضافه کنیم در می یابیم که بحران آب جدی است . سال گذشته آسمان ایران باران نبارید و ممکن است این وضعیت امسال نیز تکرار شود. سد لار به علت پایین بودن سطح آب از حیز انتفاع خارج شده است و سایر سدها نیز وضع بهتری ندارند.
بحران آب در کمین است . آب را بی محابا مصرف نکنیم!.
http://www.iranjewish.com/essay/Essay_5_Bohran_e_Ab.htm

مشروح این گفت وگو به این شرح است:
رادیو گفت و گو: در مورد ارزش آب همه می دانیم و می دانیم که آب برای اینکه قابل شرب شود چه مراحل سختی را طی می کند و چه هزینه ای و چه زمانی را طی می کند. بنابراین فرض کنیم بنده که ماشین را با شلنگ آب
می شویم فکر کنم عده زیادی از هموطنان من در یک مکانی از آب آشامیدنی غیر بهداشتی دارند استفاده می کنند به نظر می رسد که من با شستن یک ماشین، آب یک روز یک روستایی را هدر داده ام. ارزش آب چقدر است؟
کردوانی: موبایل می توانیم نداشته باشیم ولی آب را نه . هرچیزی به آب نیاز دارد حتی کشاورزی بدون خاک
می شود اما بدون آب نمی شود. وقتی می گوییم که چرا این آب را اینگونه مصرف می کنید می گویند این آب چاه است .
امروزه دیگر آب بهداشتی و غیر بهداشتی مفهوم ندارد. آبی که هست حتی آب فاضلاب باید در حفظ آن کوشا باشیم چون آب نیست و مقدار آب زمین ثابت است، ولی روز به روز تعداد جمعیت دنیا افزایش پیدا می کند علم و تکنولوژی توسعه پیدا می کند. سطح فرهنگ و بهداشت بالا می رود. زندگی شهر نشینی رواج پیدا می کند. مصرف آب همچنان افزایش پیدا می کند . یک جامعه صنعتی و شهر نشین جامعه ای است که آب بیشتری مصرف می کند و بیشتر هم آلوده می کند . مثلا شهر تهران رودی ندارد ولی سه رود برای فاضلاب دارد. و هر چه زمان می گذرد توقع ما هم نسبت به آب بیشتر می شود .
من دهاتی که در روستای کندوان زندگی می کردم، آب حوض می خوردم اما الان دیگر آب گرمسار را هم
نمی خورم . دیگر بعضی ها آب لوله کشی آب کرج و ورامین را هم نمی خورند و می گویند آب بطری می خوریم. اینکه روز به روز وضع بدتر می شود دیگر آب آلوده و غیر آلوده نیست. آب آلوده را باید تصفیه کنند و از آن استفاده کنند.
همه آب می خواهند و از وزارت نیرو هم می خواهند . مقدار آب کشور ما ثابت است و مقدار آب هر کشور به مقدار بارندگی آن کشور بستگی دارد. بعضی کشورها بارندگی زیادی دارند و برخی هم کم . آب کشور ما زیاد نشده حتی به دلیل گرم شدن کره زمین کمتر هم می شود . در سال 1337 که من تز خودم را در خارج می نوشتم همین آب بود با 17 میلیون جمعیت و الان همان آب است با 70 ملیون جمعیت که همان جمعیت نیست و روز به روز دارند شهرها را توسعه می دهند. فضای سبز را توسعه می دهند کشاورزی و صنعت را توسعه می دهند پس انسان امروزی مصرف بالایی دارد و قابل مقایسه با گذشته نیست.
مثلا استانها را دارند گسترش می دهند ولی با کدام آب همه از وزارت نیرو توقع دارند . ولی این وزارتخالنه کاری نمی تواند بکند . قدیمها فقط اسمش سازمان آب بود و بعدها گذاشتن شرکت آب و فاضلاب و یک کاری هم باید در وزارت نیرو بیایند بکنند و به وزارت نیرو سازمان آب و فاضلاب و جمع آوری آب باران را اضافه کنند. این هم خیلی مهم است .
در سطح تهران هرچقدر هم بارندگی صورت گیرد هیچ چیز در زمین نفوذ نمی کند چون خیابان آسفالت است کف جوی ها سنگ فرش است و همه به سمت فاضلاب ها می رود .
رادیو گفت و گو: وضعیت آب الان چگونه است و ما چه شرایطی داریم و چه اقدامی باید کنیم؟
شریف واتفی : در مرحله اول قبل از اینکه بگوییم ظرفیت آب چگونه است و اینقدر هم در جراید و رسانه ها صحبت شده بهتر است بگوییم ما چه کار باید بکنیم و بپردازیم به اینکه هر کدام از ما چه جایگاهی را در بحث حفاظت از آب داریم. اگر ببینیم وضعیت ما چگونه است فکر اینکه چه کار باید بکنیم بیشتر خودش را نشان
می دهد .
اگر قرآن را نگاه کنیم در حدود 43 سوره قرآن 63 مرتبه از آب تحت عناوین مختلف یاد شده و ما را به طهارت و پاکیزگی آنهم با آب مایع حیات توصیه نمودند . اگر توجه داشته باشیم چرا هسته ای به نام هسته صرفه جویی در مصرف آب آنهم در اول فصل پاییز قرار دادند بر می گردد به اهمیت حیاتی بودن آب و اینکه جایگاهی که این مایع حیاتی دارد . اگر انرژی نفت از بین برود خوب جایگزینش چیزی دیگری می کنیم ولی باز گرداندن آب به چرخه ،بعد از رفتن به فاضلاب سخت است .
علاوه بر اینکه ما منابع آبی را از دست می دهیم مشکلات زیست محیطی درشهر و کشورمان نیز ایجاد می شود.در خانه سرپوشی که استفاده می کنیم را نگاه کنیم و ببینیم که به حد استاندارد است یا بیشتر از آن حد از آن آب
می آید . این ها را می توانیم با ادوات مناسب جابجا کنیم یعنی از خودمان شروع کنیم. کما اینکه تک تک شهروندان به این موضوع اهمیت داده اند و خواهند داد.
اگر یک سرپوش استاندارد حمام را نصب کنیم به فرض مثال یک سرپوش حمام قدیمی بین 15 تا 20 لیتر در دقیقه آب را به فاضلاب تبدیل می کند ولی اگر ما از سرپوش استاندارد استفاده کنیم 8 تا 12 لیتر در دقیقه جریان خروج آب است علاوه بر اینکه در مصرف آب صرفه جویی کردیم در هزینه های خانوارمان نیزصرفه جویی کردیم در تولید انرژی که آن آب را گرم می کند و در اختیار ما قرار می دهد نیز صرفه جویی کردیم و در نهایت محیط
زیست مان را هم پاکیزه نگه داشته ایم.
تکنولوژی جدید و سرپوش ها برای آنها یی که در طبقات بالا هستند و افت فشار را دارند جریان هوا را با آب مخلوط می کند و جریان مناسب را ایجاد می کند و میزان آبی که به فاضلاب وارد می شود می تواند به نصف کاهش پیدا کند .
رادیو گفت و گو: این توصیه ها خوب است اما ما می دانیم خانواده های ایرانی حدود 5 برابر استاندارد انرژی مصرف می کند فکر می کنم بایستی یک فرهنگ مصرف در کشور جا بی افتد که صرفه جویی جزء آن بیاید. ما برای اینکه در این زمینه فرهنگ سازی کنیم چه کار باید کنیم مردم چقدر باید با ارزشمندی آب آشنا شوند ؟
کردوانی: تنها یک خانه نیست ما سه مصرف آب داریم یکی در صنعت ، یکی در کشاورزی و یکی در شهرها است و در شهرها سه قسمت می شود یکی خانگی است و یکی شهرداری و یکی ادارات. تامین آب مهم است ولی مهم این است که مصرف صحیح باشد . هرقدر هم آب تامین کنند اگر نتوانند خوب مصرف کنند باز هم می گویند کم است پس باید مردم را آگاه کرد .
ما همواره می گوییم صرفه جویی کنید و وضع آب بد است . من ساده بگویم که وضع خیلی بد است همیشه ما در کمبود آب هستیم . اگر آب در پشت سدها هم باشد باز هم وضعیت آب بد است. الان سد لتیان آب دارد ولی یک قطره آن هم به مردم ورامین نمی رسد . بعضی می گویند وقتی شیر را باز می کنیم پر آب است چرا باز می گویید که آب نداریم من می گوییم در بانک هم پول است ولی مگر مال شما است .باید مردم را آگاه کرد. ما همه اش
می گوییم و فشار می آوریم به وزارت نیرو که آب دهید و وزارت نیرو هم فشار می آورد می گوید اگر اینقدر زیاد مصرف کردید پول بیشتری باید بدهید ولی با این مشکل حل نمی شود. باید آگاه کرد مثل خانواده ای که وضع بدی دارد و یک کارمند معمولی است و فرزندان دانشجو دارد و این بچه ها می خواهند مثل بچه وزیر در رستوران خرج کنند این کارمند اولین کاری که باید بکند این است که همسر و فرزندان خودش را بیارد و آگاه کند که من یک کارمند هستم و این وضعیت من است و آگاه کردن هم کافی نیست بیاید راه حل نشان دهد. مثلا بگوید بجایی اینکه با تاکسی بری با اتوبوس برو و ... پس اول باید از طریق آگاه کردن اقدام کرد.
آب مهمترین است . اگر آب نباشد ما حتی آداب دینمان را هم نمی توانیم انجام دهیم (طهارت ، وضو و غسل ) پس باید آگاه کرد از طریق رادیو و تلویزیون ومطبوعات و خطبه های نماز جمعه باید گفت وضعیت ما چگونه است و آگاه کرد بعد باید راه حل بدهیم. باید برنامه بگذارند که مثلا در شهر خانم خانه باید چه کار کند و یا شهرداری ها باید چه کند و ادارات چگونه باید عمل کنند. بعد کشاورزی که گفته می شود 92% آب در کشاورزی مصرف می شود البته آماری نداریم بی خود می گویند پس برای همیشه بگویید وضعیت آب کم است پس باید آگاه کرد.
در کشاورزی خیلی مهم است کشاورزی آنقدر چاه زده که هر روز می گویند سطح آبهای چاه ها پایین رفته . با این روندی که می بینید از تهران تا خلیج فارس از زاگرس تا افغانستان و پاکستان و قسمت مرکزی ایران تا 50 سال آینده آب نیست اگر هم باشد قابل استفاده نیست. یعنی آب زیرزمین تمام است الان نگاه کنید می بینید که چاهها یکی بعد از دیگری خشک می شوند.دیگر آبهای چاهها شور بیرون می آید. مثلا در اصفهان خودشان گفتند که ما 60% آب استان را مصرف کردیم. الان در صنعت هم بسیار آب مصرف می شود. این مشکلات را باید گفت و باید مسئولان فکر کنند و این موضوع را رها نکنند.
ما این برنامه ها را می گذاریم و هر روز به استانها می رویم و برنامه هایی داریم اما باید پیگیری شود. باید راه حل بدهیم که در صنعت یا کشاورزی و در شهرها خانواده ها چه باید بکنند .
کردوانی: یک مورد از راه حلها را آقای مهندس گفتند مثل شیرها که دولت باید مردم را مجبور کند که از این شیرهای آب استفاده کنند .شیرها باید به گونه ای باشد که در مصرف صرفه جویی شود و همچینین باید کمک کند ویارانه دهد تا مردم بیایند این شیرها را عوض کند.
رادیو گفت و گو: امام علی(ع) فرمودند : شریف ترین نوشیدنی آب است. و بسیاری روایات داریم که در آنها تاکید شده بر ارزشمندی آب و خوب مصرف کردن آب. سازمان شما برای این اطلاع رسانی چه کار کرده ؟ آیا در این قبض هایی که داده می شود توصیه هایی شده که چگونه مصرف کنند و از چه امکاناتی می شود استفاده کرد و چه تجهیزاتی خوب است ؟
شریف واتفی: علاوه بر بحثی که شما فرمودید برای بحث اطلاع رسانی یک مشارکت همگانی و عمومی را
می طلبد . یعنی فقط یک هفته صرفه جویی یا از ابتدای فصل تابستان این موضع را بیان کردن کافی نیست. برای مجموعه شهری چون با گرم شدن هوا و تشنگی و کولرهای آبی این قضیه ملموس تر می شود فکر می کنم آن زمانی است که جراید، رسانه ها و افراد و سازمانهای مرتبط به تکاپو می افتند ولی این بحث باتوجه به حیاتی بودنش و با توجه به تجدید ناپذیر بودنش باید همیشه مورد توجه قرار گیرد .
چندین سال است که بروشور های صرفه جویی در مصرف آب توسط مروجین در بین مدارس پخش شده است. این موارد را باید از مدارس شروع کرد . زمانی که ما درس می خواندیم می گفتیم ایران دارای رودهای پر آبی است اما الان باید گفت که منابع آبی ما محدود است و بچه ها باید از همان ابتدا با این موضوعات آشنا باشند.
در بین دستگاه های اجرائی مجموعه شرکتهای آب و فاضلاب و سازمان آب بعنوان پیش گام بحث مروجین مصرف بهینه آب را که در بین شهر حرکت کنند در بین مدارس و بین خانوارها و در فرهنگسراها دست به اطلاع رسانی زده اند را پیگیری می کنند که اینها استفاده از تجهیزات مناسب را نیز تبلیغ می کنند. خوشبختانه خیلی از این ادوات الان استاندارد تشویقی آن هم شکل گرفته است. یعنی با پیگیری هایی که مجموعه های شرکتهای آب و فاضلاب با موسسه استاندارد و تولید کننده که داشتند گروه اولیه کار که در واقع استاندارد سازی این تاسسیات بوده شکل گرفته .
مرحله بعدی آن همکاری با نظام مهندسی است یعنی ساختمانهایی که می خواهد ساخته شود از این اصول پیروی کند یعنی شیر الات استاندارد، لوله کشی استاندارد، اینها را در داخل تاسیسات بهداشتی چه در واحدهای مسکونی و چه واحدهای اداری در نظر گرفته شود اینها گامهایی است که باید زنجیر وار همه با هم دست به دست هم دهیم تا یک کار کاملی انجام شود.
رادیو گفت و گو: آقای کردوانی فرمودند که فقط گفتن کافی نیست. درست است که مقداری تاثیر گذار است ولی کافی نیست. متاسفانه تا اهرمهای تنبیهی ما مقداری سنگین تر و چرب تر بوده نسبت به مشوق هایمان الان در همین زمینه چقدر سازمان شما و دولت کمک می کند برای اینکه این تجهیزات و امکاناتی که فرمودید با تسهیلات خوبی در اختیار مردم قرار بگیرد تا برای استفاده از اینها تشویق شوند ؟
شریف واتفی: این اقدامات از سالهای 80 -81 شروع شد . حتی در آن تاریخ دولت بودجه ای را گذاشت و یکسری ادوات را رایگان بین مردم توضیع کردند در مراحل بعدی هم بصورت تشویقی گفتند که هر کس که می خواهد این ادوات را تهیه کند و در اختیارشان گذاشتند ولی شرایط بودجه ای دولت محدود است . اگر شهروند بداند که از چه لوازمی می تواند استفاده کند و شناخت و آگاهی نسبت به آن لوازم داشته باشد مهمترین عامل و پشتوانه خواهد بود و در مرحله بعد بیشترین کار این است که در مدارس اطللاع رسانی شکل گیرد مثل همان همیار پلیس که اگر یکی از همراهان این دانش آموز در اتومبیل کمربند نبندد هشدار می دهد ما پلیس آب را هم در داخل خانه ها داریم که در رابطه با درست مصرف کردن آب تذکر می دهند. باید حتی بچه ها را به مراکز تصفیه آب و فاضلاب ها برد و این مراحل سخت تصفیه را ببینند و تبدیل شدن این آب را به فاضلاب هم ببینند تا بهتر بتواند موضوع صرفه جویی در آب را درک کنند.
بخش عظیمی از آب در کشاورزی مصرف می شود و مرحله بعد صنعت است و بعد در نهایت مجموعه های شهری. ولی در مجموع کیفیت آب خیلی ملاک عمل است.
رادیو گفت و گو: ما چه کار کنیم برای اینکه دستهای ما عادت کند شیر آبی که چکه می کند را ببندیم و چه کار کنیم که دستهای ما عادت کند چراغهای اضافی را خاموش کند؟
کردوانی: من عرض کردم که می گویند 92 % در کشاورزی مصرف می شود باز آن مصرف در تولید است اما در شهر همه آن هدر دادن است. سه نوع آب داریم آب شرب ، آب کشاورزی و آب صنعت . اولویت با آب شرب است که در شهر است و می آیند با آن کارواش درست می کنند و از آن استفاده می کند. بعد صنعت و بعد کشاورزی که همه اش از بنیان غلط است. زمانی در یک خانه 700 متری زندگی می کردم و خودم تمام آلات صرفه جویی را در حیات درست کرده بودم و پول آب دو ماه من 80 تومان می آمد که برای 10 سال پیش است الان در جایی رفتم نشسته ام که ده طبقه ساخته شده و الان نمی توانم به همسایه بگوییم که اینگونه مصرف کن و آب را کم مصرف کنم.
من در خانه یک سطلی دارم و یک لگن وقتی دست و صورتم را می شویم آن آب را در آن سطل می ریزیم و بعد در جایی دیگر استفاده می کنم چون فهمیدم که آب چیست . مردم را باید آگاه کرد سطح فرهنگ را باید بالا برد . چگونه ؟ باید برای افراد دوره بگذارند . در آلمان در خانه افراد می آیند و شیر آلات به خانوارها می دهند و پول هم نمی گیرند . پس اول باید سطح فرهنگ را بالا برد چون می آیند می گویند این کار را کنید ولی ما قبول
نمی کنیم.
الان آمدند برای لامپ های کم مصرف این کار را کردند کار خوبی است ولی غلط صورت گرفته . چون نور
بی خودی دارد چشم نمی تواند ببیند. در خانه ما فقط من در اتاقم ازاین لامپها استفاده می کنم . باید با کیفیت خوب آن را بیاورند. الان ما را مجبور می کنند که سالی یک بار به معاینه فنی برویم . در اروپا تعداد ماشین هایشان از ما بیشتر است ولی آلودگی آنها از ما کمتر است . ما تا زمانی که ماشین راه می رود از آن استفاده می کنیم و
نمی رویم درستش کنیم ولی در اروپا سطح فرهنگش بالا است و مدام آن را تعمیر می کند تا باعث آلودگی نشود
برادرزاده من از امریکا آمده بود رفتم خانه اش برایم آب آورد نصف لیوان بعد باز تشنه ام بود گفتم باز آب بیاورد باز نصفه آورد گفت در آنجا نصفه می خورند پر نمی خورند. پس فرهنگ را باید بالا برد. ما باید اینها را مطرح کنیم.همین رادیو ، تلویزیون ، مطبوعات می تواند موثر باشد. اگر ببینند که افراد خوب و مهمی صحبت می کنند جذب می شوند در خطبه های نماز جمعه هم باید گفته شود. باید سرمایه گذاری شود وزارت نیرو ،دولت برنامه های ویژه بگذارند و مردم را آگاه کنند.
رادیو گفت و گو:ما فرهنگ بالایی داریم و ارزشمند است ولی باید در بعضی موارد تجدید نظر کرد مثلا وقتی
می گویند مهمان می آید آب را باز می کنیم وآب و جارو می کنیم .
کردوانی: ایرانی همین است تا داریم می خوریم و بعد می گوییم خدا بزرگ است. باید کمی فرهنگمان را عوض کنیم. فرهنگ خوب را بگیریم و فرهنگ بد را عوض کنیم . افراط کردن گناه است.
رادیو گفت و گو: شنونده ای گفتند که بسیاری از مجتمع ها و استخرها وجود دارند که مصرف آب زیادی دارند با اینها باید چه کار کرد ؟
کردوانی: استخر زیاد آب مصرف نمی کند. استخر را سالی یک دفعه آب می بندند. باید فرهنگ آپارتمان نشینی را یاد داد . آپارتمان نشینی در کشور ما رواج پیدا کرده ولی فرهنگ آن را نداریم. تهران 800 متر اختلاف ارتفاع دارد و فشار آب زیاد است. شیر باز است با فشار آب زیاد . هر کس می گوید در آپارتمان هستیم ، اختیار داریم ومی خواهیم ماشین بشوریم ولی من این را در آپارتمان خودمان ممنوع کردم.
کارواش ها را یواش یواش، باید جمع کنند و شستن ماشین را به همان کنار خیابان ببرند بهتر است. دولت باید برنامه بگذارد و سریال بگذارد . چند هفته برنامه بگذارد و ما هم بیاییم صحبت کنیم بعد ببینید چقدر تاثیر دارد .
رادیو گفت و گو: در فرهنگسراها که برنامه های تابستانی هم دارند چقدر خوب است این مباحث گفته شود و یا در محله ها برنامه بگذارند و این مطالب را بگویند .
کردوانی: من خودم را درست کنم . زن و بچه و آپارتمان من درست شد و بعد آپارتمان کناری ما و بعد کل کوچه درست می شود و بعد کل شهر و... هر کس خودش را درست کند یک شهر درست می شود. بعضی ها می گویند چون دیگری یا فلان اداره را من دیده ام که بسیار مصرف می کنند من نیز صرفه جویی نمی کنم ولی اگر هر کسی دزدی کرد ما هم باید بکنیم . پس هر کسی خودش را باید درست کند . دولت نمی تواند ما را درست کند.
من به سرایدارمان و به همسایه هایمان می گویم که نباید اینگونه آب مصرف کنند و در اینجا به آنها هشدار
می دهم و امر به معروف اینجا کارکرد دارد.
شریف واتفی: این انتظار را داریم که ببینیم که استاد ، معلم ، پدر و رئیس جمهور و... چه کار می کنند آیا
گفته اید که خود من چه کار می کنم . بیایند تاریخ را بخوانیم و ببینیم پدران ما چه کار می کردند . آْنها چگونه از آب استفاده می کردند. باید آن فرهنگ سازی را اول از خودمان شروع کنیم تا بتوانیم جامعه خوبی داشته باشیم.
اگر صنعتی در جامعه ای قرار گرفت و فرهنگ استفاده از آن جا نیفتاد آن جامعه جامعه موفقی نخواهد بود . مثلا برای استفاده از امکانات مثل استفاده از استخر باید فرهنگ آن را هم داشته باشیم. برای بقیه مسائل هم همینطور مثلا برای نصب کولر چند نفر از ما مراجعه می کنیم و وضعیت آب کولر را می بینیم . پس اول از خودمان شروع کنیم .
رادیو گفت و گو : حضرت رسول اکرم (ص) فرمودند : خداوند سه چیز با برکت را نازل کرده است آب، آتش و گوسفند و ما باید قدر این نعمتها را بدانیم.
کردوانی: مقدار آب که ثابت است و جمعیت دنیا رو به افزایش است وضع خراب است. باید مردم را اگاه کرد که آب نیست و سطح فرهنگ را بالا برد.
رادیو گفتگو: یک توصیه داشته باشید برای کارخانجات و بخش کشاورزی که از این به بعد چه کار باید کرد.
کردوانی: وقت برنامه شما برای بیان این مسائل خیلی محدود است. خواهش می کنم این برنامه ها ادامه داشته باشد مثلا یک روز برای خانواده ها باشد یک روز برای شهرداری ها که خیلی آب مصرف می کند و... در خانواده ها اولین کار این است که فرهنگ مردم را باید عوض کرد . در آپارتمان ها باید فشار آب را کم کنند چون در تهران فشار آب بالا است. خدا نکند جیره بندی آب شود . وزارت نیرو تا جایی که ممکن است نباید آب را قطع کند . قطع تقریبا نابودی آب است.
وقتی آب را قطع کند چون لوله ها برای قدیم است از بین می رود. من سالی یک دانه مایع ظرف شویی می خرم . باید فرهنگ سازی کرد. چون در همین ادارت وقتی دستشان را می خواهند بشویند کلی مایع را استفاده می کنند و برای شستن آن کلی آب مصرف می شود ولی من در داخل مایع آب می ریزم که سه حسن دارد یکی برای پاک کنندگی به اندازه کافی کف است دوم خیلی سریع این مایع پاک می شود و آب زیادی مصرف نمی شود و سوم اینکه دست خراب نمی شود.
پس یکی از کارهایی که می شود انجام داد این است که مایع دست شویی را رقیق کنیم. دومی هم می تواند این باشد که در سیفون ها سه تا یک لیتر و نیمی بطری را در داخل مخزن این سیفون ها گذاشت و آب کمتری مصرف شود. و مورد بعدی استفاده از شیرهایی که در آن هوا دارد. از این شیرها آب می آید و فکر می کنید خیلی آب می آید. من از این شیرها استفاده می کنم. کم مصرف کردن آب در درآمد اقتصادی خانواده ها نیز موثر است.
شریف واتفی: موارد خیلی خوبی را جناب استاد اشاره داشتند. الان ابزار زیادی آمده و شیرهایی است که به سر شیلنگ وصل می شود و زمانی که نیاز است باز می شود و فشار مناسب دارد. مهم این است که بتوانیم از ابزارها درست استفاده کنیم نه اینکه بگوییم از آب اصلا مصرف نکنیم. انشاالله که تک تک ما و بعد تک تک شهروندان عزیز به این مهم توجه داشته باشند که همه چیز ما به آب بستگی دارد و علاوه بر اینکه خودمان باید درست مصرف کنیم باید این میراث را به درستی در اختیار آیندگان خودمان باقی بگذاریم.
http://www1.jamejamonline.ir/newstext.aspx?newsnum=100879013375
امامزاده موسی مبرقع (ع)، ستاره ای در کهکشان معنویت قم
خبرگزاری تسنیم: امامزاده موسی مبرقع (ع)، دردانه امام جواد (ع) و فرزند بلافصل آن حضرت چون نگینی در میان بیش از 440 امامزاده مدفون در قم میدرخشد. امروزه مرقد شریف این بزرگوار قطب فرهنگی و مذهبی است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، امامزاده موسی مبرقع (ع)، دردانه امام جواد (ع) و فرزند بلافصل آن حضرت چون نگینی در میان بیش از 440 امامزاده مدفون در قم میدرخشد. امروزه مرقد شریف این بزرگوار قطب فرهنگی و مذهبی است.
محدث قمی (ره) با استفاده از تاریخ قم مینویسد: موسی مبرقع جدّ سادات رضویه است و اولین کسی است که از این نسب در سال 256 هـ. ق به قم وارد شده است.
زندگی نامه امامزاده موسی مبرقع (ع)
امامزاده موسی مبرقع فرزند بلافصل امام جواد (ع) و سمانه مغربیه بوده که از جانب پدر و مادر با امام دهم برادر است. کنیه ایشان ابوجعفر و ابوحمد بوده است.
امامزاده موسی مبرقع (ع) در سن 42 سالگی به قم آمد و تا هنگام وفات یعنی شب چهارشنبه 22 ربیع الثانی سال 296 در قم ماند.
پس از رحلت این بزرگوار امیر قم، عباس بن عمرو غنوی بر جنازه او نماز خواند و در سرای خودش، موضعی که امروزه به مشهد موسی مبرقع در محلّه چهل اختران معروف است به خاک سپرده شد. امروزه مرقد این بزرگوار میعادگاه عاشقان و زائران اهل بیت (ع) است.
تولد و خانواد? امامزاده موسی مبرقع (ع)
ابو جعفر موسی مبرقع پسر امام جواد محمد (امام جواد) بن علی (امام رضا) بن موسی بن جعفر (ع) است.
تاریخ تولد آن حضرت صریحاً معلوم نیست، ولی با توجه به قرائن و شواهد میتوان قویاً اظهار عقیده کرد که چون حضرت موسی مبرقع (ع) از برادر بزرگوارش امام علی النقی (ع) دو سال کوچکتر بوده و میان علما هم بر این مسئله اتفاق نظر است و از طرفی هم به اتفاق جمیع علما رجال، مورخین، محدثین و علماء انساب تولد امام هادی (ع) در سال 212 هـ. ق بوده، لذا به دلالت مفاد وصیت حضرت امام جواد (ع) که شیخ کلینی در کتاب کافی با ذکر سند نقل مینماید، مبنی بر اینکه وصی خویش قرار دادم فرزند خود علی الهادی (ع) را نسبت به خود و خواهرانش. کار موسی (مبرقع) را نیز تا زمانی که به حد بلوغ برسد، به او سپرده است، میتوان گفت که میلاد با سعادت موسی مبرقع (ع) در سال 214 هـ. ق در مدینه بوده است.
حرم امامزاده موسی مبرقع (ع)
صاحب اعیان الشیعه به نقل از کتاب شجر طیبه آورده است: موسی مبرقع در زیارتگاهی مشهور به چهل اختران در محلهای معروف به موسویان (موسویین) به خاک سپرده شده است. در زیارتگاه کوچک صورت دو قبر وجود دارد که یکی از آنها مقبره موسی مبرقع (ع) و دیگری قبر احمد بن محمد بن احمد بن موسی مبرقع (ع) است.
مزار این امامزاده جلیل القدر و 42 تن دیگر از خاندان امامت در محله چهل اختران قم واقع در خیابان طالقانی (آذر) نرسیده به میدان میرزای قمی) قرار دارد.
ماجرای مهاجرت امامزاده موسی مبرقع (ع) به کاشان و بازگشت مجدد او به قم
امامزاده موسی مبرقع (ع) در ابتدای سکونت دائماً روی صورت خود برقع میانداخت تا گمنام بماند. بزرگان عرب قم چون او را نشناختند به او پیغام فرستادند که از شهر خارج شو، پس از آن موسی مبرقع (ع) از قم به شهر کاشان مهاجرت کرد و در آنجا احمد بن عبدالعزیز بن دلف عجلی به او خوشامد و خیر مقدم گفت، لباسهای فاخر و گران بها بر وی پوشانده اسبهای خوب به او هدیه داد و برای او هر سال مستمری (حقوق) به مقدار هزار مثقال طلا تعیین کرد.
بعد از خروج موسی مبرقع (ع) از قم حسین بن علی بن آدم و شخص دیگری از رؤسای عرب وارد قم شدند و مردم قم را به خاطر اخراج موسی مبرقع (ع) سرزنش کردند. در نتیجه بزرگان عرب را در طلب او به کاشان فرستادند و موسی مبرقع (ع) را به شهر قم بازگرداندند. از او عذر خواهی نمودند، اکرامش کردند، از مالشان برایش منزل خریداری نمودند، از قریههای هنبرد، اندریقان و کارچه برایش سهامی در نظر گرفتند. 20هزار درهم به وی دادند و برایش زمینهای فراوانی خریدند.
پس این تاریخ خواهرانش زینب، ام محمد و میمونه دختران امام جواد (ع) به او ملحق شدند و زمانی که از دنیا رفتند در کنار حضرت معصومه (س) دختر موسی بن جعفر (ع) دفن شدند.
ارادت بزرگان و علما نسبت به امامزاده موسی مبرقع (ع)
آیت الله بهجت درباره امامزاده موسی مبرقع (ع) گفته است: هرکس به امامزاده موسی مبرقع (ع) خدمتی بکند مورد عنایت اهل بیت (ع)، امام جواد (ع) وامام زمان (ع) قرار میگیرد.
مرقد امامزاده موسی مبرقع در طول سالیان همواره زیارتگاه علما و دوستداران اهلبیت (ع) بوده است امام خمینی (ره)، آیت الله بروجردی (ره)، آیت الله بهجت (ره)، آیت الله نوری همدانی، آیت الله لطفالله صافی گلپایگانی و آیت الله جوادی آملی از جمله علمایی هستند که همواره بر زیارت این حرم شریف تاکید و توجه ویژه دارند.
حجتالاسلام محمدحسین مرالی، تولیت آستان امامزاده موسی مبرقع (ع) در این باره میگوید: مرحوم آیتالله بهجت روزهای شهادت امام جواد (ع) به زیارت این مرقد مشرف میشدند و چند ساعتی را در این مکان خلوت کرده و به زیارت مشغول میشدند.
نسل و ذری? امامزاده موسی مبرقع (ع)
موسی مبرقع دارای دو فرزند به نامهای محمد و احمد بود. به فرزندان وی رضویون میگویند. نسل امامزاده موسی مبرقع (ع) اکنون در قم و شهرری و برخی از شهرهای دیگر حضور دارند.
علاّمه نورى طبرسى درباره احوال امامزاده موسی مبرقع و همچنین ذریه اش، کتاب جامعى با عنوان البدر المشعشع فى احوال ذرّیّة موسى المبرقع نوشته است که شرح حال کامل او در آنجا آمده است. همچنین کتاب دیگرى به زبان فارسى با نام ترجمة موسى المبرقع تألیف شیخ محمّد کجورى طهرانى (م 1353 ق) نوشته که حجم آن بیش از کتاب سابق است.
حضرت امامزاده ابواحمد موسی المبرقع ابن الامام محمد التقی الجواد (ع)، سیّدی جلیل القدر و از راویان احادیث شیعه است.
امامزاده موسی مبرقع (ع) جدّ سادات برقعی، رضایی، ابن الرضایی، تقوی، نقوی و رضوی است.
اکثر تاریخ نویسان و محدثان و علمای اسلامی اتفاق نظر دارند که موسی مبرقع از کوفه به قم هجرت نموده و در همین شهر رحلت کرده و در محلّی که هم اکنون در خیابان آذر (طالقانی) محلّه چهل اختران معروف است به خاک سپرده شده است.
http://www.tasnimnews.com/Home/Single/310939
آیت الله العظمی صافی در حرم فرزند بلا فصل امام جواد (ع)+عکس
به گزارش خبرگزاری «حوزه»، هر ساله در آخر ماه ذی القعدة الحرام، دل های شیعیان و مسلمانان جهان سوگوار و عزادار شهادت پیشوای نهم حضرت جواد علیه السلام است. آنان که در حریم آن امام همام در کاظمین شریف توفیق تشرّف دارند، در محضر آن یگانه دوران، حضور یافته و در جوار مضجع شریفش این مصیبت عظمی را به پیشگاه حضرت ولی عصر عجّل الله تعالی فرجه الشریف تسلیت می گویند.
و دوستداران آن حضرت که سعادت همجواری مرقد مطهّر ایشان را در روز شهادت ندارند، هر کدام به نحوی با شرکت در مراسم عزاداری و سوگواری، ارادت خود را به خاندان عصمت و طهارت اظهار می دارند.
در شهر مقدّس قم نیز، پیروان و عاشقان مولای جود و کَرَم جواد الائمه علیه السلام، در حرم مطهّر فرزند بلافصل آن امام بزرگوار حاضر شده و مصیبت این شهادت را به محضر ایشان تسلیت می گویند.
آری! حرم با صفای امامزاده واجب التعظیم موسی مبرقع علیه السلام فرزند بلافصل آن حضرت در سالروز شهادت پدر بزرگوارش، مملوّ از زائرانی است که با چشمانی گریان، مصیبت شهادت پیشوای خوبی ها را به محضر فرزندش، تسلیت عرض می کنند.
و در میان زائران با صفای فرزند جواد الائمه علیه السلام، صبحگاهان بعد از طلوع آفتاب، هر ساله این حرم و صحن شریف، میزبان مرجع دلباخته اهل البیت علیهم السلام حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی است.
فقیه بزرگواری که در پیام خود به مناسبت تکریم این امامزاده واجب التعظیم می فرماید: «افتخار میکنم که یکی از خادمان این درگاه باشم.»
بر اساس این گزارش، امسال هم در سالروز شهادت آن امام همام علیه آلاف التحیة و الثناء، معظم له با حضور در این حریم ملکوتی، مصیبت شهادت آن حضرت را به پیشگاه ولی عصر علیه السلام و امامزاده موسی مبرقع تسلیت گفتند.
ایشان، پس از خواندن زیارت نامه و نماز، دست به دعا برداشته و برای تعجیل در فرج مولای جان ها امام زمان علیه السلام و عزّت و سربلندی اسلام و اصلاح امور مسلمانان و نابودی دشمنان اسلام دعا نمودند.
زائرانی که متوجّه حضور این مرجع بزرگوار شده بودند، خود را در جوار مضجع مطهر امامزاده موسی مبرقع رسانده و در محضر ایشان، به یاد حضور در حرم شریف کاظمین با مرثیه سرایی و مصیبت خوانی ذاکر اهل البیت علیهم السلام به اظهار ارادت به پیشوای خود حضرت امام جواد علیه السلام پرداختند.
پس از زیارت امامزاده موسی مبرقع، معظم له با جمعیت زائران به سمت مضجع نورانی چهل اختران حرکت می کنند و در کنار آن حرم ملکوتی، به نماز و دعا مشغول می شوند.
و دقایقی بعد، مرجع عالیقدر با گام هایی کوتاه و ذکری بر لب به سوی دیگر این حرم شریف که مرقد مطهر امامزاده زید علیه السلام است حرکت می کنند و در آنجا هم زیارت نموده و نماز می خوانند.
حالا دیگر ساعتی از حضور معظّم له در حرم فرشته پاسبان امامزاده موسی مبرقع فرزند بلافصل امام جواد علیه السلام می گذرد و ایشان با تلاوت قرآن و اهدای ثواب آن به ارواح مطهّر علمای مدفون در این حرم نورانی، آنجا را ترک می کنند.
http://www.hawzahnews.com/news/1973/351017/%D8%A2%DB%8C%D8%AA
زندگینامه چهارده معصوم علیهم السلام(نقل از تبیان)
http://www.tebyan.net/newindex.aspx?pid=42559
شاگردان و اصحاب ایرانی امام جواد(ع)
خبرگزاری تسنیم: پیشوای نهم (که درود خدا بر او باد)، با روش مناظره های علمی و پرسش و پاسخ ها در سن اندک الگوی مناسبی برای دانشمندان جوان است.
به گزارش گروه رسانههای خبرگزاری تسنیم، بیست و نهم ذی القعده برابر با سالروز به شهادت رسیدن امام محمد تقی(که درود خدا بر او باد) است. یکی از ابعاد مهم زندگی این امام بعد فرهنگی آن است. این پیشوای بزرگ در مکتب خویش شاگردانی تربیت کرده و علوم و دانش خود را توسط آنان در جامعه منتشر می کرد.
امامی که الگوی دانشمندان جوان است/ ارزش علم در کلام امام عالم
امام نهم در مقام رهبرى امت اسلام، به عنوان الگوى دانشمندان جوان، چنان در عرصه علم و دانش درخشید که دوست و دشمن را به تعجب و شگفتى واداشت. گفتوگوها، مناظرات، پاسخ به شبهات عصر، گفتارهاى حکیمانه و خطابه هاى ایشان، گواه روشنى بر این ادعاست.
امام در سنین نوجوانى از عالمترین و آگاهترین دانشمند عصر خود بود و مردم از دور و نزدیک به حضورش شتافته و پاسخ مشکلات علمى خود را از ایشان دریافت مى کردند. ابن حجر هیثمى در کتاب «الصوائق المحرقه» مى گوید: مأمون او را به دامادى انتخاب کرد، زیرا با وجود کمى سن، از نظر علم و آگاهى و حلم بر همه دانشمندان برترى داشت.
از نگاه امام نهم، یک جوان مسلمان باید به علم و دانش روى آورد و آن را به عنوان مونس و یار مناسب براى خود برگزیند؛ دوستان خود را بر اساس بینش و دانش انتخاب کند و شخصیت اجتماعى خود را به وسیله دانش و علم مشخص سازد؛ براى مجالس و دیدار دیگران علم هدیه برد و در تنهایى و غربت و سفر، علم و دانش را بهترین همسفر و مونس خود بداند؛ چرا که علم و دانش، سرچشمه تمام کمالات و ریشه همه پیشرفتهاست.
امام محمد تقى علم و دانش را یکى از مهمترین عوامل پیروزى و رسیدن به کمالات معرفى مى کرد و به انسان هاى کمالخواه و حقیقتطلب توصیه مى نمود که در راه رسیدن به آرزوهاى مشروع و موقعیت هاى عالى دنیوى و اخروى از این نیروى کارآمد بهره لازم را بگیرند.
ایشان همچنین فرموده است: «هر کس به گفتار گوینده اى گوش فرا دهد، او را پرستش کرده است، اگر گوینده از خدا مى گوید، شنونده خدا را عبادت کرده و اگر از شیطان بگوید، شنونده نیز به پرستش شیطان پرداخته است.»
سه روش تبلیغاتی امام در دوران خفقان: مناظره، تقویت حوزه علمیه و اعزام نماینده
گوهر وجودی امام جواد(که درود خدا بر او باد) در بین مردم کمتر شناخته شده و علت مطرح نبودن ایشان، وجود شرایط سخت اجتماعی و خفقان موجود در آن عصر بود. در این شرایط روش تبلیغی امام نیز متفاوت بوده و بارزترین نوع تبلیغ ایشان مناظره است. مناظره های آن حضرت که از نخستین روزهای امامتش آغاز شد، ایشان را در تثبیت جایگاه ولایت و امامت، هدایت حقجویان و آشکار ساختن سستی گفتار ستمگران یاری کرد.
آن حضرت به دو جهت در عرصه مناظره های علمی گام نهاد. * نخست، نیاز شیعیان که با توجه به سن اندک آن حضرت در پی کشف جایگاه معنویاش بودند و * دوم، خواست مأمون و معتصم که اندیشه خوار ساختن امام و اثبات الهی نبودن آگاهی های ایشان را در سر می پروراندند. خلفا می کوشیدند با بر پا ساختن مجالس مناظره، امامان شیعه را رو در روی برخی از دانشمندان به نام زمان قرار دهند تا شاید از پاسخ پرسشی باز مانند و جایگاه معنویشان مورد تردید واقع شود.
امام در مناظره های خود چندین هدف را دنبال میکردند:
1- اثبات امامت خود
امام جواد در این مناظره ها پیش از هر چیز در پی اثبات حقانیت خود بود. بر اساس گفته مورخان، امام - با آن که هفت سال بیش نداشت - در یکی از محافل به سی پرسش پاسخ داد.
2- رسوا ساختن دروغ پردازان
امام جواد در مناظره چنان رفتار می کرد که نادرستی فضائل ساختگی خلفا آشکار شود.
3-پدید آوردن حوزه علمی
پدید آوردن حوزه علمی از دیگر شیوههای تبلیغی امام بود.
پرورش دانشپژوهان روشن بین نیز در شمار روش های تبلیغی امام نهم قرار دارد. آن حضرت ضمن پاسداری از حوزهایی که امام صادق بنیان نهاده بود، دویست و هفتاد شاگرد تربیت کرد که گروهی از آنان نیز از شاگردان امام هشتم شمرده می شدند.
همچنین امام نهم برای خنثی ساختن تبلیغات شوم بنیعباس و ارائهی اسلام راستین به مردم، نمایندگانی به مناطق مختلف میفرستاد. این نمایندگان، کارگزاران امام جواد(ع) شمرده می شدند و در مراکزی چون اهواز، همدان، سیستان، بست، ری، بصره، واسط، بغداد، کوفه و قم زمینه اتحاد شیعیان و پیوند آنها با معصوم را فراهم می آوردند.
امام جواد(ع) همچنین به پیروانش اجازه می داد درون دستگاه حکومت نفوذ کنند و پست های حساس را در دست گیرند. «محمد بن اسماعیل بن بزیع» و «احمد بن حمزه قمی» از این فرصت بهره بردند و با رسیدن به موقعیت های ممتاز حکومتی در مسیر خدمت به دین و دینداران گام برداشتند.
در جدول زیر به نام و زندگی تعدادی از شاگردان و اصحاب ایرانی امام نهم شیعیان و برخی از اصحاب عراقی به طور مختصر پرداخته شده است.
نام شاگردان | تولد و مرگ | زندگی و خدمات |
ابن سکیت یعقوب بن اسحاق اهوازی | محل ولادت وی سال 186 هجری در «دورق اهواز» بود که یکی از مراکز علمی و فرهنگی کهن ایران اسلامی است. وی در سال 246 هجرى به دست متوکل به شهادت رسید. | ابن سکیت، نزد امام جواد و امام هادی(ع) از احترام زیادی برخوردار بود. او از امام جواد (ع) روایات و مسائلی نقل کرده است. وی از علمای برجسته ادبیات عرب بوده، که در علم فصاحت و بلاغت و اشعار عرب ید طولائی داشته است، و کتاب مشهور «تهذیب الالفاظ اصلاح منطق»، در ادبیات، اثر اوست. |
علی بن مهزیار اهوازی | در سده سوم هـجری میزیسته و سال رحلت او مشخص نیست. وی در اصل از هندیجان بود و پس از آن که به اهواز آمد، به اهوازی شهرت یافت. مزار وی در شهر اهواز واقع شده و مورد توجه مخصوص شیعیان است. | علی بن مهزیار یکی از اصحاب امام جواد(ع) و شخصیتی است پر ارج و شناخته شده در میان شیعیان؛ به نوشته نجاشی او از امام رضا و امام جواد(ع) هر دو روایت نقل کرده و از نزدیکان امام جواد(ع) بوده و آن حضرت در بزرگداشت وی عنایت ویژهای داشتهاند. روایات او از امام جواد(ع) نسبتأ زیاد است و آن بزرگواران وی را به عنوان وکیل خویش منصوب کرده بودند. وی از مفسران قرن سوم هجری است و بیش از 30 کتاب و رساله در زمینه های مختلف معارف اسلامی دارد. او تفسیری دارد، و نیز کتابی به نام «حروف القرآن» در زمینه قرآن دارد. او آثاری در زندگینامه پیامبران، فقه و مقالاتی در اشربه، بازرگانی و پیشه وری نگاشته است. |
ابراهیم بن مهزیار | دوران زندگی او را میتوان بین سالهای 195 265 ه دانست. تبارش در «دورق» خوزستان میزیستند و پدرش در آغاز مسیحی بود و سپس به اسلام گروید. وی برادر علی بن مهزیار بوده و در اهواز زندگی می کرد. | شیخ طوسی(ره) او را از اصحاب امام جواد و امام هادی(ع) برمی شمارد و نجاشی می گوید: کتاب «البشارات» از اوست. ابراهیم بن مهزیار وکیل امام در گرفتن حقوق شرعیه بوده است و طبیعتا امام کسی را وکیل قرار می دهد که امین و عادل باشد. |
خیران خادم قراطیسی | تاریخ دقیق تولد و وفات وی معلوم نیست. | وی خادم امام رضا(ع) و از شیعیان مخلص و مؤمنان به ولایت اهل بیت(ع) بوده و در کتب رجال، او را جزء اصحاب مخصوص و صاحب سرّ سه امام بزرگوار: امام رضا، امام جواد و امام هادی علیهم السلام برشمرده اند. از بعضی روایات برمی آید که او وکیل حضرت جواد(ع) نیز بوده است. از خیران روایات و مسائل فراوانی در موضوعات مختلف برجای مانده، که آنها را از حضرت جواد و هادی(ع) روایت نموده است. |
احمدبن اسحاق اشعری قمی | بنابرشواهد گوناگون به نظر می رسد ولادتش در اواخر قرن دوم یا اوائل قرن سوم هجری باشد. احمد بن اسحاق هنگام بازگشت از سفر حج درسال 250 هجری وفات یافت و مدفن وی در شهر سرپل ذهاب قرار دارد. | محدثی عظیم الشان، عالمی بزرگوار و یکی از اصحاب کاملا مورد اطمینان اهل بیت(ع) بوده و مانند بسیاری از اصحاب خاص ائمه (ع) از شهر مقدس قم به خدمت آن بزرگواران شتافته است. احمد بن اسحاق توانست خدمت امام جواد و هادی(ع) باشد و جزء اصحاب مخصوص امام عسکری (ع) قرار گیرد و پس از آن به شرف زیارت حضرت صاحب الزمان(عج) نائل گردد. یکی دیگر از افتخارات او این است که توانسته جزء سفرای سفارش شده حضرت حجت(عج) قرار گیرد؛ حضرت مهدی(عج) در توقیع شریفی وی را مورد تایید و عنایت قرار داده اند. به همین سبب در کتاب «ربیع الشیعه»،احمد بن اسحاق از وکلاء و سفراء و ابواب معروف حضرت حجت (عج) معرفی شده است. |
حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) | وی در سال 173 هجری قمری در شهر مدینه متولد شد و پس از 79 سال در شهر ری از دنیا رفت و مزار وی در ری زیارتگاه محبین اهل بیت است. | حضرت عبدالعظیم حسنی معروف به «سیدالکریم» با چهار واسطه به امام حسن مجتبی (ع) و با پنج واسطه به حضرت علی (ع) می رسد. 79 سال عمر با برکت او با دوران امامت چهار امام معصوم، یعنی امام موسی کاظم (ع)، امام رضا (ع)، امام محمد تقی (ع) و امام علی النقی (ع) مقارن بوده و احادیث فراوانی از آنان روایت کرده است. زمینه های مهاجرت حضرت عبدالعظیم(ع) از مدینه به ری و سکونت در غربت را باید در اوضاع سیاسی و اجتماعی آن عصر جستجو کرد. از تألیفات حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) کتاب های «خطب امیرالمؤمنین» و «روز و شب» را می توان نام برد. آن حضرت، آگاه و آشنا به معارف دین و احکام قرآن و اسلام بود. در اثر فعالیت های او بود که شیعیان ری رو به افزایش گذاشتند و تشیع در این دیار رو به گسترش نهاد. در منابع روایی روایات متعددی برای زیارت حضرت عبدالعظیم (ع) در شهر ری، ثوابی همچون ثواب زیارت حضرت سیّدالشهدا، امام حسین (ع) بیان شده است. |
ابوعلی حسن بن راشد | وی در بغداد می زیست و تاریخ وقیق ولادت و وفات وی معلوم نیست. | وی از اصحاب امام جواد و امام هادی(ع) شمرده شده و نزد آن دو بزرگوار از منزلت و مقام والایی برخوردار بوده است. شیخ مفید او را از زمره فقیهان برجسته و شخصیت های طراز اول دانسته که عالم به حلال و حرام الهی بوده، و راهی برای مذمت و طعن بر آنان وجود نداشت. شیخ طوسی نیز به هنگام بحث از سفرا و وکلای ممدوح امامان (ع) از حسن بن راشد، به عنوان وکیل امام هادی(ع) نام برده و نامه های آن حضرت را به او یاد آور شده است. محمد بن فرج، می گوید: «در نامه ای به امام هادی(ع) از ابوعلی پرسیدم و امام (ع) در پاسخم نوشت، از ابن راشد که رحمت خدا بر او باد یاد کردی، او سعادتمندانه زندگی کرد و شهید از دنیا رفت...» |
حسین بن سعید بن حمّاد اهوازی | وی در قرن سوم هجری می زیست و در کوفه به دنیا آمد. | وی از اصحاب ممتاز و یاران مخصوص اهل بیت (ع) و از راویان ثقه و مورد اطمینان، نزد محدثین و علما است. اصالت او به کوفه باز می گردد، ولی همراه برادرش حسن به اهواز نقل مکان نمود و پس از مدتی از آنجا به قم هجرت نمود و به خدمت حسن بن ابان رسید و در همانجا بود تا این که بدرود حیات گفت. این شیعه راستین در طول عمر شریفش پیوسته محب و خدمتگذار آستان ولایت و امامت بود و توانست نزد سه امام بزرگوار رسیده و به کسب فیض بپردازد. امام رضا و حضرت جواد و حضرت هادی(ع) امامانی بودند که حسین بن سعید آنان را درک کرد و به روایت حدیث از آنان پرداخت. در زمینه علمی نیز حسین بن سعید را باید از چهره های ممتاز و شاخص به حساب آورد؛ زیرا او توانست در ابواب مختلف فقه سی جلد کتاب ارزشمند تألیف نماید. |
اسحاق بن اسماعیل نیشابوری | تاریخ ولادت و وفات او به درستى روشن نیست. | اسحاق بن اسماعیل نیشابوری، از اصحاب امام جواد و امام هادی و امام حسن عسکری (ع) و از ثقات روات شیعه می باشد. |
حسین بن عبداللّه نیشابوری |
تاریخ ولادت و وفات او به درستى روشن نیست. |
حسین بن عبداللّه نیشابوری، حاکم بُست و سیستان و از شیعیان و ارادتمندان امام جواد (ع) بود. او پنهانی به امام خمس می داد و از شیعیان در منطقه حمایت می کرد و به امور مالی و اقتصادی آنها رسیدگی می نمود. عملکرد او در زمینه سیاسی، شبیه به عملکرد علی بن یقطین در زمان امام موسی بن جعفر (ع) است. امام جواد (ع) به او اجازه داده بود که بر منصب سیاسی باقی بماند و به امور شیعیان رسیدگی و مشکلات مسلمانان را حل نماید. |
داود بن قاسم ابوهاشم جعفری | وی در بغداد متولد شد و در سال261 هجری وفات یافت و در همین شهر به خاک سپرده شد. | داود بن قاسم مشهور به ابوهاشم جعفری، یکی دیگر از اصحاب امام جواد (ع) است. او احادیث زیادی از امام جواد (ع) نقل کرده و یکی از برجستهترین یاران آن حضرت میباشد. ابوهاشم از خاندان جعفربن ابی طالب بود و در کتب رجال از وی به نیکی یاد شده است. |
احمد بن محمد بن ابی نصر بُزَنطی | وی از عالمان امامیه در کوفه بود که در سال 221 بدرود حیات گفت. | وی که از اصحاب اجماع به شمار میرود، یکی از یاران امام جواد(ع) است. وی از خواص شیعیان امام رضا و امام جواد(ع) بود که همه علمای رجال از او ستایش کردهاند. ابن ندیم از وی و کتابش که مشتمل بر روایات او از امام رضا(ع) می باشد یاد کرده و دو کتاب «الجامع» و «المسائل» را از آثار وی دانسته است. |
ابراهیم بن محمد هَمْدانى | تاریخ ولادت و وفات او به درستى روشن نیست. | از چـهـره هـاى بـرجـسـتـه و از اصـحـاب جـلیل القدر و مورد اعتماد امام رضا، امام جواد و امام هادى علیهم السلام بود. وى در عبادت بسیار کوشا بود و چهل بار حج به جا آورد. ابـراهـیـم از جـانـب امـام جـواد(ع ) وکـالت داشـت و حـضـرت بـراى او احـتـرام خـاصـى قـایـل بـود و از دیـگـر وکـلا و دوسـتـان خـود در آن مـنطقه خواسته بود با او مخالفتى نداشته باشند و از او اطاعت کنند. |
زکریا بن آدم | زکـریـا بـن آدم در شـهر قم می زیست و در همان جا وفات یافت و در نزدیکى حرم مطهر دفن شد و مزارش زیارتگاه خاص و عام است. | زکـریـا بـن آدم بن عبداللّه بن سعد اشعرى قمى، از اصحاب بزرگ و والا مقام امام رضا(ع ) و امام جواد(ع ) بود. وى فردى ثقه و وجیه بود. و آن دو امام همام نسبت به او عنایت خاصى داشتند. عـبـداللّه بـن صـلت قـمـى مى گوید: در اواخر عمر امام جواد(ع ) خدمت ایشان رسیدم آن حضرت فرمود: "خداوند صفوان بن یحیى، محمد بن سنان، زکریا بن آدم و سعد بن سعد را از جانب من جزاى خیر دهد چه این که نسبت به من وفادار بودند." |
محمد بن اسماعیل بن بزیع | سال و محل تولد او به درستى روشن نیست. | مـحـمـد بـن اسـمـاعـیل مردى پارسا و نیکوکار و درست کردار و مورد اعتماد همگان بـود که تـوفیق درک محضر سه نفر از امامان، امام کاظم، امام رضا و امام جواد علیهم السلام را پیدا کرد. وى هر چند از وزراى دربار عباسى بود، ولى همچون على بن یقطین، سـنـگـردار و پـنـاهگاه استوارى براى شیعیان و ستمدیدگان به شمار مى آمد و در دفع ظلم و ستم از آنان مى کوشید. |
http://www.tasnimnews.com/Home/Single/509377
برداشت خیار 20 کیلویی در لاهیجان+عکس
علی زارع کشاورز اهل روستای سحرخیز محله لاهیجان که در هزار مترمربع از مزرعه خود صیفی جات کشت کرده ، یک خیار 20 کیلویی برداشت کرد.
هرخیار بطورمتوسط حدود 100 تا 200 گرم وزن دارد.به عقیده کارشناسان جهاد کشاورزی مرغوبیت زمین وجهش ژنتیکی موجب رشد بیش ازحد این خیار شده است./واحد مرکزی خبر
لاهیجان نیوز
این عکس در سال 1343 در منزل حضرت آیه الله کوشالی لاهیجانی
گرفته شده از راست به چپ :
حضرات آیات: حاج شیخ محمد حسن غروی کوشالی .
حاج شیخ کاظم دائی آن بزرگواران.و
حاج شیخ محمد کاظم عترتی کوشالی برادر معظم له
http://lahig.persianblog.ir/ خبرهایی از لاهیجان
.: Weblog Themes By Pichak :.